29 Mart '03
Sayı: 12 (102)


  Kızıl Bayrak'tan
  Irak direniyor, dünya halkları direniyor!
  Amerikan uşaklarının kirli oyunları
  "Stratejik ortaklık" adı altında utanç verici bir uşaklık!
  ABD'nin kirli yalan makinesi parçalanıyor
  Irak halkının direnişi emperyalistlerin kolay zafer beklentisini boşa çıkardı!
  Emperyalist savaşa karşı halkların ve emekçi kitlelerin dinmeyen eylem dalgası
  Dünyada emperyalist savaş karşıtı eylemler...
  Dünyada emperyalist savaş karşıtı eylemler...
  Emperyalizm özgürlük değil, ölüm, yıkım ve kölelik bahşeder!
  Emperyalist işgal ve saldırılara karşı Irak halkı dişiyle, tırnağıyla ve onuruyla direniyor!
  Tayyip Erdoğan'ın "ulusa sesleniş" konuşması...
  Emperyalist savaş, Kürt sorunu ve CHP
  Türkiye'de emperyalist savaş karşıtı eylemler...
  Türkiye'de emperyalist savaş karşıtı eylemler...
  Türkiye'de emperyalist savaş karşıtı eylemler...
  Türkiye'de emperyalist savaş karşıtı eylemler...
  Kocaeli mitinginde binler alanlardaydı...
  Kocaeli mitinginde emekçilerle savaş üzerine konuştuk...
  Newroz kutlamaları...
  Emperyalistlere ve uşaklarına karşı kavgayı yükseltelim!
  Irak'a saldırı ve ilk planda göze çarpan gerçekler...
  ÖO direnişçisi Yusuf Arıcı şehit düştü
  Kızıldere: Kavga bayrağımızda bir kilometre taşı...
  Hollywood'dan yükselen savaş karşıtı tepkiler büyüyor!
  Mücadele postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 
Newroz kutlamaları...

İstanbul:

Newroz 21 Mart günü Kazlıçeşme’de saat 10:00’da başlayan bir mitingle kutlandı. Binlerce kişinin katıldığı eylemde çoğunluğu DEHAP kitlesi oluşturuyordu. Reformist partiler ve devrimci yapıların katılımı oldukça sınırlıydı. Hava koşullarının kötü olması eyleme katılımı ve kitlenin coşkusunu olumsuz yönde etkiledi.

Devlet olağanüstü güvenlik önlemi almıştı. Eylem uzun süren konuşmalarla başladı. Konuşmaların yarattığı durgunluk müzik gruplarının sahne almasıyla yerini coşkuya bıraktı. Yakılan Newroz ateşinden atlandı, sloganlar atıldı.

Komünistler Newroz’a BDSP imzalı “Emperyalist savaşa hayır, yaşasın halkların kardeşliği!” pankartlarıyla katıldılar. Kardeş Irak halkının üzerine bombaların yağdırıldığı günün Newroz’a denk gelmesi nedeniyle attıkları sloganlarla emperyalist savaşı teşhir ettiler, halkların kardeşliğini öne çıkardılar. (SY Kızıl Bayrak/İstanbul)

Ankara:

Ankara’daki Newroz kutlaması saat 11:00’da Toros Sokak’tan Abdi İpekçi Park’ına yürüyüşle başladı. Katılımcılar ağırlıkla DEHAP’lılardan oluşurken, sendikaların ve diğer kurumların katılımları düşük oldu. Kamu sendikaları önceki yıllara göre biraz daha fazla katılım sağladılar. DİSK’e bağlı sendikalardan sadece Nakliyat-İş katıldı.

Komünistler mitinge, “Emperyalist-kapitalist barbarlığa karşı işçilerin birliği halkların kardeşliği/BDSP” imzalı pankartları, emperyalist savaş karşıtı döviz ve sloganlarıyla katıldılar.

Yaklaşık 4 bin kişinin katıldığı eylemin gündemini barış talebi oluşturdu. Alanda yapılan konuşmaların ardından şarkılar söylendi, halaylar çekildi. Yürüyüş boyunca ve alanda “Yaşasın Newroz!”, “Newroz piroz be!”, “Savaşa hayır, yaşasın halkların kardeşliği!”, “Katil ABD Ortadoğu’dan defol!”, “Emperyalistler, işbirlikçiler 6. Filo’yu unutmayın!” sloganları sıklıkla atıldı. (SY Kızıl Bayrak/Ankara)

İzmir:

Şirinyer Hipodrom arkasında toplanan kitlenin adeta karnavala gider gibi bir hali vardı. Katılım önceki yıllara göre düşüktü. Tertip komitesi iki de bir “tertip komitesinin sloganlarından başka slogan atmayın” anonsu ve özellikle devrimcilere “pankartları alanın kenarına veya arkasına götürün” uyarıları yapıyordu. Genellikle barış ve kardeşlikten bahseden konuşmacılar Irak’taki emperyalist savaşa bir-iki cümle ile değindiler. Sadece sanatçı Suavi; “Biz burada Newroz kutlaması yaparken, çocukları ve kadınlarıyla tüm Irak halkının başına bombalar yağıyor. Buradan emperyalist-kapitalist saldırganlığa karşı herkesi duyarlı olmaya çağırıyorum” dedikten sonra konserine başladı.

