9 Mart 2007 Sayı: 2007/09(09)

  Kızıl Bayrak'tan
   Kuşatmayı yarmak için devrimci sınıf mücadelesini yükseltelim!
  Irkçı-şoven histeriye karşı işçilerin birliği,
halkların kardeşliği!
  Kamu TİS’leri hükümetin ve sendika
ağalarının seçim taktiklerinin gölgesi altında
Darbeci Evren’in yeni çıkışının anlamı
Türkiye’de ve dünyada metal işçilerinin
ücretlerinin satın alma gücü - Yüksel Akkaya
Ticari Eğitime Karşı Gençlik koordinasyonu’nun 4. toplantısı…
 Ekim Gençliği’nin 100. sayı etkinliği...
  “Geleceğimiz hakkında söz söylemek
bizim için acil bir ihtiyaç!..”
  13-14 Nisan “GATS, AB Uyum Sürecinde Meslekler Nereye? Sempozyumu...”
  İşçi sınıfının kurtuluşunun kadınların da kurtuluşu olduğunu gören, bunun için
çarpan bir yürek…
  Kadınlar emperyalizme, şovenizme, sömürüye ve ezilmeye karşı alanlardaydı!
  8 Mart etkinliklerinden.
  8 Mart faaliyetlerinden...
  Grev tüm Airbus işletmelerinde!
  Dünyadan kısa kısa...
  ÖSS’ye karşı mücadeleye!
  Özgürlük ve gelecek mücadeleyle
kazanılır!
  Devrimci yurtsever gençlik, durumu görev ve sorumlulukları
  Etkinliklerden...
  Mücadele postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

ODTÜ: “Yaşasın halkların kardeşliği!”

Hrant Dink’in katledilmesinin ardından halklar arasında kışkırtılmaya çalışılan düşmanlığa karşı, Hrant Dink’i katleden BBP çetesi ve devlet destekli faşist çeteleri lanetlemek amacıyla 28 Şubat günü bir eylem gerçekleştirildi.

Ortak bir çalışmaya konu edilen eylem, bir haftayı aşkın bir süre yapılan bir çalışmanın ardından gerçekleşti. Binin üzerinde afiş kullanıldı, onbini aşkın bildiri ve el ilanı dağıtıldı.

Okulun ilk haftasında gerçekleştirilen bir toplantıyla milliyetçiliğe ve faşizme karşı halkların kardeşliğini savunmak için birçok karar alındı. Bu kararlardan biri olan eyleme hava yağışlı olmasına ve yürüyüş uzun sürmesine rağmen 300 civarında öğrenci katıldı.

Çalışma yapılırken birkaç Azeri öğrencinin afiş ve bildirilerimizi yırtmasına karşı anında tepki gösterildi ve gereken yanıt verildi. Toplu halde bildiri dağıtmaktan yurtlar bölgesinde kantin eylemlerine kadar okulun dört bir yanında çalışmamızı sahiplendik ve üniversitelerimizi faşist çetelere karşı savunduk.

Okulumuza girmeye çalışan ve bunun için de Azeriler’i kullanan BBP çetesine de gereken yanıt verildi.

28 Şubat günü Hazırlık E Kantini’nde sloganlar ve “Türk, Kürt, Ermeni, yaşasın halkların kardeşliği!” pankartının açılmasıyla başlayan eylem yemekhaneye yapılan yürüyüşle devam etti. Yürüyüşte, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Susurluk, Şemdinli, işte çete devleti!”, “Hrant’ın katili Susurluk devleti!”, “Faşizme inat, kardeşimsin Hrant!”, “Hepimiz Hrant’ız, hepimiz Ermeni’yiz!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!” sloganları atıldı.

Kitlenin yemekhane önüne gelmesi üzerine bir grup arkadaşımız yemekhanedeki arkadaşlarımızı çağırmak üzere içeri girdi. Ardından hep beraber Fizik bölümünün önüne yürüyerek Hrant Dink’in anısına bir fidan diktik.

