18 Mayıs 2007 Sayı: 2007/19(19)

  Kızıl Bayrak'tan
   Burjuva gericiliğine ve parlamenter hayallere karşı devrimci sınıf alternatifi
  Sömürü ve talan düzeninin cellatlarını seçmek zorunda değiliz!
Düzenin seçim oyununu bozmak için
bağımsız devrimci sınıf çizgisini güçlendirelim!i
Kapitalizmin söndürdüğü hayatlar
Kapitalist sistemde ayrımcılık her yerde!
Devrimci gençlik mücadelesinde
gelecek için notlar
  Üniversitelerde şenlikler başlıyor...
  Liseli gençlikten...
  Seçimler ve devrimci müdehalenin sorunları
  İşçi-emekçi hareketinden...
  Gençlik düzen içi çatışmalarda taraf olmayacaktır!
  Seçim mi, salaklığın tescili mi?
Yüksel Akkaya
  Sermaye temsilcilerinin meslek lisesi çığırtkanlığı…
  Gençlikten...
  Seçim çalışmalarından...
  Dünyadan...
  “Cumhuriyet mitingleri”…
M. Can Yüce
  Bültenlerden...
  Eylem ve etkinliklerden...
  Mücadele postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

10 Haziran’da Kadıköy’de

“ÖSS duvarını yıkalım!”

Geçen sene 1 Mayıs’ında liseli gençliğin alanlara adeta akın etmesi, liseli gençliğin eğitimin çığ gibi büyüyen sorunları karşısında artan tepkisinin bir işaretiydi. Alanda okul formalarıyla ve coşkulu sloganlarıyla liseliler büyük bir dikkat çekiyordu. Liseli gençliğin egemenlerin her türlü apolitizasyon saldırısına rağmen 1 Mayıs’a anlamlı bir katılım sağlaması, düzenin karşısına bir güç olarak çıkabilmenin olanaklarını işaret ediyordu.

Bugüne kadar Liselilerin Sesi’nde defalarca, bu olanakların önünü tıkayan birçok etmene işaret etmiş ve bunlardan en önemli ikisinin, liseli gençlik alanında mücadele veren siyasal örgütlenmelerin bu alanı özgün bir çalışma alanı olarak görerek politika üretmemesi ve birleşik mücadelenin kanallarının yaratılmasında yaşanan güçlükler olduğunu ifade etmiştik. Gelinen yerde geçtiğimiz haftalarda bu konuda anlamlı bir adım atıldı. İstanbul’da bir dizi siyasal örgütlenme yanyana gelerek, ÖSS karşıtı bir mitingi beraberce emek vererek örgütleme kararını aldı.

10 Haziran günü Kadıköy’de gerçekleştirilmesi hedeflenen ÖSS karşıtı miting “ÖSS duvarını yıkalım!” ortak şiarı ile örgütleniyor. Şu an görece bir genişlikle gerçekleştirilen miting toplantılarının, önümüzdeki süreçte daha da genişlemesi hedefleniyor. Miting örgütleme bileşenleri mitingin mümkün olan en geniş bileşenle örgütlenebilmesi konusunda ortak kaygılarla davranıyor.

Mitingte ÖSS çok yönlü bir biçimde ele alınacak. ÖSS eşitsizliği özellikle sınıfsal, ulusal ve cinsel temelde irdelenecek. Sınıfsal temelde okullar arası eşitsizlik öne çıkartılarak, bu çerçevede meslek liselilerin özgün sorunları işlenecek. Yine bu başlık içerisinde dershaneler ve dershaneli öğrencilerin özgün durumu vurgulanacak. Bölgesel temelde yaşanan eşitsizlik başlığı altında, Kürt illerindeki eğitim ile batı illerindeki eğitim arasındaki nitelik farkı ele alınacak ve anadilde eğitim hakkının sermaye iktidarınca gaspının sonuçları işlenecek. Cinsel temelde eşitsizlik kapsamında kız öğrencilerin karşı karşıya kaldığı sorunlar ve bu sorunların onların eğitim yaşamlarına ve dolayısıyla ÖSS sonuçlarına etkileri tartışılacak.

Bugün hala süren tartışmalar ekseninde mitingin olabildiğince geniş tanıtımının yapılması hedefleniyor. Mitingin başarısı da ancak bu çerçevede tartışılacaktır. Bunca farklı örgütlenmenin ÖSS karşısında yanyana gelişi anlamlı bir adım, liseli gençlik mücadelesi açısından bir başarıdır. Ancak asıl başarı, mitingin hem ortak yapılacak işlerle, hem de her grubun kendi öz faaliyetine dayanarak güçlü bir ön çalışma örgütleyebilmesinden geçmektedir.

