30 Mart 2007 Sayı: 2007/12(12)

  Kızıl Bayrak'tan
   Kontrgerilla katliamının 30. yılında Taksim yasağı kırılmalıdır!..
  Sermaye devleti kendini tahkim ediyor
Düzen siyaseti keskin bir çatışmanın arifesinde!
Dink cinayetinde yeni ipuçları da devlete uzanıyor
Hüsnü Mübarek-Necdet Sezer buluşması...
 Newroz Türkiye’nin dört bir yanında coşkuyla kutlandı...
  Gençlik’ten Newroz kutlamaları...
  İşçi-emekçi hareketinden...
  “GATS ve AB Uyum Sürecinde Meslekler Nereye?” Sempozyumu 3. hazırlık toplantısı…
  “GATS ve AB Uyum Sürecinde Meslekler Nereye?” Sempozyumu ve İstanbul TMMOB yöneticilerinin tutumu üzerine kamuoyuna zorunlu bir açıklama…
  İddialı, etkili ve başarılı bir kampanya çalışması örneği...
  Gençlik hareketi...
  Birleşmiş Milletler savaş kundakçılarının güdümünde!
  Emperyalist güçler Filistin sorununa
çözüm mü arıyor?
  Sınıf hareketi...
  Devrimci yurtsever gençlik, durumu,
görev ve sorumlulukları / IV
  Bültenlerden...
  Mücadele postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Newroz Türkiye’nin dört bir yanında coşkuyla kutlandı...

“Emperyalizme, ırkçılığa, şovenizme, faşist saldırılara karşı yaşasın halkların kardeşliği!”

Ankara’da Newroz...

Ankara’da Newroz kutlaması 25 Mart günü gerçekleşti. Kitlesel geçen Newroz kutlamasında halkların kardeşliği, çift taraflı ateşkes talepleri öne çıkarıldı. Toros Sokak’tan başlayan yürüyüşün ortak pankartında “Irkçılığa, şovenizme karşı halkların kardeşliği için Newroz piroz be!” şiarı yeraldı.

DTP’nin kitlesel katıldığı eylemde geleneksel kıyafetler, halkların kardeşliği vurgusu içeren dövizler taşındı. Yürüyüşte DTP’nin ardından SDP, EMEP, ESP, SGD, DHP, Kaldıraç, ÇHD, Mamak Kültür ve Dayanışma Derneği, Umut Kültür Merkezi ile KESK Ankara Şubeler Platformu yer aldı.

Polis her yıl sergilediği tutumu bu yıl da gösterdi. Alana girenler ceplerinden ellerindeki gazetelere kadar, rahatsızlık verecek şekilde arandılar. Özellikle kitap, gazete, dergi vb. materyallerin içeri sokulmaması yönlü tutum gerginlik oluştururken, bu engel kırıldı.

Coşkulu geçen kutlama etkinliği saygı duruşu ile başladı. DTP adına konuşan Orhan Miroğlu, Newroz’un halkların bayramı olduğunu ifade ederken, Kürt sorununun askeri değil, siyasi bir sorun olduğunu, Abdullah Öcalan’ın herhangi bir tutuklu olmadığını, sağlık durumunun netliğe kavuşturulması gerektiğini vurguladı. Miroğlu, Abdullah Öcalan ile ilgili konuşmada “sayın” ifadesi kullandığı için kutlama sonrası gözaltına alındı. Yine kutlamalar sırasında alanda “yasadışı” döviz, pankart açtıkları iddia edilen iki kişi gözaltına alındı. Devlet Newroz sürecinde sürdürdüğü saldırı politikasını kutlama alanında uygulamış oldu.

Koma Dilan’ın türküleri ve halaylarla son bulan kutlamaya yaklaşık 3 bin kişi katıldı.

Kızıl Bayrak/Ankara


Eskişehir: Newroz piroz be!

