21 Eylül 2007 Sayı: 2007/37(37)

  Kızıl Bayrak'tan
   ABD-Türkiye ilişkilerinde “yeni dönem”...
  Anayasa tartışmaları ve liberal sol...
Gül’ün büyük Kürdistan seferi...
Küreselleşen dünya “küreselleşen yoksulluk” demektir...
Cezaevlerinde hak ihlalleri ve keyfi uygulamalar sürüyor…
Temelinde mülk olan adalet kardeşliğe düşman, katillere kalkandır!
  Kamu emekçileri hareketinin sorunları,
imkanlar ve devrimci müdahale ihtiyacı
  İttifak politikasını düşünmek - Haluk Gerger
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  Novamed grevi 1. yılında...
  Haber-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Akcan’la TİS süreci üzerine konuştuk...
  DİSK/Emekli-Sen yöneticileriyle kapatma saldırısı üzerine konuştuk...
  Sabra-Şatila katliamının 25. yıldönümü...
  Fransa da saldırgan koroya katıldı!
  Ortadoğu’dan...
  Dünyadan...
  Kavganın sürdüğü her yerde Neruda ve şiiri yaşıyor!
  Ulucanlar katliamı ve direnişinin 8. yılında...
  Partinin düşünen önderleri ve savaşan
neferleri önünde saygıyla eğiliyoruz...
  2. Enternasyonal Gençlik Buluşması başarıyla gerçekleşti...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Hamburg’da Yılmaz Güney anması

Devrimci sanatçı Yılmaz Güney’in ölümünün 23. yılı vesilesiyle Hamburg’da ATIK tarafından anma etkinliği gerçekleştirildi. Etkinlikten bir hafta önce Yılmaz Güney’in filmleri gösterilmeye başlandı. 16 Eylül günü de anma etkinliği yapıldı.

Anma devrim mücadelesinde şehit düşenler ansına bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Ardından Güney’in yaşamıyla ilgili bir sinevizyon gösterimi yapıldı. Daha sonra Güney’in siyasi kişiliği ve yaşamıyla ilgili bir metin okundu. Ardından yapılan konuşmada, Güney’i anmanın ve onu sahiplenmenin eserlerini ve siyasal kişiliğini en geniş kitlelere tanıtmaktan geçtiği, Yılmaz Güney’in yaşamı boyunca hep ezilenlerin yanında yeraldığı, sanatını ve kalemini hep ezilenlerden yana kullandığı söylendi.

Konuşmanın ardından Bir-Kar olarak anmaya sunduğumuz metin okundu. Daha sonra Grup Cemre programdaki yerini aldı. Devrimci türkü ve marşlarla etkinliğe renk kattı. Etkinliğe 50 kişi katıldı.

Bir-Kar/Hamburg


Emekçinin Gündemi işçilerle buluşuyor...

Emekçinin Gündemi’nin 8. sayısı Küçükçekmece havzasında işçi ve emekçilerle buluşmaya devam ediyor.

İçerisinde Güven Elektrik’te çalışan işçi kadınlara yönelik mücadele çağrısının da yeraldığı bültenin yeni sayısının dağıtımını Güven Elektrik‘te iş çıkış saatinde gerçekleştirdik.

Fabrika kapısının önünde içeriden kalkan servislerin bahçe dışına çıkmasını beklerken, servislerden birer-ikişer işçilerin gelip gazetemizi alarak dağıtımını yapmaları oldukça anlamlıydı. Kimi servisler işçiler tarafından gazetemizi almak için özel olarak durduruldu. Özellikle kadın işçilerin gazetemize ilgisi yoğundu.

Diğer yandan gazetemizi Marmara Sanayi Sitesi, Karbosan, Oktaş Oluklu Mukavva, Doğu Sanayi Sitesi ve büyük tekstil fabrikalarına ulaştırmaya devam ediyoruz.

Emekçinin Gündemi

Düzenleyicilerden Gülsuyu Festivali değerlendirmesi...

Ortak iş yapma kültürünü geliştiriyoruz!

Gülsuyu Mahallesi’nde ortak olarak düzenlenen ilk festivalin örgütlenme çağrısından örgütlenme sürecine ve festival anına kadar bütünüyle değerlendirerek, gelecek senelerde daha iyi festivaller örgütlemek istiyoruz.

Ortak örgütlenmesi yönüyle olumlu bir adım olan festival için ayrım gözetmeksizin tüm devrimci-demokratik kurumlara çağrı yapılmıştır. ÖDP, DTP, EMEP, Alınteri gibi siyasetler katılmayacaklarını belirterek yer almazken, GÜLSUYU-GÜLENSU GÜZELLEŞTİRME DERNEĞİ, PİRSULTAN ABDAL DERNEĞİ, TEMEL HAKLAR VE ÖZGÜRLÜKLER DERNEĞİ, HKM, PDD, BDSP, PARTİZAN, DHP, KÖZ, DK, ESP VE SDP çağrıya olumlu cevap vererek yer alacaklarını belirtmişlerdir. Temmuz’da başlayan toplantıların üçünsünden itibaren SDP de yer almıştır.

