20 Kasım 2009
Sayı: SİKB 2009/45

  Kızıl Bayrak'tan
  Süresiz iş bırakma
eylemi örgütlenmelidir!
  Düzenin çözümsüz denklemleri
Sermaye devletinin kulakları: “Telekulak”!
“Ücretsiz ulaşım hakkı için
mücadeleye!”.
Metal işçileri Netaş grevinin
yıldönümünde MESS önündeydi!
  25 Kasım uyarı grevi hazırlıklarından.
  25 Kasım üzerine konuştuk.
  Sınıf hareketinden…
  Küçükçekmece’de eğitim seminerleri sürüyor
  Yaşasın Karahan Tekstil
direnişimiz!
  TKİP III. Kongresi toplandı!
  III. Parti Kongresi Gündemi
  Kapitalist kriz tipleri
- Volkan Yaraşır
  25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’de emekçi kadınlar bir adım öne
  “Mühendislik, Mimarlık ve Şehir Planlamada Toplumcu Eksen”
çıkarken...
  Öğrenci gençlik neoliberal
saldırılara başkaldırdı!
  Pentagon’un savaş baronları namluları yeniden Latin Amerika halklarına çeviriyor...
  Ulusal soruna devrimci yaklaşımın paradoksları - 2 - M. Can Yüce.
  Zere’den mektup var!
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

25 Kasım uyarı grevi hazırlıklarından...

Adana’da işyeri gezileri…

Adana Eğitim-Sen Örgütleme Komisyonu üyeleri işyerlerini gezmeye devam ediyor. İşyerleri gezilerinde 25 Kasım uyarı grevi gündemleştirilmeye çalışılıyor.

Eğitim-Sen’in örgütlü olduğu okullarda işyeri gezileri karşılık bulurken diğer sendikaların örgütlü olduğu işyerlerinde emekçiler uzak duruyorlar.

İşyeri gezilerinde özellikle ücretli öğretmenlerin ağırlıkta olduğu okullarda işgüvencesiz emekçiler “25 Kasım’da işe gelmezsek neyle karşılaşırız?” sorusunu soruyorlar ve başlarına gelebilecek olumsuzlukların kaygısını taşıyorlar.

 

İzmir’de 25 Kasım hazırlıkları…

Eğitim-Sen 1 No’lu Şube: Temsilci toplantılarından sonra yoğun olarak işyeri gezileri düzenleniyor. 25 Kasım’a yönelik afiş, bildiri dağıtımı ve iş bırakma çağrıları yapılıyor.

Eğitim-Sen Tire Temsilciliği: İşyeri temsilcileri ve üyelerle 25 Kasım gündemli toplantı yapıldı. Çalışma planı çıkarıldı ve hayata geçirilmeye çalışılıyor. Bu çerçevede okullar dolaşılıyor, afiş ve bildiriler işyerlerine ulaştırılıyor, kahvelerde, pazarda propaganda ajitasyon çalışması yapılarak 25 Kasım gündemleştiriliyor.

Lise öğrencilerine yönelik bildiriler liselerin önünde dağıtılarak 25 Kasım’a çağrı yapıldı.

21 Kasım’da ise 25 Kasım’a hazırlık olarak yemekli toplantı yapılacak. Çalışmalarda üyelerden olumlu tepkiler geliyor.

Eğitim-Sen Torbalı ve Selçuk Temsilciliği: Okul gezileri ve bildiri dağıtımı yapılarak 25 Kasım gündemleştirilmeye çalışılıyor.

Eğitim-Sen Çeşme Temsilciliği: İş bırakma gündemiyle ilçe temsilciler toplantısı yoğun katılımla yapıldı. 25 Kasım üyeler tarafından olumlu karşılandı.

Eğitim-Sen 6 No’lu Şube: 25 Kasım gündemli ilçe temsilciler toplantısı yapıldı. Toplantıya katılım yüksek oldu. Üyeler tarafından olumlu tepkiler gösterildi.

Urla, Seferihisar ve Karaburun Eğitim-Sen Temsilcilikleri de 25 Kasım gündemli toplantılar yaptı. Yönetim Kurulları izin alarak ilçelerdeki işyerlerini dolaşmaya devam etmektedir.