Eskişehir’de Newroz kutlaması 24 Mart günü gerçekleştirildi. Saat 12:30’da halaylarla başlayan Newroz kutlaması Türkçe ve Kürtçe okunan şiirlerle devam etti. Açıklamayı DTP, SDP, EMEP ve ESP’den oluşan tertip komitesi adına DTP İl Başkanı okudu. Açıklamada son dönemde arttırılan şovenist dalgadan, Kürt halkına yönelik saldırılardan bahsedildi. Son dönemde Newroz’un içinin boşaltılmaya çalışıldığı dile getirildi. Newroz’un Kürt halkının ve tüm Ortadoğu halklarının mücadele ve isyan günü olduğu vurgulandı.

İlerleyen saatlerde yakılan Newroz ateşinin üzerinden atlandı. Olumsuz hava koşullarına rağmen yaklaşık 400 kişinin katıldığı Newroz kutlaması saat 16:30’da Kürtçe ezgilerle çekilen halaylarla son buldu. Eyleme BDSP, Mücadele Birliği Platformu, DGH, DPG, Halkevleri, EHP katılarak destek verdi.

Kızıl Bayrak/Eskişehir


Kayseri’de Newroz

Kayseri’de Newroz 24 Mart günü Ziya Gökalp Parkı’nda kutlandı. Yaklaşık 80 kişinin katıldığı eylemde halaylar çekildi, Newroz ateşi yakıldı. Eylemde “Tecride hayır tutsaklara özgürlük!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Bıji bratiya gelan!”, “Barışa bir ses çift taraflı ateşkes!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!”, “Baskılar bizi yıldıramaz!”, “Katil ABD Ortadoğu’dan defol!” sloganları atıldı.

Eylemi DTP, EMEP, ESP, ÖDP VE İHD örgütledi. Devletin eylemi provoke etme tutumuna kitle sloganlarla yanıt verdi. Eylem alkış ve sloganlarla sona erdi.

Kızıl Bayrak/Kayseri


Bursa’da saldırılar protesto edildi

Newroz öncesi ve sonrasında Kürt halkına yönelik estirilen şovenist histeriyle birlikte artan saldırılar 24 Mart’ta DTP Bursa İl binası önünde yapılan basın açıklamasıyla protesto edildi.

Yapılan açıklamada DTP’ye yönelik baskın, gözaltı, tutuklama saldırılarına ve Gündem Gazetesi’nin kapatılmasına karşı mücadele ve dayanışma çağrısı yapıldı.

DTP, EMEP, SDP, Tunceliler Derneği, BATİS, BDSP, ESP, DHP, Partizan ve İHD’nin katıldığı açıklamaya 30 kişi katıldı. Eylemde “Gözaltılar, tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak/Bursa


“Newroz ateşini söndüremezsiniz!”

İzmir’de Newroz mitingine ve gece yapılan Newroz eylemlerine yapılan saldırılar ve gözaltılar protesto edildi. Eylem 23 Mart’ta İzmir Acil Hat tarafından saat 12:30’da Konak eski Sümerbank önünde yapıldı. Eylemde “Baskılar, gözaltılar bizi yıldıramaz, Newroz ateşini söndüremezsiniz!” pankartı açıldı.

İzmir, Yamanlar, Salihli, Torbalı ve Turgutlu’daki saldırılara değinilen açıklamada, “Tüm bunlarla birlikte bir kez daha diyoruz ki, her şeyi yapabilirsiniz, ancak yüzyıllardır yanan Newroz ateşini söndüremezsiniz, söndüremeyeceksiniz” denildi.

Eylemde “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Newroz piroz be!”, “Baskılar, gözaltılar, bizleri yıldıramaz!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak/İzmir


Newroz’a saldırı kınandı!

21 Mart’ta İstanbul Kazlıçeşme’de düzenlenen Newroz kutlamalarında devletin estirdiği terörü kınamak için İHD İstanbul Şubesi’nde kurumlar ortak bir açıklama yaptı.

