Ekim Gencligi ARSIVKIZIL BAYRAK
 
Kasım 2003
Sayı: 66
 İçindekiler
  Ekim Gençliği'nden...
  YÖK Yasa Tasarısı'na karşı eyleme, boykota, Kızılay'a!
  6 Kasım gösterileri...
  Ankara sokaklarında militan direniş!
  İstanbul'da 6 Kasım eylemleri...
  Diğer üniversitelerde 6 Kasım...
  5 Kasım'da Kemal Gürüz'ün görev süresi doldu...
  Eyleme, boykota, direnişe...
  Irak bataklığında dibe doğru
  Kampanyamıza işçilerden destek!
  Kampanya çalışmalarımızdan....
  İstanbul Üniversitesi kampanya çalışması...
  Etkin bir pratikle faaliyetimiz sürüyor!.
  ODTÜ'nün arkası: Bir silah fabrikası....
  ODTÜ-İSEM sömürü üretiyor!.
  YÖK'e, tasarıya ve emperyalist işgale karşı görev başına!
  "Sosyal Konsey"
  25 Ekim "Cumhuriyeti kollama" yürüyüşü...
  Rektörlere ve darbe çığırtkanlarına karşı komünistler alanlardaydı!
  Yeni Ekimler'in partisi 5 yaşında!
  Parti gençliğin omuzlarında yükselecektir!
  İÜ'yü parti sloganları ile inlettik!
  Alman Kasım Devrimi
  Komünist Tartışmalar
  Filistin'e barıış ancak zaferle gelecek!
  Onuruyla direnen ülke: Küba
  Politeknik direnişi
  Şehir uyanacak bir gün...
  Yabancılaşmış hikayeler...
  Gökhan Birben'le söyleşi
  "Yaşamak güzel şey be kardeşim!"
  Ankara Gazi Lisesi'nden...
  Okur mektupları



 
  Diğer üniversitelerde 6 Kasım...

“YÖK’e ve işgale hayır!”

YÖK tüm Türkiye’ye yayılan eylemlerle protesto edildi. Bu yılki 6 Kasım protestoları rektörlerin ve AKP’nin kendi çıkarları üzerinden anlaşmaya vardığı ve sustuğu bir dönemde öğrenci gençliğin kendi bağımsız tavrını koyması bakımından ayrı bir önem taşıyordu.

Öğrenci gençlik toplumun kendisinden konuşmasını beklediği bir günde sessiz kalamazdı, kalmadı! Tüm Türkiye’de yapılan eylemlerde “YÖK’e hayır!”, “İşgale Hayır!” ve “Ne YÖK, ne AKP üniversiteler bizimle özgürleşecek!” sloganları haykırıldı. Kızılay’da kurdukları barikatlar ve tüm Türkiye’de görevlendirdikleri yüz binlerce kolluk gücü, düzen bekçilerinin, gençlikten ve onun özlemlerinden nasıl derin bir kaygı duyduğunun kanıtı oldu. Ankara’da binlerce kolluk gücü kuşatmasının arasında, kullanılan binlerce biber gazının ortasında çatışmaları ile özgürleştirenler, İstanbul’da, Çanakkale’de, Edirne’de, Adana’da, İzmir’de, Antalya’da, Mersin’de, Diyarbakır’da, kısacası Türkiye’nin dört bir yanında işgale ve YÖK’e karşı gür bir ses y&ml;kselttiler.

İzmir:

İzmir’deki YÖK karşıtı eylemlerin ilki Ege Üniversitesi Kampüsü’nde gerçekleştirildi. YÖK, yasa tasarısı ve emperyalist işgale karşı gençliğin mücadelesine çağrı yapan basın açıklaması okunduktan sonra, hep bir ağızdan “YÖK’e hayır!” “İşgale ortak olmayacağız!” “Yaşasın halkların kardeşliği” vb. sloganlar atıldı. Duvara Karşı Tiyatro Topluluğu’nun sahnelediği bir oyunla eylem son buldu. Eyleme yaklaşık 500 kişi katıldı.

