20 Nisan'02
Sayı: 15 (55)


  Kızıl Bayrak'tan
  ABD'nin İsrail'le tarihsel suç ortaklığı
  Cenin'de katliam ve direniş!
  Cenin ilk değil
  Cenin'in ölümsüz kahramanları
  Filistin halkıyla dayanışma eylemleri sürüyor...
  1 Mayıs'ta alanlara çıkalım, mücadeleyi yükseltelim!
  Avrupa'da Filistin halkıyla dayanışma eylemleri
  F tipi hücre karşıtı eylem ve etkinlikler...
  Üniversite gençliğinin eylemlerinden...
  Hakların güvencesi örgütlü mücadeledir!
  Ey Şaron, sözüme kulak ver!
  İntifada'yı küreselleştirmek için Filistin Direnişi'nin dersleri
  1 Mayıs faaliyetlerimizden...
   1 Mayıs'ta mücadele alanlarına!
   Ankara Öncü İşçi Platformu Bülteni'nden...
   Esenyurt İşçi Bülteni'nden...
   KESK Genel Kurulu üzerine röportaj...
   İtalya'da milyonlarca işçi genel grev yaptı
   Venezüella'da ABD fiyaskosu...
   Tasfiyecilikte final!..
   Hatice Yürekli yoldaşın anısına...
   Mamak İKE Nisan ayı etkinliklerinden...
   Mücadele postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 
Emperyalist ve siyonist saldırılar protesto edildi...

Hollanda’da onbinlerce kişi Filistin için yürüdü...

11 Eylül 2001 senaryosundan sonra emperyalistler işçi ve emekçilere dönük sosyal, siyasal ve ekonomik savaş açtılar. Afganistan’ı ilk hedef olarak seçen emperyalist savaşa karşı duyarlı politik parti, kurum ve kuruluşlar savaş karşıtı oluşumlar oluşturdular. Bu oluşumlar içinde Hollanda Bir-Kar olarak biz de aktif yerimizi aldık. Her alanda üzerimize düşeni yaptık.

Savaş bu kez Filistin halkını hedef alarak Ortadoğu’ya sıçrayınca, Rotterdam Filistin Komitesi bir protesto eylemi düzenledi. 30 Mart’ta düzenlenen bu ilk eyleme yaklaşık bin kişi katıldı. Hollanda Filistin Komitesi’nin 13 Nisan’da Amsterdam’da düzenlediği yürüyüşe ise onbinlerce işçi ve emekçi katıldı. Eylemde “Katil Bush!”, “Katil Şaron!”, “Terörist Amerika!”, “Terörist İsrail!” sloganları atıldı. Çeşitli uluslardan insanların katıldığı eylem hayli coşkulu ve kitlesel oldu. Çeşitli dillerde atılan sloganlar emperyalist saldırganlığa karşı tepkiyi gösteriyordu. Eylem komitesi alanda 40 bin kişinin olduğunu açıkladı.

Yürüyüş güzergahının üzerindeki Amerika ve İsrail konsolosluklarının çevresinde olağanüstü güvenlik önlemi alınmıştı. Polis eyleme yönelik çeşitli kışkırtıcı davranışlarda bulundu.

Bizler eylemde çeşitli dillerde, savaşın vahşetini sergileyen yazı, resim ve gazete kupürleri ile hazırlanmış Bir-Kar imzalı pankartlar taşıdık. Ayrıca Hollandaca, Almanca, Türkçe hazırlanmış Bir-Kar imzalı binlerce bildiri dağıttık. Savaş karşıtı çeşitli pullamalar yaptık. Ayrıca eylemde “Emperyalist saldırganlık ve savaşa karşı enternasyonal birlik ve dayanışma!” başlıklı TKİP (Türkiye Komünist İşçi Partisi) imzalı bildiri dağıtıldı, pullamalar yapıldı.

