11 Mart 2006 Sayı: 2006/09 (09)
  Kızıl Bayrak'tan
   8 Mart’ın politik başarısı
  Beyazıt’ta fiili 8 Mart mitingi coşkusu
  Ankara Devrimci 8 Mart Platformu’nun devrimci içeriği güçlü etkinliği
  Ankara’da 8 Mart
fiili-meşru bir miting ile kutlandı
Küçükçekmece Emekçi Kadın Komisyonu’nun faaliyetlerinden
  İzmir’de kitlesel 8 Mart
İzmir’de 8 Mart tartışmaları
Mersin’de fiili 8 Mart eylemi
  Köln İşçi-Gençlik Kültür Evi’nde kadın sorunu semineri
  Şemdinli iddianamesinde kirli savaş faaliyetlerinin merkezi olarak
Genelkurmay gösterildi
Ankara’daki işbirlikçiler “arabuluculuk” adına işgalcilerin hizmetinde!
  DİSK yönetiminin “sol parti” girişimi
  Direnişe geçen Has Alüminyum işçileriyle sınıf dayanışmasını
yükseltelim!
  Kadın sorunu ve kapitalizm (Orta sayfa)
   TÜPRAŞ işçisi uyarı eylemleri yapıyor!
   Sağlıkta özelleştirmenin faturası
   Yüce Divan ne işe yarar?
  Göç, emekçiler ve kentsel şiddet/Yüksel Akkaya
  Bush’un Asya gezisi
  Hamas heyetinin Moskova ziyareti
etkisini gösterdi
  İran dayatmalara karşı direnişini sürdürüyor
  İşgalciler kukla hükümet kurmakta
zorlanıyor
  Köln’de neo-nazi karşıtı gösteri
  8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü
kutlu olsun!
  Bültenlerden
  İddianame: Büyükanıt askerlerle çete kurdu
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Hamas heyetinin Moskova ziyareti etkisini gösterdi...

Emperyalistler Hamas'a karşı katı tutumunu değiştiriyor

Halid Meşal başkanlığındaki Hamas heyeti Türkiye, İran ve Mısır'ın ardından Rusya ziyaretini de gerçekleştirdi. Hamas'la diyalog geliştiren Türkiye, Mısır, Ürdün gibi ABD işbirlikçileri taşeronluk görevi üstlenirken, İran ile Rusya ise bölgede daha etkili bir aktör olma çabası içinde. Yine de İran dışındakilerin tümünün ortaklaştığı nokta, Hamas'ı sistem için kabul edilebilir bir noktaya çekmek. Hamas liderleri tarafından yapılan açıklamalarda ise, İsrail'in adım atması durumunda bu çabaların sonuçsuz kalmayacağına dair ipuçları veriliyor.

Heyetin Moskova'da ağırlanması ile, ABD-İsrail ikilisinin Hamas'ı tecrit etme çabası fiyaskoyla sonuçlandı. AB'nin Filistin yönetimine mali “yardım”ı kesme tehdidinden vazgeçip, yardımları sürdürmekten yana tavır alması, “ekonomik kuşatma” girişimlerini de boşa düşürdü. Avrupa Komisyonu'nun Filistinliler'e ilk etapta 120 milyon euro yardım yapılması kararı, Brüksel'de biraraya gelen üye ülkelerin dışişleri bakanlarınca da onaylandı. Bu arada İran yönetiminin de Filistin'e 250 milyon dolar yardım vaadinde bulunduğu bildirildi.

İsrail'i “koruma” misyonuna sık sık atıfta bulunan ABD emperyalizmi ise, daha önce Filistin Yönetimi'ne verdiği 30 milyon doları geri almakla birlikte, AB'nin kararını olumlu bulduğunu açıkladı. ABD Dışişleri Bakanlığı da, Rusya-Hamas görüşmelerinin, Hamas'a “terörizmden vazgeçmesi ve Filistin topraklarını yönetmede başarılı olması için İsrail'i kabul etmesi” yolundaki mesajın açık bir şekilde verilmesi bakımından faydalı olduğunu bildirdi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un, Hamas'a silahsızlanma çağrısı yaparak, İsrail'le yapılan önceki anlaşmaları da kabul etmesi gerektiği mesajını verdiği gözönüne alındığında, sistem adına ortada bir sorun kalmamaktadır. Lavrov, değişime direnmesi halinde Hamas'ın bir geleceğinin olmayacağını da söyleyerek, Hamas heyetine “başka yol yok” mesajı da verdi.

