11 Mart 2006 Sayı: 2006/09 (09)
  Kızıl Bayrak'tan
   8 Mart’ın politik başarısı
  Beyazıt’ta fiili 8 Mart mitingi coşkusu
  Ankara Devrimci 8 Mart Platformu’nun devrimci içeriği güçlü etkinliği
  Ankara’da 8 Mart
fiili-meşru bir miting ile kutlandı
Küçükçekmece Emekçi Kadın Komisyonu’nun faaliyetlerinden
  İzmir’de kitlesel 8 Mart
İzmir’de 8 Mart tartışmaları
Mersin’de fiili 8 Mart eylemi
  Köln İşçi-Gençlik Kültür Evi’nde kadın sorunu semineri
  Şemdinli iddianamesinde kirli savaş faaliyetlerinin merkezi olarak
Genelkurmay gösterildi
Ankara’daki işbirlikçiler “arabuluculuk” adına işgalcilerin hizmetinde!
  DİSK yönetiminin “sol parti” girişimi
  Direnişe geçen Has Alüminyum işçileriyle sınıf dayanışmasını
yükseltelim!
  Kadın sorunu ve kapitalizm (Orta sayfa)
   TÜPRAŞ işçisi uyarı eylemleri yapıyor!
   Sağlıkta özelleştirmenin faturası
   Yüce Divan ne işe yarar?
  Göç, emekçiler ve kentsel şiddet/Yüksel Akkaya
  Bush’un Asya gezisi
  Hamas heyetinin Moskova ziyareti
etkisini gösterdi
  İran dayatmalara karşı direnişini sürdürüyor
  İşgalciler kukla hükümet kurmakta
zorlanıyor
  Köln’de neo-nazi karşıtı gösteri
  8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü
kutlu olsun!
  Bültenlerden
  İddianame: Büyükanıt askerlerle çete kurdu
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Lozan'da 8 Mart etkinliği

Bu yıl 8 Mart'ı kapitalist sistemin başta emekçi kadınlar olmak üzere tüm işçi ve emekçilere baskı, sömürü ve hak gasplarını dayattığı bir süreçte kutluyoruz. Emperyalist-kapitalist sistemin yoğun saldırılarına karşı emekçi kadınları mücadeleye çağırmak ayrı bir önem taşıyor.

Bizler bu yıl 8 Mart emekçi kadın etkinliklerden ilkini 4 Mart günü Lozan'da gerçekleştirdik. Üç hafta ön çalışma yürüttük. Yerelde etkinliğe çağrı yapan bildiri ve afiş çıkardık. Sınırlı sayıda da olsa restoran vb. yerlere çağrı bildirilerini bıraktık. Etkinliğin gerçekleşeceği salonu 8 Mart'ın sınıfsal özüne uygun afişler ve şiarlarla donattık. Etkinlik 80 kişinin katılımıyla gerçekleşti.

Program açılış konuşmasıyla başladı. Programda şiir grubu, sinevizyon ve müzik yeraldı. Etkinliğimizin başarılı geçtiğini düşünüyoruz.

BİR-KAR/Lozan

-----------------------------------------------------------------------------------------

Köln İşçi-Gençlik Kültür Evi'nde kadın sorunu semineri

Köln İşçi Gençlik Kültür Evi olarak açıldığımızdan bu yana faaliyetlerimizi kesintisiz olarak sürdürüyoruz. Bir yandan Mayıs ayına kadar yaptığımız dört aylık programı hayata geçirmeye çalışırken, diğer yandan bulunduğumuz kentte gelişen sosyal ve siyasal gündemlere gücümüz oranında müdahale etmeye çalışıyoruz.

İçinde bulunduğumuz Mart ayının en önemli gündemi ise kuşkusuz 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'dür. Bu seneki 8 Mart'ı tarihsel ve sınıfsal özüne uygun olarak kutlamak için her zamankinden daha ciddi ve geniş bir çalışma planladık. Bunun için bir afiş, el ilanı ve ayrıca bir bildiri çıkardık. Materyallerimizi mümkün olduğu kadar en geniş kitleye taşıma çabası içindeyiz.

8 Mart'ı, sadece 8 Mart günü yapılan bir etkinlikle sınırlamamak, bu çerçevede 8 Mart vesilesi ile kadın sorununu en geniş emekçi kitleye taşımak ve onlara maletmek ve bunu çeşitli etkinliklerle desteklendiği bir süreç olarak örgütlemek bilinci ile hareket ediyoruz. Kültür Evimizi bu amaç doğrultusunda işlevli bir şekilde kullanmaya çalışıyoruz. Bu amaca uygun olarak 8 Mart öncesi Kültür Evimiz'de kadın sorunu konulu bir seminer yapma kararı aldık. 5 Mart günü gerçekleştirilen seminere 40 civarında kadın-erkek emekçi ve genç katıldı.

