9 Mart 2007 Sayı: 2007/09(09)

  Kızıl Bayrak'tan
   Kuşatmayı yarmak için devrimci sınıf mücadelesini yükseltelim!
  Irkçı-şoven histeriye karşı işçilerin birliği,
halkların kardeşliği!
  Kamu TİS’leri hükümetin ve sendika
ağalarının seçim taktiklerinin gölgesi altında
Darbeci Evren’in yeni çıkışının anlamı
Türkiye’de ve dünyada metal işçilerinin
ücretlerinin satın alma gücü - Yüksel Akkaya
Ticari Eğitime Karşı Gençlik koordinasyonu’nun 4. toplantısı…
 Ekim Gençliği’nin 100. sayı etkinliği...
  “Geleceğimiz hakkında söz söylemek
bizim için acil bir ihtiyaç!..”
  13-14 Nisan “GATS, AB Uyum Sürecinde Meslekler Nereye? Sempozyumu...”
  İşçi sınıfının kurtuluşunun kadınların da kurtuluşu olduğunu gören, bunun için
çarpan bir yürek…
  Kadınlar emperyalizme, şovenizme, sömürüye ve ezilmeye karşı alanlardaydı!
  8 Mart etkinliklerinden.
  8 Mart faaliyetlerinden...
  Grev tüm Airbus işletmelerinde!
  Dünyadan kısa kısa...
  ÖSS’ye karşı mücadeleye!
  Özgürlük ve gelecek mücadeleyle
kazanılır!
  Devrimci yurtsever gençlik, durumu görev ve sorumlulukları
  Etkinliklerden...
  Mücadele postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Kadınlar emperyalizme, şovenizme, sömürüye ve ezilmeye karşı alanlardaydı!

Sınıfsal, cinsel ve ulusal baskıya ve sömürüye karşı kadın-erkek emekçilerin birleşik devrimci mücadelesi!

İstanbul’da hazırlığı günlerdir sürdürülen Dünya Emekçi Kadınlar Günü mitingi 4 Mart günü Kadıköy’de gerçekleşti. Olumsuz hava koşullarına rağmen alanı dolduran binlerce kişi, emekçi kadınlar gününü gür ve coşkulu atılan sloganlarla, omuz omuza çekilen halaylarla karşıladı. 3 bine yakın kişinin katıldığı mitingte öne çıkan vurgu “birleşik mücadele” oldu.

Kitle sabah saat 10:00’dan itibaren Carefourre Natilius’ta toplanmaya başladı. Saat 10.30 civarı yolun kesilmesiyle beraber kortejler dizilmeye başladı. Kortejin en önünde “Kadınlar emperyalist saldırganlığa, ezilmeye, sömürüye ve şovenizme karşı birleşik mücadeleye!” yazılı ortak pankart taşındı. Saat 12:00’yi geçe Kadıköy İskele Meydanı’na doğru yürüyüş başladı.

“Cinsel, ulusal, sınıfsal sömürüye hayır!”

Ortak pankartın arkasında rengarenk harflerle yazılmış “Şiddete, yoksulluğa, yozlaşmaya karşı kadınlar mücadeleye!” yazılı Halk Kültür Merkezleri’nden Kadınlar imzalı pankartlarıyla Halk Kültür Merkezleri yer aldı.

“Emekçi kadınlar örgütlü mücadeleye!”, “Kahrolsun emperyalizm, yaşasın mücadelemiz!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!” yazılı dövizler taşıyan HKM’liler ayrıca Betül Altıntaş, Rosa Luxemburg ve daha birçok kadın devrimcinin fotoğraflarının olduğu dövizler taşıdılar.

HKM’nin ardından KESK’li Kadınlar “Yaşasın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü” şiarlı pankartlarıyla yürüdüler. Mitinge kadın-erkek birarada katılan KESK korteji yaklaşık 50 kişiydi. Kortejde “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!” sloganı sıklıkla atıldı.

