11 Mart 2006 Sayı: 2006/09 (09)
  Kızıl Bayrak'tan
   8 Mart’ın politik başarısı
  Beyazıt’ta fiili 8 Mart mitingi coşkusu
  Ankara Devrimci 8 Mart Platformu’nun devrimci içeriği güçlü etkinliği
  Ankara’da 8 Mart
fiili-meşru bir miting ile kutlandı
Küçükçekmece Emekçi Kadın Komisyonu’nun faaliyetlerinden
  İzmir’de kitlesel 8 Mart
İzmir’de 8 Mart tartışmaları
Mersin’de fiili 8 Mart eylemi
  Köln İşçi-Gençlik Kültür Evi’nde kadın sorunu semineri
  Şemdinli iddianamesinde kirli savaş faaliyetlerinin merkezi olarak
Genelkurmay gösterildi
Ankara’daki işbirlikçiler “arabuluculuk” adına işgalcilerin hizmetinde!
  DİSK yönetiminin “sol parti” girişimi
  Direnişe geçen Has Alüminyum işçileriyle sınıf dayanışmasını
yükseltelim!
  Kadın sorunu ve kapitalizm (Orta sayfa)
   TÜPRAŞ işçisi uyarı eylemleri yapıyor!
   Sağlıkta özelleştirmenin faturası
   Yüce Divan ne işe yarar?
  Göç, emekçiler ve kentsel şiddet/Yüksel Akkaya
  Bush’un Asya gezisi
  Hamas heyetinin Moskova ziyareti
etkisini gösterdi
  İran dayatmalara karşı direnişini sürdürüyor
  İşgalciler kukla hükümet kurmakta
zorlanıyor
  Köln’de neo-nazi karşıtı gösteri
  8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü
kutlu olsun!
  Bültenlerden
  İddianame: Büyükanıt askerlerle çete kurdu
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Küçükçekmece Emekçi Kadın Komisyonu'nun faaliyetlerinden...

Etkin bir 8 Mart çalışması ve 5 Mart mitingi

Küçükçekmece Emekçi Kadın Komisyonu olarak gerçekleştirdiğimiz şenliğinin ardından çalışmalarımızı aynı hızla sürdürdük. Önce, daha önce hava muhalefeti nedeniyle ertelediğimiz kermesi gerçekleştirdik. Kermes aracılığıyla mahallemizde bulunan ev kadınlarına daha rahat ulaşma imkanı yakaladık. İnönü Mahallesi'nin en işlek yeri olan Postane-Sağlık Ocağı-Muhtarlığın bulunduğu binanın önünde “Küçükçekmece Emekçi Kadın Komisyonu Kermesine Hoşgeldiniz!” pankartını astık. Kermese kadın-erkek tüm mahalle sakinlerinin ilgisi yoğundu. Kermesi sadece hazırladığımız ürünleri satmak üzerinden düşünmedik. Burada önemli olan kolektif emeğin dışarıya yansımasıydı. Böylesi bir oluşumun çevredeki işçi-emekçi kadın-erkekler üzerinden olumlu bir etkisi oldu. Kermeste sergilemek üzere çeşitli emekçi kadın resimlerinin yer aldığı bir pano hazırladık. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle 8 Mart'ın resmi tatil olmasını içeren taleplerin yeraldığı imza föylerini değerlendirdik. Sefaköy İşçi Kültür Evi'nde düzenlenecek “OSAMA” adlı film gösterimi davetiyelerini verdik. İnsanlarla sohbetler ederek emekçi kadınlar ve 8 Mart üzerinden sohbet ettik. Kermesten sonraki günlerde Sefaköy İşçi Kültür Evi'ne azımsanmayacak oranda insan gelmeye başladı.

