22 Mart '03
Sayı: 11 (101)


  Kızıl Bayrak'tan
  Emperyalist işgal saldırısına karşı mazlum Irak halkıyla dayanışmaya!
  Direnişi örmek için harekete geçelim!
  Türkiye ABD emperyalizminin bedava askeri oldu
  Emperyalistler arası ilişkilerde ve emekçi kitle hareketinde yeni bir dönem
  Azor Zirvesinin gösterdikleri...
  Emperyalist savaş karşıtı eylem ve etkinlikler...
  Emperyalist savaş karşıtı eylem ve etkinlikler...
  Dünyada emperyalist savaş karşıtı eylemler...
  Dünyada emperyalist savaş karşıtı eylemler...
  Geçtiğimiz hafta dünyada emperyalist savaş karşıtı eylemler...
  Emperyalist savaşa karşı mücadeleyi ve bahar dönemini kazanmak için!..
  Kölelik yasası meclise takıldı...
  Emperyalist savaşa ve iş yasa tasarısına karşı birleşik mücadeleye!
  Gençlikten..
  Eylem ve etkinliklerden...
  İstanbul Eczacılar Odası üyesi ile savaş üzerine konuştuk...
  Filistin emperyalist savaşın hedefidir
  Dünya, Ortadoğu ve Türkiye
  Sanat ve sanatçı üzerine...
  Fabrika deneyimlerinden...
  Dünyada sınıftan haberler...
  Cejna Newroz piroz be!
  Doğru politikalarla anlamlı bir faaliyet
  Kim yahu bu "piyasalar?"...
  Mücadele postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 
‘68’in anti-emperyalist mücadele ruhuyla barikatları aştık!

Uşak takımının tezkereyi meclise yollaması üzerine ülkenin her yerinden işçiler, emekçiler ve gençlik, emperyalizme ve emperyalist savaşa karşı sokaklara çıkarak öfkesini haykırdı.

Beytepe’den...

Biz de bu haykırışa Beytepe ve ODTÜ öğrencileri olarak sesimizi kattık. Bir gün öncesinde alınan karar gereğince ODTÜ önünde Eskişehir yolu trafiğe kapatılacaktı. Beytepe’den Ekim Gençliği, Devrimci Proleter Gençlik, Özgür Gençlik, Devrimci Mücadeleci Gençlik ve Öğrenci Koordinasyonu olarak sabah saatlerinde buluştuk ve okulun mümkün olan her yerini afişledik. Yer yer sınıflara girerek ve katlarda yaptığımız konuşmalarla öğrencileri eyleme çağırdık. 50’nin üzerinde insanla yola çıktık. ODTÜ önüne gelindiğinde jandarma barikatı ile karşılaştık. Bunun üzerine “Emperyalist savaşa hayır! ABD askeri olmayacağız!” yazılı pankartımızı açarak yolu trafiğe kapattık. Polisin tehditlerine aldırış etmeyerek yolu açmadık ve sloganlarımızla eylemi sürdürdük. &Ccedi;evremizi saran polisin vahşi saldırısı sonucu kaldırıma atıldık. Burada sloganlarla yeniden toplandık. Kısa bir süre polis taşlandı ve ardından yolun ODTÜ’ye giden yönü kapatılarak eyleme devam edildi. Kararlı tutumumuz sonucu polis barikatı açıldı ve içerdeki arkadaşlarımızı beklemeye başladık.

ODTÜ’den...

ODTÜ’de akşam alınan karar gereğince akşam yurtların dolaşılması ile çalışmaya başladık. Sabah saatlerinden itibaren okul dolaşılarak eyleme çağrı yaptık. Ekim Gençliği, Devrimci Proleter Gençlik, Özgür Gençlik, Öğrenci Koordinasyonu, SDP Gençliği’nin örgütlediği eyleme yaklaşık 80 kişi katıldı. Saat 12:00’de yemekhane dolaşılarak eyleme başlandı. Emekçilerin alkışlarla verdiği destek son derece anlamlıydı.

Burada başlayan yürüyüş sonunda Eskişehir yoluna çıkan kapıya vardık. Jandarma barikatı ile karşılaştık. Barikata yüklenilmesi sonucu yaklaşık 20 kişi, “Emperyalistler, işbirlikçiler, 6. Filo’yu unutmayın!” yazılı pankartla beraber barikatı aştı ve Eskişehir yolunu kısa bir süreliğine kapattı. Polisin buradaki müdahalesi sonrası Beytepe’den gelen arkadaşlarımızla birleştik, hep beraber ODTÜ girişini kapattık. Polisin “dağılın!” uyarısına karşılık içerdeki arkadaşlarımızla buluşana kadar eylemi bitirmeyeceğimizi söyledik. Bunun üzerine geri adım atan polis, ablukayı kaldırdı. Arkadaşlarımızın da gelmesiyle daha bir güçlendik. Son derece coşkulu bir biçimde; “ABD askeri olmayacağız!”, “Katil ABD, Ortadoğu’dan defol!”, “Emperyalistler, işbirlikçiler, 6. Filo’yu unutmayın!”, “Üniversiteler kışla olmayacak!, “YÖK, polis/jandarma, medya, bu abluka dağıtılacak!”, “Savaşa hayır, kahrolsun emperyalizm!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Gençlik gelecek, gelecek sosyalizm!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!” sloganlarını attık.

