22 Eylül 2006 Sayı: 2006/37 (37)
  Kızıl Bayrak'tan
   Özgürlüğün yolu emperyalizme ve her türden gericiliğe karşı birleşik devrimci mücadeleden geçer
  Diyarbakır halkı devlet terörüne boyun eğmedi
  Uzun soluklu bir mücadeleye hazırlanmalıyız
  Sendikacılar Miami'ye, askerler Lübnan'a!
  İMF-TÜSİAD patentli sosyal yıkım programlarına geçit vermeyelim!
"Laik Cumhuriyet" düzeninde tarikatlar cirit atıyor
"Meşru ve fiili mücadele" bir söz kalıbı olmaktan çıkarılmalıdır!
BJ Tekstil işçileri mücadelelerine devam ediyor!
Eylem ve etkinliklerden
 "Tarihin sonu"ndan "post demokrasi"ye... / Orta sayfa
  Ulucanlar katliamının 7. yılında; Direniş öğretmeye devam ediyor!
  Tersane İşçileri Birliği Derneği açıldı!
  TMMOB mecliste görüşülen yasalara karşı yürüdü
  Siyonistler savaşı yeniden başlatma tehdidi savuruyor
  14. Bağlantısızlar Zirvesi Havana'da gerçekleşti
  Dünya'dan kısa kısa
  Büyük tekeller rekabetin faturasını işçilere kesiyor
  Diyarbakır katliamını lanetliyoruz! / Sosyalist Şoreşger
  Eylem ve etkinlik haberleri
  Bir-Kar Gençliği "Enternasyonal Gençlik Buluşması"na hazırlanıyor!
  Sermayeyi okullardan, emperyalizmi Ortadoğu'dan kovacağız!
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

BJ Tekstil işçileri mücadelelerine devam ediyor!

BJ Tekstil'de işçilerin sendikalaşma haklarına yönelik saldırılar devam ediyor. BJ patronu sendikalaşma çalışmasının başlangıç aşamasında 23 işçiyi işten çıkararak sendikalaşmanın önüne geçmeye çalışmış, ancak işçiler örgütlenme çalışmasını daha da hızlandırarak bu saldırıyı boşa çıkarmışlardı. Her türlü baskıya rağmen işçiler sendikalaşmakta ısrar edince, “gerekirse fabrikayı kapatırım” diyen BJ patronu, işçilerin büyük kısmını gruplar halinde işten çıkarmaya başladı.

15 Eylül Cuma sabahı işçilerin işbaşı yapmasıyla işten çıkarmalar başladı. Önce dikim bölümünde çalışan 50 işçinin tümüne çıkış verildi. Daha sonra ütü, paket ve yıkama bölümlerinde çalışan işçileri de işten atan BJ patronu, toplam 125 işçiyi işten çıkardı. İşten atılan işçilere ücretleri ve tazminatları ödenmedi.

İşten atılan işçiler fabrikanın önünde bekleyerek ücretlerini ve tazminatlarını talep ettiler. Bunun üzerine jandarma fabrikanın önüne gelerek işçilerin beklemesini engellemeye çalıştı. Fabrikanın önünde beklemenin “yasal olmadığını” belirterek işçilerin dağılmasını istedi. İşçiler patronun yaptıklarının yasal olmadığını söyleyerek bekleyişlerini sürdürdüler.

İşçiler paydoslarda ve iş çıkışlarında “İşçi-sendika el ele!”, “İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız!”, “Sendikal faaliyet engellenemez!” sloganları atarak akşam paydosuna kadar fabrikanın önünde bekleyişlerini sürdürdüler. 18 Eylül Pazartesi günü tekrar fabrikanın önüne geleceklerini ifade ederek, ücretlerini ve tazminatlarını almadan buradan ayrılmayacaklarını dile getirdiler.

