1 Mart '03
Sayı: 08 (98)


  Kızıl Bayrak'tan
  Hesap vermekten kurtulamayacaklar!
  Kan parasının miktarı belli oldu
  Bağımsızlık ve özgürlük devrimle kazanılacak!
  AKP hükümetinin "harp ve sulh" macerası
  BDSP’nin çağrısı: Emperyalist saldırganlığa ve savaşa karşı birleşelim!
  Emperyalistler arası kirli pazarlıklar ve hesaplar!
  Emperyalist savaş ve CHP
  Savaş karşıtı eylem ve etkinliklerden...
  Yeni iş yasası kapıda!
  Kölelik yasası protesto edildi
  ABD emperyalizmi ülkemizden defol!
  "Esnek üretim" saldırısında son perdeye gelinirken...
  KESK İzmir Bölge Toplantısı..
  KESK İstanbul Bölge Toplantısı...
  Ekim Gençliği'nden...
  Ne YÖK ne YEK, üniversiteler bizimle özgürleşecek!
  Ev kadınlarıyla savaş üzerine konuştuk...
  Bir tersane işçisiyle sorunlar üzerine konuştuk...
  Devlet solu yine hedef saptırıyor
  Emperyalist savaş, Kürdistan ve devrimci görevler...
  İtalyan emekçilerinden "ölüm trenleri"ne geçit yok!
  Katliam ortaklığına, ABD saldırganlığına 'hayır' diyoruz!"
  Emperyalist savaş ve sınıf cephesinde devrimci görevlerimiz...
  Bir savaş elçisinin itirafları
  Mücadele postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 
Ev kadınlarıyla savaş üzerine konuştuk...

“Bu savaş bizim savaşımız değil!”

- Yaklaşan emperyalist savaş hakkında ne düşünüyorsunuz?

1. ev kadını: Savaş demek şiddet demek, ölüm demek. İlkin baştakilerin çocukları gitsin cepheye, Tayyip’in, Abdullah Gül’ün, Deniz Baykal’ın... Onların çocukları yurtdışında okurken bizim çocuklarımız askere gönderiliyor.

Türk halkı zaten yıllardır bir savaş veriyor. Bizler ekmeğimizin savaşını veriyoruz. Bu savaş bizim savaşımız değil. Bu kadar açlık, yoksulluk yetmiyormuş gibi bir de Amerika’nın petrolü için savaşa gidiyoruz. Biz zaten yaşam savaşı veriyoruz.

2. ev kadını: Seçimlerde CHP’ye oy verdik. Oy verdik de çoluğumuz çocuğumuzu kurşuna hedef diksinler diye vermedik. Bizim hakkımızı savunsun diye verdik. Oylarımızı geri istiyoruz.

Bu savaştan 70 milyon insan zarar görecek. İşçiye vermiyor, çalışana vermiyor, milletin alınterinin hakkını vermiyor. Nasılsa kendisi tok. Tok açın halinden anlar mı?

Ele uşaklık yaparak hakkımızı savunamazlar. ABD’nin petrol aşkı için çocuklarımızı öldürtmeyeceğiz. Eylemler oluyor, polis nasıl saldırıyor savaş eylemlerine. Sağcılar o kadar eylem yaptı dokundular mı hiç?

3. ev kadını: Savaşın çıkması kötü olacak. Biliyoruz, Saddam da Kuzey Irak’ta Kürtleri öldürdü ve bunu ABD destekledi. Daha savaş başlamadan zam üstüne zam geliyor. Fakirlik daha da artacak. Tümüyle zalimlik bu savaş. Yakında dünya savaşı çıkacak bu savaşın başlamasıyla. Olan o bölgedeki Kürtler’e, fakirlere, işçiye, köylüye olacak.

Türkiye bitmiş, ekonomisi çökmüş. Kendimizi savunmamız lazım. Akşam 20:00’deki ışık söndürme eylemlerine destek verelim.

Bu savaş açlık, yoksulluk, ölümdür. Ama bizim savaşımız ekmeğimiz. Bir ekmek 400 bin olmuş, savaşta iş kalmayacak, aş kalmayacak. İşte savaş sana. Oraya gidip suçsuz insanlara silah çekmek değil.

4. ev kadını: Tabii ki savaş olmasın istiyorum. Savaşta olan bizim gibi fakir fukaraya olacak. Anaların yüreği yanacak. Fakirlik iyice artacak. Belki de kıtlık bile gelecek.

Oğlum askere gidecek, içim yanıyor. Gidecek askere yarın sağ dönüp dönmeyeceğini bilmiyorum. Kim için, ne için ölecek?

- Savaş karşıtı eylemler düzenleniyor. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

4. ev kadını: Elimden gelse o polisleri öldürürdüm. Yıllardır çektiğimiz acılar yetmedi mi? Sivas’da o kadar insanımız yandı. Eylemlerde nasıl saldırıyorlar insanlara. Sağcıların eylemlerine dokunmuyorlar bile. Yine olan bizlere oluyor. Azrail olsam hiçbir polis bırakmam.

- Oğlunuz iki gün sonra askere gidecek. Ne düşünüyorsunuz?

1. ev kadını: Her an ölümle burun buruna. Bizim gibi garibanların çocukları gider cepheye, zenginlerin çocukları gider mi sanıyorsunuz. Madem baştakiler savaşa bu kadar meraklılar, madem bu kadar kan görmek istiyorlar, vatanlarını çok seviyorlar o zaman gitsin kendileri savaşsınlar. Zaten milletin kanı içine akmış. Biz barış istiyoruz. Biz kan görmek istemiyoruz. Biz kendi ekmeğimiz, toprağımız için canımızı veririz. Ama bu savaş bizim savaşımız değil!

SY Kızıl Bayrak/Kartal