9 Mart 2007 Sayı: 2007/09(09)

  Kızıl Bayrak'tan
   Kuşatmayı yarmak için devrimci sınıf mücadelesini yükseltelim!
  Irkçı-şoven histeriye karşı işçilerin birliği,
halkların kardeşliği!
  Kamu TİS’leri hükümetin ve sendika
ağalarının seçim taktiklerinin gölgesi altında
Darbeci Evren’in yeni çıkışının anlamı
Türkiye’de ve dünyada metal işçilerinin
ücretlerinin satın alma gücü - Yüksel Akkaya
Ticari Eğitime Karşı Gençlik koordinasyonu’nun 4. toplantısı…
 Ekim Gençliği’nin 100. sayı etkinliği...
  “Geleceğimiz hakkında söz söylemek
bizim için acil bir ihtiyaç!..”
  13-14 Nisan “GATS, AB Uyum Sürecinde Meslekler Nereye? Sempozyumu...”
  İşçi sınıfının kurtuluşunun kadınların da kurtuluşu olduğunu gören, bunun için
çarpan bir yürek…
  Kadınlar emperyalizme, şovenizme, sömürüye ve ezilmeye karşı alanlardaydı!
  8 Mart etkinliklerinden.
  8 Mart faaliyetlerinden...
  Grev tüm Airbus işletmelerinde!
  Dünyadan kısa kısa...
  ÖSS’ye karşı mücadeleye!
  Özgürlük ve gelecek mücadeleyle
kazanılır!
  Devrimci yurtsever gençlik, durumu görev ve sorumlulukları
  Etkinliklerden...
  Mücadele postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Hollanda’da Dünya Halkları Gençlik Konferansı

Bünyesinde değişik ülkelerden onlarca demokratik kitle örgütünün yer aldığı, Halkların Uluslararası Mücadele Ligi (ILPS) 2-4 Mart 2007 tarihinde Hollanda- Zoetermeer kentinde, çeşitli ülkelerden gençlik örgütlerinin katıldığı bir Dünya Halkları Gençlik Konferansı gerçekleştirdi.

Konferansın organizasyonu esas olarak Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu’na (ATİK) bağlı Yeni Demokratik Gençlik (YDG) tarafından gerçekleştirildi. Filipinler Komünist Partisine bağlı gençlik örgütü, organizasyonda aktif rol alan bir diğer gençlik örgütü oldu.

Konferans esas olarak 3 Mart Cumartesi günü başladı. Cuma günü daha çok uzaktan gelen delegelerin karşılanması, yerleştirilmesi ve konferansta sunulacak metinlerin çeşitli dillere çevrilmesi ile geçti.

Konferansa dünyanın değişik ülkelerinde yaklaşık 40 gençlik örgütü başvuru yapmasına rağmen, başta vize sorunu olmak üzere yaşanan çeşitli aksaklıklardan dolayı pek çok örgüt konferansa katılamadı. Yaklaşık olarak 15 ülkeden (Amerika, Almanya, Brezilya, Kanada, Fransa, Filipinler, Yunanistan, İngiltere, Hollanda, Belçika, İsviçre, Afganistan, İran, Avusturya) çeşitli gençlik örgütlerini temsilen 150’nin üzerinde delege konferansa katıldı. Çoğunluğu yaklaşık 100 kişi ile YDG oluşturuyordu. Filipinli gençler YDG’den sonra en etkin katılan gençlik örgütü oldu.

Konferans, 3 Mart Cumartesi günü saat 10:00’da, Enternasyonal marşının iki dilde (Almanca- Fransızca) okunması ve saygı duruşu ile başladı. YDG adına, konferansı selamlayan kısa açılış konuşmasından sonra, konferansın ilk paneline geçildi. ”Emperyalizm, sermaye ve onların birlik/anlaşmalarının (WTO, GATS, OECD vb.) gençliğin temel hakları olan eğitim ve iş hakkına saldırı ve gençliğin direnişi” başlığını taşıyan panele, YDG (Avrupa), Militan Gençlik Hareketi (Yunanistan) ve Fransa’ dan AGEN adlı öğrenci sendikası temsilcileri katıldılar. Panelistler konuya ilişkin görüşlerinin yanısıra, özellikle Fransa ve Yunanistan’da son zamanlarda gelişen öğrenci-gençlik hareketlerine ilişkin tecrübelerini aktardılar. Panel soru-cevap bölümü ile sona erdi.