18 Eylül sabahı saat 08:00'den itibaren fabrikanın önünde slogan ve alkışlarla eylem yapan işçiler, akşam saatlerine kadar eylemlerine devam ettiler. İşçilerin eyleme başlamasıyla jandarma da fabrikanın önüne gelerek işçileri fabrikadan uzaklaştırmaya çalıştı. Ama işçiler kararlı davranarak fabrikanın önünde ayrılmadılar.

Saat 10:00'a doğru patronun fabrikaya gelmesiyle tepkiler daha da yoğunlaştı. Patron ıslıklarla ve sloganlarla protesto edildi. “Akbulut şaşırma sabrımızı taşırma!”, “Sendika hakkımız engellenemez!”, “Din, iman dediler hakkımızı yediler!” sloganlarını atan işçiler ile fabrika yöneticileri ve jandarma arasında kısa süreli bir gerginlik yaşandı.

BJ işçilerinin örgütlü olduğu Teksif Yedikule Şubesi de saat 14:00'te fabrikanın önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. “İş, ekmek yoksa barış da yok!”, “BJ işçisi yalnız değildir!”, “Sendika hakkımız engellenemez!” yazılı dövizlerin taşındığı basın açıklamasında, “Yaşasın işçilerin birliği!”, “Direne direne kazanacağız!”, “İşçi sendika omuz omuza!” sloganları atıldı. Teksif Sendikası Eğitim Uzmanı ve Türk-İş bölge temsilcisinin birer konuşma yaptığı basın açıklamasında basın metnini Teksif Genel Başkan yardımcısı Nazmi Irgat okudu. Açıklamada, “Sendikal özgürlükleri yakalamak, anayasal ve sosyal haklarını kullanmak isteyen BJ Tekstil işçilerine uygulanan baskı, kıyım noktasına gelmiş, son etapta 147 üye arkadaşımızın işine son verilmiştir… Unutulmamalıdır ki BJ işçisi yalnız değildir. Teksif Sendikası, kendisine güvenerek, inanarak yola çıkan BJ işçilerini asla yalnız bırakmayacaktır” denildi.

Sendikacılar açıklamanın ardından fabrikayı terkettiler. İşçiler ise akşama kadar fabrika önündeki bekleyişlerini sürdürdüler. Akşam çıkışında içerden çıkan işçi arkadaşlarını yine sloganlarla karşıladılar.

Kızıl Bayrak/Esenyurt

---------------------------------------------------------------------------------------

Patron saldırtıyor, AL-CO işçileri direnmeye devam ediyor!

Hayyam Garipoğlu'nun patronu olduğu AL-CO Tencere Fabrikası'nda saldırılara rağmen direniş sürüyor. Patronun direnişi kırmak için Adana'dan getirttiği ve fabrikada kalan işçiler geçtiğimiz haftalarda direniş çadırına saldırmış, direnişteki işçiler arasından yaralananlar olmuştu.

Direniş çadırı yıkılan AL-CO işçileri saldırıya direnişle yanıt vermişler ve fabrikaya yakın bir yerde bekleyişlerine kararlılıkla devam etmişlerdi. Direnişe Kocaeli'deki sendikalardan, siyasi partilerden ve çevre fabrikalardaki işçilerinden destekler de sürüyor.

AL-CO işçileri geçtiğimiz günlerde bir kez daha direniş kırıcı işçilerin bıçaklı, sopalı saldırısına uğradılar. Fabrikadan çıkan, ellerinde demir çubuk ve sopalar taşıyan yaklaşık 70 kişi, direnişçi işçilere azgınca saldırdı. Saldırı sırasında aralarında şube yöneticileri ve işyeri temsilcilerinin de bulunduğu 4 kişi yaralandı. Yaralı işçilerden Serdar Durak Kocaeli Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı.

İşçilere saldıran grup uzun süre Trakya Sanayi AŞ'deki Birleşik Metal-İş İşyeri Temsilciliği'ni taşlayarak temsilcilik odasını harabeye çevirdi. Tüm saldırılar boyunca patronun yanında saf tutan jandarma ekipleri de saldırganları gözaltına almak yerine direnişteki işçileri gözaltına aldı. Dışarıda işçilere destek için bekleyenlere coplarla saldırdı.

