20 Kasım 2009
Sayı: SİKB 2009/45

  Kızıl Bayrak'tan
  Süresiz iş bırakma
eylemi örgütlenmelidir!
  Düzenin çözümsüz denklemleri
Sermaye devletinin kulakları: “Telekulak”!
“Ücretsiz ulaşım hakkı için
mücadeleye!”.
Metal işçileri Netaş grevinin
yıldönümünde MESS önündeydi!
  25 Kasım uyarı grevi hazırlıklarından.
  25 Kasım üzerine konuştuk.
  Sınıf hareketinden…
  Küçükçekmece’de eğitim seminerleri sürüyor
  Yaşasın Karahan Tekstil
direnişimiz!
  TKİP III. Kongresi toplandı!
  III. Parti Kongresi Gündemi
  Kapitalist kriz tipleri
- Volkan Yaraşır
  25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’de emekçi kadınlar bir adım öne
  “Mühendislik, Mimarlık ve Şehir Planlamada Toplumcu Eksen”
çıkarken...
  GM patronlarının işten atma tehdidine
Opel işçileri grevle karşılık verdi!
  Öğrenci gençlik neoliberal
saldırılara başkaldırdı!
  Pentagon’un savaş baronları namluları yeniden Latin Amerika halklarına çeviriyor...
  Ulusal soruna devrimci yaklaşımın paradoksları - 2 - M. Can Yüce.
  Zere’den mektup var!
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Sınıf hareketinden...

Sağlıkçılar iş bıraktı!

Döner sermayenin adil dağıtılması talebiyle eylemler gerçekleştiren SES Aksaray Şubesi’nde örgütlü sağlık emekçileri 12 Kasım sabahı İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi’nde 2 saatlik iş bırakma eylemi gerçekleştirdiler.

Basın açıklamasını okuyan Nurgül Giden, döner sermayenin adil dağıtılmasını, ücretlere eklenmesini, emekli aylıklarına yansıtılmasını ve performans uygulamasından vazgeçilmesini talep etti.

Eylemin sonunda 25 Kasım grevine katılım çağrısı yapıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Dev Sağlık-İş SGK'ya yürüdü

 Dev Sağlık İş üyesi Balcalı Hastanesi işçileri SGK yasa ve yönetmeliğinin gereği olan tescil işlemlerinin yerine getirilmesi talebiyle 12 Kasım günü Adana SGK binası önüne yürüdüler.

SGK önünde yapılan açıklamada sağlık alanında hızla yaygınlaşan taşeron şirket işçiliğinin, nitelikli sağlık hizmeti üretim sürecine zarar verdiği gibi sağlık çalışanlarının temel haklarının da gasp edilmesine neden olduğu söylendi. Sağlık Bakanlığı’nın ve üniversite hastanelerinin kaynakları taşeron şirketlere aktardığı ifade edildi.

Kızıl Bayrak / Adana


Emekliler açlık grevinde

Emekli-Sen üyeleri, emekli aylıkları arasındaki farklılıkların giderilmesi, bütçeden emeklilere ayrılan payın arttırılması gibi taleplerle 14 Kasım günü Ankara'da 4 günlük dönüşümlü açlık grevi başlattı. Emeklilerin açlık grevine KESK Genel Sekreteri Emirali Şimşek de destek verdi.

Sendika genel merkezinde biraraya gelen Emekli-Sen üyeleri, ''Haklarımız için açlık grevindeyiz'' yazılı önlükler giydi.

Basına açıklama yapan Emekli-Sen Genel Başkanı Veli Beysülen, emeklilerin büyük bölümünün emekliliğini yaşayamadan tekrar çalışmak zorunda kaldığını söyledi.

Beysülen, taleplerinin kabul edilmemesi halinde eylemlerinin devam edeceğini duyurdu.

Ankara'da başlayan açlık grevine destek amacıyla İstanbul Kartal'da biraraya gelen Emekli-Sen üyeleri de açlık grevine başladılar.


Manisa'da Emekli-Sen eylemi

Emekli-Sen'liler 15 Kasım günü emeklilerin sorunlarını anlatmak için yerel televizyon kanalı ETV'deki programa katıldılar.

