9 Mart 2007 Sayı: 2007/09(09)

  Kızıl Bayrak'tan
   Kuşatmayı yarmak için devrimci sınıf mücadelesini yükseltelim!
  Irkçı-şoven histeriye karşı işçilerin birliği,
halkların kardeşliği!
  Kamu TİS’leri hükümetin ve sendika
ağalarının seçim taktiklerinin gölgesi altında
Darbeci Evren’in yeni çıkışının anlamı
Türkiye’de ve dünyada metal işçilerinin
ücretlerinin satın alma gücü - Yüksel Akkaya
Ticari Eğitime Karşı Gençlik koordinasyonu’nun 4. toplantısı…
 Ekim Gençliği’nin 100. sayı etkinliği...
  “Geleceğimiz hakkında söz söylemek
bizim için acil bir ihtiyaç!..”
  13-14 Nisan “GATS, AB Uyum Sürecinde Meslekler Nereye? Sempozyumu...”
  İşçi sınıfının kurtuluşunun kadınların da kurtuluşu olduğunu gören, bunun için
çarpan bir yürek…
  Kadınlar emperyalizme, şovenizme, sömürüye ve ezilmeye karşı alanlardaydı!
  8 Mart etkinliklerinden.
  8 Mart faaliyetlerinden...
  Grev tüm Airbus işletmelerinde!
  Dünyadan kısa kısa...
  ÖSS’ye karşı mücadeleye!
  Özgürlük ve gelecek mücadeleyle
kazanılır!
  Devrimci yurtsever gençlik, durumu görev ve sorumlulukları
  Etkinliklerden...
  Mücadele postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

8 Mart etkinliklerinden...

Menemen PSAKD’de 8 Mart etkinliği

Menemen Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, yapılan bir etkinlikle kutlandı.

Etkinlik 3 Mart günü saat 19:00’da saygı duruşuyla başladı. Ardından 8 Mart’ın tarihçesinin anlatıldığı açılış konuşması yapıldı.

Geçekleştirilen tiyatro gösteriminde kadının evde ve işyerinde yaşadığı sorunları anlatan bir oyun sergilendi ve şiirler okundu. Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu ve Çiğli İşçi Kültür Sanat Evi kadın komisyonun gönderdiği mesajların okunduğu etkinlikte PSAKD Genel Başkanı Kazım Genç de kısa bir konuşma yaptı.

Yalaşık 100 kişinin katıldığı etkinlik, müzik dinleti ve halaylarla son buldu.

Uzun bir aradan sonra, iki ay gibi bir sürede tekrar dernek bünyesinde oluşturulan gençlik kollarının yapmış olduğu bu etkinlik Menemen’de de 8 Mart’ın özüne uygun bir şekilde kutlanmasını sağladı.

Menemen/Kızıl Bayrak


Çiğli’de 8 Mart etkinliği

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü vesilesiyle hazırladığımız etkinlik 4 Mart Pazar günü gerçekleşirildi. Etkinlik saygı duruşu ve Çiğli İşçi Kültür Sanat Evi Kadın Komisyonu’ndan bir arkadaşın yaptığı açılış konuşmasıyla başladı.

Açılış konuşmasından sonra etkinlik Yürek İşçileri Şiir Topluluğu’nun kendi üretimleri olan şiirleriyle devam etti. Büyük bir beğeniyle dinlenen şiirlerden sonra “Ekmek ve Gül” adlı belgesel izlendi. Sinevizyon gösteriminin ardından yine kadın komisyonundan bir arkadaşımız, komisyonun yüklendiği misyon ve bundan sonraki sürece dair planları hakkında bir sunum yaptı.

Etkinliğimizin ikinci bölümü İzmir Cezaevi İnsiyatifi’nden bir konuşmacının cezaevlerinde yaşanan sürece, hak gasplarına değinen konuşmasıyla başladı. Kadın komisyonumuzun hazırlamış olduğu tiyatro gösterimi de beğeniyle izlendi. Ardından sahneye Kavel Müzik Grubu çıktı. Grup, çeşitli dillerden söylediği ezgi ve marşlarla coşkumuzu daha da artırdı. Çekilen halaylarla ve 11 Mart’ta yapılacak olan mitinge davetle etkinlik bitirildi. Etkinliğimize ailelerin çoğunlukta olduğu 100’e yakın emekçi katıldı.

