11 Mart 2006 Sayı: 2006/09 (09)
  Kızıl Bayrak'tan
   8 Mart’ın politik başarısı
  Beyazıt’ta fiili 8 Mart mitingi coşkusu
  Ankara Devrimci 8 Mart Platformu’nun devrimci içeriği güçlü etkinliği
  Ankara’da 8 Mart
fiili-meşru bir miting ile kutlandı
Küçükçekmece Emekçi Kadın Komisyonu’nun faaliyetlerinden
  İzmir’de kitlesel 8 Mart
İzmir’de 8 Mart tartışmaları
Mersin’de fiili 8 Mart eylemi
  Köln İşçi-Gençlik Kültür Evi’nde kadın sorunu semineri
  Şemdinli iddianamesinde kirli savaş faaliyetlerinin merkezi olarak
Genelkurmay gösterildi
Ankara’daki işbirlikçiler “arabuluculuk” adına işgalcilerin hizmetinde!
  DİSK yönetiminin “sol parti” girişimi
  Direnişe geçen Has Alüminyum işçileriyle sınıf dayanışmasını
yükseltelim!
  Kadın sorunu ve kapitalizm (Orta sayfa)
   TÜPRAŞ işçisi uyarı eylemleri yapıyor!
   Sağlıkta özelleştirmenin faturası
   Yüce Divan ne işe yarar?
  Göç, emekçiler ve kentsel şiddet/Yüksel Akkaya
  Bush’un Asya gezisi
  Hamas heyetinin Moskova ziyareti
etkisini gösterdi
  İran dayatmalara karşı direnişini sürdürüyor
  İşgalciler kukla hükümet kurmakta
zorlanıyor
  Köln’de neo-nazi karşıtı gösteri
  8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü
kutlu olsun!
  Bültenlerden
  İddianame: Büyükanıt askerlerle çete kurdu
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Tersane işçileri dernek çatısı altında birleşiyor!

Bir grup tersane işçisi Tersane İşçileri Kurultayı'nda alınan karar doğrultusunda Tersane İşçileri Birliği Derneği'ni kurmak için kollarını sıvamış bulunuyor. 12 Şubat'ta yapılan Kurultay'da kurultay kararlarını hayata geçirmek üzere Tersane İşçileri Kurultayı İnisiyatifi adı altında geçici bir komisyon oluşturulmuştu. Komisyon yaptığı ilk toplantısında bundan sonraki çalışmalarını Tersane İşçileri Birliği Derneği Girişimi adı altıyla sürdürme kararı aldı.

Neden dernek, nasıl bir birlik!

Biz tersane işçilerinin en temel sorunu örgütlenme sorunudur. Sigortasız çalışmanın ve taşeronluk sisteminin yaygınlığı biz tersane işçilerinin tek tek tersanelerde örgütlenmemizi neredeyse olanaksız kılmaktadır. Sürekli işçi sirkülasyonu yaşanmakta, bir işçi kısa sürede çok sayıda tersanede çalışmak durumunda kalmaktadır. Tek bir tersanede onlarca taşeronun bulunması ve hem işçilerin hem de taşeronların durmadan değişmesi nedeniyle kalıcı bir örgütlenme yaratmak neredeyse olanaksızdır. Diğer yandan tersane patronları Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) adı altında güçlü bir birliğe sahip durumdadır. Tek bir tersanede örgütlenme başarılabilse bile, karşımızda yalnızca o tersanenin patronunu veya taşeronlarını değil, patronların örgütü olan GİSBİR'i buluyoruz. Bu da tek bir tersanedeki örgütlenmenin başarıya ulaşabilmesinin önünde büyük bir engel olarak duruyor. Tüm bunların yanısıra ise tersane işçileri hemen hemen tüm tersanelerde ortak sorunlar yaşıyorlar. Birkaç istisna dışında hangi tersaneye gitsek, sigortasız çalışmayı, hepsinde taşeronluk sistemini ve yevmiye usulü çalışmayı buluyoruz. Sorunlarımızın ortak olması nedeniyle de, taleplerimizi tek tek patronlara değil, patronların bütününe yöneltmek durumundayız. Örneğin servis konulmasını tek tek taşeronlardan ya da tek bir tersaneden talep etmenin hiçbir anlamı yoktur. Bu talebi kazanmak için servis hakkından yararlanamayan binlerce işçinin GİSBİR'in karşısına dikilmesi gerekir. Tüm bu söylediklerimizi yan yana getirdiğimizde şöyle bir sonuç çıkıyor: Tersane işçileri patronların birliği karşısında kendi birliklerini yaratmak, ortak sorunlara ancak ortak çözümler üretilebileceğinin bilinciyle tek tek tersane ayrımı yapmaksızın tek bir çatı altında birleşmek, tüm havzayı tek bir tersane gibi düşünerek örgütlenmek durumundadırlar. İşte kuruluş çalışmaları başlatılan Tersane İşçileri Birliği Derneği bu gerçeklerden yola çıkmaktadır.

