9 Mart 2007 Sayı: 2007/09(09)

  Kızıl Bayrak'tan
   Kuşatmayı yarmak için devrimci sınıf mücadelesini yükseltelim!
  Irkçı-şoven histeriye karşı işçilerin birliği,
halkların kardeşliği!
  Kamu TİS’leri hükümetin ve sendika
ağalarının seçim taktiklerinin gölgesi altında
Darbeci Evren’in yeni çıkışının anlamı
Türkiye’de ve dünyada metal işçilerinin
ücretlerinin satın alma gücü - Yüksel Akkaya
Ticari Eğitime Karşı Gençlik koordinasyonu’nun 4. toplantısı…
 Ekim Gençliği’nin 100. sayı etkinliği...
  “Geleceğimiz hakkında söz söylemek
bizim için acil bir ihtiyaç!..”
  13-14 Nisan “GATS, AB Uyum Sürecinde Meslekler Nereye? Sempozyumu...”
  İşçi sınıfının kurtuluşunun kadınların da kurtuluşu olduğunu gören, bunun için
çarpan bir yürek…
  Kadınlar emperyalizme, şovenizme, sömürüye ve ezilmeye karşı alanlardaydı!
  8 Mart etkinliklerinden.
  8 Mart faaliyetlerinden...
  Grev tüm Airbus işletmelerinde!
  Dünyadan kısa kısa...
  ÖSS’ye karşı mücadeleye!
  Özgürlük ve gelecek mücadeleyle
kazanılır!
  Devrimci yurtsever gençlik, durumu görev ve sorumlulukları
  Etkinliklerden...
  Mücadele postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Ticari Eğitime Karşı Gençlik Koordinasyonu’nun 4. toplantısı…

Gündemler: Gençlik örgütlenmesi sorunu ve mesleki dönüşümler

Ticari Eğitime Karşı Gençlik Koordinasyonu’nun 4. toplantısı 10 Mart Cumartesi günü OLEYİS’te gerçekleşecek. Onlarca üniversiteden bir araya gelen öğrencilerin ortak tartışma kürsüsü olan Ticari Eğitime Karşı Gençlik Koordinasyonu, oluştuğu ilk günden bu yana gençliğin gelecek sorunu ve geleceksizliğe karşı yürütülecek mücadelenin yol ve yöntemleri üzerine düşünce birliği sağlanmaya, ortak tutumlar geliştirilmeye çalışılan bir alan olmuştur. Bu alanın neo-liberal dönüşümler karşısında gençliğin yürütmek zorunda olduğu gelecek mücadelesinde daha etkin bir araca dönüştürülebilmesinin en temel yolu ise bu koordinasyonun daha geniş bir bileşen tarafından sahiplenilmesidir.

Ticari Eğitime Karşı Gençlik Koordinasyonu’nun 4. toplantısının iki temel gündemi olacaktır. Birincisi, neo-liberal politikalar ekseninde mesleki alanlarda yaşanan dönüşümlerdir. Bugün tüm mesleklerde yaşanan piyasa koşullarına entegrasyon süreci ve bu çerçevedeki yasal düzenleme ve fiili uygulamaların sonuçlarının tartışılacağı bu başlıkta, hem genel olarak bu alanlardaki bütünlüklü dönüşümü tartışmak, hem de ayrı ayrı mesleklerde bu dönüşümün yaratacağı sonuçları tanımlamak temel önemde bir yerde durmaktadır. Elbette sorunları tanımlamanın yanı sıra, bu alanda yaşanan dönüşümler karşısında yürütülecek mücadelenin yöntemleri ve araçları tartışılacaktır.

İkinci başlık ise DİSK’in başlattığı tartışmalar ekseninde, bugün gençlik mücadelesi içerisinde yer alan bir takım öznelerce halen tartışılmakta olan Genç-Sen olacaktır. Genç-Sen’in gençliğin gelecek mücadelesinde nasıl bir rol oynayabileceği, bu mücadeleye katkı sunabilmesinin yol ve yöntemlerinin tartışılacağı bu başlık içerisinde elbette gençlik hareketi ile örgütsel araçlar ilişkisi de ele alınacaktır.