Çiğli İşçi Kültür Sanat Evi Kadın Komisyonu


ÇAM-DER’den 8 Mart etkinliği

Çamlıkule Kültür Sanat ve Dayanışma Derneği olarak yaklaşık bir yıldır mahallemizde yozlaşmaya karşı mücadele ediyor ve emekçilerin sorunlarına sahip çıkarak onları biraraya getirmeyi amaçlıyoruz. Bu faaliyetlerimizi 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü çerçevesinde hazırladığımız bir dizi etkinlik ile sürdürdük.

8 Mart etkinliklerini planlamak için öncelikle mahallede oturan emekçi kadınlarla toplanarak, 8 Mart’ın tarihsel anlamı ve etkinliğin nasıl olması gerektiği üzerine bir tartışma gerçekleştirdik. Kadınların bugün yaşadığı sorunların ve bu sorunları kaynağının sorgulandığı tartışma sonucunda 4 Mart günü yapılacak etkinliğe dair bir dizi somut planlama yapıldı. Etkinliğe çağrı amacıyla 200 adet afiş ve birçok el ilanı bastırdık, Pazar yerinde açtığımız imza masalarıyla birçok emekçi ile birebir görüşme imkanı yakaladık.

Nazım Hikmet’in “Kadınlarımız” şiiriyle başlayan etkinliğimiz tüm devrim şehitleri adına yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla sürdü. 8 Mart’ın anlamı hakkında yapılan açılış konuşmasının ardından bir üniversiteli arkadaşımız, Irak’ta savaşta ölen çocuklar adına yazdığı şirini okudu. Daha sonra bir kadın işçi dostumuz fabrikada yaşadığı sorunları anlatmak için söz aldı.

Aralarda emekçi kadınlarla ilgili şiirlerin okunduğu etkinliğimiz, 11 Mart’ta yapılacak olan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü mitingine yapılan çağrı ve müzik grubunun ezgileri eşliğinde çekilen coşkulu halaylarla son buldu.

Etkinliğin hemen sonrasında hep birlikte bir sohbet gerçekleştirildi. Mahallede oturan emekçi kadınların ağırıkta olduğu sohbetimizde; derneğimizin yaptığı çalışmalar ve kuruluş amaçları konuşuldu, ne gibi faaliyetler gerçekleştirilebileceği üzerine tartışmalar yapıldı. Yaklaşık 70 kişinin katıldığı etkinliğimiz saz eşliğinde söylenen türkülerle son buldu.

Çamlıkule Kültür Sanat ve Dayanışma Derneği


Samsun’da 8 Mart etkinlikleri

Samsun’da 8 Mart tartışmaları oldukça erken başladı. İlk toplantılarda 8 Mart’ın “Dünya Kadınlar Günü” olarak kutlanmasını savunan gruplar ile yaşanan ayrışmanın ardından BDSP, DSÖB, ESP, Halkevleri, HÖC, Kaldıraç, Öğrenci Kolektifleri olarak 8 Mart’ı “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlamak için hazırlıklara başladık.

Dünya Emekçi Kadınlar Günü eylemleri 3 Mart günü Anneler Parkı’nda gerçekleştirilen etkinlik ile başladı. Burada çekilen halayların ve söylenen türkülerin ardından Pazar yerine bildiri dağıtılarak öğleden sonra yapılacak olan etkinliğin çağrısı yapıldı. Saat 15:00’te Anneler Parkı’nda toplanılması ile başlayan etkinlik konuşma ile açıldı. Halaylar, şiirler ve sloganlarla süren etkinliğin ardından Anneler Parkı’ndan Gazi Caddesi’ne bir yürüyüş düzenlendi. Yürüyüş boyunca “Cinsel, sınıfsal, ulusal sömürüye son!”, “Kadınlar eyleme, sokağa, özgürleşmeye!”, “Kadın erkek elele, mücadeleye!” sloganları atıldı.

Etkinlikler 4 Mart günü Adalet Mahallesi ve Adalet Parkı’nda gerçekleştirilen bildiri dağıtımı ve basın açıklaması ile sürdü.

BDSP/Samsun

Çağlayan’da kadın mitingi

4 Mart’ta Perpa’da saat 12:00 civarında toplanan gruplar kortejler oluşturarak Çağlayan Meydanı’na slogan ve pankartlarla yürüdüler.