Temel amacımız tersane patronlarının birliğine karşı tersane işçilerinin birliğini yaratmaktır. Peki ama bu birlik nasıl bir birlik olmalı ve neyi hedeflemelidir? Öncelikle belirtmek gerekir ki, dernek tarzı örgütlenmeler sendikaların alternatifi değildir. Aksine tek tek tersanelerde sendikalaşmanın zorlukları nedeniyle, tüm havza ölçeğinde dernek çatısı altında örgütlenmek, tüm havza ölçeğinde sendikalaşmayı başarabilmenin güçlü bir dayanağıdır. Bugüne kadar ki deneyimlerimiz de bunu göstermektedir. Geçmişte sendikalaşma yönünde verilen mücadelelerin hiçbiri kalıcı olmamıştır ve bugün hiçbir tersanede sendika bulunmamaktadır (az sayıda işçinin üye olduğu Dok Gemi-İş Sendikası bir işçi sendikasından çok patron sendikası durumundadır). Bunu başarabilmek için öncelikle havza ölçeğinde güçlü bir dayanışma örgütüne ihtiyaç vardır.

İşte Tersane İşçileri Birliği Derneği bu ihtiyacı karşılamak üzere yola çıkmaktadır. Demek ki, dernek çalışmasının esas amacı tüm tersanelerde sendikalaşmayı güvence altına almak, tersaneleri sendikal hak ve özgürlüklere kavuşturmak olacaktır. Kuşkusuz bu tek amaç değildir. Bu amaca yürüyebilmek için patronların azgın sömürüsüne karşı birleşik bir mücadele yürütmek, sigorta hakkı, insanca yaşanabilir düzenli ücret, taşeronluk sistemine son verilmesi gibi talepler ekseninde işçilerin birliğini sağlamak gerekir. Demek ki, Tersane İşçileri Birliği Derneği aynı zamanda işçilerin ortak talepleri doğrultusunda birleştirilip mücadeleye seferber edilmesinin de en temel aracı olacaktır. Tüm bu söylediklerimizden tek tek tersanelerde hiçbir mücadele yürütülmeyeceği anlamı çıkarılmamalıdır. Aksine, güçlü bir dayanışma ağına sahip olduğumuz ölçüde tek tek tersanelerde yürütülecek mücadelenin de başarı şansı artacaktır. Kısacası Tersane İşçileri Birliği Derneği, bir yandan tek tek işyerlerinde işçilerin talepler doğrultusunda mücadeleye seferber edilmesinin aracı olacakken, öte yandan da en temel ve yakıcı taleplerimiz doğrultusunda tüm tersane işçilerini tersane patronlarının bütünü karşısında mücadeleye seferber etme çabası içinde olacaktır.

Dernek kuruluş çalışmalarına katıl, birliğe güç ver!

Tersane işçileri, dostlar;

Ağır sömürü koşullarına dur demek, ancak bizlerin birliği sayesinde olanaklı olabilir. Tersane İşçileri Birliği Derneği ile artık, patronların birliği GİSBİR karşısında bizim de bir birliğimiz olacak. Ama bu birliği güçlü temeller üzerinde kurmak, her şeyden önce tersane işçilerinin dernek çalışmasını sahiplenmesi ve çalışmalara katılması ile mümkündür. Tüm tersane işçileri Tersane İşçileri Birliği Derneği Girişimi tarafından başlatılan çalışmalara katılmalı, ellerini bizim ellerimizle birleştirmelidir. Derneğimizi ne kadar güçlü temeller üzerinde kurarsak, taleplerimizi kazanmak, sigortasız çalışmaya ve taşeronluk sistemine son vermek, iş cinayetlerine dur demek, servis hakkına ve insanca çalışılabilir koşullara kavuşmak o kadar kolay olacaktır. Mahallelerimizde, çalıştığımız tersanelerde dernek komitelerini oluşturalım ve derneğimizi hep birlikte kuralım.

