18 Mayıs 2007 Sayı: 2007/19(19)

  Kızıl Bayrak'tan
   Burjuva gericiliğine ve parlamenter hayallere karşı devrimci sınıf alternatifi
  Sömürü ve talan düzeninin cellatlarını seçmek zorunda değiliz!
Düzenin seçim oyununu bozmak için
bağımsız devrimci sınıf çizgisini güçlendirelim!i
Kapitalizmin söndürdüğü hayatlar
Kapitalist sistemde ayrımcılık her yerde!
Devrimci gençlik mücadelesinde
gelecek için notlar
  Üniversitelerde şenlikler başlıyor...
  Liseli gençlikten...
  Seçimler ve devrimci müdehalenin sorunları
  İşçi-emekçi hareketinden...
  Gençlik düzen içi çatışmalarda taraf olmayacaktır!
  Seçim mi, salaklığın tescili mi?
Yüksel Akkaya
  Sermaye temsilcilerinin meslek lisesi çığırtkanlığı…
  Gençlikten...
  Seçim çalışmalarından...
  Dünyadan...
  “Cumhuriyet mitingleri”…
M. Can Yüce
  Bültenlerden...
  Eylem ve etkinliklerden...
  Mücadele postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Asistan Girişimi’nden kampanya...

Asistan Girişimi 10 Mayıs günü, Yüksel Caddesi’inde yaptığı basın açıklamasıyla, imza kampanyasının duyurusunu yaptı. Ülke çapında başlatılan imza kampanyasına bugüne kadar Ankara, İstanbul, İzmir  Eğitim-Sen Üniversiteler Şubeleri ve Ankara Tabip Odası kurumsal düzeyde destek verdiğini açıklamıştı. Pek çok demokratik kitle örgütü de kampanyayı gündeme almış durumda. Kampanya, istihdam edilme biçimleri farklılaşsa da kamu görevlisi konumunda olan asistanlar, asistan hekimler, okutmanlar, öğretim görevlileri ve diğer öğretim yardımcılarını kapsıyor.

Kampanyanın talepleri şöyle:

- Bütün üniversite çalışanlarına koşulsuz iş güvencesi hakkı tanınmalı, pratikte iş güvencesizliği anlamına gelen 2547 sayılı yasanın 50/d madddesindeki gibi yıllık atamalar öngörerek sürekli bir işsizlik tehdidi yaratan geçici istihdam uygulamalarına acilen son verilmelidir.

- Görev tanımları netleştirilmeli, akademik ve mesleki gelişime engel olmayacak biçimde belirlenmelidir.

- Demokratik bir üniversitenin ön koşulu olan özerkliğin ve akademik özgürlüklerin sağlanması için, yukarıda anılan öğretim elemenlarının üniversite kurullarında, kendilerine ve üniversiteye dair her türlü karar alma sürecinde etkin katılım, temsil ve oy hakkı olmalıdır.

- Akademik atama ve yükseltme kriterleri tüm üniversite bileşenlerinin katılımı ile yeniden düzenlenmeli ve kazanılmış hakların devamlılığı sağlanmalıdır.

- Asistanların çalışma koşulları iyileştirilmelidir. Okutmanların haftalık ders yükleri makul sürelere çekilmeli, asistan hekimlerin bilimsel araştırma ve eğitimlerine zaman ayırabilecek şekilde mesai ve nöbetleri düzenlenmelidir.

- Akademik ve mesleki gelişim ve insan onuruna yaraşır bir yaşam sürdürebilmek için gereken ücret iyileştirilmeleri acilen yapılmalıdır.

- Gerekli altyapı ve eğitim programları geliştirilmeli, bunu sağlamaya yönelik olarak her üniversite yeterli kamusal kaynaklara kavuşturulmalıdır.

- Yüksek Öğretim Kanunu’nun 35. maddesi ve Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) çerçevesinde istihdam edilen asistanların “tazminat ve zorunlu hizmet yükümlülüğü”ne son verilmelidir. Yurtdışında eğitim kapsamında çalıştırılan asistanların yükümlülükleri de kamu yararı gözetilerek, mağduriyeti önleyecek biçimde yeniden düzenlenmelidir.