Saat 13:00’de ise Konak Sümerbank önünde Eğitim-Sen 3 No’lu Şube’nin düzenlediği bir basın açıklaması yapıldı. Eyleme yaklaşık 100 kişi katıldı. Yapılan açıklamada, “Herkese eşit, parasız, anadilde eğitim hakkı” talep edilerek, yeni yasanın geri çekilmesi ve YÖK’ün kaldırılması istendi. Basın açıklaması sırasında “Irak’ta işgalci, okulda müşteri olmayacağız!”, “YÖK kalkacak, bilim girecek!” “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!” sloganları atıldı. Ankara’daki çatışma haberleri üzerine saldırı protesto edilerek, “Baskılar bizi yıldıramaz!”, “Direne direne kazanacağız!” sloganları ile eylem bitirildi.

YÖK’ü 8 Kasım’da protesto etmeyi tercih eden İzmir Üniversite Gençliği saat 12:30’dan itibaren Konak DEHAP İl Binası önünde toplanmaya başladı. Yaklaşık 2500 kişilik kalabalık yolun bir tarafında “İmralı yanlısı” sloganlar, diğer tarafında ise “YÖK karşıtı sloganlar” atan iki gruba ayrıldı. Böylece 8 Kasım için alınan ortak eylem kararı pratikte boşa çıkarıldı. Saat 13:30 civarında yürüyüşe geçerek Sümerbank önünde toplanan kitle, polisin aldığı yoğun “güvenlik” önlemleri altında bir basın açıklaması yaparak dağıldı.

Eylem kitleselliği ile anlamlı olmasına karşılık, gündemlerin istenilen netlikte ifade edilememesi, alanda parçalı bir görüntü çizilmesi olumsuzluktu. Gençlik cephesinden yaşanan onca saldırıya karşılık güçlü bir eylemsel sürecin yakalanamıyor olması, eylemin en zaaflı noktasıydı. Öte yandan, eylemin kitleselliği gençlik hareketinin imkanlarını ortaya koydu.

Ekim Gençliği/İzmir

Adana:

YÖK’e, yasa tasarısına ve işgale karşı gündemleştirilen 6 Kasım eylemimiz öğrenciler tarafından oluşturulan tiyatro grubunun “Güruh” adlı oyunu ile başladı. Tiyatro oyununu basın ve öğrenciler ilgiyle izlediler.

En önde “YÖK de yasa tasarısı da çöpe! Parasız, bilimsel, demokratik, anadilde eğitim!/ÇÜ Öğrencileri” pankartıyla yüründü (aynı şiarlı bir de Kürtçe pankart açıldı). Bu yılki 6 Kasım’a ALGP, Dev-Lise, Emek Gençliği’nin liselileri ve ADLB’li liseliler ortaklaşa katıldılar. Liseliler en başta “Parasız bilimsel anadilde öğrenim” ve hemen arkasında “AOÖBP kaldırılsın, YÖK dağıtılsın!/Adana Liseli Öğrenciler” imzalı pankartlar taşıdılar.

Okulda sabah saatlerinde ÖGB’nin kimlik kontrolü yapmasından dolayı bir gerginlik yaşandı. Devlet bu yıl üniversiteye çevik kuvvet polislerini de soktu. Eylemde “Gençlik gelecek, gelecek sosyalizm!”, “YÖK yasası geçmeyecek!”, “Irak’ta işgalci okulda müşteri olmayacağız!” yazılı dövizler taşındı.

Geçen yılki eyleme göre bu yılki 6 Kasım daha coşkuluydu. Eyleme yaklaşık 400 kişi katıldı. “YÖK’ e hayır!”, “Sermaye defol üniversiteler bizimdir!”, “YÖK, polis, medya bu abluka dağıtılacak!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Irak’ ta işgalci okulda müşteri olmayacağız!”, “Katil ABD Ortadoğu’ dan defol!”, “Biji bratiya gelan!” sloganları atıldı.

Kitle rektörlüğün önüne kadar yürüdü. Basın açıklaması okunup Eğitim Fakültesi’ne geri dönüldükten sonra eylem bitirildi. Eylemde eylem komitesinde olan, ancak ortak iradeyi çiğneyen tutumlarla da karşılaşıldı. BAGEH belirlenen sloganların dışında kendi politikalarını gündemleştiren sloganlar attı. Eylemi Ekim Gençliği, Kaldıraç, ÖEP, YDG, BAGEH, Özgür Gençlik, DÖB ve Emek Gençliği ortak olarak örgütledi.

