30 Mart 2007 Sayı: 2007/12(12)

  Kızıl Bayrak'tan
   Kontrgerilla katliamının 30. yılında Taksim yasağı kırılmalıdır!..
  Sermaye devleti kendini tahkim ediyor
Düzen siyaseti keskin bir çatışmanın arifesinde!
Dink cinayetinde yeni ipuçları da devlete uzanıyor
Hüsnü Mübarek-Necdet Sezer buluşması...
 Newroz Türkiye’nin dört bir yanında coşkuyla kutlandı...
  Gençlik’ten Newroz kutlamaları...
  İşçi-emekçi hareketinden...
  “GATS ve AB Uyum Sürecinde Meslekler Nereye?” Sempozyumu 3. hazırlık toplantısı…
  “GATS ve AB Uyum Sürecinde Meslekler Nereye?” Sempozyumu ve İstanbul TMMOB yöneticilerinin tutumu üzerine kamuoyuna zorunlu bir açıklama…
  İddialı, etkili ve başarılı bir kampanya çalışması örneği...
  Gençlik hareketi...
  Birleşmiş Milletler savaş kundakçılarının güdümünde!
  Emperyalist güçler Filistin sorununa
çözüm mü arıyor?
  Sınıf hareketi...
  Devrimci yurtsever gençlik, durumu,
görev ve sorumlulukları / IV
  Bültenlerden...
  Mücadele postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Gençlik’ten Newroz kutlamaları...


AÜ’de Newroz’a çağrı etkinliği

23 Mart günü saat 13:00’de Anadolu Üniversitesi Migros önünde Newroz’a çağrı amacıyla bir etkinlik düzenlendi.

Yaklaşık 180 kişinin katıldığı etkinlik halaylarla başladı ve Newroz’a ilişkin bir konuşma yapıldı. Halay ve marşlarla devam eden etkinlik atılan sloganlarla sona erdi.

Etkinliği SDG, DGH, SGD ve DTP Gençliği örgütledi. DPG, Ekim Gençliği, Gençlik Derneği, Öğrenci Kolektifleri ve Kaldıraç ise destek verdi.

Ekim Gençliği/Anadolu Üniversitesi


Ege Üniversitesi’nde Newroz

Ege Üniversitesi’nde Newroz 22 Mart’ta öğle saatlerinde büyük bir çoşkuyla kutlandı. Edebiyat Fakültesi önünde gerçekleştirilen kutlamada “Newroz piroz be!”, “Zehrin düşmanı Newroz isyanı!”, “Onurlu bir barış için çift taraflı ateşkes!”, Abdullah Öcalan’ın fotoğrafının bulunduğu “Ateşin çocukları güneşe selam durur!” yazılı pankartlar açıldı. Newroz alanı sarı, yeşil, kırmızı renklerde balonlarla çevrildi. Kürtçe ve Türkçe yapılan açılış konuşmasının ardından iki dilde konuşmalar yapıldı.

Müzik ve şiirin ardından yumurta kırma yarışması düzenlendi. Koma Rezani’nin söylediği parçalar eşliğinde yakılan Newroz ateşine üzerinde “milliyetçilik” yazan temsili bir tabut atıldı. Ateşin üzerinden atlanırken “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Biji bratiya gelan!” sloganları atıldı. Kutlama halaylarla sona erdi. Eyleme yaklaşık 250 kişi katıldı.

Ege Üniversitesi/Ekim Gençliği


ODTÜ’de Newroz kutlaması

ODTÜ’de Newroz ateşi 22 Mart günü yakıldı. Newroz etkinliği saat 18:00’de yemekhanenin önünde başladı. Burada başlayan yürüyüş boyunca sloganlar atıldı. Yol kesilerek 5. yurdun önüne kadar coşkulu bir şekilde meşalelerle yüründü.

Eyleme katılan 300 kişinin disiplinli bir şekilde yürümesi anlamlıydı. İki gün önce bildiri dağıtımı ve eylem esnasında gerçekleştirilen faşist saldırıların gerginliği gözleniyordu, ancak öğrenciler eylem esnasında ortak kararlara uyarak disiplinli bir duruş sergilediler.

