Ekim Gencligi ARSIVKIZIL BAYRAK
 
Eylül 2003
Sayı: 64
 İçindekiler
  Ekim Gençliği'nden...
  Kavga bayrağı elimizde!
  Irak'ta işgalci, okulda müşteri olmayacağız kampanyası İstanbul
  Irak'ta işgalci, okulda müşteri olmayacağız kampanyası Ankara
  Kampanya çalışmalarından...
  Kampanya çalışmalarından...
  Sermayenin tatili yok, mücadelenin de!
  Sırada 100 bin söz var...
  Kampanya çalışmamızdan izlenimler...
  Onurlu aydınlar ve sanatçılar gençliğin sözünün arkasındalar!
  Ümit Altıntaş Gençlik Kampı" başarıyla gerçekleştirildi!...
  Kamp izleniminden...
  Kamp izleniminden...
  Sermayenin ucuz laboratuvarları: Teknokentler
  Ordu ve YÖK görüşmesi...
  Gençliğin sözü söz...
  Filistin: Ortadoğu'nun sönmeyen direniş meşalesi
  ABD: Irak batağında leş kargası
  ABD emperyalizminin Irak batağı...
  Bu sefer "bizim çocuklar" başaracaklar!
  Bir Şili türküsü
  Katliamları unutmadık, unutturmayacağız!..
  Komünistler yargılayanları yargılıyor!
  Savaşın silahları
  11 Eylül filmi üzerine
  Kadınsı reklamlar ve reklam tipi kadınlar
  Bir işçi tiyatrosu
  Genç komünistin bir günü...
  Coca Cola, Kolombiya ve 'Hayatın Tadı'
  Futbol: Sistemin kullandığı bir uyuşturucu
  Okur mektupları



 
 
Onurlu aydınlar ve sanatçılar
gençliğin sözünün arkasındalar!

Kampanyamız, emekçiler ve gençliğin yanı sıra aydınlar ve sanatçılardan da ilgi gördü. Görüşlerini sayfalarımıza taşıyabildiğimiz aşağıdaki isimlerin dışında Arif Sağ, Tolga Sağ, Altan Allen, Mevlüde Albayrak, İhsan Güvercin, Muzaffer Özdemir, Yılmaz Çelik, Erdal Erzincan, Mercan Erzincan da Irak’ta işgalci, okulda müşteri olmayacaklarına dair söz vererek kampanyamızı desteklediler. Biz böyle bir saldırı karşısında tüm aydın ve sanatçıları harekete geçmeye çağırıyoruz.

Ekim Gençliği

“Eğri cetvel doğru çizmez!”

Hiçbir halk zorla başka bir halk tarafından ne ilerici yapılabilir, ne de gerici yapılabilir. Yani her halk, nasıl ki kendi devrimini yaparsa, kendi kurtuluşunu da kendi hazırlar. Irak halkının dıştan müdahaleyle kurtulacağına, özgür kılınacağına inanmıyorum. Oraya Türk askeri yollama olayı, Amerikan emperyalizminin bize bulaştıracağı en büyük tehlikelerden biri. Her aklı başında insan gibi, her aydın gibi, her sosyalist gibi karşıyım Irak’a asker yollanmasına. Hatta Irak halkının kendi kurtuluşunu sağlaması için halka destek vermek gerekir. Orda Kürt halkının özgürlük mücadelesinin sağlıklı bir sonuca ulaşması için de Türkiye bir şeyler yapabilir demokratik yollarla. Amerika’nın kimseye güzel şeyler sunacağını sanmıyorum. Çünkü eğri cetvel doğru çizgi çizmez, derler. Amerika’nın da doğru bir iş yapacağını d&uul;şünmüyorum.

Aklı başında herkesin, Amerikalılar’ın bütün dünyada saldırılarına, demokratik yöntemlerle karşı çıkması, protesto etmesi gerekiyor. Amerikan halkı da değil, şu anda dünyaya bütün kötülükleri saçan, Amerika’nın faşist iktidarı, Bush iktidarı. Bu iktidarın uzaklaşması için ne yapılıyorsa onu yapmak lazım. Teşekkür ederim.

Hasan Kıyafet (Yazar)

“Önce kendi çocuklarından başlasınlar!”

Türkiye’de zaten savaş yanlısı olmak diye bir şey söz konusu olamaz. Aslında bunun kampanyası da yanlış ama hepimiz aynı olmalıyız ki, bunun kampanyası da olmasın. Halkların birbirine düşmanlığı zaten söz konusu değil. Düşmanlık iktidarlar ve yapılan politikalar arasında, iktidarı sürdürme adınadır. Irak’a asker göndermeye tabii ki karşıyım. Eğer göndermek isteyen yazar-çizer varsa, önce kendi çocuklarından başlasınlar, biz arkasından gideceğiz.

Tayfun Talipoğlu (Program yapımcısı)

“Sesimizi duyurmamız gerekiyor!”

Öncelikle asker göndermek konusunda, başkalarının maşası olmak ya da başkaları için ölmek yerine oraya hiç kimsenin gitmemesi lazım. Ben, sen, o, bu, memleketin hiçbir çocuğu başkasının hayatı yerine kendini feda edemez. İlle de bizim çıkarımız için bir mücadele gerekiyorsa farklı konseptler denenmeli. Bu şekilde başkasının yerine fedailik yapar gibi olmaz.

Gençlerin bu kampanyasını oldukça yerinde ve anlamlı buluyorum. Susarak hiçbir şey elde edemeyiz. Mutlaka fikirlerimizi paylaşmamız ve sesimizi duyurmamız gerekir.