Ekim Gençliği/ÇÜ

Antakya:

Antakya’da bu yıl da YÖK’ün kuruluş yıldönümü militan bir eylemle protesto edildi. Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Eğitim Fakültesi önünde toplanan yaklaşık 150 kişi içerideki kitlenin gelmesini sloganlarla bekledi. Fakültenin kapıları kapatılarak dışarıdan gelen öğrencilerin içeri girmesi engellenmeye çalışıldı. Böylece gençlik güçleri ya dışarıda kalacak ya da kapılar zorlanarak içeri girilecekti. Gençlik ikinci yolu tercih etti ve kapılar zorlanarak içeri girildi.

Gençliğin içeriye girmesine müdahale edilmesi sonucu ÖGB’lerle çatışma çıktı. ÖGB’den biri gençlerden yediği dayağın etkisiyle tabancasıyla havaya ateş açtı. Bunun üzerine yaklaşık 500 kişilik kitle sloganlarla bu saldırıyı protesto etti. Okunan basın açıklamasından sonra rektörlüğe doğru yürüyüşe geçerek sloganlar haykırıldı.

Okunan şiirler ve çekilen halaylardan sonra Eğitim-Sen adına bir yönetici konuşma yaparak silahlı saldırıyı protesto etti. Ardından bir süre önce kapatılan MKÜ-ÖDER adına bir açıklama yapılarak saldırı protesto edildi ve ÖGB’ler hakkında suç duyurusunda bulunulacağı ifade edildi. Daha sonra YÖK’ü teşhir eden bir tiyatro oyunu sergilendi. Bu etkinliklerden sonra eylem bitirildi.

Eylemde sık sık “YÖK kalkacak, polis gidecek, üniversiteler bizimle özgürleşecek!”, “Savaşa değil eğitime bütçe!”, “Baskılar bizi yıldıramaz!”, “ABD askeri olmayacağız!” sloganları atıldı. Öğrencilerin militan duruşu ve kararlılığı, saldırı karşısındaki net tutumu eylemin güçlü ve coşkulu geçmesini sağladı. Ekim Gençliği olarak “Irak’ta işgalci okulda müşteri olmayacağız!/Ekim Gençliği” yazılı afişlerimizle eyleme katıldık.

Ekim Gençliği/Antakya

Çanakkale:

YÖK, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi’nde iki kampüste yapılan eylemlerle protesto edildi. İlki Fen-Edebiyat Fakültesi’nde Ekim Gençliği ve Devrimci Proleter Gençlik’in organize ettiği, YDG’nin de katılım sağladığı eylemdi. Eylem fakültenin kantinine saat 11.20’de, “Eşit, parasız, bilimsel eğitim!” şiarlı pankartın asılması ve masa açılmasıyla başladı. 12.30 da yapacağımız açıklamaya basının gelmesi jandarma tarafından engellendi. Bunun üzerinde kantindeki kitleyi 1 dakikalık alkışlı protestoya davet edip açıklamayı burada yapmaya karar verdik. Bu sırada “YÖK’e, YEK’e, işgale ve İM-F tipi yaşama hayır!” şiarlı, “Devrimci Demokrat Öğrenciler!” imzalı pankartımızı açtık. “YÖK kalkacak, polis gidecek, üniversiteler bizimle özgürleşecek!” sloganından sonra arkadaşımız kantindeki bir masın üzerine çıkarak açıklamayı okumaya başladı. Bu esnada provokatif tutumlarla eylemimizi engellemeye çalışanları etkisiz hale getirdik. “İM-F tipi yaşama hayır!”, “Baskılar bizi yıldıramaz!”, “Savaşa değil eğitime bütçe!” sloganlarını atıp eyleme son verdik.