Kadın yürüyüşüne feminist gruplar, Demokratik Özgür Kadın Hareketi, Özgür Kadın, Barış Anneleri İnisiyatifi, Halkevci Kadınlar, İşçi Mücadelesi, TÜM-İGD’li Kadınlar, Çağrı, DİSK Kadın Komisyonu, Novamed İşçileri, KESK’li Kadınlar, Petrol-İş kadın dergisi, Dandy İşçileri, İşçi Kardeşliği Partisi, ÖDP’li kadınlar, SDP’li kadınlar ve SHP pankart ve dövizleriyle katıldı.

Yürüyüş sırasında “Jin, jiyan, azadi!”, “Yaşasın kadın dayanışması!”, “Kimsenin namusu olmayacağız!”, “Yaşasın örgütlü mücadelemiz!”, Sığınaksız bir dünya istiyoruz!”, “Görünmeyen emek sesini yükselt!”, “İşyerinde kreş istiyoruz!” sloganları sıklıkla atıldı.

Tüm grupların miting alanına girmesi ile birlikte kadın mücadelesinde yaşamını yitiren kadınlar anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

8 Mart Kadın Platformu adına ortak metni Nur Sürer okudu. Sürer kadınların evde, işyerlerinde ve toplumsal yaşamda yaşadıkları sorunlardan bahsetti. 1857’de eşit işe eşit ücret için yakılan kadınların 150 yıl sonra da ekonomik şiddet altında yanmaya devam ettiğini, 2005 Aralık ayında Bursa’da 5 tekstil işçisi kadının işverenin daha fazla kâr hırsı nedeniyle üstlerine kapılar kilitlenerek yakıldığını, Urfa Ceylanpınar’da kamyonetlerle tarlalara taşınan, günlük 3 YTL ücretle çalışan tarım işçisi kadınların katilinin siyasal iktidar ve işverenler olduğunu vurgulayan Sürer; “İşçi, emekçi kadınlar tüm baskılara karşı direniyor sendikalaşmak hak almak için mücadele ediyorlar. Antalya Serbest Bölgedeki Novamed işçileri sendikalaştılar. 82’si kadın 84 işçi 5 aydır grevdeler. Onları ve mücadelelerini selamlıyoruz” dedi.

Kadınların özgürlüğünü kazanması için; militarist şoven politikalara son verilmesi; silahlanmaya değil toplumsal hizmetlere bütçe ayrılması; cezaevlerinde F tipi tecrite son verilmesi; korucu-polis-koca tüm tecavüz suçlularının yargılanması; gözaltında taciz, tecavüzün son bulması, faillerinin yargılanması; emperyalist işgallerin son bulması, ABD’nin Ortadoğu’dan çekilmesi; ifade ve örgütlenme özgürlüğü önündeki tüm engellerin kaldırılması; Kürt halkının demokratik taleplerinin kabul edilmesi; toplumsal barışın sağlanması; travesti ve transseksüellere alternatif iş olanakları yaratılması; devletin elini kadın bedeninden çekmesi; devlet tarafından finanse edilen, kadınların denetiminde sığınaklar, barınma evleri açılması; kadın bedeni üzerindeki şiddet ve sömürüye son verilmesi; ders kitaplarından cinsiyetçi öğelerin çıkarılması; toplumsal cinsiyet eşitsizliğine son verilmesi; her alanda pozitif ayrımcılığın uygulanması; seçimde ve siyasi alanda kadına kota uygulanması” talepleriyle mücadele etmesi gerektiğini ifade etti.

Şair Gülsüm Cengiz kadınlar için yazılmış şiirlerini okudu. Novamet’de grevde olan kadın işçiler adına Aysel Gözlü bir konuşma yaptı. İşyerinde kadın işçilerin yaşadıkları sorunlar ve örgütlenme sürecini anlattı. Ardından Barış Anneleri İnisiyatifi adına Lütfiye Gürbüz konuştu. Ulusal kimliği nedeniyle Kürt kadınlarının sorunları daha katmerli yaşadıklarını anlattı.

Rakel Dink ile dayanışmak amacıyla, onun cenaze merasiminde yaptığı konuşma dinletildi. Ardından “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Bıji bıratıye gelan!” sloganları atıldı. Miting Nilüfer Akbal ve Coma Elenya’nın söylediği türküler ve çekilen halaylarla son buldu.

Kızıl Bayrak/İstanbul