20 Kasım 2009
Sayı: SİKB 2009/45

  Kızıl Bayrak'tan
  Süresiz iş bırakma
eylemi örgütlenmelidir!
  Düzenin çözümsüz denklemleri
Sermaye devletinin kulakları: “Telekulak”!
“Ücretsiz ulaşım hakkı için
mücadeleye!”.
Metal işçileri Netaş grevinin
yıldönümünde MESS önündeydi!
  25 Kasım uyarı grevi hazırlıklarından.
  25 Kasım üzerine konuştuk.
  Sınıf hareketinden…
  Küçükçekmece’de eğitim seminerleri sürüyor
  Yaşasın Karahan Tekstil
direnişimiz!
  TKİP III. Kongresi toplandı!
  III. Parti Kongresi Gündemi
  Kapitalist kriz tipleri
- Volkan Yaraşır
  25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’de emekçi kadınlar bir adım öne
  “Mühendislik, Mimarlık ve Şehir Planlamada Toplumcu Eksen”
çıkarken...
  Öğrenci gençlik neoliberal
saldırılara başkaldırdı!
  Pentagon’un savaş baronları namluları yeniden Latin Amerika halklarına çeviriyor...
  Ulusal soruna devrimci yaklaşımın paradoksları - 2 - M. Can Yüce.
  Zere’den mektup var!
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Avusturya’da başlayan eylemler Avrupa’ya yayılıyor…

Öğrenci gençlik
neoliberal saldırılara başkaldırdı!

21 Ekim’de 1000’i aşkın öğrencinin Viyana Sanat Akademisi’nin merkezi salonunu işgal etmesiyle Avusturya’da başlayan öğrenci gençlik eylemleri, hızla ülkenin diğer üniversitelerine yayıldı. Başkent Viyana’nın yanısıra Klagenfurt, Linz, Graz, Salzburg kentlerindeki üniversitelerde de anfiler işgal edilirken, öğrenciler işgallerin yanısıra sokak eylemlerine başladı.

İşgallerin başlamasından bir süre sonra Viyana’da gerçekleştirilen kitlesel mitinge 50 bin kişi katıldı. Kitle örgütlerinin de desteklediği eyleme katılan on binlerce öğrenci, “Üniversite yanıyor!” (Die Uni-brennt) pankartı arkasında yürüdü. Mitingin şiarı ise, “Banka ve şirketler için değil, bilim ve eğitim için daha fazla para!”

Dördüncü haftasına giren eylem çağrılarına öğretmenleri ile birlikte ortaöğretim ve lise öğrencileri de katılmaya başladı. Bu arada kreş öğretmenleriyle öğretim üyelerinin de katıldığı etkinlikler düzenlendi. Ayrıca Viyana’da öğrenciler ile metal işçilerinin ortak düzenledikleri büyük bir yürüyüş de gerçekleştirildi.

Eylemlerin geniş destek bulması, toplum nezdinde meşruluk kazandığına işaret ederken, basınç altında kalan hükümetin bazı tavizlerle eylemleri durdurmaya çalıştığı ancak bu girişimlerin sonuç vermediği gözleniyor.

Öğrenci hareketini tetikleyen gelişme, gerici görüşleriyle bilinen Avusturya Halk Parti’li (ÖVP) Eğitim Bakanı Johannes Hahn’ın 2008’de kaldırılan harçların tekrar yürürlüğe konulacağını açıklaması oldu.

Açıklama yaptığına pişman ettikleri bakana hitaben açık mektup yayınlayan öğrenciler, talepler listesini kamuoyuna ilan ettiler.

Sermayeye değil üniversitelere daha fazla kaynak aktarılması gerektiğini savunan öğrencilerin; üniversitelerin demokratik tarzda yeniden örgütlenmesi, üniversite personel alımında kadın kotasının konulması, üniversite ve diğer okullarda harçların kaldırılması, eğitim alanlarında demokratik işleyişin sağlanması, üniversiteye başlama sınavlarının kaldırılması gibi akademik/demokratik, siyasal talepleri bulunuyor.

Eğitim Bakanı’nın bazı tavizler verip görüşme talep etmesini, Bilim Bakanı’nın 34 milyon euro ek bütçe ayırma sözünü, başbakanın ise geleceğe dönük vaatlerde bulunmasını “olumlu ama yetersiz” bulan öğrenciler, eylemlere devam etme kararlılığını sürdürüyor. Eylemlere halen sendikalar, lise öğrencileri, sanatçılar, muhalefet partileri ile birçok üniversiteden öğretim üyeleri ve veliler de destek veriyor.

Avusturya’da onlarca üniversitede anfilerin öğrenciler tarafından işgal edilmesiyle devam eden eylemler, başta İsviçre, Almanya olmak üzere bazı Avrupa ülkelerine de yayıldı. Neoliberal saldırının eğitim alanındaki yıkıcı etkilerine karşı başlatılan eylemlere İtalyalı öğrenciler de katılırken, Hırvatistan’la Yunanistan’da ise eylem hazırlıklarına başlandığı bildirildi.

Eylemlerin hızla yayıldığı Almanya’da da 50’yi aşkın üniversitede anfileri işgal eden öğrenciler, sokak gösterileri eşliğinde eylemlerini sürdürüyor. Bazı anfiler kolluk kuvvetlerinin zorbalığıyla boşaltılsa da 20’yi aşkın anfide işgalin devam ettiği belirtiliyor.