İkinci eylemi, Eğitim Fakültesi’nde Emek Gençliği, BAGEH, DGH, DÖB ve ÖG örgütledi. Eylem kantinde toplanan öğrencilerin alkışlar ve sloganlar eşliğinde dışarı çıkmasıyla başladı. “YÖK’e YEK’e ve işgale hayır!” yazılı, “YÖK ve işgal karşıtı öğrenciler” imzalı pankart açılarak basın açıklaması yapıldı. Ardından bir skeç sergilendi. Eyleme yaklaşık 75 kişi katıldı. “Susma haykır, YÖK’e hayır!”, “YÖK kalkacak, polis gidecek, üniversiteler bizimle özgürleşecek!” sloganları atıldı.

Bu yıl 6 Kasım’da iki ayrı eylem gerçekleşmesinin nedenine gelince; ön toplantılarda Emek Gençliği ve DEHAP, ön süreçte hiçbir siyasetin kendi imzasıyla çalışma yapmamasını (bildiri, afiş, kuş vb.) ortaklık için şart koştu. Biz bunu ilkesiz bir birliktelik olacağını söyleyerek reddederken, diğer gruplar “devrimci dayanışma” için gerekli olduğunu söyleyerek kabul ettiler.

Çanakkale Ekim Gençliği

Edirne:

Öğle saatlerinde Ayşekadın Kampüsü’nde yürüyüş, tiyatro gösterisi ve sloganlarla duyurusu yapılan YÖK’e karşı basın açıklaması, saat 16.00’da Antik Park’ta yapıldı. 50’ye yakın öğrencinin katıldığı eylemde sık sık, “Emperyalistler, işbirlikçiler, 6. Filo’yu unutmayın!”, “Ne YÖK ne YEK, üniversiteler bizimle özgürleşecek!”, “Sermaye defol! Üniversiteler bizimdir!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Gençlik gelecek, gelecek sosyalizm!” sloganları atıldı. Tiyatro oyununun sergilenmesinin ardından basın açıklaması okundu. Açıklamada şunlara değinildi:

“(...) Emperyalistlerin Irak’taki işgalinden çok da bağımsız olmayarak üniversitelerde de sermaye işgali yaşanmaktadır. Kurulduğu günden beri sermayenin isteklerini yerine getiren YÖK, GATS anlaşmasının eğitim alanındaki yansımasıyla şekillenen paralı eğitimin meşrulaştırılması ve sermayenin denetimine sokulması noktasında önemli misyonlar üslenmiştir. Teknokent, Teknopark, AR-GE bunun somut göstergesidir.

“Üniversitelerdeki anti-demokratik, anti-bilimsel uygulamalar YÖK’ün zihniyetini açıkça göstermektedir. Son dönemde yaşanan YÖK-AKP tartışmaları ise tamamıyla bir iktidar çatışmasıdır. Her iki tarafta eğitimi paralı hale getirme noktasında hem fikirdir. Bizler üniversilerin sermayenin arka bahçesi haline gelmesine müsade etmeyeceğiz.”

Ekim Gençliği/Edirne

Sivas:

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi yemekhanesinde 6 Kasım günü saat 12.30’da alkışlarla başlayan YÖK’ü protesto eylemi yemekhanenin önünde devam etti. Yaklaşık 200 kişinin katıldığı eylemde YÖK’e, tecride ve emperyalist savaşa karşı dövizler açıldı. Eylemde “YÖK’e hayır!”, “YÖK kalkacak, polis gidecek, üniversiteler bizimle özgürleşecek!” sloganları sık sık atıldı. Daha sonra üniversitelerdeki polis ve idare baskıları, YÖK ve YEK, tecridin ve anadilde eğitim konularının işlendiği bir basın açıklaması metni okundu. Polisin yoğun ablukası altında gerçekleşen eylem alkış ve sloganlarla bitirildi. Eylemdeki duruş ve disiplin üniversite gençliği üzerinde olumlu bir etki bıraktı. Üniversite gençliği Sivas’ta emperyalistlere ve işbirlikçilerine bu eylemiyle tok bir yanıt verdiler.

