29 Mart '03
Sayı: 12 (102)


  Kızıl Bayrak'tan
  Irak direniyor, dünya halkları direniyor!
  Amerikan uşaklarının kirli oyunları
  "Stratejik ortaklık" adı altında utanç verici bir uşaklık!
  ABD'nin kirli yalan makinesi parçalanıyor
  Irak halkının direnişi emperyalistlerin kolay zafer beklentisini boşa çıkardı!
  Emperyalist savaşa karşı halkların ve emekçi kitlelerin dinmeyen eylem dalgası
  Dünyada emperyalist savaş karşıtı eylemler...
  Dünyada emperyalist savaş karşıtı eylemler...
  Emperyalizm özgürlük değil, ölüm, yıkım ve kölelik bahşeder!
  Emperyalist işgal ve saldırılara karşı Irak halkı dişiyle, tırnağıyla ve onuruyla direniyor!
  Tayyip Erdoğan'ın "ulusa sesleniş" konuşması...
  Emperyalist savaş, Kürt sorunu ve CHP
  Türkiye'de emperyalist savaş karşıtı eylemler...
  Türkiye'de emperyalist savaş karşıtı eylemler...
  Türkiye'de emperyalist savaş karşıtı eylemler...
  Türkiye'de emperyalist savaş karşıtı eylemler...
  Kocaeli mitinginde binler alanlardaydı...
  Kocaeli mitinginde emekçilerle savaş üzerine konuştuk...
  Newroz kutlamaları...
  Emperyalistlere ve uşaklarına karşı kavgayı yükseltelim!
  Irak'a saldırı ve ilk planda göze çarpan gerçekler...
  ÖO direnişçisi Yusuf Arıcı şehit düştü
  Kızıldere: Kavga bayrağımızda bir kilometre taşı...
  Hollywood'dan yükselen savaş karşıtı tepkiler büyüyor!
  Mücadele postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 
Emperyalist savaşa karşı halkların ve emekçi kitlelerin dinmeyen eylem dalgası

Amerika

22 Mart Cumartesi günü çeşitli kentlerde yapılan gösterilerin en büyüğü 250 bin kişilik katılımla New York’ta gerçekleşti. Polisin müdahale ettiği gösteride birçok kişi tutuklandı. Washington’da göstericiler kent merkezinde yürüyüp, Beyaz Saray yakınlarında toplanıp “Devlet terörüne hayır!”, “Petrol için savaşa hayır!” sloganları attılar. San Francisco’da Vietnam savaşından sonra en büyük gösteri yapıldı. Şikago, San Francisco ve Los Angeles’te göstericiler polisle çatıştılar. San Francisco’da 1300 gösterici tutuklandı.

Arjantin, Şili, Venezuella

Arjantin’de onbinlerce öfkeli gösterici sokaklara döküldü, çatışmalar yaşandı.
Şili’nin başkentinde yaklaşık 10 bin kişi emperyalist savaşı lanetledi.

Venezuella’da dini kuruluşların insiyatifinde savaş karşıtı eylemler düzenlendi.

Kanada

Çeşitli kentlerde onbinlerice kişinin katıldığı gösterilerin en kitleseli yaklaşık 200 bin kişilik katımla Montreal’de yapıldı. ABD konsolosluğu önünde bayraklar yakıldı, “Bush terörist!”, “Savaşa hayır, barış hemen şimdi!” sloganları atıldı.

Avusturalya

Bu ülkede hemen hergün protesto gösterileri düzenleniyor. Savaşın başlamasının ardından Avusturalya’da toplam 100 bini aşkın kişi emperyalist savaşı ve kendi hükümetlerinin tutumunu protesto etti.Sydney’de 50 bin kişi savaşın derhal durdurulmasını istedi. Melbourne ve Canberra’daki eylemler ise on binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşti. Eylemler birçok sendika, sol parti ve savaş karşıtı kuruluş tarafında organize ediliyor.

