11 Mart 2006 Sayı: 2006/09 (09)
  Kızıl Bayrak'tan
   8 Mart’ın politik başarısı
  Beyazıt’ta fiili 8 Mart mitingi coşkusu
  Ankara Devrimci 8 Mart Platformu’nun devrimci içeriği güçlü etkinliği
  Ankara’da 8 Mart
fiili-meşru bir miting ile kutlandı
Küçükçekmece Emekçi Kadın Komisyonu’nun faaliyetlerinden
  İzmir’de kitlesel 8 Mart
İzmir’de 8 Mart tartışmaları
Mersin’de fiili 8 Mart eylemi
  Köln İşçi-Gençlik Kültür Evi’nde kadın sorunu semineri
  Şemdinli iddianamesinde kirli savaş faaliyetlerinin merkezi olarak
Genelkurmay gösterildi
Ankara’daki işbirlikçiler “arabuluculuk” adına işgalcilerin hizmetinde!
  DİSK yönetiminin “sol parti” girişimi
  Direnişe geçen Has Alüminyum işçileriyle sınıf dayanışmasını
yükseltelim!
  Kadın sorunu ve kapitalizm (Orta sayfa)
   TÜPRAŞ işçisi uyarı eylemleri yapıyor!
   Sağlıkta özelleştirmenin faturası
   Yüce Divan ne işe yarar?
  Göç, emekçiler ve kentsel şiddet/Yüksel Akkaya
  Bush’un Asya gezisi
  Hamas heyetinin Moskova ziyareti
etkisini gösterdi
  İran dayatmalara karşı direnişini sürdürüyor
  İşgalciler kukla hükümet kurmakta
zorlanıyor
  Köln’de neo-nazi karşıtı gösteri
  8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü
kutlu olsun!
  Bültenlerden
  İddianame: Büyükanıt askerlerle çete kurdu
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Ankara Devrimci 8 Mart Platformu'nun coşkulu ve devrimci içeriği güçlü etkinliği...

“Bu bahar önce emekçi kadınlar yürüyecek!”

Ankara Devrimci 8 Mart Platformu etkinlik ve eylem programının ilkini 4 Mart Cumartesi günü saat: 14.00'de Ekin Tiyatrosu'nda yapılan bir salon etkinliği olarak gerçekleştirdi. Salona “Kadının kurtuluşu işçi sınıfının kurtuluşundan bağımsız değildir!/Yaşasın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü!” şiarlı pankart asıldı.

Etkinlik saygı duruşu ile başladı. Ardından Devrimci 8 Mart Platformu'nda yer alan 11 kurum içinde yer alan HKP, Nakliyat-İş, ÇHD Ankara Şube dışındaki tüm bileşenlerin imzacısı olduğu ortak sunum metni platform adına Evrim Erdoğdu tarafından okundu. Kadının ezilmişliğinin tarihsel özü, 8 Mart'ın kapitalist sömürüye karşı emekçi kadınların özgürlük çağrısı olduğu, 8 Mart tarihsel ve sınıfsal özünden koparılmaya çalışılması, günümüz koşullarında artan sömürü, emperyalist saldırganlık ve ulusal baskının emekçi kadınların acılarını katmerleştirmesi çerçevesindeki sunum, kadının kurtuluşunun devrimde ve sosyalizmde olduğu vurgusuyla sonlandırıldı.

İşçi Kültür Evleri'nin hazırlamış olduğu “Bu bahar önce emekçi kadınlar yürüyecek!” belgeseli beğeniyle izlendi. Mamak İşçi Kültür Evleri Müzik topluluğunun sahnede yer almasının ardından kurumlar adına yapılan konuşmalara geçildi. ÇHD adına Nilgün Özkan, 8 Mart'ın devrimci ve sınıfsal özüne uygun bir şekilde kutlanıyor olmasının taşıdığı önemi vurgulayan bir konuşma yaptı. Ardından DHP'dan Nurten Özkan ise F tiplerinde direnen devrimci kadınların selamını salona taşıyarak sözlerine başladı. 8 Mart'ın kızıl olduğunu ve kızıl kalacağını vurgulayan oldukça coşkulu bir konuşma yaptı. Mamak İşçi Kültür Evleri Şiir topluluğu emperyalist savaş temasının işlendiği bir şiir dinletisi sundu. Ardından 20. yılını kutlayan TAYAD'ın üyesi bir ana söz aldı. İdilcan Kültür Merkezi Müzik topluluğunun söylediği marşlar ve çekilen halaylarla etkinlik sona erdi.