KESK’in ardından “Cinsel, ulusal, sınıfsal sömürüye hayır!” yazılı pankartıyla Odak yer aldı. Odak kortejinde ayrıca “İşte, sokakta, evde cinsel tacize son!”, “Her gün 8 Mart, her gün kavga!”, “Kadın olmadan devrim olmaz, devrim olmadan kadın kurtulmaz” dövizleri taşıdı.

EHP’li kadınlar “Kurtuluşun yolu birleşik kadın örgütü!” yazılı pankartlarıyla mitinge katıldılar. “Erkek vuruyor, devlet koruyor!”, “Yaşasın sosyalist feminist mücadele!” yazılı dövizler açan EHP’li kadınlar, döviz şiarlarını ayrıca slogan olarak da attılar.

Hemen ardından “Anasın, işçisin dünyayı istemelisin!” şiarlı pankartıyla AKA-Der ve “Kadınsın, işçisin dünyayı istemelisin!” şiarlı pankartıyla Kaldıraç yürüdü. Peşi sıra Devrimci Parti Mücadelesinde Devrimci Komünistler “Özgürlük savaşan işçilerle gelecek!” pankartını açtılar.

“Kadının kurtuluşu devrimde, sosyalizmde!”

Emekçi Kadınlar Derneği mitinge birden çok pankartla katılan gruplardan biriydi. Önde “Yaşasın Dünya Emekçi Kadınlar Günü” yazılı pankart taşıyan EKD, ayrıca iplerle çekilen şiddeti öne çıkartan bir pankart ve “Kadına yönelik şiddete, yoksulluğa, şovenizme, yozlaşmaya karşı mücadeleyi yükseltelim!” yazılı pankart daha açtı. ESP ise “Kadının kurtuluşu devrimde, sosyalizmde!” yazılı pankart açtı. “Rakel Dink seninleyiz!”, “Hepimiz Lübnanlı, Filistinli, Iraklı kadınlarız!”, “Hepimiz Çerkeziz, Kürdüz, Lazız, Ermeniyiz!”, “Kadınız, özgürlüğümüzü istiyoruz!” yazılı dövizlerin açıldığı EKD ve Üniversiteli-Liseli Genç Kadınlar kortejlerinde, “Gelsin baba, gelsin devlet, gelsin cop, inadına isyan, inadına özgürlük!”, “Yaşasın Dünya Emekçi Kadınlar günü!”, “Cinsel, ulusal, sınıfsal sömürüye son!” sloganları atıldı.

Partizan mitinge, “Kadın-erkek elele, demokratik devrime!” ve “Emperyalist saldırganlığa, cinsel, ulusal, sınıfsal sömürüye ve ezilmeye karşı kadınlar mücadeleye!” yazılı pankartlarıyla katıldılar. Kızıl bayraklarla yürüyen Partizan kortejinde, eylem boyunca “8 Mart kızıldır, kızıl kalacak!”, “Kadın erkek elele, demokratik devrime” sloganları atıldı. Partizan alana Çav Bella’yı söyleyerek girdi.

“Kadınlar partiye, devrime, sosyalizme!”

Komünistler eyleme, “Kapitalizm, çifte sömürü ve baskı demektir! Özgürlük ve eşitlik için mücadeleye!/BDSP” imzalı pankartla katıldılar. Kızıl bayrakları ve dövizleriyle oldukça coşkulu görünen kortejde ayrıca, “Her alanda kadın-erkek eşitliği için yürüyoruz!”, “Kreş hakkı için yürüyoruz!”, “Sigorta hakkı için yürüyoruz!”, “Gece çalışmasının yasaklanması için yürüyoruz!” yazılı pankartlar açıldı. “8 Mart kızıldır, kızıl kalacak!”, “Eşit işe eşit ücret!”, “Zorunlu mesailer yasaklansın!”, “Kadın işçilerin, kadın, ana ve çocuk sağlığına zararlı işlerde çalıştırılması yasaklansın!”, “Kadın olmadan devrim olmaz, devrim olmadan kadın kurtulmaz!”, “Doğumdan önce ve sonra 3’er aylık ücretli izin, tıbbi bakın ve yardım!”, “Kadının kurtuluşu sosyalizmde!”, “8 Mart ücretli izin ve resmi tatil günü ilan edilsin!” yazılı dövizler taşındı.

