9 Mart 2007 Sayı: 2007/09(09)

  Kızıl Bayrak'tan
   Kuşatmayı yarmak için devrimci sınıf mücadelesini yükseltelim!
  Irkçı-şoven histeriye karşı işçilerin birliği,
halkların kardeşliği!
  Kamu TİS’leri hükümetin ve sendika
ağalarının seçim taktiklerinin gölgesi altında
Darbeci Evren’in yeni çıkışının anlamı
Türkiye’de ve dünyada metal işçilerinin
ücretlerinin satın alma gücü - Yüksel Akkaya
Ticari Eğitime Karşı Gençlik koordinasyonu’nun 4. toplantısı…
 Ekim Gençliği’nin 100. sayı etkinliği...
  “Geleceğimiz hakkında söz söylemek
bizim için acil bir ihtiyaç!..”
  13-14 Nisan “GATS, AB Uyum Sürecinde Meslekler Nereye? Sempozyumu...”
  İşçi sınıfının kurtuluşunun kadınların da kurtuluşu olduğunu gören, bunun için
çarpan bir yürek…
  Kadınlar emperyalizme, şovenizme, sömürüye ve ezilmeye karşı alanlardaydı!
  8 Mart etkinliklerinden.
  8 Mart faaliyetlerinden...
  Grev tüm Airbus işletmelerinde!
  Dünyadan kısa kısa...
  ÖSS’ye karşı mücadeleye!
  Özgürlük ve gelecek mücadeleyle
kazanılır!
  Devrimci yurtsever gençlik, durumu görev ve sorumlulukları
  Etkinliklerden...
  Mücadele postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Dünyadan kısa kısa...

Almanya’da Telekom çalışanlarından eylem

Bonn’da 28 Şubat günü Telekom’un önünde biraraya gelen 12 bin kişi, burada Telekom’da yapılması planlanan değişiklikleri protesto etti. Sözü edilen değişiklik planları 60 bin Telekom çalışanının başka bir kuruma devredilmesini içeriyor.

Buna göre Telekom T-Servisi altında üç alt şirket kuracak. Telekom böylece çalışma masraflarının düşeceğini umuyor. T-Servisi’ne devredilen işçi ve emekçilerin çalışma saatleri 34’ten 38’e çıkarılacak ve saat ücretleri düşürülecek. Hizmet sendikası ver.di Telekom’u planlarından geri dönmedikleri takdirde greve gitmekle tehdit ediyor.


Alman tekeli Bayer’de işçi kıyımı

Alman Kimya ve İlaç tekeli Bayer 950 işçinin işine son veriyor.

Bayer, 28 Şubat günü yaptığı açıklamaya göre, 350 işçinin erken emekliliğe ayrıldığını, kimilerinin tazminat karşılığı çıkmayı kabul ettiğini ve 250 işçinin de tekel bünyesinde başka işlerde çalışmasının önerildiğini açıkladı.

Bayer tekeli geçen yılın Mart ayında doğum kontrol hapı üreticisi Schering’i 17 milyar Euro’ya satın almasının ardında 6 bin işçinin işine son verileceğini açıklamıştı.


Almanya’da neo-Nazi karşıtı gösteriler

Berlin’de her yıl yapılan Nazi yürüyüşü geçen yıla oranla bu yıl çok zayıf geçti. Geçen yılki yürüyüşe 500 Nazi katılırken, bu seneki yürüyüşe 150 Nazi katıldı. 100 kişilik Nazi karşıtı göstericiler ise, müziklerle ve sloganlarla Nazileri protesto ettiler. Gonzerath’da ise 2 bin kişi NPD’yi protesto etmek için sokaklara çıktı.


Alcatel-Lucent tekeli dünya çapında 12.500 işçi çıkaracak

Uluslararası tekellerde işçi kıyımları devam ediyor. Şimdi de Alcatel-Lucent tekeli dünya çapında 80 bin işçisinden 12.500’inin işine son vereceğini açıkladı. Almanya’da da Stuttgart ve Nürnberg’deki fabrikalardan 870 işçi çıkarılacak.

2006 yılında ABD tekeli Lucent tarafından üstlenilen Fransız Alcatel tekeli, sabit telefon hattında dünya birincisi, cep telefonu ve internet tekniği konusunda da dünya ikincisi bir tekel haline gelmişti. İşçilere büyük sözler verilerek yapılan bu birleşme sonunda dünya çapında siparişlerin azaldığı iddia edilerek tekelin yeniden yapılandırılması ve işçi çıkarma gündeme getirildi.


Zambia’da maden işçileri grevde

Bakır madenlerinde çalışan işçiler, 28 Şubat gününden beri grevdeler. İşçiler %40 ücret artışı talep ediyorlar. İşveren ise %16 artış önermişti. Madenciler fabrika önlerinde barikat kurarak giriş-çıkışları kapattılar, üretimi durdurdular.

