ARSIVANA SAYFA
 
17 Mart '01
SAYI:10
İçindekiler
Kızıl Bayrak'tan
Biricik gerçek alternatif işçi sınıfı partisinin devrimci programıdır
Krizin faturası kapitalistlere
Kriz ve burjuva siyasetinin iflası
Kriz: Nedenler ve sonuçlar, eğilimler ve yaklaşımlar
KOMSA'da işçi kıyımı
Çukobirlik işçilerinin grev kararlılığı
Ankara Sağlık Platformu'nun açıklaması
8 Mart etkinlikleri
Öncü İşçi İnisiyatifi’nin 8 Mart etkinlikleri
Kurtköy halkının gözünden 8 Mart ve gösterdikleri..
Saldırıya karşı işçi emekçi barikatı!
İTÜ'de yemek boykotu sürüyor
Gazi anması
Ölüm Orucu sürüyor!
Kayıpların akıbeti açıklanmalı
Bir tutsak annesinden açık mektup...
Dortmund'ta faşizme karşı 25 bin kişilik yürüyüş gerçekleşti!
Yurtdışı'nda 8 Mart etkinlikleri
Direnişçilerden mektuplar
"Okkan'ı JİTEM öldürdü"
Mücadele Postası


Bu sayının
PDF formatını download
etmek için tıklayın



 
 

Zorla müdahale işkencesi ile tutsaklar sakat bırakılıyor...

Ölüm Orucu Direnişi sürüyor!

Ölüm Orucu Direnişi 150. gününe ulaştı. Hücrelerde ve hastanelerde, tüm suskunluğa, baskılara ve en ağır koşullara rağmen sürüyor.

Devlet direnişi kırmak için, dışarıda toplumsal muhalefeti ezmeye çalışıyor, içeride fiziki ve psikolojik baskıyı yoğunlaştırıyor. Ölüm Orucunun 5. ayını dolduran tutsaklar ölüm sınırına gelmiş bulunuyorlar. Direniş boyunca alınan B1 vitamini, 96 ÖO Direnişi’nin tecrübeleri ve kış şartlarının etkisiyle direniş bu kez daha uzun sürdü. Tutsakların B1 vitaminini bir süre önce kesmeleriyle birlikte artık son sınıra gelinmiş durumda.

Sağlık durumları ağırlaşan tutsaklarda öne çıkan belirtiler; kanlı idrar, unutkanlık, baş dönmesi, sinirlilik, şeker ve tuz alımında zorlanma, uykusuzluk, eklem ve kas ağrıları, gözlerde ağrı-yanma, görmede azalma, artan halsizlik, böbreklerde rahatsızlık, idrar tutamama, kusma isteği, başağrıları, gırtlakta yorgunluk, aşırı kilo kaybı (20 kiloya varan), dikkati toparlayamama, deri dökülmesi, dil ve dudakta paslanma, konuşma zorluğu, denge problemi, vb.’dir.

Tutsakların fiziki olarak tükendikleri, toplu bilinç kapanmalarının an meselesi olduğu bir evredeyiz. Devlet şu ana kadar bilinci kapanan tutsaklara zorla tıbbi müdahalede bulundu. Semra Askeri, Hatice Yazgan, Durmuş Kurt, Cem Yıldız somut olarak müdahale edildiğini bildiğimiz tutsaklar. Semra Askeri zorla müdahaleden dolayı yaşadığı hafıza kaybı nedeniyle tutuklandığından sonraki evreyi hatırlamıyor. Durmuş Kurt ve Cem Yıldız ise kısmi felç geçirmiş durumdalar. Devlet zorla müdahale ile tutsakları toplu sakat bırakmayı hedefliyor.

Devlet durumu kritikleşen tutsaklara her an müdahale edebilmek için, İzmir çevresindeki cezaevlerindeki tutsakları İzmir Yeşilyurt Hastanesi’ne, Kartal ve Bakırköy cezaevindeki bayan tutsakları Bayrampaşa Devlet Hastanesi’ne, Kandıra cezaevindeki tutsakları İzmit Devlet Hastanesi’ne ve Ankara cezaevlerindekileri Numune ve Ankara Hastaneleri’ne götürmüş bulunuyor. Uşak Cezaevindeki bayan tutsaklara ise bu hafta içinde tıbbi müdahale yapılacağı resmen açıklanmış bulunuyor.

