20 Kasım 2009
Sayı: SİKB 2009/45

  Kızıl Bayrak'tan
  Süresiz iş bırakma
eylemi örgütlenmelidir!
  Düzenin çözümsüz denklemleri
Sermaye devletinin kulakları: “Telekulak”!
“Ücretsiz ulaşım hakkı için
mücadeleye!”.
Metal işçileri Netaş grevinin
yıldönümünde MESS önündeydi!
  25 Kasım uyarı grevi hazırlıklarından.
  25 Kasım üzerine konuştuk.
  Sınıf hareketinden…
  Küçükçekmece’de eğitim seminerleri sürüyor
  Yaşasın Karahan Tekstil
direnişimiz!
  TKİP III. Kongresi toplandı!
  III. Parti Kongresi Gündemi
  Kapitalist kriz tipleri
- Volkan Yaraşır
  25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’de emekçi kadınlar bir adım öne
  “Mühendislik, Mimarlık ve Şehir Planlamada Toplumcu Eksen”
çıkarken...
  Öğrenci gençlik neoliberal
saldırılara başkaldırdı!
  Pentagon’un savaş baronları namluları yeniden Latin Amerika halklarına çeviriyor...
  Ulusal soruna devrimci yaklaşımın paradoksları - 2 - M. Can Yüce.
  Zere’den mektup var!
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

“Mühendislik, Mimarlık ve
Şehir Planlamada
Toplumcu Eksen” çıkarken..

esleklerin yeniden tanımlanması ile başlayan süreç kapitalizmin kriziyle beraber teknik elemanların kendi konumlarını sorgulamaya başladığı bir dönemi de başlatmış oldu.

Son dönem artan teknik elemanların sorunları aslında malumun ilanı oldu. Bugün açıkça hemen her yerde beyaz yakalıların yok olan ayrıcalıkları tartışılmaya başlandı. Düzen medyası cephesinde bile bir şaşkınlık gözlenirken kriz haberleri elinde kutusuyla atıldığı plazanın kapısından çıkan iyi giyimli insanların görüntüleriyle verilir oldu. Bu alandan başlayan yeni muhalefet çizgisi de yaşanan gelişmelere uygun bir biçimde geçmişin aydın duruşunu, taşıdığı tortulara rağmen, aşarak sınıfsal bir eksende gelişmeye başlıyor. Geçmişte aydın kimliğiyle muhalefet sahnesinde bulunan mühendis, mimar ve plancılar bugün kendi sorunlarıyla kapitalizmin karşısında savunmasız kalmış durumdalar. Bu gerçekler bugün meslek içinde bir taraflaşmayı koşullamaktadır. Bir yandan ücretli çalışan ve işçi sınıfının bir parçası konumundaki mühendis, mimar ve şehir plancıları öte yandan da patron ve üst düzey yönetici meslek sahipleri…

Ücretli mühendis, mimar ve şehir plancılar geçmişte sahip oldukları ayrıcalıklarını hızla kaybederken mesleklerinde yaşadıkları dönüşümleri onların konumlarını aşındırıyor. Tüm bunların yanısıra mesleğin icrası kapitalizmin çarkları arasına sıkışmış teknik elemanlar için her geçen gün daha da zorlaşıyor. Sermayenin emrinde bilimin ve tekniğin vahşice insanlığın üzerine salındığı koşullar altında mühendis, mimar ve şehir plancılara tetikçilik misyonu biçiliyor.

Yola çıkarken...

Bugün mühendisliği, mimarlığı ve şehir plancılığını toplumcu bir eksende yorumlamak, ne bir iyi niyet tanımıdır ne de mesleğin ayrıcalığı olan konumu savunmak demektir. Bu ait olduğumuz sınıfın görevini yerine getirmek için kendi alanımızda bize düşen tarihsel sorumluluğun tanımıdır. Bu sorumluluğun taraf olmayı ve işçi sınıfının saflarında olmayı gerektirdiğini biliyoruz. İlk sayısını çıkardığımız “Mühendislik, Mimarlık ve Şehir Planlamada Toplumcu Eksen” dergimiz de bu yönde atılmış ileri bir adımdır. Bu mütevazi adımı ete-kemiğe büründürecek şey ise örgütlülüğümüz ve mücadelemiz olacaktır.

