Ekim Gencligi ARSIVKIZIL BAYRAK
 
Kasım 2003
Sayı: 66
 İçindekiler
  Ekim Gençliği'nden...
  YÖK Yasa Tasarısı'na karşı eyleme, boykota, Kızılay'a!
  6 Kasım gösterileri...
  Ankara sokaklarında militan direniş!
  İstanbul'da 6 Kasım eylemleri...
  Diğer üniversitelerde 6 Kasım...
  5 Kasım'da Kemal Gürüz'ün görev süresi doldu...
  Eyleme, boykota, direnişe...
  Irak bataklığında dibe doğru
  Kampanyamıza işçilerden destek!
  Kampanya çalışmalarımızdan....
  İstanbul Üniversitesi kampanya çalışması...
  Etkin bir pratikle faaliyetimiz sürüyor!.
  ODTÜ'nün arkası: Bir silah fabrikası....
  ODTÜ-İSEM sömürü üretiyor!.
  YÖK'e, tasarıya ve emperyalist işgale karşı görev başına!
  "Sosyal Konsey"
  25 Ekim "Cumhuriyeti kollama" yürüyüşü...
  Rektörlere ve darbe çığırtkanlarına karşı komünistler alanlardaydı!
  Yeni Ekimler'in partisi 5 yaşında!
  Parti gençliğin omuzlarında yükselecektir!
  İÜ'yü parti sloganları ile inlettik!
  Alman Kasım Devrimi
  Komünist Tartışmalar
  Filistin'e barıış ancak zaferle gelecek!
  Onuruyla direnen ülke: Küba
  Politeknik direnişi
  Şehir uyanacak bir gün...
  Yabancılaşmış hikayeler...
  Gökhan Birben'le söyleşi
  "Yaşamak güzel şey be kardeşim!"
  Ankara Gazi Lisesi'nden...
  Okur mektupları



 
  İstanbul’da 6 Kasım eylemleri...

Parçalı tabloya karşın
kararlı ve coşkulu bir 6 Kasım!

Bu yıl İstanbul’da 6 Kasım eylemleri, coşkulu ve kararlı olmasına karşılık, parçalı bir şekilde organize edildi. Bu parçalılık, yaklaşık 2 bin civarı üniversite öğrencisinin alanlara çıkmasına karşın, istenilen etki ve güçte bir eylemin hayata geçirilmesini engelledi.

Geçtiğimiz yıllardan bu yana 6 Kasımlar’da yapılan tartışmalar bu yıl eylemlerin bölünmesi sonucunu doğurdu. İlk bölünme merkezi bir Kızılay eylemi tartışmaları üzerinden yaşanmış, merkezi olarak Ankara’ya gidilmesini savunan Koordinasyon ve İGD toplantılardan çekilmişti. Daha sonraki bölünme ise eylemin başlangıç noktası üzerinden yaşandı, bu nedenle Özgür Gençlik, Demokratik Öğrenci Birlikleri ve DEHAP gençliği eylemden çekildiler. Bu siyasetlerden DÖB daha sonra Taksim eylemine karar verdi. Son bölünme ise bir otonom grubun ve ÖDP Gençliği’nin Eğitim-Sen’le eylemi ortaklaştırma isteğinden kaynaklandı. Bu bölünmelere TKP’nin provokatif bir şekilde 6 Kasım’dan üç gün önce astığı afişlerle “İşgale karşı komiteler 6 Kasım’da Beyazıt’ta buluşuyor” &ccedi;ağrısı da eklenirse, nasıl bir tabloyla 6 Kasım’a hazırlanıldığı anlaşılır.

Bu parçalı tablo İstanbul’da güçlü ve etkili bir protesto eyleminin gerçekleştirilmesini engelledi . Tartışmalar ve olumsuzluklar, eyleme katılacak yüzlerce öğrenciyi eylem alanının dışına itti ve eylemin ön çalışmasının zayıf geçmesine yolaçtı.