Durumu kritik ve her an müdahale edilebilecek olan tutsaklardan bazılarının durumları şöyle:

Resul Ayaz: Kilosu 50’nin altında. Halsizlik, ışığa ve sese karşı duyarlılık, ishal, ağızda kuruma, deri dökülmesi, midede sancı, uyuşma, konuşmada güçlük, hafızada zayıflama, sinirlilik hali.

Haydar Baran: Ulucanlar katliamında aldığı ağır akciğer yarası sonrasında yapılan ameliyat ağrıları şiddetlenmiş durumda. Ağızda kuruma, deri dökülmesi, konuşmada güçlük, halsizlik, ışığa-sese karşı duyarlılık, ishal.

Muharrem Kurşun: Ellerde uyuşma, yürürken zorlanma, halsizlik, göz kararması, ışığa ve sese karşı duyarlılık, ağızda kuruma, vücudun tümünde ağrı.

Hatice Yürekli: Yataktan kalkamıyor. Tuz ve şeker alamıyor. Mide bulantısı, aşırı zayıflama, ağızda kuruma.

Sefa Gönültaş: Aşırı zayıflama, denge problemi.

Servet Paksoy: Aşırı zayıflama, hafızada zayıflama, unutkanlık, kusma, konuşmada güçlük çekme.

Ayşe Eren: Kilo 30. Şeker alamıyor, mide bulantısı, günlük su alımı 1 litreden az, ishal, sürekli yatma hissi, aşırı halsizlik, aşırı kilo kaybı, kollarda ve bacaklarda uyuşma ve kramp, kaburga kemiklerindeki yumuşamadan kaynaklı göğüsteki içe çökme devam ediyor, ağız içi yaraları, ışığa ve sese duyarlılıkta artış, faranjit, yutkunma zorluğu, uykusuzluk, böbreklerde ve sırtta şiddetli ağrılar.

Berna Ünsal Saygılı: Kilo 36. Aşırı kilo kaybı ve halsizlik, kanlı ishal ve mukus dökülmesi, dikkati toplayamama, su ve şeker alımında belirgin düşüş, yutkunmada zorlanma, sürekli uyuma hissi, iç organlarda parçalanma, kusma isteği, baş ağrıları, konuşma zorluğu, denge sorunları, kronik bronşitten kaynaklı şiddetli ağrı, sıcak su alamıyor, hareket yeteneğinde önemli oranda azalma, iş yapamaz halde.

Nazan Yılmaz: Kilosu 38. Eklem yerlerinde tutulma ve hareketsizlik, vücudun değişik yerlerinde ödem, gözlerde yanma ve ağrı, sürekli başağrıları, ense ve başın arka kısmında uyuşma. Kemiklerde batma ve buna bağlı yatmada zorluk, tutulmalar ve hissizleşmeler, idrarda zorluk, su ve şeker alımında düşme, midede yanma ve bulantı, vücutta özellikle karın ve kasıklarda şişme, ağızda boğazdan mideye kadar kuruluk, kalpte sıkışma batma, yürümede ve hareket etmede zorlanma, başı desteksiz dik tutamama ve sağa sola istemsiz sallanma, algıda ve konuşmada zorluk, unutkanlık.

Abdullah Bozdağ: Kilosu 49. Kollarda (özellikle sol kolda) ve bacaklarda uyuşma, kas ağrıları, enseye doğru yayılan sürekli başağrısı, kalça kemiğindeki batma nedeniyle oturmada zorluk, dikkati yoğunlaştıramama, ışığa ve sese duyarlılıkta artış, su alımında zorlanma (şekerli sıcak su dışında içilen su miktarı 2 bardak civarında) bağırsaklarda gaz, halsizlik ve çabuk yorulma, midede sancı ve kramp, deri dökülmesinde artış, gerginlik ve sinirlilik.

Celal Alpay: Kilosu 66. Halsizlik, dikkat toplayamama, bacaklarda artan kas ağrıları, akciğer ya da ciğerden kaynaklı batma, kaburgalarda batma nedeniyle ağrılar, eklem ve kas ağrıları, su ve şeker alımında azalma, ışığa ve sese duyarlılıkta artış, uykuda zorluk.