İHD, DTP, ÖDP, EHP, SDP, HAK-PAR, EMEP, KÜRT-TAV, Dema Nu, MKM, Sine-Sen, ESP, Halkevleri, Tekstil-Sen, TUYAB tarafından düzenlenen ortak açıklamayı İHD İstanbul Şube Başkanı okudu. Newroz coşkusunun halkta yarattığı moral ve güçten korkan egemen güçlerin günler öncesinden yaratmış olduğu gerginlik ve içini boşaltma çalışmalarına rağmen sağduyunun kazandığı belirtildi. Miting sırasında ve dağılırken 100’ün üzerinde kişinin dövülerek gözaltına alındığı ifade edildi.

Newroz kutlamaları için Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve KÜRT-TAV tarafından Türkiye’ye davet edilen Irak Kürdistan Fedaral Bölgesi Kültür Bakanlığı yetkilileri Şiwan Eli Mihemmed ve Tula Mehdi Eziz’in Türkiye girişlerinin “Girişlerini uygun görmedik” gibi gayrı ciddi bir tutumla reddedildiği söylendi.

Açıklamanın ardından Newroz Tertip Komitesi Başkanı Doğan Erbaş, mitingi bir saat erken bitirmeleri sayesinde olabilecek büyük olayları engellediklerini ifade etti. Ardından DTP il sekreteri, miting dağılımında polis tarafından sözlü ve fiziki şiddete maruz kaldıklarını ifade etti.

Kızıl Bayrak/İstanbul


Mamak’ta coşkulu ve kitlesel Newroz

Mamak’ta yıllardır devrimci ve ilerici güçlerin birlikte örgütlediği geleneksel Newroz eylemi bu yıl da gerçekleştirildi. Sermaye iktidarının faşist-şoven saldırılarının yoğunlaştığı bir dönemde “halkların kardeşliği” şiarının öne çıkartıldığı bir politik çerçeve üzerinden şekillenen 2007 Mamak Newroz’u; BDSP, HÖC, ESP, Devrimciler, Partizan, Alınteri, Tüm-İgd, SDP ve PSAKD Mamak Şube tarafından örgütlendi. Eylem öncesi bölgede yaygın bir şekilde Kürtçe ve Türkçe şiarlı Newroz afişleri yapıldı.

21 Mart günü saat 18.00’de Tek Mezar Hacı Bektaşi Veli Parkı’nda toplanan kitle “Biji Newroz! Yaşasın Newroz!”, “Emperyalizme, ırkçılığa, şovenizme, faşist saldırılara karşı yaşasın halkların kardeşliği!” şiarlı ortak pankartların arkasında kortejlerini oluşturmaya başladı. NATO Yolu Caddesi trafiğe kapatılarak Tuzluçayır Meydanı’na doğru yürüyüşe geçildi.

Ortak pankartlar arkasında Alınteri, Partizan, Odak flamalarıyla, BDSP, Devrimciler, ESP, HÖC, SDP, Tüm-İgd ve Kaldıraç pankartlarıyla yürüdüler. Toplanma yerinde ve Tuzluçayır Meydanı’nda “Biji Newroz! Yaşasın Newroz!”, “Eşitlik, kardeşlik Kürt ulusuna özgürlük!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Biji bratiya gelan!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!”, “Cengiz Soydaş, Tuncay Yıldırım, Mazlum Doğan ölümsüzdür!”, “Kahrolsun emperyalizm/faşizm! Yaşasın mücadelemiz!”, “Katil ABD Ortadoğu’dan defol!”, “Hepimiz Kürd’üz, hepimiz Ermeni’yiz!” sloganları ortak olarak atıldı.

Yaklaşık 300 kişinin katıldığı yürüyüş bir saat sürdü. Yürüyüş sırasında Mamaklı emekçilerin katılımıyla birlikte NATO Yolu boyunca kitlesel ve coşkulu bir yürüyüş gerçekleştirildi. Tuzluçayır Meydanı’na gelindiğinde yolun bir bölümü trafiğe kapatılarak tüm alana yerleşildi. Emekçilerin de katılımıyla birlikte alanda kitlenin sayısı 500’e ulaştı.