Festivali örgütlerken mahallemizde yaşanan sorunlara dikkat çekmek, çözümlerini tartışmak, geniş bir çevreyi biraraya getirmek ve yitirilmeye çalışılan değerlerimize sahip çıktığımızı göstermek istedik. Ana temasını da mahallemizin temel sorunlarından olan yozlaşma, yıkımlar, yoksulluk oluşturdu.

Bu çerçevede paneller, tiyatrolar, dinletiler, yürüyüşler vb. yapabileceklerimizi tartıştık. Ortak iş yapmanın gereği olarak ortak paydalarda buluşabilmek için tartıştık.

Kapsayıcı olmak, birliği geniş tutmak önemliydi bizim için. Bu yüzden tartıştığımız konularda ilkesel tavizler olmadığı sürece taraflar ortak paydada buluşmayı hedefledi. Önemli olan festivalin örgütlenmesinde emek harcamak ve yaptığı işi ciddiye almaktı bizim için. Ortak iş yapma kültürü de böyle gelişecekti. Ortak iş yapma çabası içinde istenilen ciddiyeti ve önemsemeyi göstermeyen ESP’ye uygulanacak yaptırım da festival komitesince tartışıldı. İkisi önemli kararların alındığı toplantılar olmak üzere 4 toplantıya katılmamıştır ESP ve aldığı görevlere dair net bilgi vermeyerek örgütlenme sürecini zora sokmuş, bizleri oyalamıştır. Alınan görevlerin netliğe kavuşmaması, önemli kararlar alınırken ve de kimi konularda tartışmayı açan ESP iken toplantılara hiçbir gerekçe dahi sunmadan gelmeyerek hazırlık sürecini geciktirmiştir. Bu nedenle komite tarafından açıklama istenmiştir ESP’den. ESP ise eleştirilerin haklı olduğu ancak başka işleri olduğu için gelemedikleri gibi kabul edilemeyecek bir açıklama yapmıştır. Her kurumun yoğun işleri arasında örgütlenmektedir bu festival. Toplantılara gerekçe belirtmeden, haber vermeden katılmamak ve toplantı sonuçlarını takip etmemek kabul edilemezdir. Bu nedenle özeleştiri samimi bulunmamış, sonraki festivallerde de karşılaşacağımız ciddiyetsizliklere adaletli tavır alabilmek için oy çokluğuyla, ESP festivali örgütleyen kurumlar arasından çıkarılmıştır. Kararın ertesi günü ESP kararı tanımamaya, dayatmalara girişmiş, hatta örgütleyen kurumlara hakaret eden boyuta getirmiştir işi. Kararda ısrarcı olununca destekçi kurum olmayı da istememiş, tamamen festivalin dışında kalmıştır.

Kısıtlı imkanlarla örgütlenen festivalde görev ve sorumluluk, iş yapma ve organizasyon örgütleyici 11 kuruma eşit yayılamamıştır.

Ortak iş yapmada komiteleşmeye gidilmeyerek toplantıların hantallaşmasına neden olunmuştur. Tartışmaların önemsiz ayrıntılara sıkıştırılması ESP’nin toplantıları geciktirmesi gibi etken de eklenince, festivalin kitle çalışması ayağı zayıf kalmıştır. Bu da katılımın istenilen oranda olmaması şeklinde yansıdı. Duyurusu daha çeşitli yöntemlerle daha ilgi çekici yapılabilirdi örneğin...

Festivalin amacını yansıtmada kürsüden yapılan konuşmalar yetersiz kaldı.

İlk defa ortak festival örgütlüyor olmanın acemiliğini görmek mümkün. Tüm eksiklerine ve olumsuzluklarına rağmen yaptığımız festival çalışması ilk defa mahallemizde bu kadar geniş bir çevreyi organizasyonda biraraya getirmesi açısından önemli bir deneyim sayılabilir.

Bu tür organizasyonlarla gerçek özveri, samimiyet, ortak iş yapma becerisinin yetkinleşeceğini düşünüyoruz.

Paneller, halk toplantıları, çocuk oyunları, tiyatrolar, konserler beğeni toplarken, bunların süreklileşmesinin de bir ihtiyaç olduğu, süreklileştikçe katılımın da artacağı görüldü.

Festival alanında standlar ilgi çekerken, inisiyatif dışı davranışlara izin vermemedeki ısrar disiplinliliği sağladı.

Bu ilk festivalde emek ve özveri gösteren kurumlarla ve desteğini sunan halkımızla daha güzel festivallerde buluşmak umuduyla...

Festival Tertip Komitesi’nden

Gülsuyu-Gülensu Güzelleştirme Derneği, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Maltepe Şubesi, Gülsuyu Temel Haklar ve Özgürlükler Derneği, BDSP, DHP, Partizan, Köz, Proleter Devrimci Duruş, DPM Devrimci Komünistler