Mesut Avcı: Kilosu 55. Özellikle ayaklarda artan ağrılar ve üşüme, gözlerde ağrı, deride kuruma ve dökülme, ağızda kuruluk, konuşmada zorlanma, idrarda zorlanma, unutkanlık, dikkat toplayamama, sese ve ışığa duyarlılıkta artış, aşırı kilo kaybıyla açığa çıkan sağ omuzdaki bezeden kaynaklı sağ kolu kullanmada zorluk ve artış.

Serhat Karadumanlı: Kilosu 54. Halsizlik, boğazında yanma ve yutkunma zorluğu, bacaklarda hissizlik, artan eklem ve kas ağrıları, su ve şeker alımında azalma, vücudun değişik yerlerinde oluşan kahverengi lekeler, dişlerde sallanma, ışığa ve sese duyarlılıkta artış, gözlerde ağrı, deri dökülmesinde artış, dikkat toplayamama, sürekli uyuma hissi ancak uyumada zorluk, şiddetli başağrıları, denge sorunu, eski ameliyat yerinde ağrı, ağız ve dilde kuruluk.

Hanım Arman: Kilosu 45. Başağrısı, gözlerde ağrı, kulaklarda çınlama, sese ve ışığa duyarlılıkta artış, sırtta bomba patlamasından kaynaklı yaradan bacaklara kadar inen aşırı ağrı, başta ve bacaklarda (özellikle sağ bacak) uyuşma, su ve şeker alımında azalma, nefes almada zorlanma, unutkanlık, dikkat toplayamama.

Ümit Kanlı: Kilosu 48. Kanlı ishal ve kanlı mukus dökülmesi, karaciğerde şişme, kaburgaların batmasına bağlı şiddetli ağrılar, nefes alımında ve hareket etmede zorlanma, mide bulanması, burunda sürekli amonyak kokusu, su ve şeker alımında zorlanma (günde alınan su miktarında 5-6 litre azalma), ayak kaslarında ağrı ve kasılma, yürümede ve ayakta durmada zorlanma, kol kaslarında ağrı, gözlerde yanma ve ağrı, aşırı halsizlik ve uyku hali.

Barış Yıldırım: Kilosu 58. Aşırı halsizlik, ağız içinde yaralar, yutkunmada zorlanma, gözlerde ağrı ve yanma, nistagmusta artma ve buna bağlı sürekli başağrıları, eklem ve kas ağrıları, ışığa ve sese duyarlılıkta artış, dikkat toplayamama, genel uyuşma ve istem dışı hareketler.

Ali Yıldırım: Aşırı kilo kaybının yanısıra, gözleri görmüyor ve kulakları duymuyor.
Muharrem Esina: Ailesiyle yaptığı bayram görüşünde ancak birkaç dakika kalabildi, fenalaştığı için hücresine götürüldü.

Bazı cezaevlerindeki son durum

Tekirdağ F tipi:
Ailelerin götürdüğü elbise vb. eşyaların büyük bölümü verilmiyor. Daha önce haftada bir gün sıcak su verilirken, şimdi verilmiyor ve bir süreddir soğuk su da kesilmiş durumda. Tutsaklar tuvalet ve el-yüz yıkamak için su ihtiyaçlarını kantinden aldıkları su ile karşılıyorlar. Kaloriferler yanmadığı için tüm gün kaban ve paltolarla kalıyorlar ve geceleri de yine kaban ve paltolarına sarılarak ısınmaya çalışıyor. Ailelerin bu durumu Tekirdağ Savcılığı’na dilekçe vererek bildirmelerine rağmen, hala sorunlar çözülmemiştir. Tam bir tecrit uygulamasının yanısıra, bazı tutuklular bayramda kardeşleriyle bile görüştürülmedi, görüşler anne, baba, eş ve çocuklarla sınırlı tutuldu. Edirne F tipinden sevk edilen H. Selim Açan’ın sevk sırasında aldığı darbelerden dolayı sırt, bel ve kaburgalarında ağrılar olduğu halde ilaç verilmiyor.

Bergama Özel Tip:
Adalet Bakanlığı’nın yeni genelgesi gerekçesiyle, dışarıdan getirilen her türlü ihtiyaç maddesinin içeri alımı yasaklandı. Koğuşlardaki tüm yemek malzemesi ve elektronik eşyalara el konuldu. Hapishane idaresi ziyaretçilere çeşitli kısıtlamalar getirmenin yanısıra, görüşe gelmemeleri için de tehdit etmektedir.