18 Mayıs 2007 Sayı: 2007/19(19)

  Kızıl Bayrak'tan
   Burjuva gericiliğine ve parlamenter hayallere karşı devrimci sınıf alternatifi
  Sömürü ve talan düzeninin cellatlarını seçmek zorunda değiliz!
Düzenin seçim oyununu bozmak için
bağımsız devrimci sınıf çizgisini güçlendirelim!i
Kapitalizmin söndürdüğü hayatlar
Kapitalist sistemde ayrımcılık her yerde!
Devrimci gençlik mücadelesinde
gelecek için notlar
  Üniversitelerde şenlikler başlıyor...
  Liseli gençlikten...
  Seçimler ve devrimci müdehalenin sorunları
  İşçi-emekçi hareketinden...
  Gençlik düzen içi çatışmalarda taraf olmayacaktır!
  Seçim mi, salaklığın tescili mi?
Yüksel Akkaya
  Sermaye temsilcilerinin meslek lisesi çığırtkanlığı…
  Gençlikten...
  Seçim çalışmalarından...
  Dünyadan...
  “Cumhuriyet mitingleri”…
M. Can Yüce
  Bültenlerden...
  Eylem ve etkinliklerden...
  Mücadele postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Sermaye temsilcilerinin meslek lisesi çığırtkanlığı…

Geçen yıl 21 Haziran’da Koç Holding mesleki teknik eğitimi özendirme programıyla ilgili basın toplantısı yapmıştı. Faydasını görmüş olmalılar ki, meslek liselerini nitelikli ucuz iş gücü kaynağı olarak tanıtma faaliyetine birçok holding ve şirket grubu da başladı.

Koç Holding meslek liselerine “şefkatli” elini uzatmadan önce de sermaye tarafından meslek liseleri ucuz ve nitelikli iş gücü alanları olarak görülmekteydi. Eğitim sürecinde dahi öğrencilerin iş gücünün sömürüldüğü ticari alanlar olarak “eğitim-öğretim” kurumları içerisinde yer almaktaydı. Koç Holding ve onun gibilerinin derdi ne öğrencilere bir meslek kazandırmak ne de eğitime destek vermektir. Onun ve onun gibi sermaye gruplarının tek derdi daha fazla kâr, daha fazla sömürüdür! Meslek liseleri üzerinden başlatmış olduğu kampanyayla da amacı meslek liselerine ilgiyi artırarak daha fazla sömüreceği iş gücü bulabilmektir. Milli Eğitim Bakanlığı’nın da desteği ile ve söz konusu toplantıda birbirlerine onlarca teşekkür ederek sevinçlerini gizleyememişlerdir. Toplantıda bu tür kampanyaları teşvik etmişler ve Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik de her türlü teklife açık olduklarını ilan etmişti.

Koç’un açtığı yolda tam gaz ileri!

Bu teklif geri çevrilmedi. Cafer Sadık Abalıoğlu Eğitim ve Kültür Vakfı, meslek liselerine ilgiyi artırmak için proje hazırladı ve proje kapsamında meslek liselerinde kariyer günleri düzenleyerek, öğrencilere, iş adamlarıyla tanışma ve sanayiyi tanıma olanakları sunan seminerler verilecek. İlk kariyer günü Denizli’nin Kınıklı ilçesinde Atatürk Anadolu Endüstri Meslek Lisesi’nde gerçekleştirildi. Cafer Sadık Abalıoğlu Holding, Funika Holding, Er-Bakır Fabrikası, Kocaer Şirketler Grubu, Durtaş Şirketler Grubu, Ulusal Sanayici İşadamları Derneği (USİAD), Denizli Tekstil ve Giyim Sanayicileri Derneği (DETGİS) ve Personel Yönetimi Derneği (Per-Yön) stand açarak öğrencilere tanıtım yaptı.

Abalıoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Abalıoğlu, niyetini açıkca ortaya koyarak şunları söyledi: “Sanayici vasıflı iş gücü sıkıntısı yaşıyor. Meslek liseleri mezunları okuldan meslek sahibi olarak çıkıp, kolayca iş bulabiliyor. Holding olarak başarımızın altındaki en büyük neden çalışanlarımızın çoğunun meslek lisesi mezunu olması. Amacımız meslek lisesi öğrencileriyle işadamları ve sanayicileri bir araya getirip, meslek liselerine ilgiyi artırmak.”

Bu açıklamaya paralel olarak İl Milli Eğitim Müdürü Ekrem Ekici ise, Türkiye’de meslek lisesi mezunlarının normal lise ve üniversite mezunlarına göre daha kolay iş bulduklarını söyledi. İlk kariyer günü sermaye gruplarınca kendi tanıtımlarını yaptığı, ucuz işgücü olarak gördükleri meslek liselileri kandırmaya çalıştığı bir atmosferde geçti. Kariyer günlerinin önümüzdeki günlerde Şehit Öğretmen Yusuf Batur Endüstri Meslek Lisesi ve 75’inci Yıl Tekstil Meslek Lisesi’nde de yapılacağı bildirildi.