17 Kasım’da Almanya’nın 50 ayrı kentinde protesto eylemleri gerçekleştiren öğrenci gençlik örgütleri, üç haftalık ‘Öğrenim Boykotu’ ilan ettiler. 17 Kasım-10 Aralık tarihleri arasında yapılacak öğrenci boykotlarının iki ana talebi, “Herkes için tek okul” ve “Herkes için ücretsiz ve özgür eğitim” olarak belirlendi.

Üç hafta boyunca farklı eylem ve etkinliklerin yapılacağı Öğrenim Boykotu’na öğretmen ile veliler de destek veriyor. Bu arada eğitim emekçilerinin örgütlü olduğu GEW Sendikası ile kamu çalışanları sendikası ver.di, öğrencilerin talepleri için başlattıkları boykotu desteklediklerini ve onlarla dayanışma içinde olduklarını açıkladılar.

Öğrenciler, üniversitelerdeki işgal eylemleriyle, sokaklardaki protesto gösterilerinin yanısıra, 10 Aralık’ta Bonn kentinde yapılması planlanan Eyalet Eğitim Bakanları Konferansı’nın engellenmesi için yolları kapatmaya da hazırlanıyor. Görünen o ki, bu defa öğrenci gençliği sahte vaatlerle kandırmak kolay olmayacak.

Hatırlanırsa eğer, Almanya’da geçen yaz aylarında eğitim sistemini protesto etmek amacıyla yüz binlerce lise ve üniversite öğrencisinin katıldığı eylemler yapılmıştı. Ancak bir dizi söz vererek eylemleri geçiştiren hükümet, sözlerinin hiçbirini yerine getirmedi. Merkel hükümetinin sahtekârlığını farkeden öğrenci gençlik bu defa mücadelede kararlı görünüyor.

17 Kasım eylemlerinin yaygın, kitlesel, coşkulu geçmesi, emekçilerin gençliğin taleplerini desteklemesi, gerici Merkel hükümetini soruna “ilgi” göstermek zorunda bıraktı. Mücadele eden öğrenciler üzerine kolluk kuvvetlerini salan Almanya Başbakanı Angela Merkel, internetten yayımlanan haftalık video mesajında ise, Aralık ayında eyalet başbakanlarıyla bir araya geleceklerini ve 2015 yılına kadar gayrisafi yurtiçi hâsılanın yüzde yedisinin eğitime ayrılması hedefini görüşeceklerini belirterek havuç gösterdi.

Avusturyalı öğrenciler gibi somut talepler listesiyle rejimin karşısına çıkan Almanya öğrenci gençliği, akademik/demokratik taleplerin yanısıra bazı siyasal talepler de yükseltiyor.

Bankalara ve savaşa bütçe ayırmaktan vazgeçilip eğitime daha fazla bütçe ayrılmasını talep eden öğrenci gençlik, sınıfların 20 kişilik olmasını, ülke genelinde en az 100 bin yeni öğretmenin işe alınmasını, öğrenciler üzerindeki sınav baskısına son verilmesini, herkese ücretsiz eğitim hakkı sağlanmasını istiyor.

Üniversitelerin demokratikleştirilmesini de talep eden öğrenciler, rektörler ve üniversite konseylerinin yönetiminden çıkarılarak, öğretim görevlileri, öğrenciler, rektörler ve diğer tüm çalışanların bileşiminden oluşan bir yönetimle idare edilmesini istiyorlar…

Avusturya, Almanya gençliğinin mücadelede gösterdiği ısrar ve kararlılık Avrupa gençliğini bir bütün olarak etkiliyor. Zira sermaye iktidarlarının neoliberal saldırı furyası küresel çapta sürdürülüyor. Yani kıta gençliğinin sorunları, talepleri, özlemeleri birçok noktada kesişiyor. Bu kesişme ise kıtasal bir direnişin nesnel zeminini oluşturmuş bulunuyor.

Avusturya’da başlayan eylemlerin kısa sürede yayılması, gençliğin kıtasal bir direniş gerçekleştirme potansiyeline işaret ediyor. Eylemlerin böyle bir yönelime girip kıtasal boyut kazanması, fütursuz sermaye iktidarlarını tavizler vermeye zorlayacaktır. Bu ise sınıf ve kitle hareketinin gelişimine de ivme katabilir. Nitekim işçi ve emekçilerin desteğini alan öğrenci gençlik, “Eğitim grevinden genel greve!” şiarını yükseltmeye başladı bile.

Öğrenci gençliğin mücadelede gösterdiği kararlılık, sistemin, artık kapitalizmin metropollerinde bile gençliğe insanca çalışıp yaşayabileceği bir gelecek sunmaktan uzak olduğunu gözler önüne seriyor. Emekçilerin neoliberal saldırılara başkaldıran gençliğe tam destek vermesi ise, sermayenin saldırılara karşı biriken öfkeden bağımsız değildir. İşçi sınıfı ile gençlik güçlerinin mücadele alanlarında buluşabilmesi gibi muazzam önemi olan bir süreç gelişirse eğer, bu, gerici sermaye iktidarlarının pervasız saldırısını püskürtmekle kalmayacak, hem gençliğin hem de sınıfın politikleşmesine önemli katkılar sunacaktır.