Etkinliğe yaklaşık 180 kişi katıldı. Etkinliğin toplamı Devrimci 8 Mart Platformu'nun etkinlik üzerinden hedeflediği amaca uygun bir içeriğe sahipti. Devrimci 8 Mart Platformu bir önceki 8 Mart sürecinin deneyimleri ışığında mevcut platformun ayrım noktalarını geniş kitlelere aktarabileceği bir bakışla hereket edilmesi gerektiğini ortaya koyarak, salon etkinliğini bu çerçevede planlamıştı. Ön çalışmasında yaşanan belli zayıflıklar etkinliğe katılımda olumsuz bir etken olmakla birlikte, güçlü program ve başından sonuna kadar etkinliğe hakim olan politik ve coşkulu atmosferle, anlamlı bir ortak salon etkinliği gerçekleştirilmiş oldu.

Ankara BDSP

-----------------------------------------------------------------------------------------

Mamak'ta 200'ü aşkın işçi ve emekçinin katıldığı 8 Mart şenliği...

“Kadın olmadan devrim olmaz devrim olmadan kadın kurtulmaz!”

“Yaşasın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü!” şiarıyla 5 Mart Pazar günü saat: 13:00'de Şirintepe Açıkalın Düğün Salonu'nda Mamak İşçi Kültür Evleri, İdilcan Kültür Merkezi, Partizan, PSAKD Mamak Şube, AKA-DER'in ortak düzenlediği bir şenlik gerçekleştirildi. Sahnenin arkasında “Kadın olmadan devrim olmaz devrim olmadan kadın kurtulmaz!” şiarlı pankart asılırken, salonda “Yaşasın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü!/Kadının kurtuluşu sosyalizmde!” yazılı afişler kullanıldı. Salonunun dış girişine “Kadının kurtuluşu işçi sınıfının kurtuşundan bağımsız değildir!/ Yaşasın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü!” yazılı pankart asıldı.

Etkinlik selamlamayla başladı ve 8 Mart'ı yaratan tekstil işçisi kadınlar başta olmak üzere dünyada ve Türkiye'de devrim ve sosyalizm kavgasında kızıllaşanlar için saygı duruşu ile devam etti. Hazırlanan sunum metninde emekçi kadınların ülkemizde ve tüm dünyada sınıfsal, ulusal ve cinsel sömürülerinin farklı görünümleri ayrıntılı bir biçimde yer aldı. İşçi Kültür Evleri'nin hazırladığı “Kadınlarımızın yüzleri” belgeseli ilgi ve beğeniyle izlendi. Ardından AKA-DER tarafından derlenen kadın fotoğrafları diası gösterildi. Mamak İşçi Kültür Evleri Müzik Topluluğu, İdilcan Kültür Merkezi Müzik Topluluğu devrimci marşlar ve ezgilerle sahnede yer aldı. Hep birlikte halaylar çekildi, türküler söylendi. PSAK Derneği Mamak Şubesinin semah gösteriminin ardından aynı derneğin korosunun söylediği türküler ve çekilen halaylarla etkinlik son buldu.

200 aşkın katılımın olduğu coşkulu bir etkinlik gerçekleştirdik. Panel ve şenlikten oluşan etkinliklerin ön çalışması 5 bin el ilanı, 500 afiş ile yaygın bir şekilde yapılmaya çalışıldı.

Biz Mamak İşçi Kültür Evleri çalışmanın her aşamasında ortak iş yapma sorumluluğuyla hareket ettik ve ayrıca bağımsız çalışmamızı sürdürdük. İşçi Kültür Evleri imzalı bine yakın afişi yaygın bir şekilde kullandık. Yanısıra “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ücretli izin günü ilan edilsin!” talepli imza çalışmasını sürdürdük.

Mamak İşçi Kültür Evleri çalışanları

-----------------------------------------------------------------------------------------

BDSP'nin 8 Mart Taksim eylemi

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü kutlamak için, 8 Mart günü Galatasaray postanesi önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Eylemde “ Yaşası 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü!” pankartı açıldı ve Rosa Luksemburg ile Hatice Yürekli'nin resimleri taşındı.

Yapılan basın açıklamasında şunlar söylendi: “Bugün, sınıf mücadelesinin tarihsel kazanımlarından biri olan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü özgürlük ve eşitlik için, insanca bir yaşam için, ‘Eşit işe eşit ücret!', ‘8 saatlik iş günü!', ‘Sendika hakkı!' taleplerini kazanmak için dişe diş bir mücadele yükselten Amerikalı tekstil işçileri kadınlar tarafından kazanılmıştır. İşte bu nedenle 8 Mart işçi sınıfının mücadele tarihinin bir parçasıdır.”

Eylemde “Yaşasın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü!”, “8 Mart kızıldır, kızıl kalacak!”, “Cinsel, ulusal, sınıfsal sömürüye son!” sloganları atıldı. 8 Mart'in resmi tatil günü ilan edilmesi ile ilgili toplanan imzalar Galatasaray Postanesi'nden meclise postalandı.

Kızıl Bayrak/İstanbul