11 Mart 2006 Sayı: 2006/09 (09)
  Kızıl Bayrak'tan
   8 Mart’ın politik başarısı
  Beyazıt’ta fiili 8 Mart mitingi coşkusu
  Ankara Devrimci 8 Mart Platformu’nun devrimci içeriği güçlü etkinliği
  Ankara’da 8 Mart
fiili-meşru bir miting ile kutlandı
Küçükçekmece Emekçi Kadın Komisyonu’nun faaliyetlerinden
  İzmir’de kitlesel 8 Mart
İzmir’de 8 Mart tartışmaları
Mersin’de fiili 8 Mart eylemi
  Köln İşçi-Gençlik Kültür Evi’nde kadın sorunu semineri
  Şemdinli iddianamesinde kirli savaş faaliyetlerinin merkezi olarak
Genelkurmay gösterildi
Ankara’daki işbirlikçiler “arabuluculuk” adına işgalcilerin hizmetinde!
  DİSK yönetiminin “sol parti” girişimi
  Direnişe geçen Has Alüminyum işçileriyle sınıf dayanışmasını
yükseltelim!
  Kadın sorunu ve kapitalizm (Orta sayfa)
   TÜPRAŞ işçisi uyarı eylemleri yapıyor!
   Sağlıkta özelleştirmenin faturası
   Yüce Divan ne işe yarar?
  Göç, emekçiler ve kentsel şiddet/Yüksel Akkaya
  Bush’un Asya gezisi
  Hamas heyetinin Moskova ziyareti
etkisini gösterdi
  İran dayatmalara karşı direnişini sürdürüyor
  İşgalciler kukla hükümet kurmakta
zorlanıyor
  Köln’de neo-nazi karşıtı gösteri
  8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü
kutlu olsun!
  Bültenlerden
  İddianame: Büyükanıt askerlerle çete kurdu
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

İzmir'de kitlesel 8 Mart...

“Kadın olmadan devrim olmaz, devrim olmadan kadın kurtulmaz!”

Bu seneki 8 Mart'ı sınıfsal özüne bağlı kalarak “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlamak isteyen İzmir Cezaevi İnisiyatifi, Kaldıraç, HÖC, Partizan, KP, BDSP, DKH ve ESP'nin çağrısıyla 5 Mart günü fiili bir miting gerçekleştirildi. Saat 13.30'da Konak Pier önünde toplanmaya başlayan kitle kortejler halinde Konak Sümerbank önüne doğru yürüyüşe geçti. En önde siyasetlerin imzasını taşıyan ortak pankart taşındı. Eyleme çağrıcı grupların yanısıra ÖMP, Devrimci Hareket, Köz ve Ay Işığı Sanat Merkezi de katıldı. Yaklaşık 600 kişinin katıldığı miting geçen seneye oranla kitleselliğiyle dikkat çekiyordu.

Kitlenin alanda toplanmasının ardından eylem saygı duruşuyla başladı. İlk olarak 8 Mart gündemli ortak imzalı metin okundu. Ortak açıklamada şunlar söylendi: “Gerçek kurtuluşumuz olan sınıfsız, sömürüsüz ve savaşsız bir dünya için verdiğimiz bu mücadele Rosa Lüksemburg'un da vurguladığı gibi dün vardı, bugün de var ve yarın da varolacak. Mücadelemizin ateşi 8 Martlar'dan bu yana hiç sönmedi sönmeyecek. Bu mücadele ateşini yaşadığımız bu topraklarda bugüne kadar taşıyan kadınlarımızı unutmadan, direnişlerle dolu onurlu tarihimize yenilerini ekleyerek mücadeleye devam edeceğiz. Biliyoruz ki kadın olmadan devrim, devrim olmadan kadının kurtuluşu olamaz” denildi.

Daha sonra sırayla işçi, kamu emekçisi, öğrenci ve tutsak yakını kadınlar tarafından konuşmalar yapıldı, şiirler okundu. Konuşmaların dışında İşçi Kültür Sanat Evi Şiir Grubu tarafından okunan şiirler ilgi gördü. Ardından Kavel Müzik Grubu'nun söylediği türkülerle halaylar çekildi. Son olarak Grup Günışığı'nın ezgileriyle renk kattığı eylem saat 17:00'de sona erdi.

Komünistler olarak eyleme “Kadının kurtuluşu sosyalizmde!/BDSP” imzalı pankartımız, kızıl bayraklarımız, dövizlerimiz, şehit yoldaşlarımızın resimleri ve 80 kişilik kortejimizle katıldık.

BDSP/İzmir

-----------------------------------------------------------------------------------------

İzmir'de 8 Mart çalışmalarından...

Emekçi kadınları mücadeleye çağırdık

8 Mart'ın tarihsel ve sınıfsal anlamına uygun olarak “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanması için çalışmalarımız Şubat ayı başında başlamıştı.