BDSP kortejinde ayrıca “Çifte sömürü, baskı, şiddet, ayrımcılık, töre cinayeti… Kadının kurtuluşu sosyalizmde!” yazılı pankartıyla Küçükçekmece Emekçi Kadın Komisyonu yer aldı. Yine Tersane İşçileri Birliği, “Kadın-erkek elele, örgütlü mücadeleye!” yazılı pankartlarıyla ve baretleriyle kortejde yer aldılar.

BDSP kortejinde, “Her gün 8 Mart, her gün kavga!”, “Kadınlar partiye, devrime, sosyalizme!”, “Kadın olmadan devrim olmaz, devrim olmadan kadın kurtulmaz!”, “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!”, “8 Mart kızıldır, kızıl kalacak!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!” sloganları sıklıkla atıldı.

“Kadınlar emperyalizme, ırkçılığa, sömürüye karşı birleşelim!”

HÖC kortejinde, “Kadınlar emperyalizme, ırkçılığa, sömürüye karşı birleşelim!/HÖC’lü Kadınlar” imzalı pankart taşındı. Çok sayıda dövizin ve kızıl bayrağın bulunduğu kortejde ayrıca “Kadına yönelik şiddete, yoksulluğa, şovenizme, yozlaşmaya karşı mücadeleyi yükseltelim!” yazılı pankart açıldı. Tutsak anaları ise “Sabo’nun yolundayız!” ve “Tecride karşı direnişte ölümsüzleştiler!” yazılı pankartların arkasında yürüdüler. Başlarını beyaz baş örtüleri ile kızıl bantlarla örten analar, ellerinde ölüm orucunda şehit düşenlerin fotoğrafının bulunduğu dövizler taşıdılar. HÖC kortejinde “Örgütlü kadın, güçlü kadındır!”, “Ulusal, cinsel, sınıfsal sömürüye son!”, “Eşit işe eşit ücret!”, “1857’de Newyork’da 127 kadını, 19 Aralık’ta Bayrampaşa’da 6 kadını diri diri yakanlar aynıdır!”, “Çocuklarımızın uyuşturucu bataklığına saplanmasına izin vermeyeceğiz!”, “Kapitalizm namussuzdur!” yazılı dövizler taşındı.

Divriği Kültür Derneği “Yaşasın 8 Mart” yazılı pankart taşırken, peşi sıra yürüyen Yağbasan Köylüleri Derneği Kadın Komisyonu “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günümüz kutlu olsun!” yazılı pankartla yürüdüler. Ardından çeşitli bileşenler “Kadınlar özgürleşmeden, ezilenler özgürleşemez!” yazılı ortak pankart arkasında yürüdüler. Köz “Bütün dünya işçileri-emekçileri birleşin!” şiarlı pankartlarıyla mitinge katılırken Alınteri “Kadın olmadan devrim olmaz, devrim olmadan kadın kurtulmaz!”, Devrimci Proleter Kadınlar “Herkese iş, çocuğuma ekmek, ruhumuz için gül istiyoruz!” pankartıyla yürüdüler.

Demokratik Kadın Hareketi, “Yeni kadını ve özgür dünyayı yaratma cüretiyle örgütlü mücadeleye!” pankartıyla mitinge katıldı. DHP ise “Yaşasın kadınların devrimci demokratik mücadelesi!” pankart açtı. Çok sayıda döviz taşıyan, yöresel giysileriyle mitinge katılmış kadınların da olduğu DKH kortejinde ayrıca davul ve tef çalındı. Dövizlerin bazılarında “Küresel ısınma kapitalizmin eseridir!”, “8 Mart kızıldır, kadındır!”, “Cinsel, ulusal, sınıfsal sömürüye son!” yazılıydı.

