11 Mart 2006 Sayı: 2006/09 (09)
  Kızıl Bayrak'tan
   8 Mart’ın politik başarısı
  Beyazıt’ta fiili 8 Mart mitingi coşkusu
  Ankara Devrimci 8 Mart Platformu’nun devrimci içeriği güçlü etkinliği
  Ankara’da 8 Mart
fiili-meşru bir miting ile kutlandı
Küçükçekmece Emekçi Kadın Komisyonu’nun faaliyetlerinden
  İzmir’de kitlesel 8 Mart
İzmir’de 8 Mart tartışmaları
Mersin’de fiili 8 Mart eylemi
  Köln İşçi-Gençlik Kültür Evi’nde kadın sorunu semineri
  Şemdinli iddianamesinde kirli savaş faaliyetlerinin merkezi olarak
Genelkurmay gösterildi
Ankara’daki işbirlikçiler “arabuluculuk” adına işgalcilerin hizmetinde!
  DİSK yönetiminin “sol parti” girişimi
  Direnişe geçen Has Alüminyum işçileriyle sınıf dayanışmasını
yükseltelim!
  Kadın sorunu ve kapitalizm (Orta sayfa)
   TÜPRAŞ işçisi uyarı eylemleri yapıyor!
   Sağlıkta özelleştirmenin faturası
   Yüce Divan ne işe yarar?
  Göç, emekçiler ve kentsel şiddet/Yüksel Akkaya
  Bush’un Asya gezisi
  Hamas heyetinin Moskova ziyareti
etkisini gösterdi
  İran dayatmalara karşı direnişini sürdürüyor
  İşgalciler kukla hükümet kurmakta
zorlanıyor
  Köln’de neo-nazi karşıtı gösteri
  8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü
kutlu olsun!
  Bültenlerden
  İddianame: Büyükanıt askerlerle çete kurdu
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Beyazıt'ta fiili 8 Mart mitingi coşkusu...

“8 Mart kızıldır, kızıl kalacak!”

“Emperyalist saldırganlığa, devlet terörüne, cinsel, ulusal, sınıfsal sömürüye ve ezilmeye karşı emekçi kadınlar mücadeleye!” şiarıyla biraraya gelen devrimci grup ve kurumlar, 5 Mart günü bir yürüyüş ve miting gerçekleştirme kararı aldılar. Saraçhane'de İstanbul Belediyesi önünde toplanarak Beyazıt'a yürüyeceğini açıklayan bileşenlere İstanbul Valiliği izin vermeyeceğini açıkladı. Buna rağmen fiili şekilde gerçekleştirilen mitinge coşku ve kararlılık hakimdi.

Alanda yaklaşık 2 bin kişiye ulaşan gösteride şu grup ve kurumlar yeraldı: Alınteri (60), Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP) (200), BES 1 No'lu Şube (20), Belediye-İş 2 No'lu Şube, Bilinç ve Eylem, ÇHD, Demokratik Kadın Hareketi (200), Deri-İş Sendikası Tuzla Şubesi, Devrimci Hareket (55), Emekçi Kadınlar (EKA) (40), Emekçi Hareket Partili Kadınlar (20), Emekli-Sen 2 No'lu Şube, Genel-İş 2 No'lu Bölge 3 No'lu Şube, Genel-İş 2 No'lu Bölge 7 No'lu Şube, Haber-Sen 9 No'lu Şube, HÖC'lü Kadınlar (450), Halk Kültür Merkezleri (HKM) (60), Kurtuluş Partisi (55), Kaldıraç (65), Köz (30), Odak (30), Partizan (250), Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (Eşgüdüm) (60), Proleter Devrimci Duruş (PDD) (25), Tunceli Dernekleri Federasyonu.

Saat 13.00'te Büyükşehir Belediyesi önünde toplanan kitle pankartlarını açarak kortejler oluşturmaya başladı. Yolun bir bölümü trafiğe kapatılarak yürüyüşe geçildi. Yürüyüş boyunca sık sık “Yaşasın devrimci dayanışma!”, “8 Mart kızıldır, kızıl kalacak!”, “Kadın-erkek elele, örgütlü mücadeleye!”, “Kadın olmadan devrim olmaz, devrim olmadan kadın kurtulmaz!” sloganları atılırken tecrit, emperyalist savaş karşıtı sloganlar da kortejlerden yükselen temel şiarlar arasındaydı.

