11 Mart 2006 Sayı: 2006/09 (09)
  Kızıl Bayrak'tan
   8 Mart’ın politik başarısı
  Beyazıt’ta fiili 8 Mart mitingi coşkusu
  Ankara Devrimci 8 Mart Platformu’nun devrimci içeriği güçlü etkinliği
  Ankara’da 8 Mart
fiili-meşru bir miting ile kutlandı
Küçükçekmece Emekçi Kadın Komisyonu’nun faaliyetlerinden
  İzmir’de kitlesel 8 Mart
İzmir’de 8 Mart tartışmaları
Mersin’de fiili 8 Mart eylemi
  Köln İşçi-Gençlik Kültür Evi’nde kadın sorunu semineri
  Şemdinli iddianamesinde kirli savaş faaliyetlerinin merkezi olarak
Genelkurmay gösterildi
Ankara’daki işbirlikçiler “arabuluculuk” adına işgalcilerin hizmetinde!
  DİSK yönetiminin “sol parti” girişimi
  Direnişe geçen Has Alüminyum işçileriyle sınıf dayanışmasını
yükseltelim!
  Kadın sorunu ve kapitalizm (Orta sayfa)
   TÜPRAŞ işçisi uyarı eylemleri yapıyor!
   Sağlıkta özelleştirmenin faturası
   Yüce Divan ne işe yarar?
  Göç, emekçiler ve kentsel şiddet/Yüksel Akkaya
  Bush’un Asya gezisi
  Hamas heyetinin Moskova ziyareti
etkisini gösterdi
  İran dayatmalara karşı direnişini sürdürüyor
  İşgalciler kukla hükümet kurmakta
zorlanıyor
  Köln’de neo-nazi karşıtı gösteri
  8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü
kutlu olsun!
  Bültenlerden
  İddianame: Büyükanıt askerlerle çete kurdu
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Ankara'da devrimci özüne uygun 8 Mart fiili-meşru bir miting ile kitlesel bir şekilde kutlandı...

“Kadının kurtuluşu devrimde, sosyalizmde!”

Ankara'da Devrimci 8 Mart Platformu tarafından örgütlenen eylem 8 Mart günü gerçekleştirildi. Sakarya Caddesi'nde en önde “Kadının kurtuluşu işçi sınıfının kurtuluşundan bağımsız değildir!/ Yaşasın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü!” şiarlı platform pankartı açıldı ve kortejlerin oluşturulması ile yürüyüş başladı. Platform pankartının arkasında platform bileşenlerinin ardarda pankartlarını açtığı eylem Mithatpaşa Caddesi üzerinden devam etti. Burada cadde yürüyüş süresince trafiğe kapatıldı.

300 aşkın bir kitlenin katıldığı eylemde “Yaşasın 8 Mart!”, “Yaşasın Emekçi Kadınlar Günü!”, “8 Mart kızıldır, kızıl kalacak!”, “Kadının kurtuluşu devrimde, sosyalizmde!”, ”Kurtuluşu yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Katil ABD Ortadoğu'dan defol!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!” sloganları atıldı. Sloganlar ve zılgıtlarla süren yürüyüş Abdi İpekçi Parkı'nda sona erdi. Burada alan programına başlandı. Oluşturulan kürsüden alandaki konumlanışa ve yürüyüşe kadar eylem her açıdan miting havasına uygun bir biçimde düzenlenmiş oldu.

Saygı duruşu ile başlayan programın ardından Devrimci 8 Mart Platformu'nun bileşenleri adına basın açıklaması okundu. Açıklamada şunlar söylendi: “... 8 Mart'ın sınıfsal içeriğini boşaltma ve bugünü emekçi kadınların günü olmaktan uzaklaştırma çabaları da diğer bir yandan sürüyor. Zulmün sahipleri bu duruma destek verirken, bedel ödemeden solculuk, ilericilik, demokratlık yapmaya çalışanlar da emperyalistlere ve ülkemizdeki egemenlere bu zemini sunuyorlar. 8 Mart'ı sadece ‘Kadınlar Günü' olarak ilan edip, kapalı salonlarda bugüne dair yapılan etkinlikler, kadın karnavalları düzenlemek kadınların sorunlarını çözmüyor, çözemez. ‘Kadın Hakları' savunuculuğuna soyunup, bunu sadece töre-namus cinayetleri, evdeki şiddet, koca-baba baskısı olarak ele alanlar, kadını şiddetten koruyamaz. Şiddeti sonlandıramaz. Çünkü şiddetin kaynağı emperyalizm ve egemen sınıfların sömürü politikalarıdır. Emperyalist sömürünün sürmesi için, zulüm ve baskı emekçi kadınların yaşamlarının her alanında sürmektedir. 1857'de 111 tekstil işçisi kadının, fabrikalarında sürdürdükleri greve saldırarak onların diri diri yanarak ölmesine neden olan sömürü düzeni sürdükçe, kadının üzerindeki şiddet de ortadan kalkmayacaktır...”