2 Mayıs günü Kınıklı’da sermaye grupları ağlarına düşecek öğrencileri çekmeye çalışırken Silopi’de ise ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ilçede bulunan okul müdürlerine yönelik bir toplantı düzenlendi. 4 Mayıs günü 2006-2007 eğitim-öğretim yılı mesleki ve teknik eğitimde tanıtım ve yönelme çalışma planını hazırlamak amacıyla Silopi ilçe merkezi ve köylerde bulunan ilköğretim ve ortaöğretim müdürleri Koç İlköğretim okulu konferans salonunda Silopi İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Suat Birlik başkanlığında toplandı. Suat Birlik yaptığı açıklamaların ardından, hazırlanan Meslek ve Teknik Eğitimde Tanıtım ve Yöneltme Çalışmaları isimli ortak projeyi açıkladı:

“Mesleki ve Teknik Eğitim Tanıtım ve Yöneltme Çalışmaları için ilköğretim okulları 8. sınıf öğrenci ve velilerine yönelik rehberlik çalışmaları yapılacak. Tüm Mesleki Liseleri Tanıtımı CD ve afişlerin hazırlanarak İlköğretim Okullarına dağıtılacak ve öğrencilere izletilecektir. Mesleki ve Teknik Eğitim Kurumlarından telefonla randevu alınarak planlı ziyaretler düzenlenecek. Performans, proje ödevlerinde meslekleri tanımaları, mesleklerini tanımalarını sağlayacak konularda çalışma yapılacaktır. 5-30 Mayıs, 4 Haziran 2007 tarihleri arasında meslek lisesince düzenlenecek, Mesleki Ve Teknik Eğitim (METEF) Fuarını 8. sınıf öğrencilerinin gezmeleri sağlanacak...”

Kokuşmuş düzeninizi tarihin çöplüğüne atacağız!

Bu projeler, öğrencilerin meslek sahibi olmasını isteyen “göbekli tatlı amcalar”ın vereceği burslar, işler ve eğitime sundukları katkı olarak ilk bakışta çok masumca görünüyor. Yaptıkları açıklamalar gelecek vaadleriyle öyle dolu ki; sanki masal anlatıyor bu göbekli amcalar… Fakat biraz daha dikkatli baktığımızda ve dinlediğimizde ellerine işçi ve emekçilerin kanının bulaştığını, üzerlerindeki her şık ve güzel elbisede babamızın, ağabeyimizin, annemizin sömürülen emeğini göreceğiz. Dinledikçe o “bal” damlayan ağızlarından salyalar içinde çıkan sözcüklerin bizleri de geleceksizliğe mahkum edeceğini, emeğimizi sömürmek için bizleri ağlarına çekmeye çalıştığını işiteceğiz. Bizler tenceremizde pişirecek aş bulamazken onlar o koca göbekleriyle karşımıza geçip kanlı ellerini uzatarak para hırsından dört dönmüş gözlerini geleceğimize dikmiş bizi “meslek kazandırma, gelecek vaadleri sunma” gibi hoş ama kapitalist sistemde bir o kadar boş söylemlerle kandırmaya çalışıyorlar.

Fakat bilinmesi gereken şudur ki; meslek liseleri ara eleman yetiştirme misyonundan çıkarak ucuz ve nitelikli işçi yetiştirme misyonuna sokulmuş, sermayenin aradığı ve açıkça dillendirdiği nitelikli iş gücünü kazandıracak alanlara dönüştürülmüştür. Sermaye grupları da tüm gücüyle meslek liselerine olan ilgiyi artırarak nitelikli iş gücü ordusunu büyütmek istemektedir. Bunun için de her türlü yol, yöntem ve yalana başvurmaktadır. Tüm yapılanlar tüm söylenenler koca göbekli “tatlı masal” anlatıcılarının gerçek yüzünü görmemizi engelleyemez. Çünkü bizler biliyoruz ki; sömürü çarkları üzerine kurulu bu kapitalist düzen ortadan kalkmadıkça ne meslek liseli öğrenciler ne de bir bütün olarak gençlik geleceğine kavuşamayacaktır. Ve biz şunu da biliyoruz ki; geleceğimize sahip çıkmak kan emici sermaye düzenini yıkmaya kilitlenmiş bir mücadeleden geçmektedir. Koca göbekli “tatlı masal” anlatıcıları da tarihin çöp sepetine atılmaktan kurtulamayacaktır.

Meslek Liseli İLPG’liler