11 Mart 2006 Sayı: 2006/09 (09)
  Kızıl Bayrak'tan
   8 Mart’ın politik başarısı
  Beyazıt’ta fiili 8 Mart mitingi coşkusu
  Ankara Devrimci 8 Mart Platformu’nun devrimci içeriği güçlü etkinliği
  Ankara’da 8 Mart
fiili-meşru bir miting ile kutlandı
Küçükçekmece Emekçi Kadın Komisyonu’nun faaliyetlerinden
  İzmir’de kitlesel 8 Mart
İzmir’de 8 Mart tartışmaları
Mersin’de fiili 8 Mart eylemi
  Köln İşçi-Gençlik Kültür Evi’nde kadın sorunu semineri
  Şemdinli iddianamesinde kirli savaş faaliyetlerinin merkezi olarak
Genelkurmay gösterildi
Ankara’daki işbirlikçiler “arabuluculuk” adına işgalcilerin hizmetinde!
  DİSK yönetiminin “sol parti” girişimi
  Direnişe geçen Has Alüminyum işçileriyle sınıf dayanışmasını
yükseltelim!
  Kadın sorunu ve kapitalizm (Orta sayfa)
   TÜPRAŞ işçisi uyarı eylemleri yapıyor!
   Sağlıkta özelleştirmenin faturası
   Yüce Divan ne işe yarar?
  Göç, emekçiler ve kentsel şiddet/Yüksel Akkaya
  Bush’un Asya gezisi
  Hamas heyetinin Moskova ziyareti
etkisini gösterdi
  İran dayatmalara karşı direnişini sürdürüyor
  İşgalciler kukla hükümet kurmakta
zorlanıyor
  Köln’de neo-nazi karşıtı gösteri
  8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü
kutlu olsun!
  Bültenlerden
  İddianame: Büyükanıt askerlerle çete kurdu
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

İran dayatmalara karşı direnişini sürdürüyor

4 Şubat 2006'da gerçekleşen toplantısında, İran'ın nükleer dosyasının BM Güvenlik Konseyi'ne havale edilmesi kararını alan Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), Rusya ile Çin'in ısrarı üzerine diplomasiye “bir şans” daha tanınmasını kararlaştırmıştı. UAEA'nın 6 Mart'ta başlayan toplantısında da gündem İran'ın nükleer dosyası.

Toplantı öncesinde bir açıklama yapan İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hamid Rıza Asefi, UAEA'nın bu toplantısında büyük bir sınav vereceğini ifade ederek, “UAEA, üyelerini ve itibarını nasıl koruyacak, göreceğiz. Benim tavsiyem UAEA, sadece uzmanlık görevini yapsın ve siyasi bir karar vermekten kaçınsın” dedi. Malezya'ya resmi bir ziyarette bulunan İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad da, uluslararası örgütlerin çoğunun politik kuruluşlara dönüştüğüne dikkat çekerek, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın ülkesine karşı tavrının da siyasi amaçlı olduğunu söyledi.

El Baradey somut veri sunamıyor

Kurum başkanı Muhammed El Baradey'in toplantı öncesinde basına “sızan” raporunu görüşen üyeler, İran'a karşı izlenecek politikanın belirlenmesi yönünde karar verecek. Ancak El Baradey'in raporunda İran'a dönük somut ifadelerin yer almaması dikkat çekti. El Baradey, “İran'ın kurumla yeterince işbirliği yapmadığı ve nükleer silah geliştirme amacına hizmet edebilecek faaliyetlerine devam ettiği” görüşünü yinelemekten öteye gidemedi. Baradey, emperyalistlerin izinden gitmesine rağmen İran'ın nükleer silah geliştirdiğini iddia edemiyor.

6 Mart'ta oturumu açış konuşması yapan El Baradey, ABD'nin beklediği ifadeleri kullanamadı. Sadece tarafları yeniden müzakere masasına dönmeye çağırarak, aksi bir durumun uluslararası barış ve istikrar açısından tehlikeli sonuçlar yaratabileceğini dile getirdi.

Güvenlik Konseyi üyelerinin eğilimleri farklı

İran'a karşı alınacak kararı belirleyecek olan, BM Güvenlik Konseyi daimi üyelerinin tutumu. Ancak daimi üyelerin eğilimleri farklı. İran'ı kıskaca almaya çalışan Beyaz Saray'daki savaş kundakçıları, BM Güvenlik Konseyi'nin, İran'ın nükleer programını durdurması için 30 gün mühlet vermesini sağlamaya çalışıyor. The Washington Post'un bildirdiğine göre, Bush ve adamları, İran dosyasını, UAEA toplantısının ardından, gelecek hafta içinde Güvenlik Konseyi'ne getirmeye hazırlanıyor. Gazeteye göre, öngörülen yaptırımlar arasında, “İranlı yetkililerin yurtdışına çıkmalarına yasak getirilmesi, ekonomik yaptırımlar ve petrol ambargosu” bulunuyor. Nitekim ABD'nin BM'deki Daimi Temsilcisi de, Güvenlik Konseyi'nin İran'a karşı zaman kaybetmeden harekete geçmesi gerektiğini, aksi takdirde güvenilirliğine zarar vereceğini öne sürerek, ABD'nin saldırgan tutumunu dillendirdi.