Saat 19.00’da 5. yurdun önüne gelindi. Newroz ateşi yakılır yakılmaz, devrim, sosyalizm ve Kürt halkının özgürlük mücadelesinde şehit düşenler anısına saygı duruşunda bulunuldu.

Gerçekleştirilen bu kardeşlik ve mücadele çağrısı, yükseltilmeye çalışılan faşizme karşı ODTÜ cephesinden verilmiş yanıt oldu.

ODTÜ Ekim Gençliği


Beytepe: Newroz halkların isyanıdır!

Beytepe’de Newroz kutlaması 22 Mart günü Ekim Gençliği, Ankara Gençlik Derneği, Demokratik Gençlik Hareketi ve Tüm İlerici Gençlik Dernekleri’nin ortak çağrısıyla gerçekleştirildi. Etkinlik gündüz kütüphane önünde standların açılmasıyla başladı. Standlarda gün boyunca etkinliğin çağrısı yapıldı.

Saat 18.30’da kütüphane önünden yurtlara doğru yaklaşık 70 kişinin katıldığı meşaleli bir yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüyüş boyunca “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Newroz piroz be!”, “Bijî bratiya gelan!”, “Newroz halkların isyanıdır!”, “Eşitlik, kardeşlik, Kürt ulusuna özgürlük!” sloganları coşkulu bir şekilde atıldı.

Yurdun önüne gelindiğinde Newroz ateşi yakıldı. Devrim ve sosyalizm şehitleri anısına saygı duruşunda bulunuldu. “Newroz halkların isyan ateşidir!” başlıklı ortak metin okundu.

Yurdun önünde bekleyen kitlenin de katılımıyla davul-zurna eşliğinde halaylar çekildi. Newroz ateşinin üzerinden atlandı. Yaklaşık 2 saat süren etkinlik emperyalizme, şovenizme ve ırkçılığa karşı mücadele çağrısıyla sona erdi.

Beytepe Ekim Gençliği


Refhan Tümer Lisesi: “Biji Newroz!”

Kürt halkının özgürlük mücadelesinin ve direnişin sembolü olan Newroz’u Refhan Tümer Lisesi İLGP olarak okulumuzda kutlama kararı almış ve bu yönde çalışmalarımıza başlamıştık.

22 Mart’ta okulumuzda HÖC’lü ve DGH’lı öğrencilerin de bulunduğu kutlamayı başlatmak üzere okul bahçesinde toplandık ve alkışlarımızla etkinliğimizi başlattık. Okul müdürünün kutlamayı engelleme çabası boşa çıkarıldı. Sergilediğimiz kararlılık karşısında beş dakika için izin verdiğini söyledi. Okul müdürü bahçeden çıkmadan İLGP’li bir arkadaşımız Newroz kutlamasının Kürt halkı ve bizim için ne anlama geldiğini, liseliler cephesinden önemini ifade eden kısa bir konuşma yaptı. Daha sonra hep beraber halaylar çekildi. Yaklaşık yarım saat süren kutlamanın ardından etkinlik sona erdi. Kutlamaya yaklaşık 50 kişi katıldı.

Refhan Tümer Lisesi İLGP


 

Şakirpaşa İKE’de coşkulu etkinlik...

“Faşizme ve şovenizme karşı yaşasın işçilerin birliği halkların kardeşliği!”

Yaşadığımız topraklarda Mart ayı bir yandan baskılarla ve katliamlarla, diğer yandan destanlaşan direniş ve kahramanlıklarla yazılmıştır. Geçmişten bugüne işçi sınıfı ve emekçilerin kurtuluşu için mücadele eden, halkların kardeşliğini savunan her devrimci, ilerici, aydın bu baskı ve saldırılardan payına düşeni almıştır. Yine son dönemde kardeş Kürt ve Ermeni halkları üzerinde estirilen faşist baskı ve terörün yükseltildiği bir dönemde mücadelemize, değerlerimize ve ödenen bedellere sahip çıkmak, diğer yandan bu mücadeleyi daha da ileri taşımak sorumluluğu ile karşı karşıyayız.

