21 Eylül 2007 Sayı: 2007/37(37)

  Kızıl Bayrak'tan
   ABD-Türkiye ilişkilerinde “yeni dönem”...
  Anayasa tartışmaları ve liberal sol...
Gül’ün büyük Kürdistan seferi...
Küreselleşen dünya “küreselleşen yoksulluk” demektir...
Cezaevlerinde hak ihlalleri ve keyfi uygulamalar sürüyor…
Temelinde mülk olan adalet kardeşliğe düşman, katillere kalkandır!
  Kamu emekçileri hareketinin sorunları,
imkanlar ve devrimci müdahale ihtiyacı
  İttifak politikasını düşünmek - Haluk Gerger
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  Novamed grevi 1. yılında...
  Haber-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Akcan’la TİS süreci üzerine konuştuk...
  DİSK/Emekli-Sen yöneticileriyle kapatma saldırısı üzerine konuştuk...
  Sabra-Şatila katliamının 25. yıldönümü...
  Fransa da saldırgan koroya katıldı!
  Ortadoğu’dan...
  Dünyadan...
  Kavganın sürdüğü her yerde Neruda ve şiiri yaşıyor!
  Ulucanlar katliamı ve direnişinin 8. yılında...
  Partinin düşünen önderleri ve savaşan
neferleri önünde saygıyla eğiliyoruz...
  2. Enternasyonal Gençlik Buluşması başarıyla gerçekleşti...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Ortadoğu’dan...

İran’a saldırı için geri sayım!

Emperyalistler gizli kapılar ardında yeni işgallerin yol haritalarını çizerken, medya tekelleri konu ile ilgili bilgileri sızdırmaya, işgal komploları kurmaya başladı bile.

En son Telegraph gazetesinde Pentagon ve CIA’nın üst düzey yetkililerine dayandırılarak hazırlanan haberde yer alan iddialara göre, Pentagon İran’da bombalanacak iki bin hedefi listeledi ve İran ile askeri bir kapışmayla sonuçlanacak tansiyonu yükseltme programını devreye soktu! Gazetede yer alan senaryo şöyle: “İran’ın Irak’a karışması bahane edilerek İran’a sınırötesi operasyon düzenlenip askeri kamplar ve silah fabrikaları bombalanır. Ana hedef Devrim Muhafızları’na bağlı Kudüs Gücü’ne ait güneydeki Fecr üssü olabilir. İran’ın tepki olarak Basra Körfezi’nde petrol nakliyatını bloke etmesi, ABD’nin İran’ın nükleer tesisleri ve silahlı kuvvetlerine hava harekâtı düzenleyerek yanıt vermesinin yolunu açar.”

Bu senaryo bir istihbaratçının aşama aşama atacakları adımlara ilişkin yaptığı açıklamaya dayandırılarak oluşturulmuş. David Petraeus’un geçtiğimiz günlerde sunduğu Irak raporunda İran’a dair yer alan iddialar ile Burns’ün Türkiye’ye gelmeden önce yaptığı açıklamalar da, bu senaryonun doğruluk payı taşıyabileceği şüphelerini güçlendiriyor. Bush’un, Kasım 2008’de gerçekleşecek olan Başkanlık seçimlerine kadar İran’ı vurması bekleniyor.

Özetle, önümüzdeki dönem Ortadoğu’da zaten kesintisiz olarak varlığını sürdüren emperyalist saldırganlığın dizginlerinden daha da boşaldığı bir dönem olacak.


İsrail “caydırmak” için uçmuş!

İsrail’in Türkiye üzerinden Suriye’de düzenlediği ve ‘Meyve Bahçesi Operasyonu’ olarak isimlendirilen operasyon hakkında halen net bir bilgiye ulaşılamadı. Operasyon İsrail tarafından da sahiplenildi.

İsrail’in Suriye çıkartması ile ilgili olarak Observer gazetesi, “İran provası” yorumunda bulundu. Observer’da yer alan habere göre, İsrail uçaklarının teknik donanımı bu uçuşun Tahran nükleer tesislerine yönelik bir operasyonun provası olma ihtimalini artırıyor. Ayrıca haberde şu ifadeler yer alıyor: “Bu, İsrail’in küçük bir hava ihlalinden öte, aralarında Maverickk füze ve 226 kiloluk bombalarla donatılmış ultra modern F-15 ve F 7-16’ların da bulunduğu sekiz uçağın yüksek irtifada da uçmasıyla ilgili önemli bir olay. Elektronik istihbarat toplama uçağı ELINT de aralarındaydı.”

İsrail askeri istihbarat şefi Amos Yadlin’in yaptığı açıklamalar da bu iddiaları güçlendirir nitelikte. Yadlin, meclis komisyonunda yaptığı konuşmasında, “Geçen yılki Lübnan savaşından sonra Suriyeliler zayıf düştüğümüz izlenimine kapılıp kendilerini görülmemiş bir silah edinme kampanyasına kaptırmıştı. Suriye operasyonuyla caydırıcılık becerimizi yeniden kazandık. Bu yeni durum, İran ve Suriye dahil, tüm bölgeyi etkiler” diyerek, hedeflerinin Ortadoğu’da hala ABD-İsrail tarafından istila edilmemiş devletleri korkutmak olduğunu açıklamış oluyor!

ABD-İsrail ikilisi İran ve Suriye’yi kana bulamanın planlarını artık açıktan açığa yapıyorlar. Irak’a özgürlük taşıyan “kahraman” askerler, İran’a ve Suriye’ye saldırarak dünyayı büyük bir nükleer tehditten kurtarma misyonunu üstlenecekler. Ancak halen Irak bataklığında nefes alamayan bu emperyalist haydutlar, Ortadoğu’nun artık kendileri için çıkmaz sokak olduğunu er ya da geç görecekler!


Irak’ta ölü sayısı: 1.2 milyon!

Bugüne kadar Irak’ta çok sayıda araştırma yapan Britanyalı araştırma şirketi ORB, Irak işgalinin başladığı günden itibaren Irak’ta ölen sivillerin sayısının 1.2 milyon olduğunu açıkladı. ORB şirketinin bu açıklaması ile birlikte Bush yönetiminin Irak’taki sivil ölümleri ile ilgili yaptıkları manipülasyonlar da boşa çıkmış oldu. Araştırmayı yürüten şirket, araştırma kapsamında Irak’ta bulunan 4 milyon 50 bin 597 eve ulaşarak, her bir evde yaşayanlara; “2003’ten beri çatışmalarda evinizden kaç kişi kurban gitti?” sorusunu yöneltmiş ve bu soruya aldığı yanıtlar üzerinden 1 milyon 200 bin sayısına ulaşmış. ORB şirketinin araştırmalarındaki yanılma payının % 2.4 olduğu belirtiliyor.

Yine araştırmanın sonucunda Bağdat’taki her iki evden birinde kayıp olduğu, Irak’ın Bağdat dışındaki yerleşim bölgelerindeki evlerin ise % 22’sinin savaşta bir kayıp verdiği belirtildi. Ölümlerin % 48’i ateşli silahlarla, % 20’si patlayıcı yüklü araçlarla, kalanlar ise ABD bombardımanları sırasında gerçekleşmiş bulunuyor.