Pankart açan devrimci güçler daha çok tecrit ve savaş karşıtı sloganlar attılar. Küçük gruplar halinde katılan reformist partiler ise havaya uyum sağladılar. “Tahriklere kapılmadan bize yakışır biçimde” dağılma yönünde birkaç kez kitle uyarıldıktan sonra kutlama sona erdirildi. (SY Kızıl Bayrak/İzmir)



Basel’de Newroz etkinliği

Kürt halkının birlik ve mücadele günü olan ve özgürlüğü simgeleyen Newroz’u dernekte yaptığımız bir etkinlikle kutladık.

İsviçreliler’in de katıldığı 60 kişilik etkinliğimizde bir arkadaş Newroz’un tarihçesi, anlam ve önemini Türkçe ve Almanca yaptığı bir konuşmayla açtı. Bunu dernek koordinasyonundan bir arkadaşın yaptığı kısa bir konuşma izledi. Ardında Kürt müzik grubu Kürtçe türküler söyledi ve halaylar çekildi. Kısa bir aradan sonra İsviçreli bir arkadaş savaşla ilgili bir konuşma yaptı. Bir gün sonra Bern’de yapılacak gösteriye katılma çağrısıyla konuşmasını noktaladı. Etkinliğimiz müzik grubunun türkü ve halaylarıyla devam etti.

Basel Gökkuşağı Derneği



Sefaköy İKE’de TUYAB etkinliği

TUYAB’ın düzenlediği dayanışma etkinliği 23 Mart’ta Sefaköy İşçi Kültür Evi’nde coşkulu bir biçimde yapıldı. Saat 14:00’de başlayan etkinliğe katılım, Taksim’de yapılan savaş karşıtı eylemle aynı saatlere denk düşmesine rağmen, yaklaşık 200 kişiyi buldu.

Etkinlik tüm devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ve kısa bir konuşmayla başladı. Ardından Grup Eksen sahnede yerini aldı. Sefaköy İKE Tiyatro Topluluğu’nun emperyalist savaş karşıtı oyunu ise beğeniyle izlendi. Oyun sonrasında 15 dakika ara verildi. Bu sırada Taksim’deki eylemden gelenler eylemin coşkusunu etkinliğe taşıdılar.

Etkinliğin ikinci bölümünde SY Kızıl Bayrak, Ekim Gençliği ve Partizan’ın gönderdikleri mesajlar okundu. Kutup Yıldızı’nın seslendirdiği marşlar ve halaylarla etkinlik bitirildi.

SY Kızıl Bayrak/Sefaköy



Petkim işçileri eylemde!

Özelleştirme kapsamındaki Petkim ve Tüpraş tesislerinin bulunduğu Aliağa’da Petkim işçileri özelleştirmeye karşı eylem yaptılar. Eylem geçtiğimiz yıl özelleştirilen Petrol Ofisi önünde gerçekleşti. Servislerden inen Petkim işçileri kortej oluşturarak Petrol Ofisi’ne doğru yürüyüşe geçtiler.

Yürüyüş boyunca “Petkim halkındır satılamaz!”, “Suskun sendika olamayacağız!”, “Savaşa hayır, barış hemen şimdi!”, “Kahrolsun ABD emperyalizmi!” sloganlarını attılar. “Savaşı isteyen KİT’leri satanlardır. Ha özelleştirme ha Amerika saldırısı, Petkim halkındır satılamaz!” yazılı dövizler taşıyan işçiler Petrol Ofisi girişinde toplandılar. Burada işçilere seslenen Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı şunları söyledi: “POAŞ için özelleşti, güzelleşti diyorlar. Onların güzellik anlayışı farklı, zira bu özelleşitirilen yerde işçiler atıldı ya da asgari ücretle çalışmaya mecbur bırakıldı. POAŞ’daki özelleştirme ve sonuçları işçilere halka bir örnektir. Biz de özelleştirme saldırısının tartışmaya açmak için eylemimizi burada POAŞ’ta yapıyoruz.” Konuşmasında sık sık Irak’taki emperyalist savaşa de&curen;inen şube başkanı, özelleştirme ve savaşın aynı sonuçları doğurduğunu, bu iki saldırıyı yapanların amacının aynı olduğunu söyledi.

Üç bine yakın işçinin katıldığı eylemde yine kortej oluşturularak, alkış ve sloganlarla Petkim’e doğru yürüyüşe geçildi. Petkim önünde eylem sona erdi.

SY Kızıl Bayrak/İzmir