7 Eylül 2007 Sayı: 2007/35(35)

  Kızıl Bayrak'tan
   Kapsamlı saldırılar dönemi ve
düzenin açmazları
  2. AKP hükümeti ve demokrasi beklentileri…
Yeni hükümet programı...
Devlet ve düzen cephesinden
barış mesajları!
1 Eylül Dünya Barış günü eylemlerle kutlandı...
Dünya Bankası’ndan yüksek öğrenimde “reform” talebi!
  12 Eylül karanlığı bugünün mayasıdır!
  Türk-İş’in Bakü toplantısı....
  İşçi-emekçi hareketinden...
  Seçimler ve yeni dönem / 4
  Yazılı medyanın işlevi ve güncel sorunları üzerine - U. Taner
  Mamak 4. Kültür Sanat Festivali üzerine...
  İşgalci İngiliz ordusu
Irak kentlerini terketti!
  Dünyadan kısa kısa...
  Ortadoğu’dan...
  Viktor Jara: “Biz kazanacağız!”
  Jose Maria Sison derhal serbest bırakılsın!
  Yeni döneme geleceği yaratacak olmanın umuduyla merhaba…
  Yılmaz Güney’i ölümünün 23. yılında saygıyla anıyoruz…
  Günlük Kızıl Bayrak sitesinin Ağustos ayı rakamları...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçi-emekçi hareketinden...

Texim patronundan işçilere gözdağı

Texim patronu, işten atma saldırısını fabrika önünde yaptıkları eylemle protesto eden işçilere çeşitli tehditler savurmuştur. Eylemden sonra da işçilerle fabrikada toplantı yaparak tehditlerini sürdürmüş, bu tepkilerin dışardan örgütlendiğini, bunu yapanların “bölücü ve terörist” olduklarını ileri sürerek işçileri sindirmeye çalışmıştır. Fabrikada yaşanan gelişmelerin bilgisini düzenli olarak kamuoyuna duyuran işçinin ve emekçinin sesi Kızıl Bayrak gazetesini de “terörist” bir yayın olarak nitelendirmiştir.

İşçilerin haklarını gaspeden bu asalak patron, bir de sahte “işçi dostu” pozlarına bürünerek, “sol”, sosyal-demokrat bir kimlik taşıdığı iddiasını ileri sürebilmektedir. Ancak sömürü ve baskı üzerine kurduğu saltanatı bu iddianın kocaman bir yalan olduğunu gözler önüne sermektedir.

Texim işçileri, patronun işten atma saldırısını sadece fabrikada gerçekleştirdikleri eylemlerle yanıt vermediler. Aynı zamanda bildiri, afiş vb. araçlarla Merter’deki sınıf kardeşlerine seslenerek sınıf dayanışmasını yükseltme çağrısı yaptılar.

“Texim İşçileri” imzalı bildiri ve afişleri Merter bölgesinde yaygın olarak kullandılar. Bildirileri Merter’deki çevre fabrikalara dağıttılar. Özellikle kadın işçilerin yoğun olduğu fabrikalarda bildirilere büyük bir ilgi oldu. Tekstil işçisi kadınlar, yaşadıkları sorunların Texim işçilerinin koşullarına benzediğini, tüm Merter işçilerinin biraraya gelerek asalak patronların sömürü ve baskılarına karşı ortak mücadele edilmesi gerektiğini dile getirdiler.

Bildiri dağıtımı sırasında Texim patronunu koruyan kolluk güçleri keyfi bir şekilde kimlik kontrolü yapsalar da dağıtımı engelleyemediler. Bunu gören Texim müdürleri çılgına döndü.

Texim patronunu teşhir eden bildiriler Merter köprüsü çıkışında ve sabah işçilerin yoğun olarak geçtiği güzergahlarda dağıtıldı. Ayrıca Texim’de yaşanan sömürü ve baskıları teşhir eden ve Merter işçilerini sınıf dayanışmasına çağıran duvar gazetesi hazırlandı. Hemen ardından afiş çıkarıldı. 750 adet afiş Merter havzasına yapıldı.

Texim patronu ve müdürler, bu çalışmadan dolayı çılgına döndüler ve duydukları korkuyla kolluk güçlerini harekete geçirdiler. Tüm fabrika çevresini koruma altına aldılar. Panzerlerle harekete geçen kolluk güçleri tüm Merter’i ablukaya alarak afiş yapılmasını engellemeye çalıştılar. Afiş yapan iki kişi keyfi bir şekilde gözaltına alındı ve üç saat karakolda tutuldu.

Texim patronu, emrinde çalışan özel güvenlik ve temizlik elemanlarına tek tek afişleri söktürmeye ve üzerlerini boyayarak kapatmaya çalıştı. Bir sonraki gün Merter Köprüsü ve E-5 üzeri afişlerle tekrar donatıldı.

Küçükçekmece İşçi Platformu


ROTA Elektronik’te işçi kıyımı!

Sarıgazi Meclis Mahallesi’nde kurulu bulunan Rota Elektronik’ten 8 işçi “iş yokluğu” gerekçisiyle işten atıldı. Daha sonra 3 Eylül günü 3 işçi daha işten çıkarıldı. İşlerin durma noktasına geldiğini iddia eden patron işçileri parça parça atarak gelişebelecek tepkileri önlemeye çalışıyor.

Beko’ya termostat devresi yapan fabrikanın dönem dönem iş yoğunluğunda azalma yaşanmasına rağmen özellikle kış aylarında yoğun bir tempoyla çalışıldığı belirtiliyor.