Kermesin ardından 5 Mart'ta düzenlenecek mitinge güçlü bir şekilde katılımı örgütlemeyi önümüze koyduk. Geçen yıl Beyazıt'ta kutlanan 8 Mart'a devletin azgınca saldırmasından sonra Beyazıt'ı fiilen kazanma sorumluluğu ile yüzyüzeydik. Bu kuşkusuz bizim için de bir zorluk alanıydı. Çevremizdeki işçi ve emekçileri devrimci bir 8 Mart'ı sahiplenmeye çağırdık. Her dağıtımda bunun propagandasını yaptık. 8 Mart imza kampanyasını büyük fabrikaların bulunduğu bölgelerde ajitasyon konuşmaları eşliğinde yürüttük. Bu çalışmalarımız karşılığını 5 Mart'ta miting alanında gösterdi. Alanda “Kadın-erkek elele, mücadeleye!” pankart arkasında yerimizi aldık.

Miting günü herkesin yanında birini getirmeye çalışması ve getirmeleri çalışmamızın sahiplenilmesini anlatıyordu. Alana gitmeden önce otobüste 8 Mart'ın anlam ve önemi, alanda nasıl bir duruş sergilemek gerektiğine dönük bir konuşma yapıldı. Marşlarımızla, türkülerimizle alana geldik. Geçen sene yapılan mitinge polisin azgınca saldırmasıyla yaşanan olumsuzluğa rağmen geçen sene mitinge katılanların bu sene yine katılmaları oldukça anlamlıydı bizim için. Alanda polisin yanından geçerken atılan “Katil devlet, katil polis!” sloganına kortejdekilerin güçlü bir şekilde katılmaları da duyulan öfkenin bir yansımasıydı. Kortejde disiplinli bir şekilde durulması, atılan sloganlara güçlü katılım sağlanması miting öncesinde yapılan konuşmaların bilince çıkartılmasının bir göstergesiydi.

Bölgemizden 50 kişiyi mitinge katmış olmayı kendimiz açısından anlamlı buluyoruz. İnsanların mitinge ilişkin izlenimleri oldukça olumluydu. Geçen senenin olumsuz tablosuna karşın mitingin bu sene de Beyazıt'ta yapılmış olması devrimciler için politik bir kazanımdır. Bu olumlu tablonun ardından, 8 Mart'tan aldığımız güçle, 1 Mayıs'a da aynı iradeyle hazırlanacağız. Bu sefer alanda Küçükçekmece İşçi Platformu pankartı arkasında yürüyerek yerimizi alacağız.

Küçükçekmece Emekçi Kadın Komisyonu

-----------------------------------------------------------------------------------------

Devrimci 8 Mart Platformu'nun 8 Mart Kadıköy eylemi

Devrimci 8 Mart Platformu, 8 Mart günü saat 14.30'da, Kadıköy İskele Meydanı'nda 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ile ilgili bir basın açıklaması yaptı. “Yaşasın Dünya Emekçi Kadınlar Günü!” pankartının açıldığı eyleme 30 kişi katıldı.

Yapılan basın açıklamasında şunlar söylendi: “Emperyalist savaşın, sınıfsal sömürünün, ulusal baskının, cinsel ezilmişliğin karşısına öncelikle emekçi kadınlar dikilmelidir. Çünkü emperyalist savaşlar, sosyal yıkım saldırıları öncelikle ve en fazla emekçi kadınları vurur. İşte tüm bunlardan dolayı 8 Mart'ı yaratanların mücadele ruhuna bugün her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. Eğer sömürü ve baskılara yeter demek gerektiğine inanıyorsak, kölelik düzeninin bizi öğüten çarklarını parçalayıp insanca yaşamak istiyorsak, 8 Mart'ı yaratanların mücadele mirasına sahip çıkmamız gerekiyor.”

