Ekim Gencligi ARSIVKIZIL BAYRAK
 
15 Ocak-15 Şubat
2003
Sayı: 57
 İçindekiler
  Ekim Gençliği'nden...
  Savaşa karşı etkili bir direniş hattı örelim!
  AKP-YÖK çatışması...
  Yıkıcı emperyalist savaş ve gençlik
  Savaşa değil eğitime/emekçiye bütçe!
  Halkların kardeşliği ve mücadelesi emperyalistlerin oyununu bozacak!
  Rehavet değil devrimci çalışma!
  Ne cephede ne laboratuvarda!..
  YTÜ'de bir dönemin ardından...
  GATS ve paralı eğitim saldırısında son durum
  AB'nin eğitim projesi: Socrates ve gerçekler
  Tarihte gençliğin anti-emperyalist mücadelesi
  Gençlik hareketinin bir yılı
  Gençlik hareketinin sorunları...
  Gençlik hareketinde tasfiyecilik...
  ÖO direnişi yeni şehitlerle sürüyor...
  Nurbay Irmak'a özgürlük!
  Burjuvazinin tarihi: Provokasyanların tarihi!..
  MÜ'de politik faaliyetin zorlukları ve imkanları
  Eylemlerden...
  Dünyadan kısa kısa...
  Milli üniversite komutanı
  Trakya Üniversitesi'nde soruşturma terörü
  Mustafa Suphiler'in idealleri ve mücadelesini...
  Okur mektupları



 
 
Dünyadan kısa kısa...

Amerikan emperyalizmine karşı tepki ve
öfke büyüyor!

G.Kore’de ABD karşıtı dev gösteri

14 Aralık’ta başkent Seul’de, iki öğrencinin ölümüne neden olan ABD’li askerlerin mahkemece suçsuz bulunmasına karşı, 50 binden fazla kişinin katıldığı dev bir protesto gösterisi düzenlendi. Protestocular, ülkedeki ABD üslerinde bulunan 37 bin Amerikan askerinin derhal Güney Kore’yi terketmelerini istedi.

Fransa’da savaş karşıtı gösteri

27 Aralık günü Basra Körfezi’ne doğru yol alan ABD uçak gemisi USS Harry Truman’ın Marsilya Limanı’na demirlenmesi, Fransa’da protestolara neden oldu. Yüzlerce savaş karşıtı ABD’nin olası Irak saldırısını taşıdıkları pankartlar ve attıkları sloganlarla protesto etti. Irak’a saldırının sivillerin ölümü anlamına geleceğini savunan eylemciler, geminin limana girmesine izin veren Fransız hükümeti karşıtı sloganlar da attı.

Bahreyn’de halkın büyük öfkesi

Körfez ülkelerinden Bahreyn’de Amerikan varlığına duyulan tepki, isyana dönüştü. 1 Ocak günü başkent Manama sokaklarına dökülen yüzlerce kişi, ortalığı birbirine kattı. Amerikalılar’ın kaldığı oteller ve Suudi plakalı araçlar, saldırıya uğradı.

Bahreyn polisi, isyanı gözyaşartıcı bombalarla engellemeye çalıştı. Yetkililer, çok sayıda kişinin yaralandığını ve gözaltına alındığını, isyanın yayılmasını önlemek için Manama’nın bir bölümünün diğer bölgelerle ilişkisinin kesildiğini bildirdiler.

Irak’lı çocukların gösterisi

Sayıları beş bini bulan Iraklı çocuklar, yeni yıl arifesinde Bağdat sokaklarında ABD saldırısına karşı bir barış yürüyüşü düzenledi. Bağdat’ta Iraklı, Amerikalı ve Avrupalı barış gönüllüleri de savaş karşıtı bir gösteri düzenlediler.

Askerler çocukları ölüme terkettiler

Afganistan’da düzenlenen tatbikat sırasında yaralanan 4 çocuk ABD askerleri tarafından ölüme terkedildi. Ailelerine yaklaşık 5 saat sonra teslim edilen yaralılar tedaviye alındı. İşte Afganistan’a demokrasi götürenlerin gerçek kimliği!