Semineri sunan yoldaş ilk bölümde özel olarak 8 Mart'ın tarihsel ve sınıfsal özüne, 8 Mart'ın emekçi karakterine vurgu yaptı. Ardından kadın sorununu tarihsel olarak ortaya çıkışı üzerinde durdu. Verilen aradan sonra ise bu kez sorununun burjuva toplumunda aldığı biçim, yanısıra burjuvazinin diğer toplumsal sorunlar gibi bu sorunu da neden çözemediğini ortaya koydu. Sınıf mücadelesinin ve sosyalizmin bu sorunun kesin ve kalıcı çözümünün tek yolu olduğunu vurguladı. Sözlerini kadınların mücadele etmeden özgürleşemeyeceğini belirterek, tüm kadınlara mücadele ve örgütlenme çağrısı ile noktaladı.

Sunumun ardından soru-cevap bölümüne geçildi. Çeşitli soruların yanısıra katılımcıların söz alarak konu hakkındaki görüşlerini belirttikleri bu bölüm canlı tartışmalara sahne oldu. Seminer sona erdikten sonra da ikili tartışmaların ve sohbetlerin devam etmesi, insanların tartışmaya olan ihtiyacını gösteriyordu.

Katılımcıların önemli bir kısmının politik kavramlara olan yabancılığı haliyle anlama güçlükleri yarattı. Fakat herşeye rağmen seminerin oldukça faydalı olduğunu söyleyebiliriz. Bu arada seminerci yoldaşın bir kadın olmasının seminerin önemini ve etkisini bir kat daha arttırdığını belirtelim.

8 Mart çalışmamızı, 11 Mart günü Bürgerzentrum Ehrenfeld'de yapacağımız bir etkinlikle sonlandıracağız. Bu etkinliğimize kitlesel bir katılım sağlamak için yoğun olarak çalışıyoruz. Öte yandan Köln'de 11 Mart günü, içinde bazı Türkiyeli kadın gruplarının da bulunduğu, birçok ulustan kadın örgütlerinin organize ettikleri “Enternasyonal kadın yürüyüşü”ne katılacağız.

Köln İşçi-Gençlik Kültür Evi çalışanları

-----------------------------------------------------------------------------------------

Basel'de 8 Mart etkinliği

Basel'de Bir-Kar ve İTİF tarafından düzenlenen 8 Mart etkinliğine 70 civarında kişi katıldı. Önden 300 adet çağrı bildirisi posta kutularına dağıtıldı ve afiş yapıldı, sınırlı da olsa ev ziyaretleri yapıldı. Ön hazırlık çalışmaları nispeten iyi yürütüldüğü halde katılım beklediğimizin altında oldu. Bunda hava koşulları belirgin bir rol oynadı. Yoğun kar yağışı nedeniyle tramvay ve otobüslerin çalışmaması çok sayıda kişinin etkinliğe katılmasını engelledi. Bu durumu biliyorduk fakat bir gün önce etkinliği ertelemeyi uygun bulmadık. Katılımın sınırlılığında bizden kaynaklanan nedenlerin olduğunu da biliyoruz.

Etkinlik programımız sinevizyon, kadınlar korosu, şiir dinletisi, konuşma ve çocuk folklorundan oluşuyordu. Salonun görselliği Rosa Luxemberg ve Klara Zetkin'ın yanı sıra mücadelede şehit düşen Türkiyeli kadın devrimcilerin resimlerinden oluşuyordu.

Etkinliğimizi devrim mücadelesinde şehit düşen kadın ve erkek devrimcilerin anısına yapılan saygı duruşuyla açtık.

Ardında bir bayan arkadaş günün tarihsel ve güncel önemini belirten bir konuşma yaptı. Konuşmasının başında özetle 8 Mart'ı var etmenin ve uluslararası kadınlar günü olarak yaşatmanın onurunun neden işçi sınıfı mücadelesine ve sosyalizme ait olduğununu vurguladı. Devamla kapitalizmin kadın sorununu öteki toplumlardan devraldığına ve onu çözmek bir yana dahada ağırlaştırdığına, doğası gereği bu sorunu çözemeyeceğine işaret etti. Kadın sorununun kadın birey ile erkek birey arasındaki bir sorun değil, toplumsal ve sınıfsal bir sorun olduğuna dikkat çekti. Kadın üzerindeki sınıfsal ve cinsel baskının kaynağının özel mülkiyet düzeni olduğunu ve çözümününde bu mülkiyet düzeninin ortadan kalkmasıyla bulacağını belirtti. Sorunu çeşitli yanlarıyla ele alan konuşmasını örgütlenme ve mücadele etme çağrısıyla bitirdi.

Konuşmanın ardında gösterilen sinevizyon içeriğinin zenginliğiyle dikkat çekti ve ilgiyle izlendi. Şiir grubunun gündemle ilgili isabetli seçtiği şiirlerden oluşan dinleti büyük beğeni kazandı. Kadın arkadaşların büyük emek vererek hazırladıkları koro ilgiyle dinlendi. Hava koşullarından dolayı çocuk folkloru programa katılamadı. Program akışı arasında okunan şiirler programı zenginleştiren rol oynadı.

Bir-Kar/Basel