Ekim Gencligi ARSIVKIZIL BAYRAK
 
Mart-Nisan 2004
Sayı: 70
 İçindekiler
  Ekim Gençliği'nden...
  Barbarlar geliyor!
  İstanbul'u emperyalistlere dar etmek için görev başına!
  Barbarlar geliyor!
  Gençlik geleceği için Kızılay'daydı!
  13 Mart'ın ardından...
  Beyazıt Meydanı'ndan haykırdık...
  1 Mayıs'ta alanlara!
  Irak işgalinin birinci yılında tüm dünyada kitlesel protesto gösterileri düzenlendi!
  Newroz kutlamaları...
  Gerici dersler kaldırılsın!
  Edirne'de Ekim Gençliği okurlarına polis terörü...
  Trakya Üniversite Öğrencileri Bağımsız İktisat Kongresi...
  Eğitimin özelleştirilmesine karşı mücadeleye!
  Tasarıda değişen bir şey yok!
  Lisansüstü eğitim sınavları...
  Zafer direnen Irak halkının olacak!
  Emperyalist bir saldırı ve savaş örgütü: NATO
  "Derin devlet"e ilişkin itiraflar
  ABD emperyalizmi/2
  Gençlik baskılara boyun eğmeyecek!
  Hewler'de Halepçe çığlığı
  Cejna Newroz piroz be!
  Ateş saçan yürekli yoldaş
  Paris Komünü: Toplumsal devrimin şafağı
  Orkestranın şefini 14 Mart 1883'te yitirmiştik... Senfoni sürüyor!
  İLGP kuruldu!
  Refhan Tümer Lisesi'nde olmak bir ayrıcalıktır!
  Savaşan halklar kazanacak!
  Germinal ve Emile Zola
  Ev kölelerinin kurtuluşu
  Sabahattin Ali: Halkçı-gerçekçiliğin ilk temsilcisi
  Kara civciv katilleri
  İÜ öğrencisi Önder Babat vuruldu!



 
 
Türkiye Üniversite Öğrencileri Bağımsız İktisat Kongresi...

Neoliberalizm mahkum edildi

ODTÜ Ekonomi Topluluğu ve Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Bilimler Kulubü’nün ortaklaşa düzenlediği, Türkiye Üniversite Öğrencileri Bağımsız İktisat Kongresi, ODTÜ yerleşkesinde, 4-5-6 Mart tarihlerinde gerçekleştirildi.

Önce kongrenin hazırlayıcılarından olan ODTÜ Ekonomi Topluluğu hakkında bilgi verelim. Fransa’da post-otistik iktisat hareketi bağlamında başlayan, varolan neoklasik/neoliberal iktisat öğretimine karşı duruş ODTÜ Ekonomi Topluluğu’na da yansıdı. Aynı yıl içerisinde “Rosinante” isimli post-otistik iktisat hareketini anlatan bir dergi yayımlandı. Öğrenci kongresi yapma gereksinimi de bu neoklasik eğitime alternatif olma kaygısıyla ortaya çıktı. Daha sonra kongrenin Türkiye geneline yayılmasıyla beraber farklı konular, küreselleşme, Türkiye’nin güncel sosyal, siyasal durumu da kongre kapsamına alındı.

Toplulukta yeralan öğrenciler, atölye çalışmaları ve seminerler aracılığıyla kendi aralarında güncel makaleler okuyup tartıştılar. Yasa tasarıları, savaş vb. gündemler üzerinden öğretim görevlileri de çağrıldı, söyleşiler düzenlendi. Son dönem ise kamu yönetimi reformu gündeme alındı. Bir diğer önemli gündem olarak NATO’nun tartışılması ve buna ilişkin etkinliklerin düzenlenmesi planlanılıyor. Bunların dışında, ODTÜ’nün bahar şenliklerinin giderek yozlaştığı yönünde oluşan kanı nedeniyle bir alternatif şenliğin gündeme alınması düşünülüyor.

Kongreye dönersek, kongrenin düzenleniş amaçlarını şu şekilde sıralayabiliriz: İktisat teorisindeki neoliberal ana akıma alternatif farklı teorilerin varlığını göstermek, yanı sıra güncel konuları da bağımsız-alternatif öğrenci bakışıyla değerlendirmek ve sesi duyulmayan kesimlerin sesi olmak.

Bu sene gerçekleştirilen kongre, ilki iki sene önce düzenlenen kongreler zincirinin üçüncüsüdür. Bu seneki kongrede belirli bir gelişme gözleniyordu. İlk iki kongreye göre gelen tebliğ ve katılımcı sayısında ciddi bir artış vardı. Ortadoğu, Boğaziçi, Ankara, Ege, Mimar Sinan, Hacettepe, Çukurova, Anadolu, Galatasaray, Uludağ, Gazi, Osmangazi ve Bilgi üniversitelerinden 30’un üzerinde tebliğ sunuldu. Oturum başlıkları ise şunlardı; kalkınma, iktisat tarihi, iktisat teorisi, iktisatta yöntem, Türkiye ekonomisi, Avrupa Birliği, dünya ekonomisi, tarım, emek ve sosyal güvenlik, küreselleşme, neoliberalizm, kent ve çevre.

Yukarıda belirttiğimiz amaçlarla toplanan kongre başarıyla tamamlandı denilebilir. Konuşmacılar genelde doyurucu sunumlar yaptılar. Katılımcıların birçok konuda sordukları sorular ve açtıkları tartışmalar süreci zenginleştirdi. Kongrenin belki de en önemli başarısı ise, tek akımın, bugün tüm dünyaya dayatılan iktisat akımının olmadığının vurgulanmasıydı. Hergün okullarda ve medyada tek çıkar yol olarak sunulan iktisat politikaları dışında da çözümler olduğu; uygulamada olan ekonomi politikaların geniş emekçi kesimlerin çıkarlarını ifade etmediği, tersine onların aleyhine olduğu ifade edildi. Eleştiri oklarının hedefi ise neoliberalizm oldu. Sadece öğrenen değil ama aynı zamanda üreten öğrenci anlayışının somutlanması olarak da kongre ayrı bir anlama sahipti.

Oturumların ardından bir forum gerçekleştirildi. Forumda kongredeki konuların tartışılması planlansa da, asıl olarak kongrenin kendisi ve bundan sonrası tartışıldı. Genel olarak zaman darlığı ve tartışma bölümüne yeterince vakit ayrılamaması önemli bir problem olarak yaşandı. Gelecek kongrenin nerede, ne zaman ve kimlerle birlikte gerçekleştirilebileceği tartışıldı ve konuyla ilgili öğrenci örgütlülükleri (topluluk, kulüp, dernek gibi tüzel kişiliği olanlar) kongrenin çalışmalarına davet edildi.

ODTÜ’den bir Ekim Gençliği okuru