21 Eylül 2007 Sayı: 2007/37(37)

  Kızıl Bayrak'tan
   ABD-Türkiye ilişkilerinde “yeni dönem”...
  Anayasa tartışmaları ve liberal sol...
Gül’ün büyük Kürdistan seferi...
Küreselleşen dünya “küreselleşen yoksulluk” demektir...
Cezaevlerinde hak ihlalleri ve keyfi uygulamalar sürüyor…
Temelinde mülk olan adalet kardeşliğe düşman, katillere kalkandır!
  Kamu emekçileri hareketinin sorunları,
imkanlar ve devrimci müdahale ihtiyacı
  İttifak politikasını düşünmek - Haluk Gerger
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  Novamed grevi 1. yılında...
  Haber-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Akcan’la TİS süreci üzerine konuştuk...
  DİSK/Emekli-Sen yöneticileriyle kapatma saldırısı üzerine konuştuk...
  Sabra-Şatila katliamının 25. yıldönümü...
  Fransa da saldırgan koroya katıldı!
  Ortadoğu’dan...
  Dünyadan...
  Kavganın sürdüğü her yerde Neruda ve şiiri yaşıyor!
  Ulucanlar katliamı ve direnişinin 8. yılında...
  Partinin düşünen önderleri ve savaşan
neferleri önünde saygıyla eğiliyoruz...
  2. Enternasyonal Gençlik Buluşması başarıyla gerçekleşti...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

2. Enternasyonal Gençlik Buluşması başarıyla gerçekleşti...

Gençliğin enternasyonal coşkusu!

Bir-Kar Gençliği olarak yaklaşık bir aydır hazırlıklarını sürdürdüğümüz 2. Enternasyonal Gençlik Buluşması’nı, 15 Eylül günü Almanya’nın Essen kentinde “Gençlik gelecektir, geleceği biz belirleyeceğiz!’’ şiarıyla gerçekleştirdik.

Gençlik buluşmasına Türkiyeli, Alman, Filipinli ve diğer uluslardan yaklaşık 250 kişi katıldı. Etkinliğimiz baştan sona canlı, coşkulu, disiplinli ve devrimci bir atmosferde geçti. Etkinliğe çok sayıda gençlik grubunu davet etmemize rağmen MLPD’nin gençlik örgütü Rebell, hizmet sektörü sendikası Ver.di’nin gençlik örgütü Ver.di Jugend ve Türkiyeli gençlik gruplarından Yeni Demokratik Gençlik (YDG) katıldı. Aynı gün Berlin’de, Afganistan’a asker gönderilmesini ve polis devleti uygulamalarını protesto etmek amacıyla merkezi bir yürüyüş düzenlenmesi, bazı gençlik gruplarının katılımını engelledi.

Gençlik Buluşması’na yaygın ve etkili bir ön çalışmayla hazırlandık. Bu çerçevede Almanya’da çalışma yürüttüğümüz kentlerde gençlik toplantıları düzenledik. Afişlerimizi, özellikle etkinliğimize ev sahipliği yapan Essen kenti ile yakın kentlerde yaygınca yaptık, el ilanlarımızı dağıttık. Güçlü bir politik-pratik çalışma süreci örgütledik. 10 binin üzerinde el ilanı ve 3 bin afiş kullandık. Bu süreçte gerçekleşen kitle eylemlerine, festivallere ve gençlik toplantılarına çalışmamızı taşıdık. Bu sürecin bir diğer kazanımı da çeşitli kurumlarla geliştirdiğimiz bağlar oldu. Ancak çalışmanın en önemli kazanımını, yüzlerce gençle gerçekleştirilen birebir sohbetler ve ulaştığımız yeni ilişkiler olarak tanımlayabiliriz.

Etkinlik öncesi yaptığımız ilk değerlendirmede başarımızın ölçütünü, etkinliği örgütleme sürecine ne kadar gençlik gücünü katabildiğimiz, yaygın ve etkin bir propaganda için ne kadar materyal kullanabildiğimiz ve geniş gençlik kesimlerinin ne kadarına ulaşabildiğimizle ölçeceğimizi belirtmiştik. Çalışmanın ardından yaptığımız değerlendirmede, henüz istenilen düzeyde olmasa da belli bir başarı sağladığımızı söyleyebiliyoruz.

Yurtdışında özgün bir gençlik çalışmasının henüz oldukça başındayız. Bu yüzden belli bir zorlanma yaşıyoruz. Almanya’da geniş gençlik yığınlarının yaşadığı apolitizm öylesine derin boyutlarda ki, sınırlı çabalarla bu soruna karşı müdahaleden sonuç almak mümkün değil. Gençlerin politik etkinliklere ilgisi son derece sınırlı. Bu nedenle yaptığımız yaygın çalışma katılıma yeterince yansıyamadı. Ancak bizim için aslolan, gençliğin sorunlarını temel alan sürekli ve ısrarlı bir devrimci-politik çalışmadır. Bunu başarmak doğrultusunda anlamlı ilk adımları attığımızı düşünüyoruz.

Çalışmamız sırasında en çok zorlandığımız alan “üçüncü kuşak’’ diye tanımladığımız, buranın kültürüyle yoğrulmuş en genç kuşağa ulaşmakta, çalışmanın bir parçası haline getirmekte ve örgütlemekte yaşadığımız sorunlar oldu. Yeni dönemde gençlik çalışmamızda çubuğun bükülmesi gereken alanlardan birisi de budur. Çalışmamızın toplamı üzerinden çıkardığımız bir diğer deneyim ise, yurtdışı gençliğine yönelik çalışmada daha özgün ve yaratıcı araçların kullanımında daha fazla yetkinleşmemiz gerektiğidir.

