11 Mart 2006 Sayı: 2006/09 (09)
  Kızıl Bayrak'tan
   8 Mart’ın politik başarısı
  Beyazıt’ta fiili 8 Mart mitingi coşkusu
  Ankara Devrimci 8 Mart Platformu’nun devrimci içeriği güçlü etkinliği
  Ankara’da 8 Mart
fiili-meşru bir miting ile kutlandı
Küçükçekmece Emekçi Kadın Komisyonu’nun faaliyetlerinden
  İzmir’de kitlesel 8 Mart
İzmir’de 8 Mart tartışmaları
Mersin’de fiili 8 Mart eylemi
  Köln İşçi-Gençlik Kültür Evi’nde kadın sorunu semineri
  Şemdinli iddianamesinde kirli savaş faaliyetlerinin merkezi olarak
Genelkurmay gösterildi
Ankara’daki işbirlikçiler “arabuluculuk” adına işgalcilerin hizmetinde!
  DİSK yönetiminin “sol parti” girişimi
  Direnişe geçen Has Alüminyum işçileriyle sınıf dayanışmasını
yükseltelim!
  Kadın sorunu ve kapitalizm (Orta sayfa)
   TÜPRAŞ işçisi uyarı eylemleri yapıyor!
   Sağlıkta özelleştirmenin faturası
   Yüce Divan ne işe yarar?
  Göç, emekçiler ve kentsel şiddet/Yüksel Akkaya
  Bush’un Asya gezisi
  Hamas heyetinin Moskova ziyareti
etkisini gösterdi
  İran dayatmalara karşı direnişini sürdürüyor
  İşgalciler kukla hükümet kurmakta
zorlanıyor
  Köln’de neo-nazi karşıtı gösteri
  8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü
kutlu olsun!
  Bültenlerden
  İddianame: Büyükanıt askerlerle çete kurdu
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Mersin'de fiili 8 Mart eylemi...

“Yaşasın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü!”

Mersin'de Dünya Emekçi Kadınlar Günü sınıfsal özüne, tarihsel anlamına ve devrimci içeriğine bağlı kalınarak 5 Mart günü kutlandı. BDSP, DHP, EKD-G, ESP, HÖC'lü Kadınlar ve Partizan tarafından gerçekleştirilen eylem saat 13.00'te İstasyon önünde toplanılmasıyla başladı. Pankartları, flamaları ve sloganlarıyla belirledikleri yürüyüş güzergahından eylemi başlatmak isteyen devrimcilerle polis arasında tartışma yaşandı. Polis engeli devrimcilerin kararlı tutumuyla aşıldı. Polisin pankartsız, slogansız yürünmesi yönündeki engeli de fiilen boşa çıkarıldı. “Yaşasın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü!” şiarlı ortak pankartın arkasında toplanan bileşenler kendi pankartlarıyla yürüdüler.

Yürüyüş boyunca “8 Mart kızıldır, kızıl kalacak!”, “8 Mart emekçi kadınlarındır!”, “Anaların öfkesi katilleri boğacak”, “ Yaşasın halkların kardeşliği”, “Sevda Aydın yalnız değildir”, “Devrimci tutsaklar onurumuzdur”, “Clara Zetkin, Rosa Lüxemburg, Hatice Yürekli, Ayfer Celep, Münire Sağdıç, Sabahat Karataş, Şengül Boran, Berna Ünsal, Sema Yüce/Yaşıyor!” sloganları atıldı.

Mersin'de ilk kez kendi pankartlarıyla alana çıkmanın coşkusunu yaşayan komünistler, eyleme “Sınıfsal, ulusal, cinsel sömürüye hayır!/Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu” imzalı pankartları, flamaları ve 15 kişilik kortejleriyle katıldılar.

Yürüyüşün ardından Ulu Cami önünde toplanıldı. Okunan basın metninin ardından eylem sona erdirildi. Eyleme 100'ü aşkın kişi katıldı.

Mersin'de Dünya Emekçi Kadınlar Günü programımızı 8 Mart günü Postane önünde yapacağımız basın açıklaması ve kadın tutsaklara kart atma eylemi ile sonlandıracağız.

BDSP/Mersin

-----------------------------------------------------------------------------------------

Adana'da 8 Mart eylemi...

“8 Mart kızıldır, kızıl kalacak!”

Adana'da 5 Mart günü Belediye Tiyatrosu önünden Uğur Mumcu Meydanı'na kadar yapılan bir yürüyüşle 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlandı. Reformistler ve feministlerle yaşanan ayrışma sonucu 5 Mart günü yapılan mitinge Alınteri, BDSP, DHP, EKD, ESP, HÖC, İHD, Partizan ve S. Barikat katıldı.