Eğitim-Sen 2 No’lu Şube: Merkez Bayraklı, Karşıyaka ve Çiğli olmak üzere üç bölgeye ayrıldı, işyeri toplantıları düzenlendi, grev komiteleri oluşturuldu. Sendika yönetimi, işyeri toplantılarında bildiri dağıtımının yanısıra hukuksal kazanımları anlatmaya çalıştıklarını ifade etti.

Eğitim Sen 3 No’lu Şube: 25 Kasım’a dönük afiş ve bildiriler işyerlerine dağıtılmakta, kimi birimlerde yeniden toplantılar yapılmaktadır.

Eğitim-Sen’in 4 ve 5 No’lu şubelerinde de benzer çalışmalar devam etmektedir.

BES İzmir Şube: Bütün işyerlerinde en az üç kişiden oluşan grev komiteleri kurulmaya çalışılmaktadır. Şu ana dek 12 işyerinde grev komitesi kurulmuş, birçok işyerinde yemekhane toplantıları yapılmıştır.

Grev komiteleri işyeri temsilcilerinden bağımsız olarak oluşturulmaya çalışılmaktadır. Çiğli-Yamanlar vergi dairelerinin yemekhanelerinde toplantılar gerçekleştirilmiş ve ilginin yoğun olduğu ifade edilmiştir. BES yöneticileri, üyelerden olumlu tepkiler aldıklarını, toplantılara katılımın yüksek olduğunu ifade etti.

BTS İzmir Şube: Toplantı ve işyeri gezileri yapılmış. Önümüzdeki hafta Balıkesir, Soma ve Manisa’ya işyeri gezileri ve toplantıları yapılacağını ifade eden BTS yöneticisi 24 Kasım’ı 25 Kasım’a bağlayan geceden itibaren trenleri durduracaklarını ve eylemlerinin 24 saat süreceğini ifade etti.

Tüm Bel-Sen 1-2 No’lu Şube: Önümüzdeki hafta bütün işyerlerinde toplantılar yapılacak.

ESM İzmir Şube: Birçok işyerinde toplantı yapılmış, kimi işyerlerinde işçi sendikaları ve Kamu-Sen ile ortak toplantılar gerçekleştirilmiştir. İzmir, Uşak ve Manisa’da 25 Kasım iş bırakma gündemli yapılan toplantılarda diğer sendikalardan destek istenmiştir. Türk-İş’e bağlı sendikaların iş yerlerinden destek verileceği ifade edilmiştir.


İzmir SES Şube’den işyeri gezileri

6 Kasım günü Bergama Devlet Hastanesi’nde 3 saat süren bir sohbet toplantısı yapıldı. Bu toplantıda çalışanların ana gündemini döner sermaye ödemelerinde yaşanan azalma, bu sorunun çözümü için neler yapılması gerektiği tartışıldı. Şube ile işyeri arasındaki iletişimin kopukluğu sorunu da öne çıktı. 13 Kasım günü sırası ile Bergama Devlet Hastanesi, Tire Devlet Hastanesi çalışanı SES üyeleri ile sohbetler yaptık, ancak bu iki işyerinde de üyelerimizin azlığı nedeni ile grevin çok zor olduğu dillendirildi.

Aynı gün Torbalı Devlet Hastanesi SES temsilciliğinin toplantısı yapıldı. Toplantıda grevin örgütlenme sorunları tartışıldı. SES üyeleri ağırlıklı olarak sağlık çalışanlarının duyarsızlığından şikayetçi oldu. Hekimlerin performans nedeni ile eyleme katılmak istemeyeceklerini, eyleme katılmaları için İzmir Tabip Odası’nın çağrı yapması gerektiği söylendi. Toplantıda hekimler katılmasa da grevin örgütlenmesi gerektiği konusunda uzlaşıldı.


Kırklareli’de 25 Kasım hazırlıkları

İşyeri gezileri devam ediyor.

Yerel basına 25 Kasım gündemli basın metni iletildi. 25 Kasım’ın son haftası ise radyo programı yapılması planlanıyor. Önümüzdeki hafta pazarda halka ve esnafa bildiri dağıtımı yapılacak.

İşyeri gezilerinde emekçiler 25 Kasım üzerine herhangi bir şey söylemiyorlar. Sendikanın söylediklerini dinlemekle yetiniyorlar.


İstanbul:

İstanbul Eğitim-Sen 6 No’lu Şube’de grev hazırlıkları…

İstanbul Üniversitesi’nde yapılan işyeri gezilerinde daha çok emekçilerin 25 Kasım konusunda kafalarının net olmadığı, olası soruşturmalardan çekindikleri öne çıktı.