Sıklıkla atılan sloganların ardından Mamak İşçi Kültür Evleri ve İdilcan Kültür Merkezi müzik topluluklarının söylediği marşlar ve türkülerle, çekilen halaylar ve tulum eşliğinde horanlarla eylem sona erdi.

Komünistler eylemde “Emekçi kadınlar sömürüye, baskıya ve eşitsizliğe karşı mücadeleye!” şiarlı BDSP imzalı pankartla ve kitlesel bir katılımla yer aldılar.

Kızıl Bayrak /Ankara

-----------------------------------------------------------------------------------------

Bursa'da 8 Mart...

“Kadın-erkek elele, örgütlü mücadeleye!”

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü tarihsel ve sınıfsal özüne uygun olarak kutlayan Bursa'daki devrimci ve ilerici güçler, 3 Mart eylemlerinin ardından 8 Mart akşamı meşaleli bir eylem gerçekleştirdiler.

Fomara Meydanı'ndan S. Garaj Metro İstasyonu'na kadar yapılan yürüyüşte önde “Yaşasın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü” pankartı, arkasında Bursa'da yanan 5 kadın işçinin fotoğrafları, onların arkasında da “8 Mart 1857 New York, 29 Aralık 2005 Bursa, kapitalizm kadınları öldürüyor!” pankartları taşındı. Havanın yağışlı olmasına rağmen katılımı ve coşkusuyla anlamlı olan eylem 8 Mart'ın tarihsel ve sınıfsal özüne uygundu. Alınteri, BATİS, BDSP, DHP, ESP, EKD, SGD, Partizan, HÖC ve Kurtuluş Partisi tarafından örgütlenen eyleme 150 kişi katıldı.

Eylemde “8 Mart kızıldır, kızıl kalacak!” , “Yaşasın devrimci dayanışma!” , “Kahrolsun kapitalizm, yaşasın sosyalizm!”, “Kadın-erkek elele, örgütlü mücadeleye!” sloganları atıldı. Bu seneki 8 Mart, Bursa'daki devrimci güçlerce sınıfsal özüne uygun eylemlerle kazanıldı.

Kızıl Bayrak/Bursa

------------------------------------------------------------------------------------------

Bursa'da 8 Mart etkinliği

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü sınıfsal özüne uygun bir içerikte kutlamak amacıyla bir takım çalışmalar yaptık ve 5 Mart günü bir etkinlik düzenledik. Öncesinde hazırlıkları tamamlamak için çevre ilişkilerimizle birlikte etkinliğin yapılacağı salona gittik. Salona,“Kadın-erkek elele örgütlü mücadeleye!”, “Kadının kurtuluşu sosyalizmde!”, “Yaşasın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü!” ve “8 Mart'ta alanlara!” yazılı dövizlerimizi astık.

Etkinliğimize film gösterimiyle başladık. Ardından bir yoldaşımız günün önemini anlatan kısa bir konuşma yaptı. Daha sonra genç yoldaşlarımız hazırlamış oldukları şiirleri okudular, müzik dinletisi sundular. Verdiğimiz kısa ara sırasında aldığımız tepkiler oldukça olumluydu.

Etkinliğin ikinci yarısı 8 Mart'ın sınıfsal özüne ilişkin kısa bir tartışmayla başladı. Etkinliği 8 Mart günü yapılması planlanan eyleme çağrıyla sonlandırdık. Katılım açısından beklediğimiz hedefi yakaladık.

BDSP/Bursa

-----------------------------------------------------------------------------------------

Trabzon'da 8 Mart...

“8 Mart ezilen emekçi kadın günüdür!”

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Trabzon'da içi boşaltılarak, “kadınlar günü” olarak İHD tarafından kutlandı. Biz devrimciler kendi cephemizden emekçi kadınlar günü vurgusunu yapmak için bir çalışma başlattık.

Ekim Gençliği ve Gençlik Federasyonu olarak ortak bir basın açıklaması gerçekleştirdik. Çalışmanın geç başlatılması katılımı etkiledi. 8 Mart günü saat 12.00'de Meydan Parkı'nda gerçekleşen basın açıklamasına 15 kişi katıldı. Eylemde, “8 Mart ezilen emekçi kadın günüdür!” yazılı pankart açıldı. Basın metninde şunlar söylendi: “ Cumartesi Anneleri'ydik. Adımız bazen işkencede tecavüze uğrayan Asiye, Sevda; bazen hapishanede diri diri yakılarak öldürülen Nilüfer, Özlem, Yazgülü, Seyhan, Şefinur, Gülser'di. Adımız bazen ölüm oruçlarında can bulan Hatice, Canan, Zehra; bazen infazla katledilen Ayşe Gülen'di, sendikacı Ayşenur Şimşek'ti. Adımız TEKEL'de direnen Seher'di. Adımız fabrikada yanarak ölen tekstil işçisi Ayşe'ydi, Gülden'di… Adımız başka başkaydı, ama acımız birdi...”

Kaldıraç açıklamaya katılarak destek verdi. Trabzon'da Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün devrimciler tarafından ilk defa böyle kutlanması anlamlıydı.

Trabzon Ekim Gençliği