Amerikan tehdidine protesto

Kuzey Kore’nin başkenti Pyongyang’da 10 bin kişi, ABD’nin Kuzey Kore’ye karşı politikalarını protesto eden bir yürüyüş yaptı. Kuzey Kore resmi haber ajansı, göstericilerin, ABD emperyalizminin Kore halkını nükleer savaş felaketine sürükleme çabalarını kınadıklarını belirtti. Güney Kore ise soruna diplomatik bir çözüm bulmak için Rusya ve Çin’e özel temsilciler göndereceğini bildirdi.

Göteborg’da öğrenci eylemi

İsveç’in Göteborg kentinde lise öğrencileri eğitimin özelleştirilmesini ve eğitimde kısıntıları protesto etmeyi sürdürüyor. Son olarak, yoksulların ve göçmenlerin yoğun olarak yaşadıkları Biskopgorden semtindeki üç okulda 20 öğretmenin işine son verilmesi kararı alınması bu tepkileri yoğunlaştırdı. 1300 öğrenci öğretmenlerin işten atılmalarına okulları boykot ederek cevap verdiler. Öğrencilerin boykot eylemleri sürerken, bu kez de lise öğrencileri harekete geçti. Gustav Adolf Meydanı’nda toplanan bine yakın lise öğrencisi liselere daha çok kaynak aktarılmasını istedi.



İsrail, Beytüllahim Üniversitesi’ne saldırdı

28 Aralık günü İsrail birlikleri, Beytüllahim Üniversitesi’ni kuşattı. Üniversiteye girmeye çalışan İsrail askerleriyle öğrenciler arasında çatışma çıktı. Öğrencilerin bir bölümü üniversite binasına sığınırken, bazıları taşlar ve çöp bidonlarını atarak, İsrail askerlerini binadan uzaklaştırmaya çalıştı. İsrail askerleri, öğrencilere gözyaşartıcı gazla karşılık verdi. Binaya giremeyen İsrail birlikleri bir süre sonra bölgeden ayrıldı. İsrail askerleri, bir süre önce de El Fetih üyesi olan Beytüllahim Üniversitesi Öğrenci Konseyi’nin başkanını tutuklamıştı.



Emperyalist savaş için silah taşımayı reddettiler!

İngiltere’de tren çalışanlarının örgütlü olduğu ASLEF Sendikası’na bağlı iki makinist Irak savaşında kullanılacak cephaneleri taşımayı kabul etmeyerek tutumlarını ortaya koydular. ASLEF Sendikası’na bağlı iki işçi, İngiliz işçi sınıfı tarihinde uzunca bir süredir görülmeyen bir tavır sergileyerek, üretimden gelen güçlerini kullanarak Basra Körfezi’ne silah taşımayı reddettiler. Makinistlerin silah taşımayı reddetmeleri üzerine demiryolu yöneticileri seferi iptal etmek zorunda kaldı. Ticari taşımacılığın yanında askeri malzeme de taşıyan Ews şirketi makinistlerin treni hareket ettirmesi için baskı yaptı. Ancak sendikanın makinistlere sahip çıktığı ve onlara hareket emri vermeyi reddettiği öğrenildi.
İngiliz işçi sınıfı tarihi boyunca emperyalistlerin savaş planlarına karşı birçok eylem gerçekleştirdi.1920’de Londra liman işçileri Rus karşı devrimcilerine silah yüklemeyi reddetmişler ve böylelikle Ekim Devrimi’ne unutulmaz bir destek sunmuşlardı.

Yine İngiliz limanları, 1973’te Şili’de yaşanan CİA güdümlü askeri darbenin ardından da bu ülkeye yönelik silah sevkiyatını engellemiş, binlerce Liman işçisi Şili halkına destek için grevler örgütlemişti.