20 Kasım 2009
Sayı: SİKB 2009/45

  Kızıl Bayrak'tan
  Süresiz iş bırakma
eylemi örgütlenmelidir!
  Düzenin çözümsüz denklemleri
Sermaye devletinin kulakları: “Telekulak”!
“Ücretsiz ulaşım hakkı için
mücadeleye!”.
Metal işçileri Netaş grevinin
yıldönümünde MESS önündeydi!
  25 Kasım uyarı grevi hazırlıklarından.
  25 Kasım üzerine konuştuk.
  Sınıf hareketinden…
  Küçükçekmece’de eğitim seminerleri sürüyor
  Yaşasın Karahan Tekstil
direnişimiz!
  TKİP III. Kongresi toplandı!
  III. Parti Kongresi Gündemi
  Kapitalist kriz tipleri
- Volkan Yaraşır
  25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’de emekçi kadınlar bir adım öne
  “Mühendislik, Mimarlık ve Şehir Planlamada Toplumcu Eksen”
çıkarken...
  Öğrenci gençlik neoliberal
saldırılara başkaldırdı!
  Pentagon’un savaş baronları namluları yeniden Latin Amerika halklarına çeviriyor...
  Ulusal soruna devrimci yaklaşımın paradoksları - 2 - M. Can Yüce.
  Zere’den mektup var!
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

CHP ve Öymen’e tepkiler
eylemlere yansıdı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen’in meclis genel kurulunda yaptığı konuşmada Dersim Katliamı’nı olumlayan sözlerine tepkiler büyüyor. Çeşitli illerde gerçekleştirilen eylemlerle Öymen ve CHP protesto edildi.

İstanbul

Tunceli Dernekleri Federasyonu üyeleri, Onur Öymen’in Dersim Katliamı’nı öven ırkçı açıklamalarına karşı 13 Kasım günü Beyoğlu Tünel’den CHP İstanbul İl Başkanlığı binası önüne yürüdüler.

Tuncelili sanatçılar Emre Saltık, Aydın Öztürk ve Seher Dilovan’ın da yer aldığı eylemde TUDEF’lileri karşılamak isteyen CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin de protestoların hedefi oldu. Gürsel Tekin’i yuhalayan TUDEF’liler Tekin’in elindeki karanfilleri kabul etmediler. Onur Öymen’in istifasını istediler.

Eylemde konuşan Tunceli Dernekler Federasyonu Başkanı Özkan Tacar “Alevi toplumu, kendisine yönelik hiçbir saldırıyı unutmamıştır, bunu da unutmayacaktır” dedi.

15 Kasım günü de TUDEF, Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu (FDG), Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri İstanbul Şubeleri, Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Dersim katliamında idam edilen Alevi önderlerinden Seyit Rıza’nın idam edilişinin 72. yıldönümünde Galatasaray Lisesi’nden Taksim Tramvay Durağı’na yürüdüler.

Taksim Tramvay Durağı’na yakın bir yerde bulunan CHP Beyoğlu İlçe Başkanlığı önünde oturma eylemi yapan yaklaşık 1000 kişi “İdam edilişinin 72. yılında saygıyla anıyoruz” yazılı ve Seyit Rıza’nın “Senin yalanlarınla hilelerinle baş edemedim. Bu bana dert oldu. Ben de senin önünde diz çökmedim. Bu da sana dert olsun!” sözlerinin yer aldığı resmini taşıdı.

Tramvay Durağı’nda yapılan açıklamada, 72 yıl önce Dersim’de tarih sayfalarında utançla yer alan bir katliam ve soykırımın yaşandığı vurgulanarak, Dersim İsyanı olarak ifade edilen 1937-38 olaylarının bir isyan değil, devletin 31 Aralık 1935 yılında Dersim bölgesine yönelik özel olarak çıkardığı Tunceli Kanunu kapsamındaki katliam ve soykırıma karşı savunma eylemi olduğu söylendi.

“Katliamı unutma, unutturma!”, “Faşist devlet hesap verecek!”, “Faşist devlet faşist CHP”, “Dersim, Sivas, Koçgiri, unutulmaz hiçbiri!”, “Seyit Rıza torunu Munzur’un onuru!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Bursa

CHP Bursa İl Başkanlığı binası önünde toplanan Bursa Tunceliler Derneği üyesi Dersimliler CHP’ye üye olan Alevilere ve Dersim’lilere CHP’den istifa çağrısı yaptılar.

Eylemde CHP’nin altı okunu “Faşizm, Irkçılık, Soykırım, Halk düşmanlığı, Ergenekonculuk, Kafatasçılık” olarak ifade eden dövizler taşıyan Dersimliler ayrıca “Senin yalanlarınla ve hilelerinle baş edemedim bu bana dert oldu. Senin karşında baş eğmedim bu da sana dert olsun” yazılı pankart açtılar. Eyleme, Alevi dernekleri, devrimci kurumlar ve reformist partiler de destek verdi.

Kızıl Bayrak / Bursa


İzmir

TUDEF gerçekleştirdiği basın açıklaması ile Onur Öymen’i protesto etti.