Program başlamadan önce devrim ve Newroz şehitleri anısına saygı duruşu yapıldı. Atılan sloganlar ardından yakılan Newroz ateşiyle birlikte basın metni okundu. Ardından kitle hep birlikte Enternasyonal Marşı’nı söyledi. Devrimci türküler eşliğinde halaylar çekildi. Ardından BDSP, 19 Mart’ta Tuzluçayır’da Newroz’a çağrı yapılırken yaşanan gözaltı saldırısı ile ilgili bir açıklama yaptı.

Eylemin sona ermesiyle birlikte kitle kortejler halinde Newroz’un coşkusunu Tuzluçayır sokaklarına taşıdı. Yürüyüş mahallenin içlerine kadar sürdü.

Komünistler eyleme “Emperyalizm savaş demektir, barış sosyalizmle gelecek!/BDSP” imzalı pankartları ve kızıl bayraklarıyla katıldılar. Kitlesel ve coşkulu bir kortej düzenine sahip olan komünistler, Newroz eylemi boyunca “Yaşasın işçilerin birliği, halkların kardeşliği!”, “Yaşasın Newroz yaşasın sosyalizm!”, “Kürt ulusuna özgürlük, eşitlik, kardeşlik, gönüllü birlik!”, “Newroz halkların isyanıdır!” vb. sloganlarını coşkuyla haykırdılar. Newroz eylemi bitirildikten sonra kortej düzenini bozmadan mahalle içerisinde bir yürüyüş gerçekleştiren komünistler parti ve devrim sloganlarıyla emekçileri mücadeleye çağırdılar.

BDSP/Ankara


İzmir’de kitlesel Newroz

Devletin Newroz öncesi ortamı terörize ederek katılımı düşürmeye çalışmasına rağmen Kürt halkı Newroz’a sahip çıktı. Buca Hipodrom’da yapılan Newroz mitingine binlerce kişi katıldı. Mitingi DTP, Emep, SDP ve ESP örgütledi. Kürsüden de mitingi örgütleyen kurumlar adına konuşmalar yapıldı. Kürt kadınları sarı, kırmızı, yeşil desenli yöresel kıyafetleriyle ve yine aynı renkte tülbentleriyle eyleme katıldılar.

Eylemde “Biji serok Apo!” sloganı öne çıktı, Abdullah Öcalan’ın resimleri taşındı. Coşkulu geçen Newroz kutlaması Kürtçe türkülerle ve halaylarla devam etti. Miting Servet Kocakaya’nın sahneye çıkmasıyla sona erdi.

Polisin Newroz tahammülsüzlüğü günler öncesinden DTP’lilere yönelik gözaltı saldırısıyla başlamıştı. Miting öncesi Kadifekale semti abluka altına alındı. Geçmiş yıllarda buradan yapılan yürüyüş sonrası Newroz alanına girilmesi engellendi. Kolluk güçleri Newroz’un kutlanacağı alana yığınak yapmıştı.

“Kürt halkına özgürlük!” pankartı açan Alınteri kortejine saldıran polis 5 kişiyi döverek gözaltına aldı. Alınteri okuru Ali Topçuoğlu’nun kafasının yarıldığı, bu nedenle hastaneye kaldırıldığı ve bir gün müşade altında tutulduğu öğrenildi. Ayrıca Newroz gecesi Büyük Yamanlar’da kutlama yapmak isteyen HÖC’lülere saldıran polis 8 kişiyi gözaltına aldı.

Kızıl Bayrak/İzmir


Sultanbeyli Başaran’da Newroz kutlaması...

Başaran Mahallesi’nde 21 Mart akşamı BDSP güçleri Newroz kutlaması gerçekleştirdiler. Minibüs cadddesine yakın bir yerde lastiklerin yakılması ve sloganların atılmasıyla eylem başlatıldı. Eylemde, “Biji Newroz, biji sosyalizm!”, “Özgürlük, eşitlik, gönüllü birlik”, “Biji bratiya gelan”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!” sloganları sık sık atıldı ve kutlama halaylarla devam etti. Halaylar çekildikten sonra BDSP adına bir konuşma yapıldı.