Sarı sendikacıların ocaklarına dönmeleri ve ancak bu şekilde taleplerini kabul ettirebilecekleri yalanlarına kanmayan işçiler grevlerini sürdürüyorlar.


Çin askeri bütçesini artırıyor

Çin bu yılki askeri bütçesini artırıyor. Panzerlerin, raketlerin, askeriyeye ait binaların ve diğer gereçlerin modernize edilmesi gerekçesiyle 34 milyar euro bütçenin arttırılması planlanıyor. Bu rakam 2006’ya göre %17,8 oranında bir artışı ifade ediyor. Çin bir önceki yıl da askeri bütçesini yüzde 15 civarında arttırmıştı.

Emperyalist devletler arasındaki silahlanma yarışı son hızda devam ediyor. Dünya ekonomisinde etkin bir yeri olan Çin askeri bir güç olarak da önplana çıkmaya çalışıyor. Çin’in silahlanmaya ayırdığı bütçeyi arttırması başta ABD olmak üzere, diğer emperyalistleri rahatsız ediyor.


Daha fazla 1 Mart, daha fazla direniş!

1 Mart 2003 tarihinde; emperyalist savaşa ve saldırganlığa karşı 50 bini aşkın işçi ve emekçi Ankara Sıhhıye Meydanı’nı doldurarak Irak’a asker gönderme tezkeresinin geri çekilmesinde önemli bir rol oynamış, bu kanlı işgali onaylamadığını göstermişti.

1 Mart’ın 4. yıldönümünde ÇHD, Kaldıraç, SDP, HÖC, İşçi Mücadelesi, Anti-Kapitalist, EHP, SODAP, ESP, ILPS, Odak, PDD, HKM, TÖP ortak bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Taksim Atatürk Kültür Merkezi önünde saat 19.00’da toplanan eylemciler “Emperyalizme, işgale, işbirlikçiliğe, ırkçılığa ve şovenizme karşı birleşik mücadeleyi yükseltelim!” yazılı pankartı açarak Dolmabahçe Meydanı’na kadar sloganlarla yürüdüler. Yürüyüş boyunca sıklıkla “Daha fazla 1 Mart, daha fazla direniş!”, “Emperyalistler, işbirlikçiler 6. Filo’yu unutmayın!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Emperyalistler yenilecek, direnen halklar kazanacak!”, “Irak/Filistin halkı yalnız değildir!” sloganları atıldı.

Ses aracı polisin keyfi bir biçimde engellemesi nedeniyle kullanılamadı. Dolmabahçe’de yaklaşık 20 dakika ses aracını bekleyen eylemciler polisin tutumunu protesto etmek için 5 dakikalık oturma eylemi yaptılar. Oturma eylemi sırasında ‘Çav bella’ ve ‘Gün doğdu’ marşları söylendi.

Kurumlar adına yapılan ortak açıklamayı okuyan Eyüp Baş, aradan dört yıl geçmiş olmasına rağmen emperyalizmin ve işbirlikçilerinin halklara yönelik saldırılarının daha da pervasızlaşması dışında bir değişiklik olmadığını vurguladı.

Halkların bu kadar pervasızca kanlarının döküldüğü bu günde ırkçılığa, şovenizme karşı çıkmanın, “Yaşasın halkların kardeşliği!” sloganını haykırmanın, yeni saldırı planlarının hazırlandığı bu günde emperyalizmin işgallerine, katliamlarına, saldırılarına ortak olan, eli halkların kanına bulaşan iktidarın işbirlikçiliğini teşhir etmenin, acil bir görev olduğunu söyledi.

Basın açıklamasının ardından Vardiya Müzik Grubu Avusturya İşçi Marşı’nı söyledi. Açıklamaya yaklaşık 600 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak/İstanbul

İzmir’de BDSP, HÖC, Kaldıraç, Alınteri, ESP ve Partizan tarafından 1 Mart tezkeresinin yıldönümü vesilesiyle basın açıklaması gerçekleştirildi.

1 Mart günü saat 13.00’te Konak Kemeraltı girişinde yapılan eylemde “Emperyalistlerle, siyonistlerle işbirliğine son!” ve “Emperyalizm ve siyonizm yenilecek, direnen halklar kazanacak” pankartları açıldı.

Yapılan açıklamada Irak’da idam edilecek 3 kadın direnişçiye dikkat çekildi ve emperyalist-siyonist ittifakın Ortadoğu’ya yönelik gerçekleştireceği yeni saldırılara karşı mücadele edileceği vurgulandı.

Eylemde, “Kahrolsun AB-ABD emperyalizmi!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Katil ABD Ortadoğu’dan defol!”, “Emperyalizm yenilecek, direnen halklar kazanacak!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak/İzmir