En önde Tertip Komitesi imzalı “Yaşasın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü!” imzalı pankart taşındı. Yürüyüş boyunca “8 Mart kızıldır, kızıl kalacak!”, “Karnaval değil devrimci 8 Mart!”, “Devrime meşale bizim kadınlarımız!”, “Cinsel, ulusal, sınıfsal sömürüye son!” sloganlarının atıldığı eylem coşkulu geçti.

Kitle Uğur Mumcu Meydanı'na geldiğinde burada eyleme katılan yapılar birer mesaj okuyarak 8 Mart'ı selamladı. Tertip komitesi adına yapılan basın açıklamasında şunlara değinildi:

“8 Mart ezilen emekçi kadınların tarihidir. Biz kadınlar, her yerde şu veya bu biçimde daha fazla eziliyor, şiddete maruz kalıyor, aşağılanıyor, küçümseniyoruz. Milyonlarcamız feodal değer yargılarının veya kapitalist erkek egemen sistemin kadını metalaştıran yoz kültürünün zincirleriyle kuşatılmışlık içinde yaşıyoruz. 8 Mart'ta yaratılan tarihi sahiplenmek için buradayız. Bizler özgürlüğümüzün sokaktan geçtiğini biliyoruz. Emekçilerin örgütlenmesini ve verilecek sınıf mücadelesini büyütüp, bu düzeni yıkmadan özgürlüğümüze ulaşamayız. Kadının kurtuluş mücadelesi insanlığın kurtuluş mücadelesidir. Bugün buradan tüm emekçi kadınlara ve emekçi erkeklere çağrımız: Birleşelim, örgütlenelim, kazanalım!”

300 kişinin katıldığı miting hep birlikte çekilen halaylarla son buldu.

Komünistler eyleme “8 Mart kızıldır, kızıl kalacak!” pankartıyla katıldılar. Yürüyüş boyunca BDSP kortejinden “Kadının kurtuluşu devrimde, sosyalizmde!”, “Kadınlar partiye, devrime, sosyalizme!”, “8 Mart kızıldır, kızıl kalacak!” sloganları sıkça atıldı.

Kızıl Bayrak/Adana

------------------------------------------------------------------------------------------

Mersin'de reformistlerden “erkeksiz” 8 Mart kutlaması!

4 Mart günü SDP, DTP, EMEP, AKSM, GOÇ-DER, TUAD-DER tarafından 8 Mart'a ilişkin “erkeksiz” bir basın açıklaması düzenlendi. İHD önünde toplanan grup AKP önüne kadar bir yürüyüş gerçekleştirdi. İHD önünde toplanıp yürüyüşe geçmek isteyen grupla polis arasında yaşanan tartışmaların ardından grup kaldırımdan yürüme kararı aldı.

AKP önünde okunan basın açıklaması esnasında sivil faşistler tarafından birkaç defa provakasyon girişimi gerçekleşti. Üç dilde (Türkçe, Kürtçe, Arapça) okunan basın açıklamasının ardından grup dağıldı. Eyleme yaklaşık 200 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak/Mersin

-------------------------------------------------------------------------------------------

Mersin'de 8 Mart basın açıklaması

8 Mart günü saat: 13.30 da BDSP, DHP, EKD-G, ESP, HÖC'lü Kadınlar ve Partizan tarafından Merkez Postanesi önünde bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Yaklaşık 30 kişi katıldı.

Açıklamada kısaca 8 Mart'ın tarihine ve önemine değinilerek, kaba bir erkek karşıtlığı şovuna dönüşmemesi, tarihsel ve sınıfsal özüne, devrimci içeriğine bağlı kalınması gerektiği vurgulandı. Kadınlarımızın tecavüze uğradığı, tecride karşı ölüm orucu eylemini sürdüren iki kadın tutsağın (Fatma Koyupınar ve Serpil Cabadan) saldırıya maruz kaldığı söylenerek, “geçmişte vardık, bugün ve yarın da varız, varolacağız!” mesajı verildi. Kadının kurtuluşunun erkek sınıf kardeşleriyle el ele, özgürlük için vereceği örgütlü mücadeleden geçtiği vurgulanarak tüm emekçi kadınlar örgütlü mücadeleye çağırıldı. Cezaevindeki kadın tutsaklara kart gönderilmesiyle eylem son buldu.

Kızıl Bayrak/Mersin

------------------------------------------------------------------------------------------

KESK'in 8 Mart açıklaması

KESK, 8 Mart'ta Mersin Taş bina önünde yaptığı basın açıklamasında, 8 Mart'ın doğuşundan ve kadınların sorunlarından bahsederek tüm emekçi kadınları birlikte mücadeleye çağırdı. Yürüttükleri mücadeleyle doğum izinlerini 16 haftaya çıkardıklarını, işyerlerinde pantolon giyme hakkı kazandıklarını ve sıranın şimdi diğer haklarına geldiğini belirterek, talepleri sıraladı.