Ekim Gençliği/Sivas

Samsun:

Ondokuzmayıs Üniversitesi’nde Ekim Gençliği, Emek Gençliği, DEHAP Gençliği ve Özgür Gençlik olarak örgütlediğimiz basın açıklamasıyla YÖK’ü protesto ettik

6 Kasım günü Kurupelit Yerleşkesi Eğitim Fakültesi önünde toplanıldı. Burada “Ne AKP ne YÖK, Özerk-demokratik üniversite!/OMÜ Öğrencileri” imzalı pankart açıldı. Eğitim Fakültesi’nden Fen-Edebiyat Fakültesi’ne yürümek isteyen öğrenciler ÖGB ve sivil polislerce engellendi. Kısa süren tartışma sonucu toplu bir şekilde Fen-Edebiyat Fakültesi önüne gelindi. Burada bir arkadaşımız basın metnini okudu.

Eylemde, “YÖK kalkacak, polis gidecek, ünivesiteler bizimle özgürleşecek!”, “Parasız, bilimsel, anadilde eğitim!”, “Savaşa değil eğitime bütçe!”, “Irak’ta işgalci, okulda müşteri olmayacağız!” sloganları atıldı. Eyleme yaklaşık 40 kişi katıldı.

Ekim Gençliği/Samsun

Kütahya

YÖK protestosuna hazırlanan öğrencilere saldıran jandarma, yaklaşık 20 öğrenciyi döverek gözaltına aldı. Dumlupınar Üniversitesi’nde güne damgasını vuran 6 Kasım protestosu gözaltılara rağmen yapılmış oldu.

Mersin

Mersin Üniversitesi Çiftlik Köyü Kampüsü’nde toplanan öğrenciler YÖK’ü ve işgali protesto ettiler. Yaklaşık 150 öğrencinin katıldığı eylemin ardından Edebiyat Fakültesi’nden Mersin MYO’ya kadar yüryüş yapıldı. Atılan sloganlar ve alkışlarla eylem bitirildi.

Isparta

Öğrencilerin yapmak istediği basın açıklamasına kolluk güçleri engel oldu. Sloganlarla protesto edilen bu tutumun ardından dağılan öğrenciler mücadelelerine devam edeceklerini belirttiler.

Ağrı

Eğitim fakültesi önünde toplanan 500 kadar öğrenci YÖK’ü, YÖK yasa tasarısını, işgali ve asker göndermeyi protesto etti. Atılan sloganlardan sonra eylem alkışlarla bitirildi.

Van

Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğrencilerinin yaptığı eyleme yaklaşık 700 kişi katıldı. Eyleme Eğitim-Sen Van şubesi ve YÖDER de destek verdi.



Eskişehir’de 6 Kasım...

6 Kasım’ın yarattığı etkiyle
çalışmalarımız güçlenerek sürecek!

Sermayenin yoğunlaşan saldırılarına karşı 6 Kasım’da biz de alanlardaydık. Eylemimizi Osmangazi Üniversitesi Meşelik Kampüsü önünde basın açıklaması yaparak başlattık. “OGÜ/Demokratik Öğrenci Platformu” olarak gerçekleştirdiğimiz eylemde, “Irak’ta işgalci, okulda müşteri olmayacağımızı” gür bir biçimde haykırdık. “YÖK kalkacak, polis gidecek, üniversiteler bizimle özgürleşecek!”, “YÖK’ü YEK değil yok edeceğiz!”, “Hepimiz Kürdüz, hepimiz Iraklıyız!”, “Irak’a gitme, kardeş kanı dökme!”, “ABD askeri olmayacağız!” sloganlarını sık sık attık. Eylemimiz OGÜ tarihinde ilk 6 Kasım eylemi olması nedeniyle özel bir önem taşıyordu.

Daha sonra Anadolu Üniversitesi’ndeki arkadaşlarımızla birleşmek için Anadolu Üniversitesi önüne gittik ve yaklaşık 350 kişi olduk. Eylemi Anadolu Üniversitesi önünde devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başlattık ve kortejlerimizi oluşturarak şehir merkezine yöneldik. Sermayenin eli kanlı köpekleri kitlenin önünü kesti ve kaldırımdan yürümemiz gerektiğini söyledi. Daha önce eylem komitesi yoldan yürüme kararı almıştı. Buna rağmen, komite içinde yer alan EMEP’liler polisle görüşmelerinde tam da misyonlarına uygun davranarak geri adım attılar. Genç komünistler olarak eyleme en etkin müdahalemizi polisle yapılan görüşme sırasında gerçekleştirdik. Yoldan yürünmesi, ne pahasına olursa olsun geri adım atılmaması gerektiğinde ısrar ettik. Pankartı taşıyan yoldaşımız ile ÖG’li bir arkadaş polisin kendilrini kaldırıma atmaya çalışmasına direndi ve çatışma çıktı. Ekim Gençliği olarak saldırıya militanca göğüs gerdik, yumruklarımızla Ümitler’in, Habipler’in yoldaşları olduğumuzu gösterdik. Çatışma sırasında iki arkadaşımız gözaltına alındı. Fakat kararlılığımız karşısındapolis gözaltındakileri bırakmak zorunda kaldı.