Henüz daha yolun başında olsak da biz:

* Sorunlarımızın kaynağının kapitalizmin olduğunu kendi kurtuluşumuzun işçi sınıfının yüzyılları aşıp gelen çağrısına katılmakla olacağını biliyoruz.

* Elimizdeki bilgi ve yeteneğin aslında tüm insanlığın yüzyılları aşan yolculuğunun bir ürünü olduğunu ve aslında yine insanlığa ait olduğunu biliyoruz.

* Çöken binalarda, raydan çıkan trenlerde, yok edilen ormanlarda, kentsel dönüşümlerde, düşen her bombada, ateşlenen her silahta, fabrikalarda işçilerin hayatlarını cehenneme çeviren her uygulamada artık imzamızın olmasını istemiyor ve kapitalizmin karşısına dikiliyoruz.

* Kendimizi sırça saraylarda belleyip dışarının ayazına sırt çevirmiyoruz.

* Örgütsüzsek hiçbir şey, örgütlüysek her şeyiz sözünü bıkıp usanmadan yineliyoruz...

“Mühendislik, Mimarlık ve Şehir Planlamada Toplumcu Eksen”’in ilk sayısında...

“Mühendislik, Mimarlık ve Şehir Planlamada Toplumcu Eksen” ilk sayısı ile çıkarken oldukça dolu ve yoğun bir gündemle karşı karşıya kaldık. Ancak kendi gerekçelendirmemizi doğru bir zeminde yapabilmek ve ayakları yere basan politika için “Teknik Elemanların Sınıfsal Konumu” başlıklı bir dosya oluşturmakla işe başladık. Bu dosyanın kapsamının genişliği bizi zorlasa da belli başlıklarla konuyu ele alarak tartışmanın ana hatlarını çizmeye dosyamızı IBM direnişçisi Nedim Akay’ın ve Fuat Ercan’ın yazılarıyla dosyamızı zenginleştirmeye çalıştık. Dosya dışında Ücretli ve İşsiz Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Kurultayı da yayınımız içinde ele aldığımız diğer temel gündem oldu. Bu kurultayın düzenleyicileri ile yapılan röportajlarla kurultayın kapsamını, içeriğini ve önemini tartışmaya çalıştık. Ayrıca 21-22 Kasım’da YTÜ Oditoryumu’nda gerçekleştirilecek TMMOB Kadın Kurultayı ve 10-13 Aralık 2009 tarihlerinde İstanbul Teknik Üniversitesi Taşkışla Kampüsü’nde yapılacak Kent Sempozyumu da yayınımızda yer aldı. Bu gündemlerin dışında yayında Hasankeyf’ten, F tiplerine, 3G’den, 19 Eylül 1979 Grevi’ne bir dizi makale kullandık. Ek olarak Entes direnişini de sayfalarımıza taşıdık.

Toplumcu Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları

 


ÜİMMŞP Kurultayı gerçekleştirildi...

TMMOB Ücretli ve İşsiz Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Kurultayı, İTÜ Maçka Kampüsü’nde 14-15 Kasım tarihlerinde gerçekleştirildi.

Kurultayın ilk gününde yaklaşık 700 kayıtlı katılımcı yeraldı. İlk güne damgasını vuran TMMOB bürokrasisinin provokasyonu oldu.