ÖSS duvarlarını yıkmak düzeni yıkmaktan geçmektedir!

10 Haziran’da gerçekleşecek olan miting İstanbul Liseli Gençlik Platformu açısından ciddi bir öneme sahip. Zira bu mitingde liseli gençliğin mevcut mücadele gücünün açığa çıkarılabileceğini düşünüyoruz. Beraberinde önümüzdeki dönem açısından anlamlı bir ortak mücadele deneyimi kazanacağımızı düşünüyoruz.

İLGP’li tüm yoldaşlar, mitingin gerek ÖSS karşıtı mücadele açısından, gerekse bir bütün olarak liseli gençlik mücadelesi açısından taşıdığı önemi görerek, ön çalışmayı bu çerçevede ele almalıdır. Hazırlıklarına başlanan ve İLGP tarafından 3 Haziran’da gerçekleştirilecek olan “Öğrenci Sömürü Sınavı’na Hayır!” şenliği 10 Haziran mitinginin güçlendirilmesi çerçevesinde ele alınmalıdır. Bizleri yoğun bir ay beklediği açıktır.

Diğer illerdeki yoldaşlarımızın da benzer tarihlerde ÖSS karşıtı birleşik eylem ve etkinliklerin gerçekleştirilmesi için çaba harcamaları gerekmektedir. Bu çerçevede İzmir’de gerçekleşecek olan ÖSS karşıtı basın açıklaması anlamlı ve yaygınlaştırılması gereken bir örnektir.

ÖSS’nin nasıl çarpık bir yapı üzerinde şekillendiğini bilen, geleceğine sahip çıkma bilincine sahip bütün liseli ve dershanelileri 10 Haziran’da İstanbul Liseli Gençlik Platformu saflarına davet ediyoruz. 10 Haziran’da Kadıköy’de geleceğimizin önüne çekilen ÖSS duvarını yıkacağız! Çünkü biz biliyoruz, ÖSS’nin 5 seçeneğine karşı tek seçenek mücadele!

İstanbul Liseli Gençlik Platformu


 

İLGP’nin ÖSS karşıtı imza kampanyası metni

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne...

Her yıl 2 milyona yakın öğrencinin üniversite eğitimi görme hakkının bir ön koşulu olarak girmek zorunda kaldığı Öğrenci Seçme Sınavı eğitimin şehirden şehre ve okuldan okula gösterdiği nitelik farklılıkları, AOBP gibi ayrıcalıkları derinleştiren uygulamalarla beraber bütünüyle adaletsiz bir yapıyı ifade etmektedir. Sınava girişin paralı olması ve sınava hazırlık sürecinin dershaneleri zorunlu kılması geniş bir liseli kesiminin sınavın ön hazırlık sürecinde maddi olanaksızlıklarından dolayı doğrudan elenmesini sonuçlamaktadır. Eğitimin parasız bir kamusal hak olma gerekliliği ve eşitlik ilkesi ile bütünlüklü olarak çelişen bu sınav, öğrenciler üzerinde derin ruhsal sorunlara da yol açmaktadır.

Bu çerçevede;

* Eğitim her düzeyde parasız olmalıdır!

* Eğitimde ayrıcalık anlamına gelen AOBP ve benzeri uygulamalar son bulmalıdır!

* Meslek Liselilerin üniversiteye girişini engelleyen her türlü uygulama son bulmalıdır!

* Eğitimde eşitsizliğin derinleşmesi anlamına gelen Özel Eğitim Kurumları ve Dershaneler kapatılmalıdır!

* ÖSS derhal kaldırılmalı ve sınavsız üniversite bir hak olarak tanınmalıdır!


 

3 Haziran’da “Öğrenci Sömürü Sınavı Kaldırılsın Şenliği”’nde buluşalım!

İstanbul Liseli Gençlik Platformu olarak ikinci dönem başında ilk adımlarını attığımız ÖSS karşıtı kampanyamız okulların kapanmasına sayılı günler kala oldukça yoğun bir sürece girmiş durumda. 3 Haziran’da İLGP olarak “Öğrenci Sömürü Sınavı Kaldırılsın!” başlıklı şenliğimizin hemen ardından 10 Haziran günü farklı gençlik güçleri ile birlikte gerçekleştireceğimiz “ÖSS duvarını yıkalım!” mitingi kampanyamızın da finali olacak!