Kızıl Bayrak/İstanbul

------------------------------------------------------------------------------------------

Sakarya'da 8 Mart eylemi

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle Sakarya'da, 8 Mart günü yaklaşık 80 kişinin katıldığı bir yürüyüş düzenlendi. Kolluk güçlerinin yürüyüşü engelleme çabaları boşa çıkarıldı. “Baskılar bizi yıldıramaz!”, “Yaşasın 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü!”, “Cinsel, ulusal, sınıfsal sömürüye son!”, “Kadın-erkek elele, mücadeleye!”, “Sevda Aydın yalnız değildir!' , “Anaların öfkesi zalimleri boğacak!” sloganları eşliğinde gerçekleştirilen kısa mesafeli yürüyüşün ardından, basın açıklaması yapıldı. Açıklamada şunlar söylendi: “Fabrikanın sigortalı, çalışan kadınlarımızın sigortasız olduğu Bursa'da 29 Aralık 2005 tarihinde yanarak ölen tekstil işçisi 5 emekçi kadınımızı saygıyla anıyoruz... Dünyada ve ülkemizde her 3 kadından biri, hayatının herhangi bir döneminde şiddete uğruyor. Kadınlar; savaşta, cezaevlerinde, sokakta, işyerlerinde kadın oldukları için dayak, taciz ve tecavüz gibi insanlık dışı uygulamalara maruz kalıyorlar... Kadınları evin, kocanın, düzenin tutsağı yapan zincirler, bu düzenin sahiplerine karşı mücadeleyle kırılacaktır...”

Eyleme; DTP, SDP, İHD, SHP, EMEP, ÖDP, Emekli-Sen, Eğitim-Sen, SAÜ-DER, YÖGEH ve Sakarya Gençlik Derneği katıldı. Basın açıklaması sonrasında polis, aralarında SAÜ-DER üyesinin de bulunduğu 5 kişiyi gözaltına almaya çalıştı, 3 kişiyi gözaltına aldı.

Baskılar bizi yıldıramayacak!

Kızıl Bayrak/Sakarya

------------------------------------------------------------------------------------------

Kadıköy'de 8 Mart kutlamaları...

İstanbul'daki 8 Mart eylemlerinden biri 4 Mart günü Kadıköy İskele Meydanı'nda ESP tarafından gerçekleştirildi. “Örgütlenelim, kadına şiddeti durduralım!” talebi ile düzenlenen miting 14.30'da kortejlerin Haydarpaşa Numune Hastanesi önünden yürüyüşü ile başladı. BEKSAV'ın tencere, tava, kaşık gibi mutfak aletleriyle oluşturduğu 20 kişilik kadın bando takımının en önde yer aldığı kortejin arkasında, EKD (185), ESP (252), ÖKD (34), Tekstil-Sen (25), PSAKD (30) ve Köz'ün (44) kortejleri yer aldı. Sık sık “Kadınlar el ele özgürleşmeye!”, “Yaşasın Emekçi Kadınlar Derneği!”, “Gelsin baba, gelsin koca, gelsin cop, inadına isyan, inadına özgürlük!” sloganlarının atıldığı yürüyüş Kadıköy İskele Meydanı'na kadar sürdü. EKD adına Çiçek Otlu'nun açılış konuşması ile başlayan miting, Tekstil-Sen, ÖKD, ESP ve PSAKD temsilcilerinin konuşmaları ile devam etti. Yaklaşık 600 kişinin katıldığı miting Vardiya Müzik Gubu'nun dinletisiyle son buldu.

Feminist ve reformistlerin oluşturduğu Kadın Platformu ise 5 Mart günü “erkeksiz” bir miting gerçekleştirdi. Haydarpaşa Numune Hastanesi önünde saat 12.00'de oluşturulan kortejler 13.30'da Kadıköy'e doğru yürüyüşe geçti. Feminist gruplar (380), İHD (5), SDP'li Kadınlar (90), Çağrı (40), İşçi Mücadelesi (30), DİSK Kadın Komisyonu (30), EHP (40), Serna Serel işçileri (25), Emek Partisi (250), Halkevci Kadınlar (70), ÖDP'li Kadınlar (10), KESK İstanbul Şubeler Pltformu (90), Anarşistler (20), TÜM-İGD (25), DHB (5) ve Demokratik Özgür Kadın Hareketi (2500) kortejlerinde militarizm, şiddet, savaş, taciz, ve tecavüzü protesto eden döviz ve pankartlar taşındı. 3.500'ü aşkın kadının katıldığı miting tam bir karnaval havasında geçti.

Kızıl Bayrak/İstanbul