Yürüyüşümüz sonlandığında Eğitim-Sen Şube Başkanı oldukça anlamlı bir konuşma yaptı. Eylem boyunca çevredeki insanların eylemimize; sloganlara eşlik ederek ve alkışlayarak destek vermesi, şehir merkezinde genç komünistlerin attığı ve kitlenin de gür bir biçimde sahiplendiği “Yaşasın devrim ve sosyalizm!” sloganına yol yapımında çalışan işçilerin verdiği olumlu tepki oldukça anlamlıydı.

Genç komünistler olarak 6 Kasım öncesinde, ‘Ekim Gençliği’ imzalı “Ya kapitalist barbarlık içinde çöküş ya sosyalizm!”, “Tek yol devrim, kurtuluş sosyalizm!”, “Yaşasın işçilerin birliği halkların kardeşliği!”, “Çözüm devrimde, barış sosyalizmde!”, “Irak’ta işgalci, okulda müşteri olmayacağız!”, “Emperyalizm Ortadoğu’dan, sermaye üniversitelerden defol!” yazılı materyallerimizle okulumuzu, durakları ve varoşlardaki liselerin önündeki durakları donattık.

Eskişehir Ekim Gençliği



Kocaeli Liseli Gençlik Platformu kuruldu!

Kocaeli’nde liseli gençliğin mücadelesi güçleniyor!

Kocaeli’nde bir grup devrimci liselinin omuz verdiği platform çalışması meyvelerini verdi ve KLGP kuruldu. Çalışmanın ürünü olan “YANKI” adlı bültenin çıkmasıyla çok sayıda ilişki yakalayan liseli arkadaşlarımız çalışmalarının meyvelerini aldılar. “Şiarımız sınıfsız dünyadır ve o gün çok yakındır, derin bir soluk kadar yakın!” diyen liseli arkadaşlarımızı biz de sayfalarımızdan selamlıyoruz! Mücadeleniz mücadelemizdir!

Liseli arkadaş;

Kocaeli liseli gençliğinin artık bir sesi var: ‘YANKI’
Bizler, yani Kocaeli’nde yaşayan liseli gençler, yani gençlik, yani gelecek, yani biz... Artık sessiz kalmayacağız. Sorunlarımızı, sıkıntılarımızı, acılarımızı, paylaşmak için ve hep bir elden ekmek için umut tohumlarını, bu yayını çıkartıyoruz.

Liseli gençlik sorgulamayan, düşünmeyen, okumayan, yazmayan, araştırmayan, eleştirmeyen, üretmeyen bireyler olmayı reddediyor. Liseli gençlik ona dayatılan insanlık dışı uygulamalara artık sesiz kalmayacak, çünkü artık onun sesi ‘yankı’lanacak.

Bizler; liseli gençlik, robot olmayı, makine olmayı, yarış atı olmayı reddediyoruz. Bizler demokratik taleplerimize ancak konuşarak, tartışarak, üreterek ve haykırarak ulaşabileceğimizin bilincindeyiz.

Yankı, tüm Kocaeli’li liselilere açık olacak bir yapıyı ‘KOCAELİ LİSELİ GENÇLİK PLATFORMU’nu kurmak amacı ile yola çıkmıştır. Kocaeli’ndeki bütün lise öğrencilerinin birlik olup düşüneceği, tartışacağı, sorularına, sorunlarına cevap arayacağı bu yapının temeli işte bu bültenle atılmıştır.

Kocaeli’nin tüm liseli öğrencileri, “Yankı” sizin sesinizin yankısı olacaktır!

Kocaeli Liseli Gençlik Platformu (KLGP)