A. Galip (Şair)

“Haklılar kazanacak!”

Genç arkadaşların bu eylemini canı gönülden destekliyor ve çok onurlu buluyorum. Umarım haklılar kazanacak. Teşekkür ederim.

Selma Ağabeyoğlu (Şair)

“ABD saldırganlığını halkların kurtuluş mücadelesi durduracak!”

Irak’a asker gönderilmesine elbette ki karşıyım ve Irak halkının mücadelesini destekliyorum. Amerika’nın bu saldırganlığının durdurulması gerektiğine inanıyorum. Bu da ancak halkların kendi kurtuluş mücadeleleriyle gerçekleşecektir. Kardeş bir halkın katili olmamamız gerekir. Bu konuda sizlerin başlatmış olduğu bu imza kampanyasını ve bu konudaki mücadelenizi destekliyorum.

Pınar Sağ (Sanatçı)

“Daha geniş kitlelere ulaşılmalı!”

Irak’a asker gönderilmesine karşıyım ve bu konuda ne yapılması gerekiyorsa yapılmalıdır. Herkesin kafasının karışık olduğu şu günlerde daha geniş kampanyalar yapılmalı ve daha geniş kitlelere ulaşılmalı. Ordunun oraya gitmemesi gerektiğini düşünüyorum. Ve bu imza kampanyanızın başarılı olmasını diliyorum.

İlkay Akkaya (Grup Kızılırmak adına)

“Hiçbir halk dışarıdan müdahalelerle demokratikleştirilemez!”

Amerika’nın bu saldırganlıklarının bir parçası olunmaması gerektiğine ve oraya kardeş bir halkın kanını dökmek için gidilmemesi gerektiğine inanıyorum. Ve bu çalışmanızın oldukça yerinde ve zamanında atılan bir adım olduğunu düşünüyorum. Hiçbir halk dışarıdan müdahalelerle demokratikleştirilemez.

Muzaffer Özdemir (Müzisyen)

“Birlik olunmalı!”

Kardeş Irak halkının topraklarının işgaline ve Amerika ile ortak bir şekilde hareket edilmesine karşıyım. Amerika’nın bu saldırganlıklarının tüm dünyada son bulmasını ve halkların özgür olmasını diliyorum. Irak’a asker göndererek kendi çocuklarımızı, kardeşlerimizin de bu savaşa ortak etmemeliyiz. Birlik olunmalı.

Nurettin Kılınç (Yunus Emre Kültür Der. Başkanı)



Hacı Bektaş Şenlikleri ve kampanyamız...

Kampanyaya işçi ve
emekçilerin ilgisi büyüktü

Bu yıl ilk defa katılma fırsatı bulduğum Hacı Bektaş Şenlikleri benim için farklı bir deneyim oldu. İstanbul’dan 8 arkadaş olarak sabahı şenlik alanına vardık. Kızıl Bayrak standının kurulduğu alanda buluştuğumuz arkadaşlarla, sloganlarımız ve Ekim Gençliği önlüklerimizle, coşkulu bir şekilde Çadır Kent’e yürüdük. Etraftaki işçi ve emekçiler de alkışlarla bizlere destek verdiler.

Ekim Gençliği olarak “Gençliğin Sözü Söz!” şiarıyla örgütlediğimiz kampanyamızı 30 kişilik bir grupla şenlik alanında açıkladık. 16 Ağustos gecesi yapılan etkinlikte imza kampanyamıza devam ettik. Etkinlik alanında haykırdığımız sloganlarla, halaylarla, Ekim Gençliği imzalı önlüklerle, coşkuyla, Adana Şakirpaşa İşçi Kültür Evi’nin sergilediği skeçle etkimiz oldukça iyiydi.

17 Ağustos günü yapılan basın açıklamasına 200-250 civarında bir katılım oldu. Alana yürüyüşümüz esnasında haykırdığımız sloganlara çevredeki halk da destek verdi. Eylem bitiminde İstanbul Sefaköy İşçi Kültür Evi tiyatro grubu tarafından savaş içerikli kısa bir sokak tiyatrosu sergiledi.

Eylemden sonra Ekim Gençliği olarak imza kampanyamıza devam ettik. Kampanyaya işçi ve emekçilerin ilgisi büyüktü. Kimi zaman aileler küçük çocuklarına dahi imza attırmak istediler. Gençliğin böylesi bir kampanya ile yaz döneminden çıkması gerçekten çok anlamlı. Liselisinden üniversitelisine tüm yoldaşlarımız gerçekten çok coşkulu bir katılım ile imza topladılar. Bu kampanya yeni dönemi çoktan kazandığımızın bir göstergesi. Hacı Bektaş meydanında “ben yapamıyorum”lar, “kitlelerle uğraşmak zor bir iş”ler tuz buz oldu.

Motivasyonumuzu üç gün boyunca ayakta tutan, işçi ve emekçilerin çalışmamızı sahiplenmesiydi. Gençlik güçlerimizle kaynaşmak ve onların motivasyonundan etkilenmek benim en büyük kazanımlarımdan biri. Hacı Bektaş Şenlikleri kitleyle doğru bağlar kurulduğunda nelerin yapılabileceğini gösterdi.

Burada yürüttüğümüz faaliyet kampanyamızın önemli bir adımı oldu. Kısa bir süre olmasına rağmen iyi bir çalışma ile 5 bin imza toplamayı başardık. Şimdi kampanyamızı tüm gençlik güçleri içinde bayraklaştırma zamanıdır.

YTÜ’den genç bir komünist