Son dönemde ABD'nin izinden giden Konsey'in bir başka daimi üyesi Fransa'nın Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ise, İran'ın önünde hala zaman olduğunu söylemekle yetiniyor. Konsey'in daimi üyelerinden veto yetkisi bulunan Rusya ve Çin ise şimdiye kadar İran'a yaptırım uygulanmasına karşı çıktı. Ortadoğu'daki etkisini pekiştirmeye çalışan Vladimir Putin yönetimi, İran'la yoğun ikili ilişkiler içinde bulunuyor. Son günlerde ikili ilişkilerde öne çıkan ise nükleer enerji zenginleştirme alanında ortak projelerin hayata geçirilmesi.

Rusya: Tüm ülkeler barışçıl amaçlı nükleer enerji üretebilir

6 Mart toplantısının gündemde olduğu sırada Tahran'ı ziyaret eden Rusya Federal Nükleer Enerji Kurumu (Rosatom) Başkanı Sergey Kiriyenko, tüm ülkelerin barışçı amaçla nükleer enerji projeleri yapabileceğini belirterek, “İran, bu konuda garanti verirse sorun diplomatik yollarla çözülür. Ortak uranyum zenginleştirme önerisini de bu amaçla yapıyoruz” dedi. Kiriyenko, Buşehr santralının faaliyete geçmesi için hiçbir sorun olmadığını, santral için gerekli yakıtın da zamanında gönderileceğini bildirdi.

Son günlerde Moskova-Tahran hattında yoğunlaşan karşılıklı ziyaretler sonucunda İran ve Rusya'nın, uranyum zenginleştirme programı için prensipte anlaşmaya vardığı, tarafların gelecek günlerde ayrıntıları görüşmek için Moskova'da yeniden biraraya geleceği bildirildi. Ancak arada halen bazı pürüzlerin bulunduğu da ifade ediliyor. İran'la ilişkileri geliştiren Rusya'nın, bu şartlarda ABD'nin İran'a yaptırım öngörecek bir tasarısına onay vermesi beklenmiyor.

İran: Meşru haklarımız doğrultusunda direneceğiz!

Sorunu diplomatik yollarla çözmeye çalışan İran, 6 Mart toplantısından önce AB üçlüsüyle görüşme talebinde bulundu. Avusturya'nın başkenti Viyana'da gerçekleşen toplantıya İran nükleer başmüzakerecisi Ali Laricani, Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw ve Fransa Dışişleri Bakanı Philippe Douste-Blazy katıldı. Görüşmenin ardından yapılan açıklamada, İran'ın nükleer dosyası konusunda bir anlaşmaya varılamadığını söyledi.

Viyana toplantısından olumlu bir sonuç alamayan İran yönetimi dayatmalara boyun eğmeyeceğini bir kez ilan etti. Dahası İran, nükleer çalışmaları genişletmeye de hazırlanıyor. Kiriyenko'nun ziyareti sırasında basına konuşan İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Gulamrıza Agazade, Buşehr'de 1000'er megawatlık iki nükleer santral daha yapmayı planladıklarını, bunlar için gelecek ay ihale yapılacağını duyurmuştu.

Hamid Rıza Asefi ise, nükleer araştırmalara başladıklarını ve bunları hiçbir zaman askıya almayacaklarını ifade ederek, baskı ve tehditlerin artması durumunda meşru hakları doğrultusunda direniş göstereceklerini kaydetti. Konuyla ilgili olarak açıklama yapan bir diğer yetkili Ali Laricani de, kendilerine savaş açılsa da geri adım atmayacaklarını, nükleer araştırmaların bundan sonra da süreceğini söyledi.

------------------------------------------------------------------------------------------

Kut'ta benzin protestosu

Dünyanın en büyük petrol üreticisi ülkelerinden biri olan Irak'ta benzin sıkıntısı Bağdat'ın güneyindeki Kut halkını sokağa döktü. Kut'taki muhabirler, Bağdat'ın 175 kilometre güneyindeki öfkeli halkın, Wasset vilayetindeki benzin sıkıntısını protesto etmek için araba lastiklerini yakarak yolları kapattıklarını, benzin istasyonlarına taşlarla saldırdıklarını anlattı.

Camları kıran, park halindeki sivil araçları ateşe veren öfkeli kalabalığın, vali aleyhine sloganlar attığı ve “Amerikan ajanı” olmakla suçlandığı kaydedildi.

Kut'taki benzin istasyonlarının 3 gündür kapalı olduğu ve resmi olarak 2 dolara satılması gereken 20 litre benzinin karaborsada 6 katına yani 12 dolara satıldığı, vilayet yönetiminin de güneyden gelen ve vilayetten geçen tankerlere “ihtiyaçları karşılamak için” el koyduğu belirtiliyor. (Evrensel, 6 Mart 06)