Türkiye’nin birçok üniversitesinden katılımcıların olacağı Ticari Eğitime Karşı Gençlik Koordinasyonu her iki başlık açısından da deneyimlerin paylaşıldığı bir kürsü işlevi de görecektir.

Tartışma başlıklarını ana hatlarıyla tanımlamaya çalıştığımız 4. Ticari Eğitime Karşı Gençlik Koordinasyonu toplantısına gençliğin gelecek sorunu ve mücadelesini tartışan, duyarlı bütün kişi ve kurumların katılımını bekliyoruz.


Toplantıya katılım sağlayacak olan üniversiteler:

İstanbul Üniversitesi

Yıldız Teknik Üniversitesi

Mimar Sinan Üniversitesi

İstanbul Teknik Üniversitesi

Boğaziçi Üniversitesi

Ortadoğu Teknik Üniversitesi

Hacettepe Üniversitesi

Ankara Üniversitesi

Ege Üniversitesi

9 Eylül Üniversitesi

Çukurova Üniversitesi

Karadeniz Teknik Üniversitesi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi

Karaelmas Üniversitesi

Kocaeli Üniversitesi

Osmangazi Üniversitesi

Anadolu Üniversitesi

Onsekiz Mart Üniversitesi

Cumhuriyet Üniversitesi

Erciyes Üniversitesi

Uludağ Üniversitesi


Tarih: 10 Mart 2007

Yer: OLEYİS-Türkiye Otel Lokanta Eğlence Yerleri İşçileri Sendikası 

(Adres: Cumhuriyet Cad. Cumhuriyet Apt. No:37/4 Beyoğlu/İstanbul)

Saat 10.00- 13.00

1.Oturum:

Neoliberal politikalar ekseninde mesleki alanlarda yaşanan dönüşümler

Saat 13.00-14.00 Ara

Saat 14.00-17.00

2. Oturum:

Gençlik hareketinde örgüt sorunu ve Genç-Sen tartışmaları


KTÜ: Gözaltılar bizi yıldıramaz!

Bu yıl Türkiye’de üniversite genelinde ilerici öğrenci gençliğe sayısız nedenle soruşturma açıldı, birçok öğrenci okullarından atıldı. Bu yılki soruşturma teröründen KTÜ de nasibini aldı. 70 öğrenciye 200 soruşturma açıldı.

KTÜ’de bulunan devrimci ögrenciler olarak bu sürece “dur” diyebilmek ve her koşulda üniversitelerde varolduğumuzu ve olacağımızı haykırmak için bir kampanya örgütleme kararı aldık.

Birkaç üniversitede çalışması yapılan “Arkadaşıma dokunma!” isimli kampanya 3 hafta sürecek. Rektörlüğün önünde taleplerimizin yazıldığı tişörtlerle alkışlı protesto eylemi gerçekleştirilecek. 3 hafta sonunda yerelde düzenlenecek panelle kampanyaya son vereceğiz.

Eylemlerin ilki 6 Mart günü yapıldı. Eylem İnşaat Fakültesi kantininde taleplerimizin yazılı olduğu tişörtlerin giyilmesiyle başladı. Kitle daha sonra rektörlüğün önüne alkışlarla bir yürüyüş gerçekleştirdi. Yaklaşık 10 dakika süren alkışlı, ıslıklı ve zılgıtlı protesto eyleminin sonunda 9 Mart günü aynı saatte aynı yerde olunacağının duyurusu yapıldı. Açıklamanın ardından İnşaat Fakültesi’ne alkışlarla yüründü. Eylem burada son buldu. Yaklaşık 30 kişi katıldı. Eylemi Ekim Gençliği, Gençlik Derneği Federasyonu, DPG, YDG, Kaldıraç ve ÖDP örgütledi.