PDD ve Devrimci Hareket yalnızca imzalarının yazılı olduğu pankartlarla, Pir Sultan Abdal Marmara Şubeleri çeşitli dövizlerle katıldılar. Kortejin en sonunda ise “Kadının kurtuluşu sosyalizmdedir!” şiarıyla TİYA yer aldı.

“8 Mart’ı tarihsel anlamına, sınıfsal özüne, devrimci içeriğine uygun kutlamak için alanlardayız!”

Bütün kurumlar alana saat 13.30’da girdi. Ayşe Çetintaş ve Hümeyra Doğan’ın sunduğu program devrim ve sosyalizm mücadelesinde şehit düşenler anısına saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşunun ardından mitingi örgütleyen kurumlar adına hazırlanan ortak metni okumak üzere Melek Altıntaş ve Alev Akgün kürsüye çıktı.

Ortak metinde şunlar söylendi:

“… Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de devlet on yıllardır 8 Mart’ın içini boşaltmaya, sıradan bir ‘kadınlar günü’ne indirgemeye çalışıyor. Ancak bizler 8 Mart’ta yaratılan mücadele geleneğine ve değerlerine sahip çıkıyoruz. Çünkü 8 Mart işçi ve emekçilerin mücadelesinin ürünüdür ve emekçi kadına ait bir gündür.

Bugün yine alanlardayız. Ancak sadece ABD’de vahşice katledilen 129 işçi kadını anmak için değil. Aynı zamanda emekçi kadınların özgürlük ve eşitlik istemi ile tüm emekçilerin sosyal, ekonomik ve demokratik haklarını haykırmak için alanlardayız.

8 Mart işçi sınıfının ve emekçi kadınların mücadelesinin tarihsel bir kazanımı olduğu için alanlardayız.

8 Mart’ı tarihsel anlamına, sınıfsal özüne, devrimci içeriğine uygun kutlamak için alanlardayız!

Kadının çifte ezilmişliğine, baskı ve sömürüsüne hayır demek için alanlardayız.

Emekçi kadınları emperyalizme, şovenizme, sömürüye, ezilmeye karşı bir kez daha mücadeleye çağırmak için alanlardayız!...”

8 Mart’ı iki yıldır tarihsel ve sınıfsal özüne uygun kutlayan devrimci, ilerici kurumların mitingine katılan şair Ruhan Mavruk bu yıl yine kürsüden kitleye seslendi. Filistin’de, Irak’ta, Lübnan’da, zindanlarda, yaşamın her alanında mücadele eden kadınları “Yaşasın kadının kurtuluşu! Yaşasın insanlığın kurtuluşu! Yaşasın dünyanın kurtuluşu! Yaşasın gelecek!” sözleriyle selamlayan Mavruk bir şiirini okudu.

Kürsüden devrimci marşlarını seslendiren Grup Yorum yaptığı konuşma ile kadın-erkek elele mücadele etmenin önemini vurguladı. Tecride karşı mücadelenin bu noktada örnek oluşturduğunu ifade etti.

“Reformistlerin ve feministlerin 8 Mart’ın içini boşaltmasına izin vermeyeceğiz!”

Mitingi örgütleyen bileşenler arasında yeralan Belediye-İş 2 No’lu Şube, BES 1 ve 2 No’lu şubeler, Tüm Bel-Sen 4 No’lu Şube, Tekstil-Sen adına hazırlanan ortak metni BES 2 No’lu Şube Başkanı Şükran Duman okudu. Duman reformistlerin ve feministlerin 8 Mart’ın içini boşaltan tutumunu eleştirdi. Emek örgütlerinin 8 Mart’ın tarihsel ve sınıfsal özüne sahip çıkması gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi:

