29 Mart '03
Sayı: 12 (102)


  Kızıl Bayrak'tan
  Irak direniyor, dünya halkları direniyor!
  Amerikan uşaklarının kirli oyunları
  "Stratejik ortaklık" adı altında utanç verici bir uşaklık!
  ABD'nin kirli yalan makinesi parçalanıyor
  Irak halkının direnişi emperyalistlerin kolay zafer beklentisini boşa çıkardı!
  Emperyalist savaşa karşı halkların ve emekçi kitlelerin dinmeyen eylem dalgası
  Dünyada emperyalist savaş karşıtı eylemler...
  Dünyada emperyalist savaş karşıtı eylemler...
  Emperyalizm özgürlük değil, ölüm, yıkım ve kölelik bahşeder!
  Emperyalist işgal ve saldırılara karşı Irak halkı dişiyle, tırnağıyla ve onuruyla direniyor!
  Tayyip Erdoğan'ın "ulusa sesleniş" konuşması...
  Emperyalist savaş, Kürt sorunu ve CHP
  Türkiye'de emperyalist savaş karşıtı eylemler...
  Türkiye'de emperyalist savaş karşıtı eylemler...
  Türkiye'de emperyalist savaş karşıtı eylemler...
  Türkiye'de emperyalist savaş karşıtı eylemler...
  Kocaeli mitinginde binler alanlardaydı...
  Kocaeli mitinginde emekçilerle savaş üzerine konuştuk...
  Newroz kutlamaları...
  Emperyalistlere ve uşaklarına karşı kavgayı yükseltelim!
  Irak'a saldırı ve ilk planda göze çarpan gerçekler...
  ÖO direnişçisi Yusuf Arıcı şehit düştü
  Kızıldere: Kavga bayrağımızda bir kilometre taşı...
  Hollywood'dan yükselen savaş karşıtı tepkiler büyüyor!
  Mücadele postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 
“Emekçiler grevde, öğrenciler boykotta!”

21 Mart İstanbul...

ABD emperyalizminin Irak’ı bombalayarak savaşı başlatması üzerine ertesi gün 21 Mart’ta, Aksaray Metro önünde bir basın açıklaması yapıldı. Eylem saat 12:30’a doğru kitlenin toplanmasıyla başladı. Başta zayıf olan katılım ilerleyen saatlerde emekçilerin işyerlerinden çıkarak alana gelmesiyle arttı. Katılım eylem bitimine kadar sürdü. Sendikalar cephesinden iş bırakarak alanlara çıkma kararı konfederasyonlar düzeyinde alınmadığı için kimi sendika ve şubeler genel merkezlerden bağımsız olarak iş bırakarak eyleme katıldılar.
Üniversiteli gençliğin boykot ve Beyazıt Meydanı’nda gerçekleştirdikleri eylem sonrası pankartları, sloganları ve enerjileriyle eyleme katılması kitledeki coşkuyu daha da arttırdı. Yıldız Teknik, İTÜ, İÜ ve Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinden oluşan gençliğin alana gelmesiyle kitle sayısı 1500’ü buldu.

Eyleme ağırlıklı olarak KESK’e bağlı şubeler katıldı. “Kahrolsun ABD emperyalizmi!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Emperyalistler, işbirlikçiler 6. Filo’yu unutmayın!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Savaşa değil eğitime bütçe!”, “Katil ABD, işbirlikçi AKP!”, “Çıktı tezkere, meclis gitsin askere!”, “Emekçiler grevde, öğrenciler boykotta!”, “Şalter inecek, bu iş bitecek!” sloganları atıldı. KESK İstanbul Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Hasan Toprak’ın basın açıklamasını okumasından sonra eylem bitirildi. (SY Kızıl Bayrak/İstanbul)

ODTÜ’de 21 Mart boykotu...

Bir hafta boyunca yürütülen çalışmalar soucunda 21 Mart günü yapmaya karar verdiğimiz ders boykotunu gerçekleştirdik. Ekim Gençliği, Devrimci Proleter Gençlik, Özgür Gençlik, Öğrenci Koordinasyonu, SDP Gençliği’nin örgütlediği boykot büyük destek gördü.