Yeni Zelanda

Başkentt caddelerinde 5 bin kişi savaşa karşı öfkesini haykırdı. Avusturalya başbakanını katil ilan eden göstericiler ABD konsolusluğuna kadar yürüdüler. “Sizin kanlı savaşınızı istemiyoruz!” sloganı haykırıldı ve elçilik binasına kırmızı boya torbaları ve tuvalet kağıdı atıldı. Ayrıca Auckland ve Christchurch kentlerinde de gösteriler düzenlendi.

Endenozya

Ülkenin 10 ayrı kentinde yapılan protesto eylemlerinin en büyüğü bir sanayi kenti olan Surabaya’da yapıldı. 2000 kadar öğrenci ise Amerika ve İngiliz bayrakları yakarak savaşın temsilcilerini protesto etti.

Yemen

Başkent Sana’da 30 bin kadar gösterici Amerikan konsolusluğuna girmek için polisle çatıştı. Çatışma alanına ordu takviye güç olarak getirildi. Çatışmalarda biri polis olmak üzere 3 kişi yaşamını kaybetti.

Bahreyn’de de 2000 kişinin katıldığı gösteride polisle çatışıldı. Polis göstericilere ateş açtı.

Ürdün’de sokaklara dökülen 4000 kişi polisle çatıştı. Al-Hussein Üniversitesi’nde ise 3000 öğrenci savaşı protesto etti.

Filistin

30 bin kişi sokaklara dökülerek Irak savaşını protesto etti. ABD ve İsrail bayraklarını yakan göstericiler ABD’ye destek veren Arap ülkelerini hain ilan ettiler. Ayrıca Gazze’de 100 bin kişi savaşa karşı yürüdü.

Lübnan

Başta Beyrut olmak üzere bir çok kentte yapılan gösterilere 100 bini aşkın kişi katıldı. Yürüyüşte ABD, İngiltere ve İsrail bayrakları yakılarak Bush, Blair ve Şaron aleyhtarı sloganlar atıldı.

Afganistan

İlk savaş karşıtı eyleme Laghman eyaletinde 1000 kişi katıldı. ABD, İngiliz ve Japon bayrakları yakıldı, “ABD ve İngiltere’ye ölüm!” sloganları atıldı.

Pakistan

Cumartesi günü binlerce kişi İslamabad ve Peşawer kentinde yürüdü. En büyük gösteri ise Pazar günü 100 bini aşkın kitlenin katılımıyla Latore’de yapıldı. “Şer ekseni Bush ve Blair!” pankartları taşındı. “ABD yıkılıncaya kadar savaş devam edecek!” sloganı atıldı.

Tunus ve Tayland’da yapılan gösterilere binlerce kişi katıldı, ABD konsolosluğu önünde savaş protesto edildi. Hong Kong’da yüzlerce savaş karşıtı “Petrol için savaşa hayır!” şiarı altında yürüdü.

Mısır

Cuma namazında sonra yürüyüşe geçen 5000 kişi polisle çatıştı. 35 kişi yaralandı, yüzlerce kişi göz altına alındı. Cumartesi günü başkentte 20 bin kişinin katıldığı eylem gerçekleşti. Pazar günü ise birçok üniversitede binlerce öğrencinin katıldığı eylemler gerçekleşti. Çatışmalarda bir öğrenci katledildi.

Cezayir

Cumartesi günü hükümetin çağrısıyla Irak halkıyla dayanışmak için 1 dakikalık saygı duruşu yapıldı. Kalabalık kitleler başkentin sokaklarına döküldü. Eylemlere gençlik ve kadın örgütleri önemli katılım sağladılar.

Sudan

Amerika karşıtı gösterilerde çıkan çatışmalarda bir gencin öldürüldüğü bildirildi. Binlerce eylemci Amerikan konsolosluğunun kapanması talebiyle yürüdü.

Güney Kore, Vietnam ve Tayvan’da da Irak savaşı protesto edildi.