Eylemin bitiş yerinde polisin provokasyonları devam etti. Komite kitleye, Filistin halkının haklı davasına ve eylemimizin haklılığına gölge düşürmemek, her türlü saldırı ve provokasyona hazırlanan polisin tutumunu boşa çıkarmak için, “tahriklere gelmeyin, üniformalıları geride bırakıp gidelim” açıklaması yaptı. Açıklama kitle tarafından alkış ve sloganlarla karşılandı.

BİR-KAR/Hollanda



Nürnberg’de Filistin halkıyla dayanışma eylemi...

“Savaş Karşıtı Komite” olarak Almanya’nın Nürnberg kentinde 13 Nisan günü bir miting gerçekleştirdik. Mitingimiz enternasyonalist bir hava içinde geçti. Komitede bulunan yapılar standlarını açtılar, ortak ve kendi imzalarıyla bildirilerini dağıtıp, döviz ve pankartlarını açtılar. Filistinliler kendi bayrak ve kendi pankartlarıyla mitinge katıldılar.

Bizim savaşa karşı zaten süren bir kampanyamız vardı. Almanca-Türkçe bildirilemizi dağıttık. BİR-KAR’ın çıkarttığı Almanca afişleri, döviz olarak masamızı süsleyecek biçimde kullandık. Her yaştan insanla savaş ve nedenleri üzerine, Filistin halkıyla daha fazla dayanışmamız gerektiği konusunda genişce konuşup tartıştık. Alman polisi savaş karşıtı kampanyamızdan rahatsız olmalı ki, gelip sözde yasal gerekçeler göstererek standta bildiri dağıtımı yapmamamızı istedi. Bütün engellemelere rağmen bildirilerimizi dağıttık. Bu duruma İranlılar ve Filistinliler de tepki göstererek bize destek verdiler.

Bir ayı aşkın bir süredir mitingin ön hazırlık çalışmalarını sürdürüyorduk. Bu çerçevede komite adına üç bin adet bildiri bastırıp dağıttık. Mitingin hazırlıklarına başladığımızda, Ortadoğu halklarıyla dayanışmayı yükseltip emperyalistlerin kirli oyunlarını boşa çıkartmaktı amacımız. Bundan dolayı farklı ülkelerden aydınlar konuşmacı olarak eyleme davet edildi. İsrail siyonizminin Filistin’de yaptığı katliamlardan dolayı, bütün konuşmacıların ekseni doğal olarak Filistin sorunu oldu. İran, Irak, Afganistan, Filistin ve Afrika’dan birer kişi konuştu. Alman müzik grubu ve Türkiyeli gençlerden oluşan bir grup birer müzik dinletisi sundu. Emperyalist savaşı teşhir eden parçaları dillendirdiler. Eylemimiz 4 saat aralıksız devam etti. Yerel basın etkinliğimize yer verdi.

Yaşasın Filistin halkının onurlu direnişi!
Yaşasın enternasyonal dayanışma!

BİR-KAR/Nürnberg



Avrupa’da Filistin halkıyla dayanışma eylemleri

İsrail’in Filistin halkına karşı açtığı savaş akılalmaz boyutlarda şiddetlenerek sürüyor. Yüzbinlerce kişi büyük bir hapishaneye çevrilmiş Filistin topraklarında savaşın tüm acımasızlığını ve barbarlığını yaşıyor. Tüm Filistin kentleri işgal altında. İsrail panzerleri, Amerikan yapımı F-16 savaş uçakları ve Apache helikopterlerinin açtığı ateşle evler yerle bir ediliyor, tarlalar, tüm kentsel altyapı tahrip ediliyor. Filistin halkının yüzlerce yiğit evladı katledildi, katledilmeye devam ediliyor. Keyfi gözaltılar ve gözaltında işkenceler sürüyor.