Savaşın emperyalist niteliğini vurgulayan sınıf konuşmaları yapıldı. Hem emperyalist savaş lanetlendi hem de boykota çağrı yapıldı. Boykota katılması yönünde çok sayıda insanla konuşuldu. Herkes bölümlerin dışına çıkmaya başladı. Günümüzün apolitik gençliği düşünüldüğünde neredeyse okulun yarısının boykota katılması (kimi bölümlerde neredeyse tamamı) çok önemli bir gelişmedir. Yüzlerce öğrenci okulun içinde dolaştı. Hazırık binasının önünde en az 1000 kişilik bir kitle toplandı.

Çarşamba günü jandarma barikatının aşılarak Eskişehir Yolu’na çıkılması insanları hareketlendirdi. Yaklaşık 400 kişilik bir grup “ABD askeri olmayacağız!”, “Katil ABD Ortadoğu’dan defol!”, “Emperyalistler, işbirlikçiler, 6. Filo’yu unutmayın!”, “Üniversiteler kışla olmayacak!”, “YÖK, polis/jandarma, medya, bu abluka dağıtılacak!”, “Savaşa hayır, kahrolsun emperyalizm!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Gençlik gelecek, gelecek sosyalizm!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!” sloganları ile kapıya yöneldi. Ancak okuldaki devrimcilerin çoğunun Abdi İpekçi’deki Newroz eyleminde olmasından dolayı yeterince coşkulu ve kararlı bir yürüyüş olamadı. Kapıda jandarma ve polisi gören insanlar geri dönme eğilimine girdiler. Jandarma ve polisle konuşarak barikatın aşılabileceğiniananlar yanıldılar, 400 kişilik kitle geri döndü.

Kimi öğrenciler Çarşamba günü 70-80 kişi ile aşılan barikatın bugün niye aşılamadığı sorusunu gündeme getirdiler. Bunun en önemli nedeni aşılamayan korku duvarı. Israrlı bir tarzda yürüttüğümüz kitle çalışmasına rağmen çubuğu kendimize bükmek durumundayız. İnsanları korkularını aşmaların sağlamak bizim öncelikli görevimiz.

Genç komünistler olarak üzerimize düşen görevlerin bilinciyle ısrarlı bir şekilde faaliyetimizi sürdüreceğiz. Kararlı ve ısrarlı her çalışma sonuç verecektir. (Ekim Gençliği/ODTÜ)

Kayseri’de 21 Mart ...

21 Mart günü Emek Platformu’nun düzenlemiş olduğu savaş karşıtı basın açıklaması Cumhuriyet Meydanı’nda yapıldı. Açıklamayı KESK dönem sözcüsü yaptı.

Polis açıklamanın meydanda yapılmasını keyfi olarak engellemeye çalıştı. Newroz’dan dolayı eylem yapılabileceği kaygısıyla yoğun önlem alınmıştı. Eyleme müdahale edilmesiyle birlikte “Baskılar bizi yıldıramaz!” sloganı atıldı. Açıklama sırasında ise “Emperyalist savaşa hayır!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Irak halkı yalnız değildir!” sloganları atıldı. Eyleme yaklaşık 50 kişi katıldı. Kitlenin dağılacağı sıra polis provokasyon girişiminde bulundu. (SY Kızıl Bayrak/Kayseri)

Kırşehir’de 21 Mart ...

21 Mart’ta Anafartalar Kampüsü’nde yaklaşık 150 öğrencinin katılımıyla bir eylem gerçekleşti. Yaklaşık 100 öğrenci de dışarıdan alkışlarla destek verdi. “Susma haykır savaşa hayır!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Kahrolsun Amerikan emperyalizmi!”, “Savaşa değil eğitime bütçe!” sloganları atıldı.

Hep birlikte kampüsteki yeşil alana geçilerek barış şarkıları söylendi ve şiirler okundu. Barış için çekilen halaylarla eylem son buldu. Eylemde “Emperyalistler, işbirlikçiler 6. Filo’yu unutmayın!”, “Filistini unutmadık!”, “Savaşın faturası işçi, emekçi, çifçi ve öğrenciye ödetilecek!” vb. dövizler taşındı ve siyah kurdeleler takıldı. (SY Kızıl Bayrak okuru/Kırşehir)

Trabzon’da 21 Mart ...

