Ekim Gencligi ARSIVKIZIL BAYRAK
 
Mart-Nisan 2004
Sayı: 70
 İçindekiler
  Ekim Gençliği'nden...
  Barbarlar geliyor!
  İstanbul'u emperyalistlere dar etmek için görev başına!
  Barbarlar geliyor!
  Gençlik geleceği için Kızılay'daydı!
  13 Mart'ın ardından...
  Beyazıt Meydanı'ndan haykırdık...
  1 Mayıs'ta alanlara!
  Irak işgalinin birinci yılında tüm dünyada kitlesel protesto gösterileri düzenlendi!
  Newroz kutlamaları...
  Gerici dersler kaldırılsın!
  Edirne'de Ekim Gençliği okurlarına polis terörü...
  Trakya Üniversite Öğrencileri Bağımsız İktisat Kongresi...
  Eğitimin özelleştirilmesine karşı mücadeleye!
  Tasarıda değişen bir şey yok!
  Lisansüstü eğitim sınavları...
  Zafer direnen Irak halkının olacak!
  Emperyalist bir saldırı ve savaş örgütü: NATO
  "Derin devlet"e ilişkin itiraflar
  ABD emperyalizmi/2
  Gençlik baskılara boyun eğmeyecek!
  Hewler'de Halepçe çığlığı
  Cejna Newroz piroz be!
  Ateş saçan yürekli yoldaş
  Paris Komünü: Toplumsal devrimin şafağı
  Orkestranın şefini 14 Mart 1883'te yitirmiştik... Senfoni sürüyor!
  İLGP kuruldu!
  Refhan Tümer Lisesi'nde olmak bir ayrıcalıktır!
  Savaşan halklar kazanacak!
  Germinal ve Emile Zola
  Ev kölelerinin kurtuluşu
  Sabahattin Ali: Halkçı-gerçekçiliğin ilk temsilcisi
  Kara civciv katilleri
  İÜ öğrencisi Önder Babat vuruldu!



 
 
Newroz kutlamaları...

İstanbul:

Newroz’a reformizmin gölgesi hakimdi!

İstanbul’da Newroz Zeytinburnu Kazlıçeşme Meydanı’nda kutlandı. Katılım geçen senelere oranla daha zayıf olsa da, Kürt işçi-emekçileri ve gençliğinin alana çıkışında belirli bir kitlesellik gözlendi.

Kutlamada Newruz’un zulme ve baskılara karşı bir direniş günü oluşunun öne çıkarılmasından öte reformist Demokratik Güçbirliği’ni desteklemeye dönük bir eylem yaratma çabası hakimdi. Alanda sarı, kırmızı, yeşil fularlar takmış birçok gencin ellerinde kırmızı beyaz SHP bayraklarıyla dolaşmaları dikkat çekti.

Şahintepe’de Newroz ateşi harlandı!

21 Mart akşamı BDSP çalışanları ve Partizan okurları tarafından ortak bir Newroz kutlaması düzenlendi ateş yakıldı.Ve davul zurna eşliğinde halaylar çekildi. Yaklaşık 30 kişinin katıldığı etkinlikte Newroz’un direngen yanı vurgulandı.

Ümraniye: Newroz kutlamasına polis terörü!

Başaran Mahallesi’nde militan bir Newroz kutlaması gerçekleştirildi. Newroz akşamı, ateş yakılarak başlatılan kutlamalar polis terörüne maruz kaldı. Polisin eylemi engellemeye dönük ilk saldırısı geri püskürtüldükten sonra, takviye kuvvetlerle gelen polisle eylemciler arasında çatışma çıktı.

Ankara: Tuzluçayır’da kitlesel newroz kutlaması

Tuzluçayır Mahallesi’nde yıllardır geleneksel olarak akşam saatlerinde yapılan Newroz eylemi, bu yıl da yine aynı mahallede merkezi bir alanda kitlesel bir şekilde gerçekleştirildi. BDSP, ESP, YDG, HÖC ve KSD’den oluşan eylem birlikteliğine, öğlen yapacakları mitingin iptal edilmesi nedeniyle DEHAP, EMEP ve SDP’de katıldı.

Birlikteliğin genişlemesi akşam yapılan Newroz eylemine kitlesel bir katılım sağladı. Saat 18:30’da merkeze yakın bir caddede “Newroz Piroz Be! Newroz isyandır!/Mamak Halkı” imzalı tek pankartın arkasında açılan imzasız pankartlarla birlikte yaklaşık 1000 kişilik bir kortej oluşturuldu. Devletin panzer ve çevik polislerle aldığı yoğun güvenlik önlemi ve yaşanan dağınıklığa rağmen büyük bir Newroz ateşi yakıldı.

Diyarbakır: En kitlesel kutlama Diyarbakır’da Fuar Alanı’nda yapıldı. “Barış kazanacak”, “Dilimiz varlığımızdır” ve “Newroz birliktir!” pankartlarının asılı olduğu Fuar Alanı’ndaki kutlamalara 500 bin kişinin katıldığı açıklandı.

Mersin: Mersin’de Metropol miting alanında yapılan kutlamalara 20 binden fazla insan katıldı. Töre cinayetleriyle ilgili dövizlerin taşındığı gözlendi.

Nusaybin: Nusaybin’de yaklaşık 20 bin kişinin katıldığı kutlamada yapılan konuşmada Kamışlı katliamı ve Suriye devletinin Kürtlere yönelik tutumu kınandı.

Dersim: Miting başvurusu ‘W’ ve ‘O’ harfleri gerekçe gösterilerek kabul edilmedi. Newroz Güçbirliği’nin seçim bürosu önünde yüzlerce kişinin katılımıyla kutlandı.

Adıyaman: Güçbirliği’ni oluşturan EMEP, DEHAP, SHP ve ÖTP’den oluşan Tertip Komitesi tarafından düzenlenen Newroz kutlamasına yaklaşık 5 bin kişi katıldı.

Elazığ: Newroz 5 bin kişinin katılımı ile kutlandı. “Kahrolsun Suriye!”, “Yaşasın halkların kardeşliği”, “İşbirlikçi AKP” sloganları atıldı.

Trabzon: 21 Mart günü Yurtsever Gençlik “Gençlik ve Halkla Dayanışma Şöleni” düzenledi. Demokratik kitle örgütlerinin, Trabzon’da yaşayan Kürt kökenli ailelerin ve öğrencilerin katıldığı şenlikte şiirler okundu, halaylar çekildi.

İzmir: Newroz ateşini söndüren reformizm rüzgarı!

Özgür Parti tarafından organize edilen bu yılki Newroz kutlaması Buca Hipodrom yanındaki boş alanda yapıldı. Yaklaşık 30 bin kişinin katıldığı kutlama “Güç Birliği”nin bir seçim mitingine dönüştürüldü. Bu yılki Newroz kutlamasına katılım geçen yıla göre daha fazlaydı. Ancak eski coşku yoktu.

Newroz ayrıca Malatya’da, Şırnak ve Ağrı’da, Hatay’ın İskenderun ve Dörtyol ilçelerinde, Maraş’ın Elbistan ilçesinde ve Kürdistan’ın birçok yerinde yapılan etkinliklerle kutlandı.