Bir basın açıklaması yaparak, dünyanın her yerinde ezilen halklar, işçiler, emekçiler ile birlikte bu savaşın karşısında barikat olacağımızı söyledik. 21 Mart’ta boykota ve Newroz’a, bombanın düştüğü ilk gün de Kızılay’a çıkacağımızı vurgulayıp, emperyalist-kapitalist barbarlığı yeryüzünden silene dek mücadelenin süreceğini belirttikten sonra, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!” sloganıyla ODTÜ’ye girdik. Yol boyunca slogan ve marşlarımızla, emperyalizme karşı öfkemiz ve ‘68’ten aldığımız mücadele ruhuyla yürüdük. Fizik Bölümü önünde yapılan kısa konuşmaların ardından eylemimizi noktaladık.

Bu eylem, hem iki üniversitenin engelleri aşarak biraraya gelmesi hem de emperyalizme karşı militan, devrimci tutum alması nedeniyle anlamlıydı. Böylece gençliğin kavga ruhunun teslim alınamayacağını bir kez daha dosta düşmana göstermiş olduk.

Gençliğin mücadelesi işçi sınıfının davasıyla birleşerek emperyalistlerin oyunlarını bozacak.

Savaşa karşı savaşacağız, emperyalist savaşı durduracağız!
Katil ABD Vietnam’ı unutma!
Gençlik gelecek, gelecek sosyalizm!

Ekim Gençliği/ODTÜ ve Beytepe



İTÜ’de savaş karşıtı eylem

19 Mart günü İTÜ Maslak Kampüsü’nde Savaş Karşıtı İTÜ Öğrencileri bir eylem yaptı. Eyleme 100 kişi katıldı. Etkinlik horon ile başladı. Ardından Tiyatro Manga’nın sergilediği oyun ilgiyle izlendi. Daha sonra Fen-Edebiyat kapısına doğru yürüyüşe geçildi. “Kahrolsun ABD emperyalizmi!”, “Emperyalistler işbirlikçiler 6. Filo’yu unutmayın!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Bıji biratiye gelan!”, “Katil ABD Ortadoğu’dan defol!” sloganları atıldı. Fen-Edebiyat kapısı önünde basın bildirisi okundu. Ardından İnşaat Fakültesi’ne gidilerek eylem bitirildi. (Ekim Gençliği/İTÜ)



Marmara Üniversitesi’nde faşist saldırı

Marmara Üniversitesi’nde geçen hafta pullama yapan bir grup TKP’li öğrenciye faşistler bıçaklarla saldırdı. 4 TKP’li öğrencinin yaralandığı olayda faşistler dövülerek geri püskürtüldü. Olayları provoke eden polis, faşistlerin toplanmasını sağladı. Ertesi gün 75-80 kişilik sol görüşlü öğrenci grup, okuldan toplu çıkış yaparak yeni bir saldırıya karşı önlem aldı. Savaş döneminde polisin bu tür olayları daha çok tezgahlayacağını unutmamalı, bu tür provokasyonlara geçit vermemeliyiz. (Ekim Gençliği/MÜ)



YTÜ ve MSÜ öğrencileri savaşı protesto ettiler

19 Mart günü Yıldız Teknik Üniversitesi ve Mimar Sinan Üniversitesi öğrencileri tarafından AKP Beşiktaş ilçe binası önünde bir basın açıklaması gerçekleştirildi. MSÜ Fen Edebiyat Fakültesi’nde gerçekleştirilen forumun ardından Beşiktaş Meydanı’na gelen yaklaşık 40 öğrenci burada “Katil ABD, işbirlikçi AKP!” pankartını açarak AKP ilçe binasına doğru yürüyüşe geçti.

Çevredeki insanların yoğun ilgisi ile karşılaşan ve alkışlı desteğini alan öğrenciler, eylem boyunca sık sık “Katil ABD, işbirlikçi AKP!”, “Kahrolsun ABD emperyalizmi!”, “ABD askeri olmayacağız!”, “Katil ABD Ortadoğu’dan defol!” vb. sloganları haykırdılar. Basın açıklamasında, başlaması an meselesi olan petrol ve hegemonya savaşında AKP hükümetinin işbirlikçi konumunu teşhir ettiler. Herkesi savaş karşıtı mücadeleye ve teskereyi durdurmaya çağıran öğrenciler eylemin ardından sloganlarla MSÜ Fen Edebiyat Fakültesi’ne geri döndüler.

Ekim Gençliği/İstanbul