Türk Eğitim-Sen ve Eğitim-Sen İstanbul Üniversitesi temsilcileri arasında görüşmeler yapıldı. Birlikte işyeri gezileri yapılabilir denmesine rağmen hiçbir girişimde bulunmayan Türk Eğitim-Sen temsilcileri üyelerine 25 Kasım’da Aksaray’da toplanma çağrısında bulunuyor.

Diğer yandan 6 No’lu şubenin de genel üye toplantısı yapıldı. Toplantı gündemi sendika yönetiminin bugüne kadar yapmış olduğu çalışmalar ve 25 Kasım iş bırakma eylemi ve şube temsilciliklerinin son durumuydu.

25 Kasım üzerine canlı bir toplantı gerçekleştirildi. Boğaziçi, Yıldız Teknik ve İstanbul Üniversiteleri’nde yapılan çalışmaların canlılığı ve üyelerle yapılan toplantılar sonucunda 25 Kasım’ın gerçekten gündemlerine girdiği ve iyi bir yansımasının olduğu söylendi. Sosyalist Kamu Emekçileri ise bu fırsatın iş yerlerinde temsilcilerle planlı ve grev sonrasındaki hukuki sorunları da kapsayan bir biçimde ele alınmasını önerdiler.

Konuşmada ayrıca, işyeri temelli çalışmanın önemi ve üyelerdeki yansımasını alanlara taşımak gerektiği üzerinde duruldu.

Sosyalist Kamu Emekçileri’nin toplantıda dile getirdiği tüm öneriler kabul edildi. Yeni iş yerleri üzerinden planlamalar yapıldı ve toplantı sonlandırıldı

Eğitim-Sen 5 No’lu Şube’de hazırlıklar…

13 Kasım günü 25-30 aktivistin katıldığı toplantıda hazırlıklar değerlendirildi. Kartal-Maltepe-Tuzla-Samandıra-Sultanbeyli bölgelerinde yapılan işyeri gezileri tartışıldı. Onlarca okula yapılan ziyaretin yanısıra önümüzdeki hafta içinde ziyaret edilmeyen işyerlerine gidilmesine karar verildi. Tuzla-Pendik bölgelerindeki işyerlerine ağırlık verilmesi kararlaştırıldı.

İşyeri gezilerinin yanısıra sayısal anlamda güçlü olan okullarda veli toplantılarının yapılması, Kartal’da 2 gün bildiri dağıtılması, 23 Kasım günü iş bırakmaya çağrı amacıyla Kartal’da basın açıklaması gerçekleştirilmesi, KESK Şubeler Platformu tarafından hazırlanan bez afişlerin işyerleri önüne asılması konuşuldu.

“25 Kasım’da grevdeyiz!” şiarlı büyük boy pankart şubenin caddeye bakan ön yüzüne asıldı.


Kayseri’de temsilciler toplandı…

 Eğitim-Sen Kayseri Şubesi toplantı salonunda işyeri temsilciler kurulu toplandı. Toplantıya yaklaşık 30 işyeri temsilcisi katıldı.

DİSK’in ve Hak-İş’in Kayseri özelinde eyleme destek sözü verdikleri belirtildi.

25 Kasım günü herkesin saat 10.00’da Eğitim-Sen binası önünde buluşmaya davet edildiği toplantıda basın açıklamasının saat 11.00’de Mimar Sinan Parkı’nda yapılacağını söyledi. Toplantıda söz alan eğitim emekçileri greve dönük düşüncelerini dile getirdiler.

Bir eğitim emekçisi, işyerlerinde Türk Eğitim-Sen üyelerinin eyleme katılmayı düşünmediklerini dile getirdi.

Başka bir işyeri temsilcisi ise Eğitim-Sen’in örgütlenme komisyonunu hala harekete geçirmediğini, bunun büyük bir eksiklik olduğunu ifade etti.

Diğer bir temsilci, 25 Kasım sonrası neler yapılacağının da tartışılması gerektiğini dile getirdi. Diğer toplumsal kesimleri kucaklamak, işyerlerinde grev komitelerinin kurulması gerektiğini, bu grevde başarısız olunması durumunda KESK saflarında dağılma yaşanacağını, bedel ödenmeden hiçbir şeyin kazanılmayacağını belirten işyeri temsilcisinin konuşması ilgiyle karşılandı.

Sosyalist Kamu Emekçileri