Eylem geçen sene İP’lilerin ve jandarmanın öğrencilere saldırmasıyla sonuçlanan olaylar üzerine beş arkadaşımıza verilen ikişer dönemlik cezalara karşı “Soruşturmalar, tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz!”, “Cezalar geri çekilsin!” sloganları atıldı.

Fidanın dikilmesinin ardından Evrensel gazetesine verilen 110 milyarlık ceza da kınandı. Dikilen fidanla bu fidanın koruyucusu olacak halkların kardeşliği mücadelesinin süreceği sözü verilerek eylem bitirildi.

ODTÜ Ekim Gençliği



Türkiye ve Ortadoğu’da Siyasal Gelişmeler paneli

4 Mart 2007 tarihinde, Almanya’nın Köln kentinde, “Türkiye ve Ortadoğu’da Siyasal Gelişmeler” konulu bir panel gerçekleştirildi. Katılımcı olarak Türkiye’den Haluk Gerger ve Ferda Çetin’in katıldığı paneli, yaklaşık 100 kişi izledi.

Panelde birinci konuşmacı olan Haluk Gerger sözlerine, Türkiye’nin de yer aldığı coğrafyada yıllar sonra haritaların yeniden çizildiğini, son derece önemli gelişmelere yol açacak olan gerilimlerin yaşandığını belirterek başladı. Bunu, başta Kürt sorunu şahsında olmak üzere, Türkiye’nin bu gerilimleri en çok yaşayan ve dışa vuran ülkelerin başında yer aldığı belirlemesi izledi. Bu çerçevede, Türkiye’nin çok kritik bir süreçten geçtiğini ve tüm önemli sorunlar konusunda bir karar vermek gibi bir yol ayrımına gelip dayandığının altını çizdi. Türkiye’nin geleneksel devlet politikasının dolaysız ifadesi olan statükocu direncine karşın, gitgide bu coğrafyadaki harita değişikliğinin kaçınılmazlığını da gördüğünü, bu nedenle kendisine yeni bir yer aradığını vurguladı.

Türkiye’de dipten dibe biriken , devleti çok büyük korkulara düşüren ve adeta kendi sonunu hazırlayan çılgınca icraatlara başvurmasına neden olan güçlü bir toplumsal tepkinin, bir başka anlatımla bir dizi devrimci imkanın biriktiğini belirten düşünceleri dikkat çekiciydi.

H. Gerger panelin ilk bölümdeki sözlerini, temel bir eksiklik ve sorun olan, bu tepkileri değerlendirecek ve iktidar hedefine yöneltecek bir sınıf hareketi ve bunun temsilcisi partinin eksikliğine işaret ederek bitirdi.

Haluk hocadan sonra Ferda Çetin söz aldı ve sorunların Kürtler cephesinden nasıl göründüğünü anlattı. Gelinen yerde Kürt halkının yaşamsal önemde kararlar vermekle karşı karşıya olduğunu belirtti. Ferda Çetin konuşmasında birliğe özel vurgu yaptı.

Panelin ikinci bölümü, dinleyicilerin sorduğu sorulara verilen cevaplar ve yer yer hararetli tartışmalarla geçti. Panel, özellikle Haluk hocanın oldukça öğretici ve yararlı açıklamalarının ardından sona erdi.

Kızıl Bayrak/ Köln


 

“Önder Babat ölümsüzdür!”

Önder Babat üç yıl önce Taksim’de katledildi. Babat’ın katledilmesinin yıldönümünde, 3 Mart günü Taksim İmam Adnan Sokak’ta saat 18.45’te katledildiği yer olan Devrimci Hareket dergisinin önünde bir anma eylemi gerçekleştirdi. “Önder Babat ölümsüzdür!” pankartının açıldığı eylemde Babat’ın fotoğrafları taşındı. Eyleme devrimci kurumlar da destek verdi.