* Patronların birliğine karşı işçilerin birliği için;

* Kölece çalışma koşullarına dur demek için;

* Sigortasız çalışmaya son vermek için;

* Taşeronluk sisteminin kaldırılması, herkese kadro verilmesi için;

* Yevmiye usulü ücret sistemine son vermek ve insanca yaşanabilir düzenli bir ücret için;

* İş cinayetlerine dur demek, tüm iş güvenliği tedbirlerinin alınmasını sağlamak için;

* Sendikal örgütlenmenin önündeki tüm engellerin kaldırılması için;

* Tersanelerde yapılan tüm işlerin ağır işler kapsamına alınması için;

Tüm tersane işçileri;

Tersane İşçileri Birliği Derneği Girişimi çatısı altında birleşin!

(Tersane İşçileri Bülteni'nin Mart sayısından alınmıştır...)

-----------------------------------------------------------------------------------------

13 Mart'ta servis hakkı için GİSBİR'e gidiyoruz!

12 Şubat'ta yapılan Tersane İşçileri Kurultayı'na tersane işçileri tarafından aşağıdaki önerge sunulmuştu:

“Biz tersane işçileri, en küçük tekstil atölyelerinde çalışan işçilerin dahi sahip olduğu taşıma servisi hakkından mahrum durumdayız. Bugünkü çalışma koşullarından kaynaklı olarak ikamet etmiş olduğumuz semtlere her tersanenin ve taşeronun taşıma servisi koyması imkanı bulunmamaktadır. Tersane işçileri işe gidiş gelişleri kendi imkanları ile sağlamakta, İzmit, Adapazarı ve İstanbul'un uzak-yakın bir dizi semtinden bir ya da birkaç araç değiştirerek, çoğunlukla ayakta, tıkış tıkış araçlarda yolculuk etmekte ve bu yolculuklar biz işçilerin fiziksel olarak yıpranmasına neden olmaktadır. Biz aşağıda imzası bulunan işçiler Tersane İşçileri Kurultayı Hazırlık Komitesi'nin tersane işçilerinin ikamet ettikleri semtlerden kalkacak taşıma servislerinin konulması talebi ile Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR)'ne dönük olarak başlatmış olduğu imza kampanyasının bir basın açıklaması ile sonuçlandırılmasını, servis talebinin ve imza metinlerinin belirlenecek temsilcilerle GİSBİR Yönetim Kurulu'na sunulmasını, talebin reddedilmesi durumunda bu hakkın kazanılması doğrultusunda çeşitli mücadele araçları geliştirilmesini ve bu konuda Tersane İşçileri Kurultayı İnisiyatifi'nin yetkili kılınmasının karar altına alınmasını talep ediyoruz.”

Önerge sonrası yapılan konuşmada servis hakkı ile ilgili yapılacak çalışmanın Tersane İşçileri İnisiyatifi tarafından yürütülmesi kararı çıkmıştı.

İnisiyatif yapmış olduğu toplantı sonucunda; Tersane İşçileri Kurultayı'nda alınan karar sonucunda ‘Servis hakkı istiyoruz!' adlı kampanyanın 13 Mart'ta bir basın açıklaması yapılıp, toplanan imzaların GİSBİR'e verilerek bitirilmesini kararlaştırdı.

Tersane işçileri, kardeşler!

Hemen her gün işe gelmek için büyük çile çekmekteyiz. Çektiğimiz çile bir yana çoğu zaman yol paramız olmadığından dolayı işe dahi gidemiyoruz. Onun için biz tersane işçilerinin bu talebini tersane patronlarının örgütü olan GİSBİR karşılamak zorundadır. Bunun için bizler bir ışık yaktık ve bu sorunun çözümünü ortaya koyduk. Bu sorunun çözümü çok basittir. GİSBİR tüm tersane işçilerinin oturduğu semtlerden, tersanelere taşıma servisi koymalıdır.

13 Mart'ta sabah 07.45'te İçmeler Tren İstasyonu'nda basın açıklaması yaparak toplanan imzaları, temsilcilerimiz aracılığı ile GİSBİR'e verecek ve bu sorunu çözmesini talep edeceğiz. Eğer bizim sesimizi duymazlıktan gelir, bu talebimizi kulak arkası ederlerse, önümüzdeki dönemde bununla ilgili çok çeşitli ve daha etkin araçları hayata geçireceğiz.

Tersane işçileri, kardeşler, servis hakkına sahip çıkmak için basın açıklamasına katılalım!

(Tersane İşçileri Bülteni'nin Mart sayısından alınmıştır...)