25 Ekim'03
Sayı: 2003 (05)


  Kızıl Bayrak'tan
  Sermaye devletinin ipleri tümüyle emperyalistlerin elindedir!
  80. yılında burjuva cumhuriyetinin kararan portresi
  Biz sömürüldükçe semiriyor, öldükçe sevinç çığlıkları atıyorlar...
  KADEK'in tasfiyesi ve Irak'ta istenmeyen gelişmelerin engellenmesi
  İşbirlikçi uşak takımının acizliği
  CHP'nin sahte savaş karşıtlığı...
  Irak halkının emperyalist işgale karşı haklı direnişi büyüyor
  Savaş karşıtı eylemlerden...
  Onursuz uşak takımının maskesi düştü
  İşçi hareketliliğinin sorunları ve sınıf devrimcilerinin sorumlulukları
  Bıçak kemiğe dayandı..
  Sınıf hareketinden...
  Ekim Gençliği'nden...
  Dünya, Türkiye ve sol hareket/2
  Gençlik taze bir solukla yüklenecek, oyunları bozacak!
  Gençlik eylem ve etkinliklerinden...
  Yıkım ve vahşete onay verildi!
  Dizginlerinden boşanan siyanist vahşet Filistin direnişini ezemeyecek!
  Azerbaycan: Kapitalist restorasyonun vardığı nokta...
  Bolivya'da emekçi direnişinin gücü...
  Dünyada sınıf hareketi...
  Tekstil işçisi olmak!
  Büyük ünlü uyumu!
  Hızlanarak sürüklenirken
  Mücadele postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın



 
İstanbul’da savaş karşıtı eyleme polis saldırdı...

Tezkereyi sokaklarda yırtalım!

Irak’ta Savaşa Hayır Koordinasyonu tezkeresinin meclisten geçmesini protesto etmek amacıyla 19 Ekim günü Büyükşehir Belediyesi önünde toplanarak Beyazıt’a yürüme kararı almıştı. Ancak eylem günü Belediye önünü ve civarını abluka altına alan devletin kolluk güçleri “eylemi yaptırmayacaklarını” ifade ettiler. Bunun üzerine tertip komitesi geri adım atarak kitleyi Saraçhane Parkı’na yönlendirdi. Burada yapılan basın açıklamasına yaklaşık 800 kişi katıldı. Eyleme koordinasyon bileşenleri dışında KESK Şubeler Platformu da destek verdi.

Açıklamada şunlar söylendi: “... Bugüne dek ABD’nin Ortadoğu’yu kana bulama planlarına engel olmak için mücadele ettik. Bundan sonra da savaşa ve işgale karşı olan halkın tamamının duygu ve düşüncelerine denk gelecek şekilde emperyalistlere ve işbirlikçilerine karşı mücadele etmeye devam edeceğiz. Halkın birleşik mücadelesi daha da büyüyerek ve yükselerek savaş cephesinin isteklerini boşa çıkaracaktır...”

Atılan sloganların ardınan eylem bitirildi. Kitle dağılırken parkın dört bir yanını sarmış olan kolluk kuvvetleri gaz bombaları ve biber gazı kullanarak saldırdılar. Parktan çıkıldıktan sonra uzun süre yaşanan kovalamacaların ardından gözaltılar yaşanırken, birçok kişi de yaralandı. Bitirilmiş bir eyleme saldırılması, devletin asker gönderme konusundaki kararlılığını ve buna karşı çıkan en ufak bir sese dahi tahammül etmeyeceğini gösterdi.

Komünistler eyleme “Irak’ta Amerikan jandarmalığına hayır!/BDSP” ve “Irak’ta işgalci okulda müşteri olmayacağız!/Ekim Gençliği” pankartları ile katıldılar. Eylem boyunca “İşgale değil, direnişe destek!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Katil ABD Ortadoğu’dan defol!”, “Amerikan askeri olmayacağız!”, “İşgale karşı genel grev, genel direniş!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak/İstanbul



İzmir’de savaş karşıtı miting:

“Yaşasın halkların kardeşliği!”