Basın açıklamasından sonra Önder Babat Kültür Merkezi’nde saat 19.00’da yapılacak etkinliğe çağrı yapıldı.

Eylem boyunca sık sık “Hepimiz birer Önder Babatız!”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür!”, “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!”, “Bedel ödedik bedel ödeteceğiz!”, “Faşizmi döktüğü kanda boğacağız!” “Emperyalizm yenilecek, direnen halklar kazanacak!”, “Kahrolsun Amerikan emperyalizmi!” sloganları atıldı.

Yoğun polis ablukası altında gerçekleştirilen eyleme 250 kişi katıldı.

Eylemin ardından Önder Babat Kültür Merkezi’nde bir anma etkinliği gerçekleştirildi. 200’ü aşkın kişinin katıldığı etkinlik Önder’i ve mücadeledeki yerini anlatan bir açılış konuşması ile başladı. Önder Babat Kültür Merkezi Müzik Topluluğu, Hakan Yeşilyurt, Serhad Raşa ve İlkay Akkaya’nın sahne aldığı gecede, Önder Babat’a dostları ve yoldaşları tarafından yazılmış şiirlere yer verildi.

Kızıl Bayrak/İstanbul


 

Emekçinin Gündemi’nin 2. sayısı işçi ve emekçilerle buluştu!

Küçükçekmece, Yenibosna, Sefaköy, Güneşli işçi ve emekçilerine seslenen, bölgemizin yerel gazetesi olma iddiasını taşıyan yayınımızın 2. sayısının dağıtımına geçtiğimiz haftadan itibaren başladık. Bir yandan sendikalara ve belediyelere protokollerini ulaştırdığımız yayınımızı diğer yandan asıl olarak hedeflediğimiz sendikalı, sendikasız fabrikalara, atölyelere, sanayi sitelerine ulaştırıyoruz. Gazetemizin satışı sırasında işçilerin olumlu yaklaşımları ile karşılaşıyoruz. Özellikle düşük ücretlerin ve mesailerin yoğun olduğu sanayi sitelerinde işçilerin gazetemizi sahiplendiğini ve takip ettiğini gördük.

Emekçi kadınlar günü nedeniyle bu sayımızda yoğun olarak emekçi kadın sorununu, çalışma-sömürü koşullarını, işçi kadınların yasal haklarını ve mücadelesini işledik. Doğu Sanayi Sitesi’nden ayrıntılı bir gözlem yazısı ile birlikte, son süreçte ağırlaşan sömürü koşullarına karşı huzursuzluklar yaşayan Liola, Altınyıldız işçilerinin yazıları ve fabrikalardaki haberlere yer verdik. Ayrıca Şahintepe’de evlerin yıkılması üzerine başlayan hazırlıklar karşısında Şahintepe emekçilerinin çalışmalarını ve kararlılıklarını anlatan bir yazı da gazetemizin sayfalarında yeraldı. Gazetemizin satışını fabrikalar dışında işçilerin yoğunluklu olarak geçtiği Beşyol, Merter, Sefaköy’de gerçekleştirdik. Merter’de özellikle kadınların ilgisine konu olan gazetemiz, bölgemizde, orta ölçekli tekstil, metal ve kağıt sektöründe çalışan fabrikalara da ulaşmış bulunuyor.

Bahar dönemiyle birlikte bölgemizde ilk adımlarını atan Emekçinin Gündemi önümüzdeki süreçte daha hedefli ve yaygın bir işçi ağına ulaşmayı önüne koymuş bulunuyor. Özellikle 1 Mayıs’ı önceleyen Mart-Nisan aylarında, daha güçlü bir çalışma ve daha nitelikli bir “Emekçinin Gündemi” hedefiyle yolumuza devam ediyoruz.

Bölgemizdeki her sektörden işçileri yayınımıza destek vermeye ve sahiplenmeye çağırıyoruz.

İletişim adresimiz: emekciningundemi@gmail.com

Emekçinin Gündemi