Görüşmelerin ardından basın toplantısı düzenleyen Lavrov, Hamas'ın bir gecede değişmesini beklemediklerini belirterek, “Bu bir süreç alacaktır. Umarız ki bu Kuzey İrlanda konusunda İngiltere'deki kadar uzun bir süreç olmaz” dedi.

Hamas'ın siyasi lideri Halid Meşal de görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi. Meşal, “Görüşmelerin sonucu, Hamas'ı Moskova'ya davet eden Rus liderlerin dirayetini teyid ediyor. Hamas olarak, düşüncelerimizi açıklamamıza fırsat veren bu daveti önemli ve uzağı görme şeklindeki hareket olarak görüyoruz” dedi. Rusya'nın Arap dünyasına dönük ilgisini de olumlu bulan Halid Meşal, El Hayat gazetesine yaptığı açıklamada, “Hamas, İsrail dışındaki, ABD dahil diğer tüm uluslararası taraflarla, şartsız ve denge temelinde diyaloga hazırdır” mesajını verdi. Rusya ziyareti ile “meşruluk” tartışmalarını önemli ölçüde geride bırakan Hamas yetkilileri, Rusya ile ilişkilerin devam edeceğini duyurdular.

Hamas'ın başbakan adayı İsmail Haniye ise, Rus devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, “İsrail'in haklarımızı kabul etmesini, Filistinli tutukluları serbest bırakmasını ve başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devletini tanımasını istiyoruz” dedi. Ancak bu koşullar sağlandıktan sonra Hamas'ın tutumunu gözden geçireceğini vurgulayarak ilk adımın İsrail tarafından atılması gerektiğini hatırlattı.

Hamas yönetimi, temel taleplerinin kabul edilmesi durumunda, sistemin egemenleriyle barışmaya hazır olduğu mesajını veriyor. Tabii bunun için siyonist şeflerin de ikna edilmesi gerek. Ancak siyonist işgalcilerin halen Filistin topraklarının bir kısmını ilhak etme planları yaptığı gözönüne alındığında, bu iş pek kolay olmayacak. Emperyalist güç odaklarının Filistin halkının en temel sorunlarını bile çözme gibi bir dertlerinin olmaması, siyonistlerin işini kolaylaştırıyor. Yine de, belli kazanımlar olmadan Hamas'ın sistem içine çekilmesi şimdilik kolay görünmüyor.

------------------------------------------------------------------------------------------

Onbinler haydutbaşı Bush'u protestolarla karşıladı

Asya gezisine çıkan Bush devlet başkanları tarafından karşılanırken, onbinlerce işçi emekçi ve genç ise “Bush defol!” sloganlarıyla alanlara çıkarak, baş haydudu ülkelerinde istemediklerini haykırdı.

Polis kaynakları bile başkentte toplananların yaklaşık 100 bin kişi olduğunu kaydetti. Yeni Delhi'nin merkezindeki bir alanda toplanan göstericiler “Ellerini Hindistan'ın üzerinden çek!”, “Bush defol!” sloganları atarak 3 kilometre yürüdüler. Bush'un kuklasını yaktıktan sonra temsili cenaze töreni düzenlendi. Kentin eski kesimindeki dükkanlar ve işyerleri, Bush'un ziyaretini protesto etmek için kepenk kapattı.

Haydarabad kentine giden Bush burada da protestolarla karşılaştı. Protesto eylemini gerçekleştiren Hindistan Komünist Partisi ile Hindistan Öğrenci Federasyonu üyeleri, halkların katili Bush'un ülkeyi terketmesini istediler. Haydarabad kentindeki camilere de Bush karşıtı pankartlar asıldı.

Bombay'da yapılan gösteride de Bush'un ülkeye girmesinin yasaklanmasını talep eden eylemciler Bush kuklalarını yaktılar. Gösteriye katılan Hindistan Komünist Partisi milletvekili Hannan Molla, Bush'un, 21. yüzyılın en büyük katili olduğunu, Afganistan ile Irak'ta kan döktükten sonra gözünü İran'a diktiğini söyledi ve Hindistan'ı terketmesini istedi.

Gezinin Pakistan ayağında Bush, ülke çapında genel grevle karşılandı. Muhalefetteki İslamcı partilerin çağrısını yaptığı grev etkili olurken, kentlerin neredeyse tamamında ticaret durdu. Gerici Pakistan rejimi, protesto eylemlerinin yayılmasını engellemek için, bazı parti yöneticilerini Bush'un ziyareti tamamlanana kadar gözaltında tuttu.