Emekli-Sen üyeleri 17 Kasım günü de Manolya Meydanı'na alkış ve sloganlarla yürüdüler. Meydanda yapılan açıklamada emeklilerin, işsizlerin, işçilerin açlık ve sefalet içinde yaşadığı ifade edildi. İlaçlardan ve muayene ücretlerinden alınan katkı payları ile sağlığın paralı hale getirildiği söylendi.

Açıklamanın ardından, toplanan imzalar hükümete, Sağlık Bakanlığı'na ve mecliste grubu bulunan partilere gönderildi.

Kızıl Bayrak / Manisa


Kırşehir'de şeker işçilerinden miting

Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ'ye ait Tokat Turhal, Kastamonu, Kırşehir, Yozgat, Çorum ve Samsun Çarşamba şeker fabrikalarının Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun kararı ile satışa çıkarılmasına karşı tepkiler Kırşehir'de gerçekleştirilen mitingle dile getirildi.

Özelleştirmeye karşı 15 Kasım Pazar günü Ahi Stadyumu'ndan Ahi Meydanı'na "Şekeri satanı biz de satarız!”, “Kırşehir uyuma fabrikana sahip çık!”, “Petlas satıldı sıra şekerde!" sloganlarıyla yürüdüler.

Yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı mitinge Tokat Turhal, Kastamonu, Yozgat, Çorum ve Samsun Çarşamba Şeker Fabrikaları'nın çalışanları da katıldı.

Şeker-İş Genel Başkanı mitingte yaptığı konuşma boyunca adeta hükümete yalvardı. Sık sık hükümeti vicdanlı davranmaya çağırdı. Bolca Şeker işçilerinin vatanseverliğinden ve devletine olan bağlılığından bahsetti. MHP’nin genel başkan yardımcısı olan Kırşehir milletvekili Metin Çobanoğlu’nu kürsüye davet edip konuşturan da Şeker-İş başkanıydı. Yapılan konuşmaların ardından miting sona erdi.

Kızıl Bayrak / Kırşehir


Taşeron sağlık işçileri Bursa'da eylemdeydi

Bursa Uludağ Üniversite Hastanesi’nde Dev Sağlık-İş üyesi taşeron sağlık işçileri maaşlarının yatırılmaması üzerine 17 Kasım Salı günü 2 saatlik iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Taşeron sağlık işçilerinin tamamının katıldığı oturma eylemi saat 8.00’den 10.00’a kadar sürdü.

Ameliyathanenin ve poliklinik hizmetlerinin kilitlendiği, hizmet veremez hale geldiği iş bırakma eylemine hasta yakınları da destek verdi.

Paralarının 17 gündür yatırılmadığını belirten işçiler maaşların yatırılmaması durumunda eylemlerini sürdüreceklerini ifade ettiler. Taşeron firma çalışanı 1270 işçiden görevli olan 600 çalışan, açtıkları pankartlar ve attıkları sloganlarla maaşlarının ödenmesini istedi.

Açıklamada Dev-Sağlık İş Sendikası İşyeri Temsilcisi Fikret Sarıgül, 17 gündür maaş alamadıkları için eve ekmek götüremez duruma geldiklerini söyledi.


Okmeydanı'nda zafer işçilerin

Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde DİSK'e bağlı Dev Sağlık-İş’e üye oldukları gerekçesiyle işten atılan 18 taşeron sağlık işçisinin başlattığı direniş 45 günlük sürecin ardından sonuç verdi.

Dev Sağlık-İş ve işçilerin başlattığı direniş 16 Kasım günü hastane yönetiminin geri adım atması ve sendikanın taleplerini kabul etmesi ile sonuçlandı.

Saat 11.00'de Hastane yönetimi ile Dev Sağlık-İş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, SES temsilcisi ve TTB temsilcisinin yaptığı görüşme olumlu sonuçlandı. Dev Sağlık-İş Genel Başkanı direnişçi işçilere görüşmenin sonucunu aktardı.

Hastane yönetimiyle varılan anlaşmanın sonucuna göre sendika üyesi 10 işçinin işe dönüşleri hemen sağlanırken diğer sendika üyelerinin de ileriki günlerde işbaşı yapmaları karar altına alındı.

Dev Sağlık-İş tarafından yapılan açıklamada ise kazanımla sonuçlanan direnişle birlikte hastane içinde çalışan diğer taşeron sağlık işçilerini ve sağlık çalışanlarını sindirme politikalarının boşa çıkartıldığı ifade edildi.