Çalışma yürüttüğümüz tüm alan ve bölgelerde 8 Mart'ın tarihsel anlamını ve önemini anlatan çalışma örgütledik. Bildiri ve afişlerimizle İzmir'in birçok emekçi semtine ulaştık. Harmandalı, Çiğli merkez, Güzeltepe, Onur Mahallesi, Yamanlar, Gümüşpala, Kuruçeşme, Çamlıkule gibi birçok emekçi semtine 8 Mart afişlerimizle seslendik.

Emekçilerle ev toplantıları yaparak belgesel film gösterimleri yaptık. Emekçi kadınlarla sorunları üzerine birebir sohbetler gerçekleştirdik. Amacımız daha çok kadın emekçiye ulaşarak, onları sorunlarının çözümünde taraf olmaya çağırmak, mücadeleye davet etmekti. Altı ayrı evde sayıları 5 ile 11 arasında değişen emekçi kadınla toplantı düzenledik, sohbet ettik.

BDSP/İzmir

------------------------------------------------------------------------------------------

SAÜ-DER'de 8 Mart etkinliği

1 Mart günü Sakarya Üniversitesi Öğrenci Derneği'nde ‘8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'ne ilişkin bir etkinlik gerçekleştirdik. Etkinlik programını; panel, sinevizyon gösterimi, şiir ve müzik dinletisi oluşturdu. İşçi Kültür Evi çalışanı olan panelistimizin, tarihten günümüze kadın sorunu, 8 Mart'ın tarihsel anlamı ve önemi başlıklı sunumları oldukça beğenildi.

Panelistimiz; kadının gerçek kurtuluşunun ancak sınıfsız bir toplumda mümkün olacağı, fakat kadının özgürlüğü için verilecek savaşımın bugünden başlaması gerektiği üzerinde durdu. Nasıl ki kadın sorununun ortaya çıkışına, özel mülkiyetin tarih sahnesinde boy göstermesi neden olmuşsa, sorunun ortadan kalkması için gerekli önkoşul da özel mülkiyetinin ortadan kalkmasıdır vurgusunu yaptı. Artı-değer sömürüsünün ortadan kalkmadığı toplumsal düzen sınırları içerisinde, kazanılan tüm haklar burjuvazi tarafından geri alınma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Kadın sorunu için de bu böyledir, dedi.

Sunum sonrası, Bilgesu Erenus'un seslendirdiği “Bu bahar önce emekçi kadınlar yürüyecek” isimli sinevizyon gösterimi ilgiyle izlendi. Ardından şiir dinletisi gerçekleştirildi. SAÜ-DER Müzik Topluluğu'nun seslendirdiği dinletiden sonra programımız, 5 Mart Beyazıt mitingine katılım çağrısıyla son buldu.

Etkinliğin ön hazırlık çalışmasında kadın komisyonu olarak biraraya gelindi. 8 Mart sürecinin nasıl örgütleneceği ve kadın sorununa dair nasıl bir çalışma hattı örüleceği ortaya konuldu ve çıkan sonuç dernek üyelerine sunuldu. İlk olarak ‘Yaşasın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü' başlığıyla hazırladığımız bildirileri, SAÜ'lü öğrencilere ulaştırdık. Etkinliğe çağrı afişlerimizi astık. Hazırlık sürecini başından sonuna kadar kolektif bir çalışmanın ürünü haline getirmeyi başardık.

SAÜ-DER'den Ekim Gençliği okurları

-----------------------------------------------------------------------------------------

Zonguldak'ta 8 Mart

Zonguldak'ta bu yıl, geçtiğimiz yıl 8 Mart'ı tarihsel anlamından ve sınıfsal özünden kopuk bir şekilde kutlayan Kadın Platformu'ndan ayrı hareket edildi. 6 Mart günü SES'te, 7 Mart günü de Eğitim-Sen'de kadının ezilmişliğini konu alan film gösterimleri gerçekleştirildi. 8 Mart sonrasında da film ve belgesel gösterimleri sürecek. Etkinlik ve eylem programının yeraldığı broşürler çıkartılarak dağıtıldı.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü saat 12.30 da Madenci Anıtı'nda yapılan basın açıklaması ile kutlandı. Basın açıklaması KESK Zonguldak Şubeler Platformu adına gerçekleştirildi. “Kadınlar savaşa hayır diyor!/KESK” pankartının açıldığı eyleme üniversite öğrencileri de destek verdi.

Ekim Gençliği olarak biz de eylemde yer aldık. Yaklaşık 100 kişinin katıldığı eylemde “Cinsel, ulusal, sınıfsal sömürüye son!”, “Yaşasın 8 Mart!”, “Yaşasın örgütlü mücadelemiz!”, “Parasız eğitim, parasız sağlık!” sloganları atıldı.

Ekim Gençliği/Zonguldak