Komünistler mitinge “Kapitalizm çifte sömürü, baskı ve eşitsizlik demektir! Eşitlik ve özgürlük için mücadeleye!/BDSP”, “Emperyalist savaşa, ulusal, sınıfsal, cinsel sömürüye karşı sınıf savaşı!/BDSP”, “Kadın olmadan devrim olmaz, devrim olmadan kadın kurtulmaz!/İşçi Kültür Evleri”, “Kadın-erkek elele, mücadeye! K.Çekmece Emekçi Kadın Komisyonu”, “Cinsel, ulusal, sınıfsal sömürüye son!/OSB-İMES İşçileri Derneği” imzalı pankartları ile katılırken, en önde, Hatice Yürekli, Nadejda Krupskaya, Rosa Luxemburg ve Clara Zetkin'in büyük boy resimlerini taşıdılar.

Tüm kortejlerin Beyazıt Meydanı'na girmesi ile miting programına geçildi. Program, 8 Mart 1886'da New York'ta katledilen 129 kadın işçi şahsında tüm devrim şehitleri için bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Duygu Çağlar'ın ortak imzalı açılış konuşması ile devam etti. Konuşmada şu noktalar vurgulandı:

“Adaletsizlik, eşitsizlik ve kâr hırsı üzerine kurulu bu düzen, kadına gelecek vaadedemez. Kadına ancak ezilmişlik, baskı ve sömürü dayatır. Ancak 8 Martlar'da direnen kadınlar, bugünlere yarattıkları direniş geleneğini bıraktılar. Aynı zamanda haklarımızı elde edebilmek için yeri geldiğinde bedel ödemekten kaçınmamak gerektiğini öğrettiler.”

“Unutmayalım ki, bugün kazandığımız bir parça haklarımız bile, 8 Martlar'dan bugüne işçi ve emekçilerin, emekçi kadınların verdiği mücadele sayesindedir. Ancak özgürlükleri kazanmanın ve kalıcı hale getirmenin bir tek yolu var: Bize köleliği dayatan, sefalete sürükleyen, çifte sömürüye maruz bırakan emperyalist saldırganlığa ve sömürücü sisteme karşı savaşmak. Kadınların gerçek kurtuluşu olan sınıfsız, sömürüsüz bir dünyayı kurmak. Kadınların kurtuluşu ise işçi sınıfının kurtuluşundan bağımsız değildir ve ancak sosyalizm kadınların kurtuluşunun ön koşulunu yaratacaktır.”

Ardından tutsak anaları adına Naime Kara kürsüye çıkarak, F tipi cezaevlerinde devrimci tutsaklara uygulanan ağır tecrit koşullarına karşı mücadeleye çağıran bir konuşma yaptı. Konuşmanın ardından tüm kitle “Devrimci tutsaklar onurumuzdur!” sloganı ile cezaevlerindeki tutsakları selamladı. Şair Ruhan Mavruk, polisler tarafından kaçırılarak tecavüz işkencesine uğrayan Sevda Aydın ve BES 1 No'lu Şube'den bir kadın emekçinin yaptığı konuşmalarla miting devam etti. BES 1 No'lu Şube adına konuşan kadın emekçi, sınıfın ortak mücadelesi ile kazanılmış 8 Martlar'da yaşanan ayrışmada neden emekçi vurgusunu öne çıkaranlarla birlikte olduklarına değindi. Kamu emekçileri mücadelesinde şehit düşen kadın emekçileri selamladı.

Konuşmaların ardından Grup Yorum, Grup Yel, Grup Gece Tutuştu'nun söylediği türkü ve marşlarla miting sona erdi.

Beyazıt Meydanı'nı eylemleriyle özgürleştiren eylemcilerin coşkusu tüm eylem boyunca hiç azalmadı. Kadın emekçilerin sorunlarının işlendiği ve mücadeleye çağrıldığı miting amacına uygun ve başarılı gerçekleşti.

Yürüyüşte 1700'ü aşan kitle alanda 2 bini buldu.

Kızıl Bayrak/İstanbul