Bu eylemin yanısıra kantinin bahçesine ve çevreye “Arkadaşıma dokunma!” şiarlarının yeraldığı pulları yapıştırmaya başladık. Faaliyetimiz sırasında sivil kıyafetli, kendisinin dekan olduğunu iddia eden birisi bir arkadaşımızın öğrenci kimliğini istedi. Kimliği zor kullanarak alan şahıs izinsiz afiş asmaktan suç duyurusunda bulunacağını söyledi. Zorla odaya götürülen arkadaşımıza yapılan haksız müdahale üzerine kendisini dekan olarak tanıtan şahısla tartışmaya başladık. Olay yerine gelen jandarma ekipleri Ekim Gençliği’nden üç arkadaşımızı gözaltına almak istedi. Bu sırada alkışlı protestoya devam ettik ve kitleye ajitasyon konuşmalarıyla seslendik. Üniversitemizde yaşanan baskı ve saldırıları teşhir ettik. Jandarma tarafından gözaltına alınan arkadaşlarımız darba maruz kaldı. Ancak sözlü ve fiili olarak karşılığını verdik. Jandarma komutanlığında bir saat bekletildikten sonra serbest bırakılan arkadaşlarımızı alkışlarla karşıladık.

Bir kez daha haykırıyoruz; üniversiteleri kışlalara çeviren zihniyet yok oluncaya, bütün üniversitelerimizde eşit, parasız, bilimsel eğitim verilene, üniversiteler gerçek sahiplerinin olana kadar bizler üniversitelerde varolacağız.

Ekim Gençliği/KTÜ


Yetkin mühendislik saldırısına hayır!

Yetkin Mühendislik saldırısıyla mühendislik-mimarlık öğrencilerine dayatılan geleceksizliğe karşı safını emekten yana seçen öğrenciler olarak, “Toplumcu Mühendislik-Mimarlık Öğrencileri” imzasıyla İzmir’de de “Yetkin mühendislik saldırısına hayır!” şiarıyla bir çalışma başlattık.

Yetkin mühendislik saldırısından bihaber olan ya da bu saldırının içeriği konusunda yanlış bilgilenme içinde olan mühendislik-mimarlık öğrencilerine, saldırının özünü ve dayandığı sömürü zeminini anlatan bildiri ve imza metinleriyle ulaşıyoruz.

Dokuz Eylül Üniversitesi ve Ege Üniversitesi’nde yetkin mühendislik saldırısına karşı imza masası, bildiri, imza föyü, merkezi gazete ve afiş vb. araçları kullanarak bir çalışma başlattık. Bu araçların yanısıra duvar gazetesi ve anket gibi araçları da kullanacağız.

28 Şubat günü, Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Kampüsü’nde afiş çalışması yaptık. Ardından mühendislik-mimarlık öğrencilerinin yoğun olarak bulunduğu Merkez Cafe’de imza masası açtık ve merkezi gazetemizi öğrencilerle buluşturduk. Ayrıca İnşaat Mühendisliği Fakültesi’nin kantininde masaları dolaşarak imza topladık ve yasa hakkında öğrencilerle konuştuk.

1 Mart günü, Ege Üniversitesi’nde yaptığımız afiş çalışmasının ardından mühendislik öğrencilerinin bulunduğu Gıda Cafe’de imza masası açtık ve gerek masa başından gerekse masa masa dolaşarak öğrencilerle konuşup imza topladık. Özellikle yetkin mühendisliğin yasalaştığı inşaat mühendisliği öğrencilerinin yoğun ilgisiyle karşılaştık.

Ayrıca Bornova Öğrenci Yurdu’nda mühendislik bloğunda toplumcu mühendislik-mimarlık öğrencileri tarafından yetkin mühendislik saldırısıyla ilgili geniş katılımlı toplantılar yapılacak ve anket çalışması yurtta da başlatılacak.

İzmir’de “Yetkin mühendisliğe hayır!” şiarı yükseliyor. Biz toplumcu mühendislik-mimarlık öğrencileri olarak, bu saldırıya karşı daha güçlü bir mücadele yürüteceğiz.

Toplumcu Mühendislik ve Mimarlık Öğrencileri/İzmir