Bu nedenle 25 Mart Pazar günü Şakirpaşa İşçi Kültür Evi’nde “Faşizme ve şovenizme karşı yaşasın işçilerin birliği halkların kardeşliği!” şiarıyla bir etkinlik düzenledik. Öncesinde hazırladığımız etkinliğe çağrı afişlerini ve el ilanlarını yaygınca kullandık.

Etkinliğimiz Nazım Hikmet’ten bir şiirin okunmasıyla başladı. Daha sonra etkinliğe katılanlar selamlandı. Tarihte Mart ayı içerisinde işçi sınıfı, emekçiler ve ezilen halkların kurtuluşu mücadelesinde şehit düşenler anısına bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi.

Açılış konuşmasında Mart ayında gerçekleştirilen darbe ve katliamlar anlatıldı. 12 Mart 1971 faşist askeri darbesi, 12 Mart Gazi katliamı, 16 Mart 1978 Beyazıt katliamı, 16 Mart 1988 Halepçe katliamı, 21 Mart Newroz, 30 Mart 1972 Kızıldere katliamı… Kürt halkına yönelik baskı, imha ve inkar politikaları teşhir edildi. Ortadoğu’daki halkların direnişi anlatıldı.

Konuşmada şunlar söylendi: “Gençlik en meşru demokratik hakları için, insanca bir yaşam ve özgür bir gelecek için mücadele ederken tıpkı 16 Mart 78’de Beyazıt katliamında olduğu gibi ezilmeye, sindirilmeye ve teslim alınmaya çalışılıyor. Buna karşın gençlik bir yandan kendi geleceği için dövüşürken diğer yandan ‘dünyanın bütün dillerini konuşuyoruz’ diyerek ‘faşizme ve şovenizme karşı yaşasın halkların kardeşliği’ şiarıyla birlikte sosyalizmin bayrağını yükseltiyor.

Bu topraklarda tüm bu baskı ve sömürüye karşı devrimciler sosyalizmin bayrağını taşıyorlar. Mustafa Suphiler’den Mahirler’e, Denizler’den İbolar’a, Mazlumlar’a kadar sayısız devrimci işçi sınıfının, emekçilerin ve kardeş halkların kurtuluşu için hayatlarını verdiler. 12 Mart faşist askeri darbesinin ardından katledilen ama teslim alınamayan genç devrimciler, 30 Mart’ta Kızıldere’de ‘biz buraya dönmeye değil ölmeye geldik’ diyerek ölümün üzerine yürüdüler. Ve hala bu topraklarda doğan çocuklara adları veriliyor, her katledilen yeniden geliyor dünyaya ve yeniden giriyor kavgaya.

Bu topraklarda sosyalizmin bayrağı kan ve can pahasına taşınıyor. Bu uğurda can veren nice yiğit devrimci ve komünistin kanlarıyla kızıllaşan bu bayrak şimdi ellerimizde. Bizler bu bayrağı kapitalizmin burçlarına dikene dek, sınıfsız ve sınırsız bir dünya yaratana, işçi sınıfı ve emekçiler ve kardeş halkların özgürlüğünü sağlayana dek mücadelemizi sürdüreceğiz.”

Bir arkadaşımız Filistin halkının direnişi üzerine yazılmış bir şiir okudu. Daha sonra Filistin halkının Amerikan emperyalizmi ve İsrail siyonizmi karşısında yükselttiği özgürlük mücadelesini anlatan “Fariz/Geçemeyeceksiniz” isimli belgeseli izledik.

Etkinliğe katılanları oldukça etkileyen belgesel gösteriminin ardından etkinliğimize destek veren dostlarımız bir müzik dinletisi sundular. Türkçe ve Kürtçe türkü ve marşlardan oluşan bir program sunan dostlarımız etkinliğe katılanları halaya davet ettiler.

Etkinlik programının bitmesine rağmen yakalanan sıcak atmosfer sonrasında da devam etti. Etkinlik sonrasında kalan dostlarımızla türkülerimizi söylemeye, sohbet etmeye devam ettik.

Şakirpaşa İşçi Kültür Evi