ÖSS’yle ilgili İstanbul genelinde 2 bine yakın dershane ve lise öğrencisi ile gerçekleştirdiğimiz referandumun sonuçları üzerinden bir kez daha gördük ki, bugün liseli ve dershaneli gençliğin geniş bir kesimi ÖSS’ye karşı. Bu karşıtlığın kendisi hiç de çocukça bir sınava girmeyi istememe kaprisinden ileri gelmiyor. Tersine, referandum yaptığımız ve sohbet etme fırsatını yakaladığımız yüzlerce liseli, bu sınavın kökeninde yatan eşitsizliğe, ÖSS sonrası kendisini bekleyen derin belirsizliğe tepkili, ÖSS ve eğitim sisteminin bütününe egemen olan paralı eğitimden bıkkın olduğu için bu sınav karşısında bir tutum alabilmek, geleceğini belirleyebilmek istiyor.

Referandum sonrası faaliyetlerimizi çeşitli araçlarla sürdürdük. Birçok yerelde, sorunu bütün yönleriyle işlemese de ÖSS’yi gündemleştirdiği için “Sınav” filminin gösterimini gerçekleştirdik. Bu film gösterimleri üzerinden birçok liseli ile bağ kurma olanağı yakaladık. Dahası filmin bir takım boşlukları her bir gösterimin söyleşiye dönüşmesini sağladı.

Şimdi ise 3 Haziran’daki şenliğimizin çalışmalarına start vermiş durumdayız. Şenlik çalışmaları kapsamında ÖSS karşıtı bir imza kampanyasını da devreye soktuk. İmza kampanyamızı İstanbul’un dört bir yanındaki liselere taşıyacağız. Ayrıca İstanbul’un merkezi yerlerinde stantlar açarak kampanyamızı güçlendireceğiz.

Şenliğimizde birçok müzik grubu yer alacak. Kızılırmak, Hasan Sağlam, KEOPS, Grup Göç, Yersiz Oyuncular isimli tiyatro topluluğu ve ÖSS karşıtı mücadelemizi konu alan bir sinevizyon gösterimi programda yer alacak. Aynı zamanda 3 Haziran Nazım Hikmet’in ölüm yıldönümü olduğu için “Şiirlerle Nazım Hikmet” isimli bir gösteri sunacağız.

Leman dergisinden ve Eğitim-Sen’in kimi şubelerinden de destek aldığımız şenliğimiz için yaygın bir çalışma öreceğiz. Bu şenliği duymayanın kalmaması için bütün İstanbul’u afişlerimizle donatacak, binlerce bildiri kullanacağız. Ayrıca ücretsiz gerçekleşecek olan şenliğimizin davetiyelerini katılmayı dileyen herkese ulaştırmaya çalışacağız.

Bu şenlikte ÖSS karşıtı tepkiler açığa vurulacak, ÖSS’ye neden karşı durduğumuzun gerekçelendirmesi yapılacak. Yine bu şenlikte ÖSS’ye tepki duyan liselilerin birleşik mücadelesine vurgu yapılacak. Şenliğimizi, 10 Haziran’da ortak gerçekleşecek olan mitingi güçlendirmenin, ama bundan da önemlisi ÖSS karşıtı mücadelenin güçlendirilmesinin bir aracı olarak görüyor, bu çerçevede örgütlüyoruz.

ÖSS karşıtı mücadelede etkili bir araca dönüşeceğini düşündüğümüz şenliğimize dönük çalışmalarımızı büyütmek, geleceği kazanmak için güne yüklenmek bugün temel bir sorumluluk olarak karşımızda durmaktadır. İLGP’liler şenliğimize sayılı günler kala bu sorumluluğun bilinciyle hareket etmeliler.

İstanbul Liseli Gençlik Platformu faaliyete başladığı günden bu yana liseli gençlik mücadelesine yeni bir soluk kazandırdı. Gerek politik gündemler ekseninde örülmüş kitle çalışmasındaki ısrarcılığı, gerek sürekli ve sistematik bir faaliyet örgütleyebilme becerisi ile sınırlı bir takım güçlere dayanarak başlayan bu çalışma bugünkü tabloyu oluşturdu. Bu noktada “bugünkü tablo” olarak ifade edilenin İLGP’nin genişliği olmadığını belirtelim. Burada vurgulanan, İLGP’nin artık bulunduğu alanda lise gündemlerini belirleyebilen ve kendi çevresi dışında da bir etki yaratabilen bir örgütlenme olmasıdır. Politik mücadelede esas önemli olan da budur!