- Vakıf üniversitelerinde, asistanların “burslu lisansüstü öğrenci” statüsünde gösterilip adeta kaçak işgücü olarak sigortasız çalıştırılması uygulamasına son verilmelidir.

Basın açıklamasına 40’ı aşkın kişi katıldı.

Kızıl Bayrak/Ankara



6 Eylül tutuklularına tahliye

9 ay önce Lübnan’a asker göndermek için mecliste görüşülen tezkereye “hayır” dedikleri ve tezkere sonrası Ankara’ya gelen BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ı protesto ettikleri için tutuklanan 18 anti-emperyalist 11 Mayıs’ta mahkemeye çıkarıldı.

Ankara ve şehir dışından gelen kitle tutuklu anti-emperyalistlerle dayanışmak için saat 09.00’da Toros Sokak’ta toplandı. Buradan duruşmanın yapılacağı 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ne doğru yürüyüşe geçildi. Yürüyüş boyunca “Anti-emperyalistler yargılanamaz!”, “Anti-emperyalistler değil işbirlikçiler yargılansın!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Devlet terörüne son!” dövizleri taşındı.

Sabah saatlerinden duruşmanın bittiği ana kadar Adliye önünde bekleyen kitle gün boyu attığı sloganlarla ve çektiği halaylarla tutuklu anti-emperyalistlerle dayanışma içinde oldu. Duruşma sonunda tutuklu tüm anti-emperyalistler tahliye oldu.

Kızıl Bayrak/Ankara


 

Eczacılar 27 Mayıs’ta Ankara’da!


İstanbul Eczacılar Odası “14 Mayıs Eczacılık Günü” vesilesiyle Galatasaray Lisesi’nden Taksim Tramvay Durağı’na yürüyerek, sağlık alanının piyasaya açılmasına ve eczacıların karşı karşıya kaldıkları sorunlara dikkat çekti.

Eylemde AKP hükümeti tarafından çıkartılmak istenen “İlaç ve Tıbbi Cihaz Yasası ve bu yasayla beraber eczacıların ilaç satışları üzerindeki %15 kâr haddinin iskontonun da serbest bırakılmasıyla haksız rekabet ortamının doğacağı” belirtildi.

En önde İstanbul Eczacılar Odası pankartı yer aldı. Eczacılar “Eczacılık mesleği sahipsiz değildir!” pankartı arkasında beyaz önlükleriyle yürüdüler.

Slogansız bir şekilde alkışlarla yürüyen yaklaşık 75 eczacı Taksim Anıtı önüne geldi. Burada, İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Zafer Kaplan bir konuşma gerçekleştirdi. Son 3-4 yıldır AKP hükümetinin ve birçok çevrenin kâr hırsıyla davrandığını ilaç ihtiyacının istismar edildiğini söyledi. “Bizler eczacılar olarak daha ucuz ve kaliteli ilaç için çalışıyoruz ancak siyasal iktidarın sağlık ve ilaç politikası buna engel oluyor” diyerek siyasal iktidarın rant elde etmek için sağlık alanını çokuluslu ilaç tekellerinin egemenliğine sunduğunu vurguladı.

Eşit, adaletli ve kaliteli hizmet üretmek isteyen hekim ve eczacıların rahatsız olduklarını ifade eden Eczacılar Odası Başkanı, son yasa taslağıyla ilaç üzerindeki %15 kâr haddinin serbest bırakılmasıyla eczacıların birbirlerine kırdırılmak istendiğini söyledi. Konuşma, eczacıların saldırılara karşı 47 eczacı odasının katılımıyla 27 Mayıs ’07 günü Ankara’da miting yapacakları duyurusuyla sonlandı. Ardından bir dakikalık saygı duruşu yapıldı.

Kızıl Bayrak/İstanbul