“… Biz işçilere, emekçilere ait günlerin içini boşaltmak için 1977’de BM Genel Kurulu’nda 8 Mart’ı sıradan bir ‘Kadınlar Günü’ne indirgeme çabaları sürmektedir. Bu çabaları sonuçsuz kalacaktır, çünkü buna izin vermeyeceğiz. 8 Mart, emekçilerin bir mücadele günüdür, talepleri herkesçe bilinmektedir. Bedelini 129 kadın işçi yakılarak ödemiştir ve yüzyıllardır emekçi kadınlar bugün için bedeller ödemeye devam etmektedirler. Bugün iki ayrı 8 Mart kutlaması yapılmaktadır. Neden iki ayrı kutlama? Öncelikli nedenlerden birisi iki ayrı 8 Mart tanımlamasından kaynaklanmaktadır. Kadıköy’de ‘Emekçi Kadınlar Günü”, Çağlayan’da ‘Kadınlar Günü’ 8 Mart, emekçi kimliğinden uzaklaştırıldığında ortaya çıkan tablo, kadınların sorunlarının sistemden, emperyalizmden değil, karşı cinsten yani erkeklerden kaynaklandığı, kadının sorununu, salt cinsel özgürlük ve gece dışarı çıkmaya dayandıran sivil toplumcu bir anlayışa mahkum olunur ki, gelinen nokta; Çağlayan mitingi ortaya çıkmıştır!” KESK’in son zamanlarda 8 Mart’ın içinin boşaltılması eğiliminin bir parçası olmaya başladığını vurgulayan Duman, emekçi kadınların son dönemde karşı karşıya kaldığı sorun ve saldırıları sıraladı.

Irak’ta idam edilmelerine karar verilen 3 direnişçi kadının da kürsüden selamlandığı program Grup Vardiya ile devam etti. Avusturya İşçi Marşı’nın hep bir ağızdan söylenmesinin ardından, cezaevinden yeni çıkmış olan Nevin Berktaş tutsak kadınların sorunlarını ifade etti. Daha sonra, TAYAD adına Naime Kara ve TUYAB adına Seza Mis Soroz birer konuşma yaptılar. Alınteri İşçi Korosu’nun ardından Grup Munzur’un halayları ile miting programı sona erdi.

Kızıl Bayrak/İstanbul


Ankara’da kitlesel ve coşkulu miting...

“Cinsel, ulusal, sınıfsal sömürüye son!”

Ankara’da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü tarihsel ve sınıfsal özüne uygun bir şekilde 4 Mart günü yapılan fiili-meşru mitingle kutlandı. BDSP, DHP, ESP, HÖC, Alınteri, Kaldıraç, AKA-DER, ODAK, SGD, ÇHD Ankara Şubesi ve Partizan’ın örgütlediği mitinge Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğrenci Derneği ve Umut Kültür Derneği de pankartlarıyla katılarak destek sundular.

Kitle, toplanma yeri olan Sakarya Caddesi’nde saat 13:00’te biraraya geldi. Kortejlerin oluşturulmasının ardından Sakarya Caddesi’nden sloganlarla başlayan yürüyüş Tuna Sokak’tan devam etti. Mithatpaşa Caddesi’nin trafiğe kapatılmasının ardından Abdi İpekçi Parkı’nda sona erdi. Burada bir miting gerçekleştirildi. Kolluk güçlerinin eylemi sınırlandırma ve yürüyüşü engelleme çabaları sergilenen kararlılıkla boşa düşürüldü.

Yürüyüşün başladığı Sakarya Caddesi’nde “Yaşasın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü!”, “8 Mart kızıldır kızıl kalacak!”, “Vardık, varız, varolacağız!”, “Cinsel, ulusal, sınıfsal sömürüye son!”, “Şan olsun 8 Mart’ı yaratanlara!”, “Kadına yönelik şiddete son!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiç birimiz!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!”, “Kadın-erkek elele mücadeleye!” sloganları sıklıkla atıldı. En önde “Kadınlar, emperyalizme, şovenizme, sömürüye ve ezilmeye karşı birleşik mücadeleye!” şiarlı ortak pankart açıldı. Mithatpaşa güzergahı üzerinden yaklaşık yarım saat süren yürüyüşün ardından coşkulu bir şekilde miting alanına girdi.