İzmir Savaş Karşıtı Platform 19 Ekim günü Bornova Cumhuriyet Meydanı’nda bir miting gerçekleştirdi. Saat 14:30’da Bornova Stadyumu’ndan yürüyüşle başlayan mitinge yaklaşık 3500 kişi katıldı. Eğitim-Sen şubeleri platform bileşeni olmasına rağmen oldukça sınırlı bir katılım gerçekleştirdiler. Belediye-İş ve TÜMTİS de sınırlı bir kitleyle katıldı.

Aynı gün İzmir’e gelen DEHAP Genel Başkanı Tuncer Bakırhan’ın mitinge katılması ve kürsüden konuşma yapması, mitingin DEHAP’ın gölgesinde geçmesine neden oldu. Mitingte “Kahrolsun ABD emperyalizmi!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Irak/Filistin halkı yalnız değildir!” sloganları atıldı.

Miting bittikten sonra eylem yapan bir grubun polisle çatışmasının ardından Bornova ve çevresi abluka altına alındı. Arabalar çevrildi, evler basıldı. Gözaltına alınan yaklaşık 40 kişi serbest bırakılırken, 2 kişi tutuklandı.

Kızıl Bayrak/İzmir



İzmir İHD’nin Cumartesi eylemi...

İHD tarafından her cumartesi günü yapılan eylemin bu haftaki konusu Irak’taki işgal ve meclisten geçen tezkereydi. Konak Sümerbank’ta 15 dakika sessiz oturma eyleminin ardından basın açıklaması yapıldı. Eylemde “Kahrolsun ABD emperyalizmi!”, “İçerde dışarda hücreleri parçala!”, “İnsanlık onuru işkenceyi yenecek!” sloganları atıldı. (Kızıl Bayrak/İzmir)



Kayseri’de savaş karşıtı eyleme polis saldırısı

Kayseri Savaş Karşıtı Platform’un 20 Ekim günü Hunat Meydanı’nda Irak halkı ile dayanışma ve Irak’a asker göndermeye karşı yapmaya çalıştığı basın açıklaması polis saldırısına uğradı.

Kayseri emniyeti tüm gücüyle eylem alanındaydı. Açıklama yapmak için toplanan grubun etrafı çevik kuvvet tarafından sarıldı. Eylem alanına girmek isteyenlere engel olundu. Kolluk güçleri eylemin yasadışı olduğunu, müdahale edeceklerini bildirdiler. Polis, okumak için hazırlanan İHD başkanın elinden basın metnini çekip aldı. Daha sonra yapılan pazarlıklar sonucu çiçek dağıtılması kabul edildi. Buna rağmen grup çiçek dağıtmaya başladığı anda saldırıya uğradı. İHD başkanı, yöneticileri ile Yunus Emre Derneği yöneticileri gözaltına alındılar. Kayseri muhabirimiz Halil Akçadağ da gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar bir gün sonra adliyeye sevkedilerek serbest bırakıldılar. Serbest bırakılanlar bir açıklama yaparak, gözaltının keyfi ve yasadışı olduğunu, bu tür saldırıların kendilerini yıldırmayacağnı vurguladılar.

Kızıl Bayrak/Kayseri



Ankara Savaş Karşıtı Platform’un
toplu dilekçe eylemi

Ankara Savaş Karşıtı Platform 20 Ekim günü Başbakanlık’a toplu dilekçe gönderme eylemi yaptı. Eylem için Başbakanlık ana girişinde toplanan kitle burada polis ablukasına alındı. Bu nedenle birçok insan eyleme katılamadı. Burada kısa bir süre beklendikten sonra Başbakanlık’ın C Blok girişinde imzalar alınmaya başlandı. 10’ar kişilik gruplar halinde verilen dilekçelerin ardından eylem sona erdi.

Dilekçelerde, Irak’ta ABD askeri olunmayacağı, hükümet asker göndermeye karar verirse askere gidilmeyeceği ve yakınlarının gönderilmeyeceği belirtildi.
Savaş Karşıtı Platform’dan sonra bu kez TAYAD’lı Aileler tecridin kaldırılması ve ölümlerin durdurulması talebini içeren dilekçelerini vermek üzere topluca Başbakanlık önüne geldiler. Bir heyetin toplu olarak imzaları Başbakanlık’a vermesinin ardından eyle sona erdirildi.

Kızıl Bayrak/Ankara