30 Mart 2007 Sayı: 2007/12(12)

  Kızıl Bayrak'tan
   Kontrgerilla katliamının 30. yılında Taksim yasağı kırılmalıdır!..
  Sermaye devleti kendini tahkim ediyor
Düzen siyaseti keskin bir çatışmanın arifesinde!
Dink cinayetinde yeni ipuçları da devlete uzanıyor
Hüsnü Mübarek-Necdet Sezer buluşması...
 Newroz Türkiye’nin dört bir yanında coşkuyla kutlandı...
  Gençlik’ten Newroz kutlamaları...
  İşçi-emekçi hareketinden...
  “GATS ve AB Uyum Sürecinde Meslekler Nereye?” Sempozyumu 3. hazırlık toplantısı…
  “GATS ve AB Uyum Sürecinde Meslekler Nereye?” Sempozyumu ve İstanbul TMMOB yöneticilerinin tutumu üzerine kamuoyuna zorunlu bir açıklama…
  İddialı, etkili ve başarılı bir kampanya çalışması örneği...
  Gençlik hareketi...
  Birleşmiş Milletler savaş kundakçılarının güdümünde!
  Emperyalist güçler Filistin sorununa
çözüm mü arıyor?
  Sınıf hareketi...
  Devrimci yurtsever gençlik, durumu,
görev ve sorumlulukları / IV
  Bültenlerden...
  Mücadele postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Devrimci 1 Mayıs Platformu’nun deklarasyonu...

Taksim’de birleşik, kitlesel,
devrimci bir 1 Mayıs!

2007 1 Mayıs’ı yaklaşmaktadır. Emperyalist işgalin ve saldırganlığın arttığı, milyonlarca işçi ve emekçiye kölelik ve sefalet koşullarının dayatıldığı, ırkçı, şovenist histeri dalgasının tırmandırıldığı, tüm bunlara devletin baskı, yasak ve terörünün eşlik ettiği bir dönemde 1 Mayıs’ı karşılıyoruz. Böylesi bir dönemde bu saldırılara karşı tarihsel ve güncel anlamına uygun birleşik, kitlesel, devrimci bir 1 Mayıs’ın örgütlenmesi hayati önem taşımaktadır.

Bilindiği gibi 2007 1 Mayıs’ı sınıf mücadelesi tarihimizin önemli bir günü olan 1 Mayıs ‘77 katliamının 30. yılına denk gelmektedir. 37 insanımızın katledildiği ve o günden bugüne devletin katliam geleneğinin bir simgesi haline gelen ‘77 Taksim 1 Mayıs katliamının yıldönümü önümüzdeki 1 Mayıs’a tarihsel bir anlam yüklemektedir.

Bu anlam ile birlikte düşünüldüğünde, 2007 1 Mayıs’ının birleşik, kitlesel, devrimci bir tarzda Taksim’de kutlanması bir gerekliliktir. Nitekim kısa bir zaman dilimi içerisinde DİSK Başkanlar Kurulu ve bazı kurumlar da bu yönde bir karar almıştır. Bu kararlar olumludur. Diğer sendika konfederasyonları da bu yönde karar almalıdır.

Mevcut şartlar içerisinde işçi ve emekçilere kapatılan Taksim Meydanı’nda tarihsel ve güncel anlamına uygun bir 1 Mayıs eyleminin gerçekleşmesi herşeyden önce devrimci kurumların, sendika ve kitle örgütlerinin ortak bir irade göstermesine, daha bugünden biraraya gelerek etkin ve yaygın bir ön hazırlık çalışması yapmasına, en geniş kitleleri böylesi 1 Mayıs’a hazırlayarak devletin bu noktada oluşturacağı engelleri aşmasına bağlıdır.

Bizler 2007 1 Mayıs’ının emperyalist saldırganlığa, sosyal yıkım saldırılarına, neo-liberal politikalara, Kürt ulusuna yönelik imha ve inkar uygulamalarına, ırkçılığa ve şovenizme, devlet terörüne yanıt olacak bir tarzda tarihsel ve güncel anlamına uygun olarak Taksim’de kutlanmasını hedeflemekteyiz.

2007 1 Mayıs’ının yukarıda çizilen çerçevede “‘77 katliamının hesabını sormak için, Taksim’de 1 Mayıs yasağına son vermek için, birleşik, kitlesel, devrimci 1 Mayıs’ı Taksim’de birlikte örgütlemek için” tüm devrimci yapıları, sendika ve kitle örgütlerini güçlerini birleştirmeye, biraraya gelmeye çağırıyoruz.

Devrimci 1 Mayıs Platformu

(Alınteri,

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu,

Demokratik Haklar Platformu, Devrimci Hareket, Emekçi Hareket Partisi,

Haklar ve Özgürlükler Cephesi,

Halk Kültür Merkezleri,

Kaldıraç, Köz, Odak, Partizan, Proleter Devrimci Duruş, Yeni Dünya İçin Çağrı)


 

Devrimci 1 Mayıs Platformu’nun çağrısı...