Yapılan konuşmada, “Demirci Kawa’nın zalim Dehak’a karşı yaktığı direniş ateşinin artık Ortadoğu’da tüm halkların, özellikle Kürt halkının elinde yanmaya devam ettiği” ifade edildi ve Kürt halkının bugün baskı, tehdit ve devlet terörüyle susturulmaya çalışıldığı vurgulandı. Bu saldırı ve baskılara karşı “Faşizme, şovenizme, ırkçılığa karşı işçilerin birliği halkların kardeşliği!” şiarını yükselterek yanıt verilmesi gerektiği ifade edildi.

Konuşma, yapılacak eylemlere katılım ve 1 Mayıs’ta alanlara çağrısıyla bitirildi. Daha sonra tekrar halay çekildi, Çav Bella marşı söylendi ve eylem sloganlarla bitirildi. Coşkulu geçen kutlamaya çoğunluğu genç 40 kişi katıldı.

Sultanbeyli Başaran’dan BDSP güçleri


Şahintepe’de coşkulu Newroz kutlaması!

21 Mart akşamı Şahintepe’de gerçekleştirilen Newroz yürüyüşü ve etkinliğini BDSP, DTP ve Partizan birlikte örgütledi.

Karagöz Düğün Salonu’nun önünde buluşan devrimci, demokrat, yurtsever güçler “Biji Newroz! Yaşasın halkların kardeşliği!/BDSP-DTP-Partizan” imzalı pankartı açarak buradan Şahintepe’nin merkezi caddesini sloganlarla yürüyerek Newroz kutlama alanına ulaştı. Yürüyüş boyunca “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Biji bıratiya gelan!”, Newroz piroz be!” , “Baskılar bizi yıldıramaz!”, “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Direnen halklar kazanacak!”, “Biji newroz!”, “Faşizmi döktüğü kanda boğacağız!” sloganları atıldı.

Yürüyüşe yaklaşık 100 kişi katıldı. Yürüyüşü çevredeki emekçiler zılgıtlarla selamlandı.

Kitle Newroz kutlama alanına vardığında Newroz ateşleri yakılmıştı. Burada coşkulu ve gür bir şekilde “Newroz piroz be!” sloganı haykırıldı. Ardından ortak düzenlenen Newroz etkinliğine katılan kitle kısa bir konuşmayla selamlandı.

Etkinliğin başlamasıyla birlikte katılanların sayısı 400’e yaklaştı. Newroz kutlaması katılan müzik gruplarının söylediği Kürtçe ve Türkçe türküler ve marşlarla devam etti. Etkinlik hep beraber çekilen halaylarla son buldu.

Şahintepe BDSP/İstanbul


Sivas: “Direnen halklar kazanacak!”

Sivas’ta, 20 Mart günü saat 20.00’de Eğitim-Sen önünden Cıbırlar Parkı’na doğru sessiz bir şekilde yürüyen yaklaşık 200 kişilik kitle, burada meşaleler yakarak basın açıklaması gerçekleştirdi. KESK’in organize ettiği eyleme; ÖDP, EMEP, Halkevleri, Yurtsever Cephe, Anarşistler, YÖGEH, GDF, ESP ve Ekim Gençliği katıldı.

Eylemde sık sık “Katil ABD Ortadoğu’dan defol!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Direnen halklar kazanacak!”, Katil ABD, işbirlikçi AKP!”, “Katil ABD şimdi sıra nerede!”, “Susma zaten sıra sende!”, “Emperyalizm halklara hesap verecek!” sloganları atıldı.

Basın açıklamasının sonunda bir süre oturma eylemi yapıldı. Oturma eylemi sırasında sloganlar susmadı. Eylemin ardından Eğitim-Sen’e doğru meşelalerle ve sloganlarla yürüyüşe geçen kitlenin önü devletin kolluk güçlerin tarafından kesildi. Slogan atılmaması ve meşalelerin söndürülmesi uyarısına kitle, “Faşizme karşı omuz omuza!” sloganıyla karşılık verildi. Bir süre yaşanan gerginlik, tertip komitesinin uyarıları sonucu meşalelerin söndürülmesiyle son buldu. Sloganların susturulamadığı yürüyüş Eğitim-Sen’in önüne kadar devam etti.

Sivas Ekim Gençliği