Filistin direnişinin tarihi simgesi Arafat haftalardır bulunduğu binada hapsedilmiş durumda. Bununla tüm Filistin halkı esir ediliyor, aşağılanıyor, baskı altında tutuluyor. İsrail ise 35 yıllık politikasını sürdürüyor, yerleşim yerlerini genişletiyor. Yahudilerin “güvenliği” için “her türlü araç” kullanırılken, tüm uluslararası hukuk ayaklar altına alınıyor. Ve resmi dünya, sözde “endişe” ile, olup biteni izlemekle yetiniyor.

Dünya halkları ise mazlum Filistin halkıyla dayanışma eylemlerini sürdürüyorlar. Bu hafta da başta Almanya, Fransa, Hollanda ve Yunanistan olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde İsrail’in bu işgalci barbar tutumu protesto edilerek Filistin halkı ile dayanışma eylemleri gerçekleştirildi.

Yunanistan’da büyük dayanışma konseri

Yunanistan’da gerçekleşen konserli mitingde Atina’nın en büyük alanı tıklım tıklım doldu. GSEE Sendikası Başkanı geçtiğimiz hafta “Direnen Filistin halkı ile dayanışma konseri” için çağrı yapmıştı. Coşkulu bir havada geçen mitingte “Şaron rejiminin çıplak terör politikası” ve “Bush’un ve birliğinin savaş kışkırtmacı” tutumu mahkum edildi.

Sendikanın dışında birçok parti, anti-faşist örgüt ve yerel politikacılar tarafından örgütlenen miting önemli şahsiyetler ve sanatçılar tarafından da desteklendi. Alanda bulunan binlerce kişi “Filistin’e özgürlük!”, “Filistin işgal altında tutulduğu sürece İsrail ile barış yok!” sloganları haykırıldı.

Gençlik yıllarında Akropolis’teki Nazi sembolü gamalı haçı indirdiği için ulusal kahraman ilan edilen Glezos yaptığı konuşmasında: “Yunan halkı haksızlığa, nefrete ve savaşa geçit vermez. Hak Filistin halkının tarafındadır. Bu savaş, sadece onların kendi haklarını kazanması için değil, tüm insanlığın idealleri içindir” dedi.

KP Genel Sekreteri ise, “Filistin davası halkların elindedir! New York’tan Brüksel’e birçok sözcü ortaya çıkıyor. Onların hiçbirisini Filistin devleti ilgilendirmiyor. Adalet ve eşitlik sadece halkların bu mücadeleye seyirci kalmayarak müdahale etmeleriyle, basınç uygulamalarıyla sağlanacaktır” dedi.

Ünlü sanatçı Mikis Theodorakis ise, “Şaron arkasındaki güçten destek alarak katlediyor, tutsak ediyor, aşağılıyor. Ama Amerikan hükümetinin savaş planı hazırlayıp uygulamaya koyduğunu, insanlığın geleceğini tehdit ettiğini bilmeyen var mıı Biz, eğer şimdi halkları terörist ilan edenleri, onları katledenleri durduramazsak, yarın çok geç olabilir. Bizler, bu ülkenin halkı olarak biliyoruz ki, eğer Filistin’i günümüzün işgalcilerinin merhametine bırakırsak, yarın insanlığın yakından tanıdığı karanlık güçlerin gimesi için kapıyı aralamış oluruz” diyerek, Yunan halkını Filistin halkının mücadelesiyle dayanışmaya çağırdı.

Almanya’da bir çok kentte binlerce gösterici

Almanya’da cumartesi günü gerçekleşen Berlin, Düsseldorf, Frankfurt, Münih kentlerinde İsrail devletinin Filistin halkına karşı sürdürdüğü katliamları protesto yürüyüşlerine de 30 binin üzerinde kişi katıldı.