Jandarmanın saldırısı sırasında Birleşik Metal-İş Kocaeli Şube Başkanı Ahmet Durak da gözaltına alınarak karakola götürülenler arasındaydı. Gözaltından çıktıktan sonra açıklama yapan Durak, içerideki işçilerin çalışmaya değil patronun kolluk gücü olmaya geldiğini söyledi. Fabrikada kalan işçilerin sağlıksız koşullarda barındırılmasının bile suç olduğunu söyleyen Durak, bu olayların 50 gündür yaşandığını, bundan sonra daha büyük olayların yaşanabileceğini, il yöneticilerinin ve mülki amirin olaya el koyması gerektiğini ifade etti.

Trakya Sanayi A.Ş içerisinde Birleşik Metal-İş'in örgütlü olduğu diğer fabrikalardaki işçiler de patrona tepki olarak işyerlerini terketmeyerek saldırıyı protesto ettiler.

Kızıl Bayrak/Kocaeli

---------------------------------------------------------------------------------------

Saldırıya uğrayan AL-CO işçilerinden suç duyurusu...

AL-CO'daki direnişi kırmak ve sendikal örgütlülüğü dağıtmak amacıyla patronun dışarıdan getirttiği işçiler, 16 Eylül günü, patronun talimatıyla Birleşik Metal-İş Sendikası'nın İşyeri Temsilciliği'ne saldırmışlardı. Ellerinde taş, sopa ve bıçaklarla temsilcilik odasına saldıran yaklaşık 70 direniş kırıcı, aralarında sendika işyeri temsilcilerinin de olduğu 4 kişiyi yaralamışlardı. Bir işçinin bıçakla yaralandığı saldırıda jandarma ekipleri saldıranları değil saldırıya uğrayanları gözaltına alarak, patronun tarafında olduğunu bir kez daha göstermişti.

Saldırıdan sonra Trakya Sanayi işçileri toplu olarak hazırladıkları dilekçeleri Cumhuriyet Savcılığı'na ileterek suç duyurusunda bulundular. 18 Eylül günü Kocaeli Adliyesi'ne giden yaklaşık 60 işçi ve Kocaeli BMİS şube yöneticileri, yaptıkları suç duyurusunda, gerçekleştirilen saldırılarda sadece direniş kırıcıların değil jandarma güçlerinin de yeraldığını ifade ettiler. Durumun ciddiyetinin ancak ölümler yaşandığı zaman anlaşılacağını belirttiler.

İşçiler, AL-CO Alüminyum ve Madencilik AŞ patron vekilleri Handan Garipoğlu, Ramazan Ay, Gülşen Selçuk ve Sedat Gökçe hakkında suç duyurusunda bulundular. Adliye önünde yaptıkları basın açıklamasında, sendikalaşma haklarını sonuna kadar kullanacaklarını söylediler.

Kızıl Bayrak/Kocaeli

----------------------------------------------------------------------------------------

Combro Özay'da işten atmalara eylemli yanıt…

Gebze'de bulunan Combro Özay Plastik Fabrikası işçileri Petrol-İş Sendikası'na üye oldular. Sendikal örgütlülükten rahatsız olan Combro Özay patronu geçtiğimiz hafta 4 işçinin işine son verdi. Atılan arkadaşlarının geri alınması ve bir daha işten atma olmaması talebiyle patronla görüşmek isteyen işçilere patronun yanıtı jandarma çağırmak oldu. Jandarma bir işçiyi gözaltına aldı. İşçiler patronun bu tavrını protesto etmek için fabrika önünde eylem yaparken, patronun atılan arkadaşlarının işe geri dönmesini kabul ettiği açıklandı.

Kızıl Bayrak/Kartal