21 Mart: Trabzon Meydan Parkı’nda Irak’ta Savaşa Hayır Platformu tarafından yaklaşık 130 kişinin katıldığı bir basın açıklaması düzenlendi. Açıklamada, ABD’nin petrol için Irak’a savaş açtığı ve derhal bu savaşın durdurulması gerektiği belirtildi. “Kahrolsun ABD emperyalizmi!”, “Katil ABD Ortadoğu’dan defol!”, “Katil ABD işbirlikçi AKP!” sloganlar atılarak basın açıklaması bitirildi.

22 Mart: Yine Trabzon Meydan Parkı’nda basın açıklaması yapıldı EG, DÜK, DG, TÖDEF, Kaldıraç, ÖEP tarafından düzenlenen eyleme yaklaşık 70 kişi katıldı.

Açıklama öncesinde polis parkı ablukaya alarak eyleme katılacakları korkutmak istedi. Halkı parka sokmayarak eylemcileri kitlelerden yalıtmaya çalıştı. Meydan alanına gelmeden pankart ve dövizler açılacak, sloganlar atılacaktı. Ancak polisin meydanda döviz, pankart açıldığı ve slogan atıldığı taktirde herkesi gözaltına alacağını söylemesi üzerine bundan vazgeçildi. Polisin tehditkar konuşması karşısında tok bir tutum sergilenmemesi eylemin olumsuz yanıydı. Eylem basın metni okunduktan sonra alkışlarla bitirildi. (Ekim Gençliği okurları/KTÜ)



Savaş protestosu ve devlet terörü

ABD emperyalizminin mazlum Irak halkına karşı başlatmış olduğu kirli savaşla birlikte yükselen tepkilerin önüne geçebilmek için baskı ve terör uygulanıyor. İşbirlikçi AKP hükümeti ülkeyi koşulsuz olarak ABD’nin hizmetine sunmuş durumda. Dışarıda savaş ve saldırganlık politikasını, içerde hak ve özgürlüklere azgın bir devlet terörü tamamlıyor.

Bunun son örneği 21 Mart günü Çukurova Üniversitesi’nde yaşandı. Her zaman gerçekleşen rektörlük polis işbirliği bir kez daha gözler önüne serildi. 21 Mart günü Fen Edebiyat Fakültesi önünde toplanan yaklaşık 60 kişilik öğrenci yaşam zinciri oluşturarak yürüyüşe geçti. Rektörün izni ile okula giren çevik kuvvet yürüyüşe izin vermeyeceğini söyleyerek öğrencilere gözü dönmüş bir şekilde saldırdı. Çıkan arbedede 10 öğrenci gözaltına alındı. Bunun üzerine 50 öğrenci gözaltıları protesto etmek ve arkadaşlarının serbest bırakılması için rektörlüğe yürüdü.

Ekim Gençliği/Adana



ÇÜ’de polis-rektör işbirliği protesto edildi

27 Mart Perşembe günü Çukurova Üniversitesi’nde, polisin bir eyleme saldırarak öğrencileri gözaltına almasını protesto etmek ve emperyalist savaşa karşı tepkimizi ortaya koymak için bir kez daha bir araya geldik. Yaklaşık 70 kişinin katıldığı eyleme coşkulu ve militan bir ruh hakimdi.

Eylemde “Emperyalist savaşa hayır!”, “YÖK, polis, medya bu abluka dağıtılacak!”, “Polis defol, üniversiteler bizimdir!”, “Katil ABD işbirlikçi rektör!”, “ABD askeri olmayacağız!” sloganları atıldı. Polisle işbirliği yaptığı için rektörlüğe bir cop hediye edilecekti. Ancak rektörlük işlerinin yoğun olmasını gerekçe göstererek bu copu kabul edemeyeceğini ifade etti. Bunun üzerine cop rektörlük adına ÖGB başkanına verildi. Sloganlarla Eğitim Fakültesi dekanlığına geri dönüldü.

Ekim Gençliği/Adana