Sümerbank önünde toplanarak kısa bir yürüyüşle Konak Meydanı’na gelen dernek üyeleri, Seyit Rıza, Hz. Ali ve Pir Sultan Abdal’ın resimlerinin olduğu “Yolunuz yolumuzdur!” pankartı ile olayı kınayan dövizler taşıdılar.

Açıklamada, TBMM Genel Kurulu’nda açılım tartışmalarında görüşlerini açıklayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen’in açılım çerçevesinde son süreçte yaşananları teröre taviz vermek olarak değerlendirmesi ve Dersim katliamını meşru görmesi eleştirildi. Onur Öymen istifaya çağrıldı, onurlu insanların hemen CHP’den istifa etmeleri gerektiği ifade edildi.

Kızıl Bayrak / İzmir

 

Dersim

Dersim halkı Öymen’in Dersim İsyanı’na ilişkin sözlerine kentin sokaklarına astığı afişlerle tepki gösteriyor. Afişlerde Hitler’e benzetilen Onur Öymen, Türkçe, İngilizce ve Zazaca olarak yazılan “Dersim Katliamını Öven WANTED / Nev keme sae” ifadeleriyle protesto ediliyor.

İlerici kurumlardan tepki: Dersim’de basın toplantısı düzenleyen ilerici kurumlar da Öymen’e Dersimliler’den özür dileme çağrısı yaptılar.

İHD’den suç duyurusu: Diğer yandan, İnsan Hakları Derneği (İHD) Tunceli Temsilcisi Barış Yıldırım, CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen hakkında Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.


 

Özrü kabahatinden büyük!

Sermaye devletinin geleneksel inkar ve imha politikasının en ateşli sözcülerinden olan CHP, “demokratik açılım” tartışmalarının başladığı süreç boyunca MHP’yle girdiği “şovenlik ve ırkçılık” yarışında prim toplama peşine düştü.

10 Kasım günü Meclis Genel Kurulu’nda “demokratik açılım” öngörüşmesi yapılırken CHP adına söz alan CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen’in Dersim Katliamı’nı öven sözleri ise kan üzerine kurulu katliam politikalarını en ileri düzeyden sahiplenişine yeni bir örnek oluşturdu.

Ancak Öymen ve düzen partisi CHP, başta Aleviler ve Dersim halkı olmak üzere toplumun birçok kesiminden aldığı sert tepkilerle köşeye sıkıştı. CHP binalarının önünde basın açıklamaları gerçekleştirildi. Dersim sokakları Öymen’in Hitler’e benzetildiği afişlerle donatıldı. CHP’den istifa etmesi ve Alevilerden özür dilemesi istenen Öymen ve her fırsatta ırkçı-faşist söylemlerle işçi ve emekçiler arasındaki şoven dalgayı yaymaya çalışan CHP iyiden iyiye teşhir oldu.

Oluşan kamuoyu tepkisinin basıncıyla dümeni kıran Öymen ise “özrü kabahatinden büyük” cinsinden bir açıklamayla özür diledi. Öymen, “Şimdi ben Atatürk’ün Dersim’de yaptıklarını anlatırken Aleviler’e hakaret etmiş mi oluyorum? Biz bundan bahsediyoruz bize faşist diyorlar. Ben faşistsem Dersim isyanını bastıranlar neydi?” sözleriyle toplumun “hassasiyetlerini” kullanarak Atatürk üzerinden demagoji yapma yolunu seçti.

Bir dönem emperyalist savaş aygıtı NATO’da büyükelçilik görevini de yürüten Öymen, bütün silahlı ayaklanmalarda masum insanların öldüğünü söyledi. “Silahlı eylemi başlatanları değil de onu bastıranları suçlu sayarsanız tarihi yanlış değerlendirirsiniz” sözleriyle de resmi tarih kitabı sayfalarından yaptığı alıntılarla tarih dersi vermeye kalktı. Öymen, Dersim Katliamı’nı NATO’daki görevinden edindiği tecrübeyle “yan hasar”a benzetti. Öymen şunları ifade etti:

“Bütün silahlı ayaklanmalarda çok sayıda masum insan öldürülmüştür. Silahlı eylemi başlatanları değil de onu bastıranları suçlu sayarsanız yanlış olur. Operasyonlarda ‘yan hasar’ dediğimiz bir durum vardır.”

Öymen’e yönelik tepkiler büyürken mikrofonların uzandığı bir diğer isimse “CHP kurtarıcısı” Kemal Kılıçdaroğlu’ydu. Tuncelili olmasıyla bilinen Kılıçdaroğlu, Öymen’in açıklamalarının hemen ardından kendisine yöneltilen sorulara yanıt vermekten kaçınırken yoğunlaşan tepkiler üzerine görüş açıklamak zorunda kaldı.

Dersim’de konuşan Kemal Kılıçdaroğlu, Onur Öymen’i bir an önce gerekeni yapmaya davet etti. Öymen’in istifa etmesi gerektiği mesajını verdi.

Öymen’in istifa edip etmeyeceği tartışmaları sürerken Dersimlilerin ve ilerici kesimlerin CHP’nin söylemlerine yönelik tepkileri artarak devam ediyor...