Basın açıklamasına 50 kişi katıldı. Açıklama tüm kadınlara çiçek dağıtılarak sonlandırıldı. Eylemde, “8 Mart kızıldır, kızıl kalacak!”, “Yaşasın 8 Mart!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak/Mersin

----------------------------------------------------------------------------------------

Kayseri'de 8 Mart etkinliği...

“Yaşasın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü!”

Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü kutlamak amacıyla 5 Mart Pazar günü bir etkinlik gerçekleştirdik. İşçi Kültür Evi, Emekçi Kadınlar Derneği-Girişimi ve İHD'nin birlikte örgütlediği etkinliğe 200 kişi katıldı.

Açılış konuşmasıyla başlayan etkinliğimiz, emek mücadelesinde şehit düşen kadınlar anısına yapılan saygı duruşuyla devam etti. Sonrasında okunan şiirlerin ardından EKD-G Emekçi Kadın Korosu ve İKE Emekçi Kadın Korosu'nun hazırladığı müzik dinletisi sunuldu.

İKE “Savaş ve Kadın” konulu bir tiyatro sergiledi. Tiyatro büyük bir ilgi gördü. Ardından İKE müzik grubunun söylediği türküler eşliğinde halaylar çekildi. Etkinlik İHD müzik topluluğunun sunduğu dinletiyle sona erdi.

Etkinlik yapılan salonun dar oluşu ve bazı teknik eksikliklerden zaman zaman sıkıntı yaratsa da, katılımcılara genel olarak coşkulu bir hava hakimdi.

Ayrıca 7 Mart günü Battalgazi Mahallesi'nde etkinliği organize eden yapılar tarafından bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Eyleme 25 kişi katıldı.

Basın açıklamasında şunlar söylendi:

“Sizleri 8 Mart'ı yaratan Şikagolu kadınların direngen ve yol gösteren ruhuyla selamlıyorum.

Sizleri İsrail siyonizmine karşı taş generalleri doğuran ve Filistin'in özgürlüğü için savaşan kadınların yüreği ile selamlıyorum.

Sizleri SEKA'da Seydişehir'de, Tekel'de direnişi eylem alanlarında büyüten mücadeleci emekçi kadınların ruhuyla selamlıyorum.

Bursa'da bir tekstil fabrikasında beş işçi kadın yanarak hayatını kaybetti. Bursa'da şok edici bir cinayetiyle yüzümüze çarpan iş koşulları, kapitalizmin biz işçi kadınlara nasıl bir cehennem hazırladığını ortaya koydu. Biri hamile ikisi çocuk yaşta beş işçi kadının yılbaşı gecesi üzerine kapılar kilitlenerek çalıştırılırken çıkan yangında yaşamlarını yitirdiler. Onların sigortası yoktu, öldükten sonra patronu tazminattan kurtarmak için sigortalandılar. Sendikaları yoktu onların, sendikaların da onlara aldırdığı yoktu. Çeşitli aşağılayıcı muameleler, ücretlerin sürekli düşürüldüğü, iş saatlerinin sınırsızca uzatıldığı, çalışma koşullarıyla boğuşuyoruz.

Tıpkı 1857'nin vahşi çalışma koşulları gibi… 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, Newyorklu dokuma işçisi kadınların 1857 yılında 16-18 saatlik kötü çalışma koşulları, ucuz işgücü olarak çalıştırılmasına karşı, ‘eşit işe eşit ücret', ‘10 saatlik çalışma süresi' ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebiyle başlatmış oldukları direnişin adıdır. İşçi kadınların bu onurlu direnişi kanla bastırılmış ve 129 işçi kadın çalıştıkları fabrikada yakılarak vahşice katledilmişlerdir. 150 yıl önce tarihe kanla yazılan bugün, kadınların eşit ve özgür olma isteğinin ilhamı olmaya devam etmektedir. (…)

Kadınların özgür olabileceği tek sistem olan sosyalizmi istemek aynı zamanda mücadeleyi büyütmek demektir. Yaşama seyirci olmak değil, yaşama müdahale etmek ve yaşamı değiştirmektir.

Eşit işe, eşit ücret!

Her işyerine kreş ve emzirme odaları!

Örgütlenelim, kadına yönelik şiddeti durduralım !

Kadın olmadan devrim olmaz, devrim olmadan kadın kurtulmaz!”

Basın açıklaması “Yaşasın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü!”, “Eşit işe eşit ücret” sloganları eşliğinde, halaylarla bitirildi.

İşçi Kültür Evi/Kayseri