Rota Elektronik patronu gün gittikçe büyüttüğü servetini stajyer öğrencilerin yoğun sömürüsüne borçlu.

Kızıl Bayrak/Ümraniye


Tek Gıda-İş Sendikası 13. Olağan Genel Kurulu yapıldı

Türk-İş’e bağlı Tek Gıda-İş Sendikası 13. Olağan Genel Kurulu 1-2 Eylül’de gerçekleşti. İlk gün toplantıda konuşma yapan Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç, “Umalım ki geçen beş yıldaki ekonomik istikrar devam etsin ancak işçi hareketi kendini hazırlamak zorunda. Hazinenin başına geçen bakan, konuşmalarıyla İMF’yi temsil ettiğini ortaya koyuyor” dedi.

“Sendikalara örgütlenme hakkı kazandırılmalı. Ücret pazarlık hakkı, kıdem tazminatı ve sendikal haklarımızı kazanma yolunda mücadele veriyoruz ve sonuna kadar devam edeceğiz. IMF’nin Türkiye’den çıkarılması lazım. Elbette IMF ile ilişkiye geçilebilir ama çizgiyi geçmemek şartıyla” diye konuşan Çelik ise, Türkiye’de çalışanların da yoksulluk sınırının altında yaşadığına dikkat çekti. Sendikal ve çalışma hakları kapsamında yasa değişimine gidilmesi gerektiğini savundu.

“Sosyal devlet piyasaya kurban edilemez!”, “Barış, huzur ve istikrar için sosyal adalet!” ve “Kayıtdışılık ve haksız rekabete karşı sendikal örgütlenme!” vb. pankartların asılı olduğu kurula çok sayıda yabancı delege katıldı.

Sönük geçen kurul 2 Eylül günü yapılan seçimle sonlandı. Bir önceki yönetim kurulu yeniden seçildi.

Kızıl Bayrak/İstanbul


Tekstil işçileri TİS’lere seyirci kalmamalı!

Küçükçekmece İşçi Platformu olarak, tekstildeki TİS sürecine müdahale etmek, sendikacıları ve öncü tekstil işçilerini görev ve sorumluluğa çağırmak amacıyla bir bildiri hazırladık. “Küçükçekmece İşçi Platformu” imzalı bildiriyi fabrikalara dağıttık.

İlk olarak sözleşme kapsamındaki Altınyıldız Fabrikası’nın iki vardiyasına bildirilerimizi ulaştırdık. TİS görüşmeleri devam ettiği için bölgemizde TEKSİF’in örgütlü olduğu diğer tüm fabrikalara da bildirilerimizi ulaştırmaya devam edeceğiz.

Bildiri dağıtımlarında kimi işçilerle birebir konuşma imkanı yakaladık. İşçilerin TİS sürecinden hiç memnun olmadıklarını ve huzursuz olduklarını gözlemledik.

Küçükçekmece İşçi Platformu


TÜBİTAK’ta sözleşme imzalandı!

Tez-Koop-İş Sendikası ile TÜBİTAK ve bağlı işyerlerinde toplu iş sözleşmesi imzalandı.

Anlaşmaya göre ücretler ve ücrete bağlı maddelerle ilgili düzenlemeler, Türk-İş ve hükümet arasında imzalanan çerçeve protokol doğrultusunda yapılacak. İşçi ücretlerine bu yıl için 140 YTL’den az olmamak üzere %10, ikinci yıl da birinci ve ikinci dönem için %3 oranında artış yapılacak.

Sözleşmede tıkanan maddelerden biri de sendikanın, TÜBİTAK’ın Türkiye Araştırma Alanı (TARAL) projelerinde görev yapan ve TİS kapsamı dışında kalan işçilerin “sözleşme kapsamına alınması” talebi idi. Başlangıçta 30 kişinin çalıştığı projelerde şu an 300 kişi çalışıyor ve Tez Koop-İş, kapsam dışı çalıştırmanın her geçen gün artmasının sendikasızlaştırmaya yolaçacağını söylüyordu. Ancak işçilerin “sözleşme kapsamına alınması” ve “giyim yardımı” konusundaki talepleri TÜBİTAK tarafından kabul edilmedi.


Akar Tekstil’in mafya patronu

Sömürünün yoğun olduğu yerlerden biri olan Çiğli Organize’de bulunan Akar Tekstil. Kadın işçilerin tacize uğradığı bu fabrikada hakkını arayan işçiler de dövülmektedir. İşçileri kendi malı olarak gören Akar tekstil patronu, 3 Eylül günü Çiğli İşçi Bülteni’nin dağıtımını engellenmeye çalıştı. “Burada bunları dağıtamazsınız” diyerek saldırdı. Biz de “Bize karışamazsınız” diyerek dağıtıma devam ettik.

Sözlü saldırılarını sürdüren patron daha sonra fiziki saldırıya başladı. Biz de karşılık verdik. Araya işçilerin girmesiyle olay sona erdi. Dağıtım yapmamızı engelleyemeyeceğini, tekrar geleceğimizi söyledik. İşçiler patronun mafya olduğunu söylediler. Biz de bu tarz mafya yöntemlerinin bizleri yıldırmayacağını, hiçbir şekilde işçilere ulaşmamızı, onları bilinçlendirme faaliyetimizin engellenemeyeceğini söyledik.

Çiğli İşçi Plaftormu