Berlin’de gerçekleşen yürüyüşe polisin verdiği rakama göre 13 bin kişi, düzenleyicilerin verdiği bilgiye göre ise 15 binden fazla kişi katıldı. “İşgale son! Filistin halkı ile dayanışma!” şiarı altında yapılan yürüyüşe Filistin Halkıyla Dayanışma Platformu çağrı yaptı. Yürüyüşe Filistin örgütlerinin yanında çok sayıda ileri çevre ve savaş karşıtı gruplar da katıldı. Eylemde Şaron’un katliamlarına son vermesi, İsrail’e Alman silahlarının satışının durdurulması gibi pankartların yanısıra Filistin bayrakları da taşındı. Yürüyüş kolu Amerikan Konsolosluğu önünde İsrail Bayrağı ve ABD yazılı bir pankart yaktı, İngiliz Konsolosluğu taşlandı.

Frankfurt’ta düzenlenen gösteriye de onbinin üzerinde insan katıldı. Sık sık “Katil Şaron Filistin’den defol!”, “Filistin halkı yalnız değildir!”, “Filistin’de insanlık katlediliyor!” sloganlarının haykırıldığı eyleme katılanların çoğunluğunu Ortadoğu kökenli insanlar oluşturuyordu.

Münih’te düzenlenen yürüyüşe ise 5 binin üzerinde kişi katıldı. Yürüyüşte ve miting alanında konuşma ve şiarlarda Filistin halkının özgürlüğünün desteklenmesi gerektiği vurgulandı.

Mainz’de yapılan gösteride 3 bin kişi İsrail ve katil Şaron aleyhine sloganlar haykırdı.

Düsseldorf’da düzenlenen yürüyüşe ise 10 binin üzerinde kişi katıldı. Eylemi düzenleyen barış komitesi, yürüyüşte Yahudi kelimesinin pankartlarda, afişlerde ve bildirilerde kullanılmamasını isteyerek, İsrail bayrağının ya da Yahudi sembollerinin yakılmasına izin vermeyeceklerini açıklamışlardı. Yapılan konuşmalarda da İsrail ve Filistin halkının eşit yaşama hakkına sahip olması gerektiği, İsrail devletinin bu savaşla sadece Filistin halkına karşı değil, savaş harcamaları için sömürerek, aslında kendi halkına karşı da savaş açtığını vurgulandı.

Hollanda ve New York’ta...

Hollanda’nın Amsterdam kentinde gerçekleşen gösteriye ise onbinlerce kişi katıldı. Eylemde İsrail saldırıları protesto edildi. Göstericiler polisle çatıştı.
Amerika’da New York’ta cuma günü yapılan eyleme yaklaşık 2 bin kişi katıldı. Eylemde Amerikan yönetiminin İsrail’i destekleyen tutumu eleştirildi. İsrail Başbakanı Şaron, Dışişleri Bakanı Perez’in resimleri Nazi sembolleri ile yanyana taşındı. “Dünyanın en büyük teröristi Şaron” yazılı pankart açıldı. İşgalin sona ermesi için sloganlar atıldı.

Dünyanın emperyalist efendileri açıktan ya da örtülü olarak siyonist İsrail’e destek verirken halkların kallbi Filistin halkıyla birlikte çarpıyor.



Berlin’de Filistin için 15 bin kişi yürüdü...

Berlin’de 15 bini aşkın eylemci “İşgale son, Filistin halkıyla dayanışmaya!’’ şiarı altında yürüdü. 13 Nisan günü gerçekleşen yürüyüşü Filistin Halkıyla Dayanışma Platformu organize etti. Çağrı yapan platformda Filistinli grupların yanı sıra Alman ve Türkiyeli sol gruplar, barış insiyatifleri yeraldı. Berlin’in yanı sıra Münih, Frankfurt vb. kentlerde de yapılan yürüyüşlere toplam 30 bini aşkın insan katıldı.

Berlin Alexanderplatz’da başlayan yürüyüşe katılanların çoğunluğunu Araplar oluşturuyordu, Türkiyelilerin ve Almanların katılımı ise sınırlıydı. Bazı islami çevreler de yürüyüşe katıldılar. Coşkulu ve kitlesel geçen eylemi provoke etmeye çalışan 150 kişilik İsrail yanlısı bir grup ise amacına ulaşamadı.