Bu parçalılıkta temel etken, her sene olduğu gibi dar grup çıkarlarının öğrenci hareketinin ihtiyaçlarının önüne geçmesiydi.

Parçalı tabloya karşı 2 bin öğrenci
YÖK’e, yasa tasarısına ve işgale hayır dedi!

İlk eylem “İşgal Karşıtı Komiteler” tarafından Beyazıt’ta yapıldı. Eyleme 120 civarında öğrenci katıldı. Bu eylemin ardından ÖDP ve Eğitim Sen’in ortak basın açıklamaları vardı. Genç komünistlerin de içinde yeraldığı, daha geniş bir bileşimi temsil eden eylem komitesi, Eğitim Sen’le uzun bir toplantı yapmasına rağmen eylemde ortaklaşma sağlayamamıştı. Eğitim Sen’in ortaklaşma önündeki temel argümanı, YÖK dışında hiçbir gündemin olmaması gerektiği idi. Ancak eylem günü gerçek nedenin ÖDP gençliği ile alanlara çıkma hesabı olduğu anlaşıldı.

Üçüncü eylem ise DEHAP ve Özgür Gençlik tarafından yapıldı. Laleli’de toplanan öğrenciler buradan meydana doğru polis kordonu altında yürüdüler. Merkez Kampüsten çıkan öğrencilerle birleşerek burada bir basın açıklaması gerçekleştirdiler. Ardından Laleli’ye doğru dağılmaya başlayan kitleye kolluk güçleri gaz bombaları ve coplarla saldırdı. Ara sokaklarda polisin saldırısına karşı koyan öğrenciler sloganlar atarak dağıldılar.

Beyazıt Meydanı’nda yapılan, komünistlerin de içinde yer aldığı son eylem ise, hem kitleselliği hem de görselliği ile güne damgasını vurdu. Sirkeci istasyonundan tramvaya binen öğrenciler, tramvayın içinde işçi ve emekçilere dönük bir konuşma yaptıktan sonra marşları ve sloganları ile eylemlerine başladılar. Ardından Beyazıt’ta duraklardan yürümeye başlayan öğrenciler, açtıkları pankartın arkasında toplanan 750 kişilik kitle ile yolu trafiğe kapattılar. Kolluk güçlerinin “Yolu açın, dağıtırız!” tehditlerine aldırmayan öğrenciler eylem alanına kadar sloganlarla geldiler. Beyazıt Meydanı’na girişte sayısı 800’ü aşan kitle burada yaklaşık 45 dakika süren bir eylem gerçekleştirdi. Yapılan basın açıklamasında, işgal, YÖK ve yasa tasarısı protesto edildi. GATS çerçevesinde eğitimn ticarileştirilmesi olgusu, Teknoparklar, Tekmerler’den verilen örneklerle açıklandı. Basın açıklamasının ardından “Beyazıt Marşı” ve “Çav Bella” söylendi.

Eylemde sık sık “YÖK kalkacak, polis gidecek, üniversiteler bizimle özgürleşecek!”, “YÖK’e hayır!”, “Ne AKP, ne YÖK üniversiteler bizimle özgürleşecek!”, “Emperyalistler, işbirlikçiler 6. Filo’yu unutmayın!”, “İşgale değil, direnişe destek!” sloganları atıldı.

Eylem boyunca ortak iradenin çiğnenmesi girişimlerine ve inisiyatif dışı atlılan sloganlara karşın eylem başarı ile sürdürüldü. Merkez kampüse girilmesi sırasında KGÖ’de pankart açarak YÖK’ü protesto etti..

İÜ Merkez Kampüse giren öğrenciler rektörlük önünde eylemlerini bitirdiler. Eylemde Komünist gençlik kitleselliği ve inisiyatifi ile bir adım öne çıktı. Forum alanını halayları ile özgürleştiren komünistlerin kitleselliği dikkat çekti.

İstanbul’daki son eylem ise DÖB tarafından Taksim’de gerçekleştirildi. Yaklaşık 40 kişi katıldı.

Ekim Gençliği/İstanbul