Konferansın ikinci gününde (Cumartesi) ülke raporları okundu. Fransa, Yunanistan, Brezilya, Kanada, Filipinler, Afganistan, Belçika’dan gelen delegasyonlar ülkelerindeki gençliğin sorunlarını ve mücadelelerini anlatan sunumlar yaptılar. YDG ise, Avrupa’da örgütlü olduğu ülkelere ait toplu bir rapor sundu. Ardından katılımcılar, sunum yapan ülke temsilcilerine çeşitli sorular sordular. Bu bölümde oldukça verimli tartışmalar yapıldı.

Cumartesi gününün son etkinliği, çeşitli dillerden ve kültürlerden örneklerin sunulduğu adeta mini bir enternasyonal festival niteliğindeydi. Özellikle Filipinli gençlerin sunumları ve kattıkları zenginlik görülmeye değerdi. (Filipinli gençler konferansın sunumunu da üstlendiler ve başarıyla yerine getirdiler.)

Konferansın üçüncü günü yine bir panelle başladı. “Emperyalist saldırganlık, anti-terör yasaları, göçmenlik, sosyal yıkım ve gençlik” başlığını taşıyan bu panele, ILPS’nin Uluslararası Koordinasyon Komite Başkanı Jose Maria SİSON ve ATİK-YDG katıldı. Panel, başarılı sunumlara ve verimli tartışmalar sahne oldu. Bu panelden sonra “Workshop” denilen çalışmaya geçildi.

Bu bölümde üç ayrı çalışma grubu oluşturuldu. Tartışma konuları, ”Almanya’da yapılacak 2007 G-8 zirvesi”, ”Fransa ve Yunanistan’daki gençlik hareketinin öğretileri” ve “Emperyalist saldırganlık ve Ortadoğu” idi. Konferansın genelinde yeterince tartışılmayan sorunlar bu bölümde çok daha ayrıntılı ve verimli bir şekilde tartışıldı.

Bu tartışma ve değerlendirmeler, bunlardan yola çıkılarak alınan kararların konferansa sunulması düşünülüyordu. Zaman darlığından dolayı bu mümkün olmadı. Konferans, sonuç deklarasyonunun okunması ve oylamaya sunulması ile sona erdi.

Bu konferans, delegelerin karşılanmasından programın düzenli olarak akmasına ve konuşmaların en az üç dile (İngilizce, Fransızca, Türkçe) çevrilmesine kadar kusursuz bir organizasyondu. Etkinlik, baştan sona enternasyonal ve devrimci bir atmosferde gerçekleşti.

Bir-Kar Gençliği olarak böylesi bir enternasyonal konferansa ilk defa ve gözlemci statüsünde katıldık. Konferansa katılan Bir-Kar gençlik temsilcisi, Bir-Kar Gençliğini kısaca tanıtan, konferans hakkındaki görüş ve önerilerini belirten ve konferansın ana teması olan emperyalist saldırılara ilişkin görüşlerimizi dile getiren kısa bir konuşma yaptı.

Bu tür enternasyonal etkinliklerin önemi tartışılamaz. Her şey bir yana, uluslararası deneyim ve birikimleri paylaşmak ve mücadeleyi ortaklaştırmak için bu tür araçlar önemli olanaklar sunmaktadır.

Bir-Kar Gençliği olarak bu tür organizasyon ve etkinliklere daha büyük önem verecek ve daha örgütlü bir katılım konusunda özel bir çaba harcayacağız.

Bir-Kar Gençliği


 

Hrant Dink’i anma gecesi...

“Hepimiz Hrant’ız, hepimiz Ermeni’yiz!”

Agos Gazetesi ve Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu, Hrant Dink’i, katledilişinin 40. gününde anmak için 28 Şubat günü saat 21.00’de, Yeni Melek Gösteri Merkezi’nde bir etkinlik gerçekleştirdi.