Son üç dönemdir TMMOB başkanlığını yürüten Mehmet Soğancı’nın kurultayın tüm işleyişini eleştirerek başladığı konuşması tartışmalara yol açtı. Soğancı, kurultayda karar alınmasının büyük bir hata olduğunu belirtti. Bu tutumuyla tüm yerel kurultay ve toplantıları yok sayan ve Türkiye’nin değişik yerlerinden gelen katılımcılarla toplanan merkezi kurultayın kararlarını da önden ipotek altına alan Soğancı, salondan büyük tepki aldı.

Kurultayın öğleden sonraki bölümünde onlarca insanın konuştuğu canlı tartışmalar gerçekleşti.

İkinci gün tartışmaları bir önceki gün tamamlanamayan “Özelleştirmenin Ücretli Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Üzerindeki Etkileri” başlığı, “Ücretli ve İşsiz Kadın Mühendis, Mimar ve Şehir Plancılarının Çalışma Yaşamında Karşılaştıkları Sorunlar ve Çözümleri”, “Ücretli ve İşsiz Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları için Asgari Ücret ve Ücretle İlgili Karar Önerileri” tartışıldı.

Birinci bölümün tamamlanmasının ardından mühendislik ve mimarlık eğitimi, eğitimin ticarileşmesi, yetkin, yetkili mühendislik, meslek içi eğitimler ve mühendislik, mimarlık ve şehir planlama öğrencilerinin kürsüden söz alarak görüş beyan ettiği staj konularıyla ilgili karar önergeleri ekleriyle birlikte tartışmaya açılarak oylandı.

Kurultayın örgütlenme başlığı altında TMMOB yönetimlerinde daha fazla ücretli MMŞP yer almasına ilişkin öneri lehinde yapılan konuşmada, Entes patronu gibi işçi sınıfının haklarını gaspeden mühendislerin, TMMOB bünyesinde olması ve başkanlığa dek yükselmesinin kurultaya damgasını vuran emek yanlısı politikalarla örtüşmediği vurgulandı. Bu kişilerin ücretli mühendis, mimar ve şehir plancılarını temsil edemeyeceği belirtildi. Salondan alkış alan konuşmada Entes ve Sinter patronu gibi emek düşmanı mühendis, mimar ve şehir plancılarının onur veya disiplin kurulları tarafından soruşturulmaları gerektiği söylendi.

Kurultay, çalışma saatleri, fazla mesailer,tip sözleşme, kadın üyelerin özlük hakları ve kadın üyelere ilişkin örgütte pozitif ayrımcılık, işyeri temsilcilikleri, sendikal örgütlenme gibi karara bağlanan ve karara varılamamış olsa da “mühendislik asgari/taban/en az ücreti” gibi kritik başlıkları tartışmaya açarak önemli bir başlangıç yapmış oldu.

Kurultay TMMOB’nin son dönemde tabanıyla en yakın temas kurduğu etkinlik oldu. Yaklaşık 5 bin MMŞP ile düzenlenen onlarca etkinlik, yerel kurultay, toplantının yanısıra yapılan işyeri ziyaretleri ile kurultay ücretli ve işsiz mühendis, mimar ve şehir plancılarının gündemine sokuldu.

Kurultayın başka bir önemli yönü ise, TMMOB yönetimlerine çöreklenen zihniyetin geniş bir kitle önünde teşhir edilmesiydi. Bu zihniyetin oda yönetimlerinden kazınıp atılması için gerekli enerjinin örgütlenmeyi beklediği kurultay vesilesiyle açığa çıktı.

Kurultaya katılan 800 kişinin yaklaşık 150’si öğrenci, 200’ü de şehir dışından kalan katılımcılardan oluşurken salonda oylamalara yaklaşık 400 kişi katıldı.

Toplumcu Mühendis Mimar ve Şehir Plancıları da kurultayın iki günü boyunca “Mühendislik, Mimarlık ve Planlamada Toplumcu Eksen” dergisinin ilk sayısı için stant açarak yayını ücretli mühendis, mimar ve şehir plancılarıyla buluşturdu.

Toplumcu Mühendis Mimar ve Şehir Plancıları