“Öğrenci Sömürü Sınavı Kaldırılsın Şenliği” bir dönem boyunca sürdürdüğümüz çalışmamızın sonuçlarını alacağımız, ÖSS karşıtı liseli ve dershaneli öğrencilerle buluşacağımız gün olacaktır. Bu çerçevede bütün liseli ve dershaneli dostlarımızı, ÖSS’ye karşı tüm güçleri 3 Haziran günü saat 12.00’de Muammer Karaca’da olmaya davet ediyoruz!

Gelin, geleceğimizin türkülerini beraber söyleyelim!

Gelin, geleceğimizi kendi ellerimizle belirleme irademizi omuz omuza güçlendirelim!

İLGP


 

Cebeci’de gerginlik ve şenlik

9 Mayıs günü Cebeci Kampüsü’ndeki devrimci öğrenciler, İP çetesinin sopalı saldırısına uğramıştı. Çıkan olaylarda birçok öğrencinin yaralanması ile birlikte polis okula girmişti.

10 Mayıs’ta sabah saatlerinden itibaren çok sayıda sivil polis ve çevik kuvvet panzerler ve gözaltı araçları ile birlikte okula yığınak yaptı. Okula girmek isteyen her öğrenci polis şefleri kontrolünde kimlik ve çanta kontrolünden geçirilmek istendi. Öğlen saatlerinde ise, kapıda kimlik ve çanta kontrolü üzerinden yaşanan tartışmalar gözaltılara dönüştü. Polis kimlik göstermeyen herkesi gözaltına almaya başladı. Bu sırada 10’u aşkın öğrenci gözaltına alındı. Öğlen saatlerinde, bir gün önceki saldırıya katılan İşçi Partili bir öğrenci devrimci öğrenciler tarafından kovalandı fakat yakalanamadı. Diğeri ise güçlükle İletişim Fakültesi binasına sığınabildi. Bu esnada çevik kuvvet kampüse girdi. Bizler de Eğitim Bilimleri Fakültesi’nin önüne çekildik. Polis fakülte binasının önüne kadar geldi. Burada alkış ve sloganlarla bu durumu protesto ettik ve gözaltına alınan arkadaşlarımızın serbest bırakılmasını istedik. Eğitim Bilimleri Fakültesi’nden bazı öğretim görevlileri ve araştırma görevlileri dekanlık ve polis amirleri ile bir görüşme yaptılar. Görüşme sonucunda polis barikatı kaldırdı, fakat “güvenlik” gerekçe gösterilerek kampüs terkedilmedi.

Ankara Gençlik Derneği’nin yapacağı bahar şenliği de bu nedenle gecikmeli olarak başladı. Şenlik programı devrim şehitleri anısına saygı duruşu ile başladı. Ardından Adana Gençlik Derneği müzik topluluğu tarafından bir dinleti sunuldu. Ankara Gençlik Derneği’nden bir temsilci açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Sloganların ardından Haymana halk oyunları ekibi bir gösteri yaptı. İdilcan Müzik Topluluğu’nun müzik dinletisi sırasında halaylar çekildi. Ardından halay çekme yarışması yapıldı. Son olarak Grup Yorum’un türkü ve marşları hep birlikte coşkuyla söylendi ve halaylar çekildi. Kitle Ulaş’a Ağıt isimli şarkı ile Gündoğdu marşını yumruklar havada söyledi. Çav Bella marşının ardından devrim ve sosyalizm sloganları coşku ile atıldı.

Ekim Gençliği/Cebeci


 

İstanbul’da TMMOB öğrenci pikniği!

TMMOB’a bağlı odaların İstanbul şubelerinin Öğrenci Komisyonları düzenledikleri piknikle bir araya geldiler.

Kahvaltı ile başlayan piknik programı, konuşmalarla, türkü ve halaylarla, oyunlarla devam etti. Öğle yemeğinden sonra “öğrenci komisyonlarının önemi” başlıklı bir sohbet gerçekleştirildi. Ortak çalışma kültürünün zayıfladığı, öğrencilerin oda çalışmalarından uzaklaştığı bir dönemde biraraya gelenler yapılması gerekenler üzerinden canlı tartışmalar yürüttüler. Çalışmalara yeni katılan öğrenciler beklentilerini ifade ettiler. Komisyonların çalışmalarını ve deneyimlerini aktardığı sohbette, üniversitelerde ortak çalışma yapmanın önemi vurgulandı. Piknik vesilesiyle biraraya gelen öğrencilerin bundan sonraki sürece aktif katılması çağrısı yapılarak sohbet bitirildi.

7 öğrenci komisyonundan 55 kişinin katıldığı piknik çekilen halaylarla son buldu.

Toplumcu Mimarlık-Mühendislik Öğrencileri