Kazanımlarla dolu devrimci ve coşkulu bir etkinlik

Sunumu Almanca yapılan etkinlik kısa bir açılış konuşması ve selamlama ile başladı. Sunucu arkadaşlardan biri Ahmed Arif’’in “Anadolu’’ isimli şiirini Almanca okudu.

Ardından Alman, Yunan, Türkiyeli ve Srilankalılar’dan oluşan sekiz kişilik Hip Hop grubu Poedra sahne aldı. İlerici-toplumsal içerikli canlı müziği ile etkinliğe renk katan grup büyük bir ilgi ve beğeniyle izlendi.

Poedra’dan sonra Ver.di Jugend Kuzey Ren Westfalya temsilcisi bir konuşma yaptı. Meslek yapan gençliğin sorunları ile işçi ve öğrenci gençliğin sorunlarını ele aldı. Almanya’da gittikçe gelişen ırkçılığa değindi ve buna karşı yürüttükleri çalışmalardan bahsetti. Etkinlik için kullandığımız çağrı sloganının oldukça isabetli olduğunu belirtti. Konuşmasını ortak mücadelenin geliştirilmesi temennisiyle bitirdi.

Ardından, Bir-Kar Jugend adına hazırlanan, dünyada ve Almanya’da gençliğin emperyalist-kapitalist sistemden kaynaklı sorunlarını anlatan ve buna karşı mücadelenin gerekliliğine vurgu yapan sinevizyon gösterimi yapıldı.

Sinevizyonu Hollanda’dan etkinliğimize katılan Filipinli müzik grubu izledi. Grup anons edilmeden önce, Hollanda’da tutuklanan Filipinler Komünist Partisi Kurucusu Jose Maria Sison’un serbest bırakıldığına dair kısa bir açıklama yapıldı. Ardından, Filipinler’deki faşist baskıları ve buna karşı FKP’nin mücadelesini konu alan, İngilizce seslendirilmiş ve oldukça başarılı hazırlanmış bir sinevizyon gösterimi yapıldı.

Biri çocuk, 4 kişiden oluşan müzik grubu oldukça başarılı bir program sundu. Dinleti, fonda Nazım Hikmet’in kendi sesinden okuduğu “Çocuklar öldürülmesin, şeker de yiyebilsinler!’’ adlı şiiriyle başladı. Grubun çocuk elemanının gitarıyla söylediği şarkı salonda coşkulu alkışlarla karşılandı. Oldukça başarılı bir politik sunum yapan Filipinli müzik grubu “Yaşasın enternasyonal dayanışma!’’ sloganı ve yoğun alkışlarla uğurlandı.

Etkinliğin ikinci yarısı Bir-Kar Gençliği adına yapılan konuşma ile başladı. Yaşadığımız toplumda gençliğin yaşadığı sorunlara, bunların sebeplerine, çözümüne vurgu yapan konuşma, örgütlenme ve tüm uluslardan gençliğin birleşik-devrimci mücadelesini geliştirme çağrısı ile son buldu.

Konuşmayı, Salkımsöğüt şiir grubunun gösterisi izledi. Grup, daha önce Türkçe olarak oynadığı, Irak’ta katledilen Ali İsmail isminde bir çocuğun yaşam öyküsünü anlatan oyunun Almanca versiyonunu sahneledi. Salkımsöğüt’ün gösterisi dikkatle ve beğeniyle izlendi. Gösterim sırasında sık sık “Gençlik gelecek, gelecek sosyalizm!’’ sloganı atıldı.

Salkımsöğüt’ü, Rebell adına yapılan konuşma ve müzik dinletisi izledi. İki kişinin seslendirdiği ve Rebell’i anlatan bir şarkıyla başlayan sunumu yine Rebell adına yapılan konuşma izledi. Rebel temsilcisi de, bugün Almanya’da gençliğin yaşadığı işsizlik, yoksulluk, ırkçılık vb. sorunlara, gençlik olarak yaptıkları çalışmalara değindikten sonra, konuşmasını birlikte çalışmanın ihtiyacına ve ortak mücadeleye yaptığı vurgu ile sonlandırdı. Ardından yine Rebell’den bir genç arkadaş, gitarıyla Almanca şarkılardan oluşan bir dinleti verdi. Dinletinin ardından salonda “Gençlik gelecektir, geleceği biz belirleyeceğiz!’’ ve “Yaşasın enternasyonal dayanışma!’’ sloganları gür bir şekilde atıldı.

Bu arada AGİF-Joungstruggle’nin geceye gönderdiği mesaj okundu. Bunu Yeni Demokratik Gençlik adına yapılan, devrimci dayanışma vurgusunu öne çıkaran ve birlikte mücadeleyi dile getiren kısa bir konuşma izledi.

Etkinlik programının finalinde ise Grup Nüans sahne aldı. Zazaca, Kürtçe ve Türkçe parçalardan oluşan programıyla etkinliğimize renk kattı.

Etkinlik hep birlikte çekilen halaylarla sona erdi.

Yürüttüğümüz ön çalışmadan ve etkinlikten aldığımız moral güç ve deneyimle yerellerden başlayarak gençliğin en acil sorunlarını temel alan sistemli bir politik faaliyeti öreceğiz. Kültürel-sanatsal, sportif araçları yaratıcı bir biçimde kullanarak çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız.

Bir-Kar Gençliği/Almanya