Yürüyüş kolunda “Yaşasın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü! Emekçi kadınlar sömürüye, baskıya, eşitsizliğe karşı mücadeleye!/BDSP”, “Kadınlar, emperyalizme, ırkçılığa, sömürüye karşı birleşelim!/HÖC’lü Kadınlar”, “Tecrite karşı direnişte ölümsüzleştiler!/HÖC’lü Kadınlar”, “Kadınlar, şiddete, şovenizme, yoksulluğa karşı özgürlük istiyor!/ESP”, “8 Mart kızıldır, kadındır!/DHP”, “Evde, okulda, işte çifte sömürüye son!/HFÖD”, “Kadınsın, işçisin dünyayı istemelisin!/AKA-DER”, “Emeğin özgürlüğün için dövüş!/Alınteri”, “Ulusal, cinsel, sınıfsal sömürüye son!/Umut Kültür Derneği”, Kaldıraç ve ODAK pankartları açıldı.

Miting alanı olan Abdi İpekçi Parkı’nda oluşturulan kürsünün etrafında tüm kortejlerin yerleşmesiyle program başladı.

Yapılan açılış konuşmasının ardından şair Zerrin Taşpınar şiirleri ve konuşması ile kürsüde yer aldı. Taşpınar, sorunun bir sistem sorunu olduğunu ve mücadelenin sistemi hedeflemesi gerektiğini vurguladı. Ardından Mamak İşçi Kültür Evleri Tiyatro Topluluğu direnişi anlatan sokak oyunu ile sahnede yerini aldı. Kitlenin ilgi ile izlediği oyunun sonrasında emekçi kadınlar kürsüye çıktılar. İlk olarak bir ana Kürtçe konuşma gerçekleştirdi. Ardından başka bir emekçi kadın Zazaca, kendi dillerinde kadınların yaşadığı sorunları anlattı. Devamında TAYAD’lı bir ana kitleyi selamlayarak hapishanelerde direnen kadının mücadeledeki yerini anlattı.

Emekçi kadınların gerçekleştirdiği konuşmaların ardından İdilcan Müzik Topluluğu sahnedeki yerini aldı. Kitlesel ve coşkulu halayların ardından miting sona erdi.

Tarihsel ve sınıfsal özüne uygun ve güçlü bir devrimci içeriğe sahip olarak gerçekleştirilen mitinge 400 kişi katıldı. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü disiplini, coşkusu ve kararlılığıyla birlikte bir kez daha devrimciler tarafından güçlü bir şekilde sahiplenildi.

Kızıl Bayrak/Ankara


Adana’da coşkulu 8 Mart mitingi...

“Kadın erkek elele, mücadeleye!”

Adana’da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü tarihsel anlamına ve devrimci içeriğine uygun kutlamak için biraraya gelen devrimci, ilerici güçler 4 Mart günü saat 12:30’da İnönü Parkı’nda toplanarak Uğur Mumcu Meydanı’na yürüdü.

Kortejlerin oluşturulmasıyla başlayan yürüyüş coşkulu bir atmosferde, Atatürk Caddesi’nin bir kısmının trafiğe kapatılmasıyla devam etti. En önde “Cinsel, ulusal, sınıfsal sömürüye karşı kadın dayanışması! Faşizme karşı halkların kardeşliği!” pankartı taşındı. Ortak pankartın arkasında sırasıyla Alınteri, DPG, BDSP, ÇHKM, DHP, EKD, ÜGK-LGK, ESP, HÖC’lü Kadınlar, Mücadele Birliği Platformu, Partizan ve ÇÜÖDER-G yerini aldı.