“77 katilamının hesabını sormak, Taksim’de 1 Mayıs yasağına son vermek için birleşik, kitlesel, devrimci 1 Mayıs’ı Taksim’de örgütleyelim!”

İşçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs yaklaşırken biraraya gelen Devrimci 1 Mayıs Platformu bileşenleri, 24 Mart günü düzenledikleri basın açıklamasıyla, ortak deklarasyon metinlerini sundular.

Emperyalist saldırganlığa, ırkçılığa, şovenizme, sosyal yıkım saldırılarına, Kürt halkına yönelik imha ve inkar saldırılarına, devlet terörüne karşı işçi sınıfı ve emekçileri mücadeleye çağıran Platform bileşenleri ‘77 katliamının 30. yılında birleşik, kitlesel, devrimci 1 Mayıs’ı Taksim Meydanı’nda örgütleme çağrısı yaptılar. İşçi ve emekçilere yasaklı olan Taksim Meydanı’nın 1 Mayıs alanı olduğunu vurguladılar.

Toplantılarına devam eden ve içinde Alınteri, Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, Demokratik Haklar Platformu, Devrimci Hareket, Emekçi Hareket Partisi, Haklar ve Özgürlükler Cephesi, Halk Kültür Merkezleri, Kaldıraç, Köz, Odak, Partizan, Proleter Devrimci Duruş, Yeni Dünya İçin Çağrı’nın bulunduğu Devrimci 1 Mayıs Platformu bileşenleri, saldırılara karşı ‘77 katliamının hesabını sormak için, Taksim’de 1 Mayıs yasağına son vermek için, birleşik, kitlesel, devrimci 1 Mayıs’ı Taksim’de birlikte örgütlemek için gösterdikleri emek ve çabaya devam edeceklerini ilan ettiler.

Taksim Tramvay durağında saat 15:00’te biraraya gelen Platform bileşenleri “Katliamın 30. yıldönümünde Taksim’de 1 Mayıs yasağına son!/Devrimci 1 Mayıs Platformu” imzalı pankart ile “Yaşasın birleşik, kitlesel, devrimci 1 Mayıs!”, “Yaşasın proletarya enternasyonalizmi!”, “Taksim’de 1 Mayıs yasağına son!” ve “Yaşasın devrimci dayanışma!” yazılı dövizler açtılar.

Deklarasyon metninden önce kısa bir konuşma yapan Hasibe Çoban şunları söyledi: “İşçilerin birlik, mücadele, kavga günü 1 Mayıs yaklaşırken, Devrimci 1 Mayıs Platformu olarak bir kez daha toplandık. Bizlerin de 1 Mayıs konusunda söyleyecek sözümüz var. Taksim’de toplandık, çünkü Taksim 1 Mayıs alanıdır. 1 Mayıs alanıdır, kanımız döküldüğü için 1 Mayıs alanıdır. Bu yıl ‘77 Taksim katliamının 30. yıldönümü. 500 bin emekçi vardı ‘77’de Taksim’de. Orada kanımız döküldü, bunun hesabını sormak için Taksim’de 1 Mayıs diyoruz. Taksim Meydanı birçok kutlamaya, eğlenceye açılıyor bugün. Ama emekçilere, işçilere, halka kapalı. Biz Taksim Meydanı’ndaki yasağın son bulması için 1 Mayıs alanı olmalıdır diyoruz. Bu yıl da yine birleşik, kitlesel, devrimci bir 1 Mayıs’ı bütün güçlerle birlikte Taksim’de öreceğimize, 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanacağına inanıyoruz. Bunun için mücadelemizi sürdüreceğiz.”

Daha sonra Platformun ortak deklarasyon metnini okuyan Şafak Özdoğan, saldırılara değindi ve şunları söyledi: “Mevcut şartlar içerisinde işçi ve emekçilere kapatılan Taksim Meydanı’nda tarihsel ve güncel anlamına uygun bir 1 Mayıs eyleminin gerçekleşmesi, her şeyden önce devrimci kurumların sendika ve kitle örgütlerinin ortak bir irade göstermesine, daha bugünden bir araya gelerek etkin ve yaygın bir ön hazırlık çalışması yapılmasına, en geniş kitleleri böylece 1 Mayıs’a hazırlayarak devletin bu noktada oluşturacağı engelleri aşmasına bağlıdır.”

Eylemde “77 katliamının hesabını soracağız!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!”, “Yaşasın birleşik, kitlesel, devrimci 1 Mayıs!”, “Taksim’de 1 Mayıs yasağına son!”, “Zafer direnen emekçinin olacak!” sloganları atıldı.

Eyleme Divriği Kültür Derneği de destek verdi.

Kızıl Bayrak/İstanbul