Etkinliğe Arto Tunçboyacıyan, Aylin Aslım, Aynur Doğan, Bartev Garyan, Birol Topaloğlu, Cahit Berkay, Ruhi Su Dostlar Korosu, Eren Keskin, Gülsüm Cengiz, Hayko Cepkin, Helesa, Kardeş Türküler, Michael Ellison, Mor ve Ötesi, Muammer Ketencioğlu, Nejat Yavaşoğulları, Sayat Nova Korosu, Sarkis Çerkesyan, Sarkis Seropyan, Sema, Vova, Taner Öngür, Vedat Türkali, Yaşar Kurt, Zeynep Tanbay’ın da aralarında olduğu çok sayıda sanatçı ve aydın katıldı.

Etkinlik Hrat Dink’in fotoğraf ve görüntülerin yer aldığı sinevizyon gösterimiyle başladı. Sineviyon “Hepimiz Hrantız, hepimi Ermeni’yiz!” sloganıyla son buldu.

Ardından açılış konuşmasını yapmak üzere Sarkis Çerkezyan sanneye çıktı.

Çerkezyan; “Hrant Dink halkların kardeşliği için önüne çıkan tüm engellerle mücadele etmiştir. Ve bir gazete çıkarmıştır. Dink Türkiye’de herkesin eşit bir şekilde yaşanmasını istedi. Irkçılığı, ayrımcılığı, katliamları bir kez daha lanetliyoruz. Hrant Dink katledildikten sonra da şiddet devam ediyor. İktidarlar bizi ırk, din, cinsiyet olarak bölebilir. Ama umutsuz değiliz. Türkiye’de herkesin kendi kültürünü yaşayabilmesi için daha çok mücadele etmemiz gerekiyor. Bizde ise o azim var” dedi.

Kardeş Türküler ve Sayat Nova Korosu ile Aynur Doğan’ın söylediği şarkılardan sonra Vedat Türkali bir konuşma yaptı. Türkali şunları söyledi: “Hrant Dink bize insanlık mirası bıraktı. Ülkemizde karanlıklardan rant bekleyen bir takım güçler var. Rakel, ‘bir bebekten katil yaratan karanlık’ demişti. Bu karanlık bizi hiçbir zaman umutsuzluğa sürüklememelidir. Biz bu katliamları kimlerin yaptırdığını çok iyi biliyoruz. Gençler, bizim kuşak çok acılar çekti, sizler de çekeceksiniz. Ama karanlığı aydınlığa çıkaracaklar da sizlersiniz!”

Daha sonra Hrant Dink’in eşi Rakel Dink bir konuşma yaparak şunları söyledi: “Tarihi yazanlar, eğitimi, militarizmi de kullanarak daha kolay yazabileceklerini düşünürler. Resmi tarih yetmez, bunu şarkılarla, resimle, heykellerle de süslerler. Ancak resmi tarihi yaratanlar insanların yaşadıklarını silemezler. Nefret ve düşmanlık tohumu ekenler insanlardaki özel hafızayı silmeye çalışırlar. Ama ne yapılırsa yapılsın unutturamazlar. Unutmak ölümdür çünkü. Bir adama ‘yazı yazma’ derler yazar, ‘ülkeyi terket’ derler terketmez. Ve bir gün katlederler o adamı. Katlederek öldürdüklerini sananlar, onun düştüğü yerden yüzbinlerin yürüdüğünü gördüler. Kardeşlerim, işte karanlığın korkusu da bu yüzden.”

Ardından Taner Öngür, Cahit Berkay, Mor ve Ötesi, Nejat Yavaoğulları, Aylin Aslım sırasıyla şarkılar söyledi. Sarkis Seropyan ve Eren Keskin birer konuşma yaptı.

İkinci bölümde Zeynep Tanbay Helesa, Vova, Birol Topaloğlu dans gösterimi yaptılar ve şarkılar söylediler. Roni Marguilles ve Michael Ellison birer konuşma yaptılar. Ruhi Su Dostlar Korosu, Muammer Ketencioğlu, Sema Bartev Garyan şarkılar söyledi ve Gülsüm Cengiz bir konuşma yaptı.

Arto Tunçboyacıyan ve Yaşar Kurt, Hran Dink için yazılan bir şarkı söylediler.

Etkinlik tüm sanatçıların sahneye çıkarak “Sarı Gelin” türküsünün söylenmesinin ardından sona erdi. Etkinliğe 3 bin kişi katıldı.

Kızıl Bayrak/İstanbul