Yürüyüş güzergahı üzerinde bulunan Amerikan konsolusluğu önünde İsrail bayrağı yakılarak Amerika’nın katliamcılığı ve barbarlığı teşhir edildi. Binlerce Filistin bayrağı taşınan yürüyüşte sloganlar hiç susmadı. İngiliz konsolusluğu önünden geçerken taş yağmuruna tutulan konsolosluk binasının camları çatladı, bina atılan boya dolu balonlardan dolayı hasar gördü.

Yürüyüşte konuşma yapan PDS milletvekili Wolfgang Gehrcke, Filistin yerleşim bölgelerinden İsrail askerlerinin derhal çekilmesi gerektiğini vurgulayarak, Filistin lideri Yaser Arafat’a uygulanan kısıtlamaların derhal kaldırılmasını istedi.

Yürüyüş boyunca, “Filistin halkına dönük katliam durdurulsun!”, “İşgal edilen topraklardan geri çekilsin!”, “İsrail’e dönük silah satışı durdurulsun!”, “Katil Şaron, katil USA!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!” sloganları atıldı.

BİR-KAR olarak Filistin Halkıyla Dayanışma Platformu’nda yer aldık. Ortak afiş ve bildiri çalışmasının yanısıra, BİR-KAR imzalı afiş, pul ve bildiri çalışmamızı da yürüttük. Yürüyüşe “Emperyalizm ve siyonizme karşı Ortadoğu halkları ile dayanışmaya!” yazılı Almanca pankartımızla katıldık ve eylem esnasında bildiri dağıtımı gerçekleştirdik.

Direnen Filistin halkı kazanacak!
Yaşasın işçilerin birliği, halkların kardeşliği!

BİR-KAR/Berlin



Eyleme onbini aşkın coşkulu bir kitle katıldı...

Bern’de Filistin'e destek eylemi

Siyonist İsrail’in Filistin halkına karşı uyguladığı Hitlervari işgal ve vahşet bir çok ülkede olduğu gibi İsviçre'nin başkenti Bern'de de büyük bir protesto gösterisiyle lanetlendi.

Çeşitli örgütlerden, ilerici ve demokratik kuruluşlardan oluşan 30 örgütün “Filistin'de işgale son!” şiarıyla çağrısını yaptiğı yürüyüşe onbini aşkın kitle katıldı. Eylemde “Katil Şaron!”, “Katil ABD!”, “Terörist ABD!”, “Yaşasın enternasyonal dayanışma!” vb. sloganlar sıkça ve coşkuyla atıldı. İsrail ve ABD emperyalizmini teşhir eden ve devrimci şiarlar içeren pankartların, Che posterlerinin ve kızıl bayrakların taşındığı yürüyüş coşkulu olduğu kadar öfkeliydi de. Kitlelerde ABD emperyalizmine ve İsrail siyonozmine karşı duyulan kin ve öfke belirgindi. Yürüyüşe hatırı sayılır bir kitleyle ve dini motiflerle islami akımlar da katılım sağladı. Çağrısı ve hazırlıkları kısa süre içinde yapılan yürüyüşe 10 bini aşkın kitlenin katılması, İsviçre gibi bir ülke iç son derece anlamlıdır

BİR-KAR olarak yürüyüşe “Emperyalist saldırganlığa ve savaşa karşı birleşelim” Almanca sloganının yer aldığı pankartımızla katıldık. Yürüyüşün başlangıç alanında ve yürüyüş güzergahı boyunca binlerce Almanca bildiri dağıttık. Az sayıda Türkçe bildiri kullandık, zira Türkiyelilerin katılımı yazık ki sınırlıydı. Bildirilerimize büyük ilgi gösterildi. BİR-KAR’la tanışma ve ilişki kurma istemleriyle karşılaştık.

BİR-KAR/İsviçre