Bangladeş

Genel grev ilan edildi. Aynı gün biri Komünist Partisi öteki ise islamcı grupların düzenlediği iki ayrı gösteri düznlendi.

İspanya

İspanya çapında emekçiler ve gençlik ABD ve Aznar çetesine karşı sokağa döküldü. 15 Şubat eyleminin aşıldığı iddia ediliyor. Aznar’ın istifası istendi ve genel grev istemi yükseltildi. En büyük gösteri 1 milyondan fazla kişinin katılımıyla Barcelona’da yapıldı. Bunu yaklaşık 1 milyon kişilik katılımla Madrid izledi. Perşembe ve Cuma günkü gösterilerde ise yoğun çatışmalar yaşandı. Yeşiller partisi sözcüsü Maria Mendiluce ülkeyi savaşa dahil etmekle anayasaya aykırı hareket ettikleri için Başbakan Aznar ve Dışişler bakanı Palacio hakında dava açtı.

İtalya

Cuma günü tarım sendikasının çağrısı sonucu 100 bin çiftçi Roma’ya akın etti. Savaş karşıtı diğer kitleyle birlikte bu sayı 300 bine ulaştı. Napoli, Milano, Torino, Venedik, Floransa, Paleria başta olmak üzere birçok kentte yapılan gösterilere 3 milyon kişinin katıldığı söyleniyor. Bütün okullarda öğrenciler boykottaydı. Birçok iş kolunda ise yüzbinlerce kişinin katıldığı grev gerçekleşti. “Katil Bush, katil Blair ve katil Berlusconi!” ve “Bush ve Blair kan istiyor!” sloganları atıldı, başbakanın istifası istendi.

İngiltere

En büyüğü Londra’da olmak üzere yaklaşık 1 milyon kişinin katıldığı gösterilerde savaş ve Blair hükümeti protesto edildi. Eylemlerde çocuklar ve gençlik önemli bir ağırlık oluşturuyordu.“Bush, Blair bugün Irak’ta kaç çocuk öldürdünüzı” ve “İngiliz askeri üslerine dönsün!” pankartları taşındı

Danimarka

Başkent Kopenhag’da yaklağık 15 bin kişi Amerikan konsolosluğu önünde toplandı.

“Petrol savaşına hayır!”, “Danimarka’nın Irak savaşına desteğine hayır!” pankartları taşındı.

Avusturya

Başkent Viyana’da 25 bin kişi Amerika’yı ve savaşı protesto etti.

İsveç

Savaş karşıtı komitenin organize ettiği protesto gösterileri Malmö, Stockholm ve Göteborg başta olmak üzere onlarca kentte yapıldı. Stockholm’da on binler “Katil Bush, Blair ve Saddam!” sloganları attı.

Norveç

Norveç yakın tarihin en büyük gösterilerine tanık oldu. Başkent Oslo’da yapılan yürüyüşe 20 bin kişi katıldı. Kitle savaşın derhal durdurulmasını ve Bush’un yargılanmasını talep etti. Eylemciler ABD büyük elçiliğine girmek istedi, bunu engelleyen polise taş, yumurta ve boya atıldı.

Yunanistan

Cuma günü Atina’da yapılan gösteriye 200 bin kişi katıldı. Cumartesi günkü eylemlere de kitlesel katılımlar gerçekleşti.

Portekiz

Komünist Partinin de çağrı yaptığı Lizbon’daki gösteriye 40 bin kişi katıldı. Duvarlar “Tüm dünya savaşa karşıdır,!” ve “Savaşa hayır!” afişleriyle süslendi. ABD, İngiltere ve İsrail karşıtı sloganlar atıldı. Bu ülkelerin başkanları Hitler’e benzetildi.

Japonya

Başkent Tokyo’da 50 bin kişi savaşı lanetledi ve ABD mallarını boykot çağrısı yaptı.

Moskova’da 2 bin, Çek Cumhuriyeti ve Polanya’da binlerce, İrlanda’nın başkenti Dublin’de ise 10 bin kişi sokaklara çıktı.