Yürüyüş boyunca “Cinsel, ulusal, sınıfsal sömürüye son!”, “Kadının kurtuluşu devrimde, sosyalizmde!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Yaşasın 8 Mart mücadelemiz!”, “Şan olsun 8 Mart’ı yaratanlara!”, “Kadın erkek elele, mücadeleye!” sloganları coşkuyla haykırıldı.

Miting alanında yerini alan kortejler tek tek selamlandı. Program devrim ve sosyalizm mücadelesinde şehit düşenler anısına yapılan saygı duruşuyla başladı. Daha sonra mitingi örgütleyenler adına hazırlanan ortak metin okundu. Açıklamada 8 Mart’ın tarihçesi anlatıldı. Emperyalist savaşlarda en çok yıkıma kadınların uğradığı ifade edildi. Filistin’de, Afganistan’da, Irak’ta, Lübnan’da işgal askerlerinin taciz ve tecavüzüne maruz kalan kadınların mücadele ön saflarda yeralması gerektiği ifade edildi. Kürt ulusuna yönelik imha ve inkar politikalarının en ağır bedelini Kürt kadınlarının ödediği söylendi. Emperyalist saldırganlığa ve kapitalist sömürüye karşı mücadele çağrısı yapıldı. Toplumsal yaşamın her alanında eşitsizliğe, baskıya, ezilmeye, ayrımcılığa, şiddete, tacize ve sömürüye maruz kalan emekçi kadınların açlığın, sefaletin, işsizliğin bedelini iki kat daha ağır ödedikleri vurgulandı.

Kürsüden TAYAD’lı Aileler adına da bir konuşma yapıldı.

Eğitim-Sen Sakarya Şubesi’ne yapılan saldırı yapılan konuşmalarda kınandı. Saldırı “Faşizme karşı omuz omuza!” sloganıyla yanıtlandı. Programın devamında Nazım Hikmet’in Tanya şiiri okundu.

Denize Ezgi Müzik Grubu’nun seslendirdiği marşlarve türkülerle sona eren mitinge 400 kişi katıldı.

Komünistler eyleme, “Kadının kurtuluşu sosyalizmde!/BDSP” imzalı pankartla katıldı.

Kızıl Bayrak/Adana

Bursa: “8 Mart kızıldır, kızıl kalacak!”

Bursa’da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü devrimci, ilerici güçler tarafından sınıfsal ve tarihsel anlamına uygun olarak 4 Mart günü kutlandı. BDSP, ESP, HÖC, Partizan, BATİS, DPG, EKD, SGD ve Mudanya Deniz Kültür Sanat Evi tarafından örgütlenen eyleme Halkevleri ve İHD destek verdi.

Yürüyüş saat 14.00’te Fomara’dan başladı. Kolluk güçleri eylem boyunca kitleyi taciz etmeye çalıştı. Olumsuz hava koşullarına rağmen eylem oldukça coşkulu geçti.

En önde “Irkçılığa, şovenizme, yoksulluğa, emperyalist saldırganlığa karşı emekçi kadınlar mücadeleye!” ortak pankartı taşındı. Arkasından örgütleyen kurumların imzalarının yeraldığı “Yaşasın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü” pankartı açıldı.

Osmangazi Metro İstasyonu önüne kadar yapılan yürüyüşün ardından burada bir açıklama yapıldı. Açıklamada şunlar söylendi: “Evde, işyerinde, sokakta her gün baskıya, şiddete uğrayan, bedeni ve duyguları yağmalanan, aşağılanan kadınları isyan çığlığını yükseltmeye, sömürüye ve zulme karşı ellerini erkek sınıf kardeşleriyle birleştirmeye, her gün 8 Mart her gün mücadele bilinciyle tüm emekçi kadınları kendi kurtuluşları için mücadeleye çağırıyoruz.”

Eylemde “Kadın erkek elele, mücadeleye!”, “8 Mart kızıldır, kızıl kalacak!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Jin, jiyan, azadi!”, “Her gün 8 Mart, her gün mücadele!” sloganları atıldı. Eylem halayların ardından sona erdi.

Kızıl Bayrak/Bursa