03 Mayıs'03
Sayı: 17 (107)


  Kızıl Bayrak'tan
  İşçi sınıfı kazanılmadan 1 Mayıslar kazanılamaz!
  İstanbul'da 1 Mayıs...
  Ankara'da 1 Mayıs...
  Ankara'da 1 Mayıs'a yoğun gençlik katılımı...
  Türkiye'de 1 Mayıs...
  İzmir'de 1 Mayıs...
  1 Mayıs eylemlerinden...
  Irak halkının direnişi işgalcilerin planlarını bozacak!
  Irak'ta yeni bir Vietnam sendromu korkusu
  Kölelik yasası TBMM Genel Kurulu'na geliyor...
  Özelleştirme yağmasına karşı topyekûn mücadeleye!
  1 Mayıs dünya ölçüsünde yaygın ve kitlesel gösterilerle kutlandı
  Almanya'da 1 Mayıs...
  Dünyada 1 Mayıs...
  Depreme değil çürümüş düzene isyan!
  Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan...
  1 Mayıs çalışmalarından...
  1 Mayıs çalışmalarından...
  1 Mayıs çalışmalarından...
  İsviçre'de Ekim Gençliği kampı...
  Devrim davasının yenilmez neferi Hatice Yürekli'yi andık...
  İmparatorluğun şeytani dehası: Irak yeniden ayağa kalkacak mı?
  Bıji 1 Gulan!
  Mücadele postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 
Esenyurt’ta 1 Mayıs’a hazırlık çalışmaları...

Daha etkin bir sınıf çalışmasına doğru!

Bu 1 Mayıs emperyalist saldırganlığa karşı işçi sınıfının enternasyonalist mücadele bayrağının yükseltileceği, onlara yakıp yıktıkları dünyanın sahipsiz olmadığının gösterileceği bir gün olmalıydı. Öte yandan işçi sınıfı, kapitalist sömürü ve yıkım politikalarına karşı da kendi taleplerini en güçlü şekilde dile getirmeliydi. Bu politik eksendeki 1 Mayıs hazırlıklarımıza Mart ayında başladık.

İlk olarak 1 Mayıs’ı ve hazırlık çalışmalarını tartışmak üzere kendi güçlerimiz üzerinden bir toplantı örgütledik. Toplantıda 1 Mayıs’ın siyasal anlamı üzerinde duruldu, emperyalist savaşa karşı mücadelede işçi sınıfının inisiyatifi ele alması bakımından 1 Mayıs’ın önemli bir imkan olduğu vurgulandı. İşçi sınıfının karşı karşıya olduğu diğer saldırılar dile getirildi. Tarihsel hakların gaspı anlamına gelen kölelik yasasına karşı mücadele açısından da 1 Mayıs’ın en güçlü bir şekilde örgütlenmesi gerektiği belirtildi.

Toplantıda 1 Mayıs kampanyasının nasıl örgütleneceği üzerinde de duruldu. 6 Nisan mitingine katılım, hemen arkasından 1 Mayıs’a dönük genel propaganda ve katılımı örgütleme çalışmalarına başlanması kararlaştırıldı. İşin pratik yönüne ilişkin öneriler tartışıldı, görev paylaşımı yapıldı.

6 Nisan mitingini 1 Mayıs’ın bir provası olarak nitelendirdik ve güçlü bir katılım için güçlerimizi seferber ettik. Mitinge kendi güç ve olanaklarımız çerçevesinde anlamlı bir katılım sağladık. Bunun güçlendirdiği bir motivasyonla 1 Mayıs çalışmalarımıza başladık.

Yaygın bir propaganda çalışması

BDSP’nin çıkartmış olduğu 1 Mayıs bildirileri çalışmamızın ilk aşamasında kullandığımız en temel araç oldu. Yaklaşık 16 bin bildiri kullandık. Bildirilerimizi Esenyurt ve çevresinde bulunan 30’a yakın önemli işletmeye ulaştırdık. Colins, Makel, Öztiryakiler, Gimsan, Örma, Hisar Çelik, Pan Oto, Sönmez Metal, Aktaş Plastik, Sönmez Kalıp, Dizayn Boru, Castle Blair, Günkar Tekstil, Teknorot, Turaş, Erzincan Bakır, Venüs Giyim gibi işletmelerde dağıtımlar yer yer sözlü propaganda eşliğinde yapıldı. Beko, Bıçakçılar, Ravelli, Gezer Terlik, Muya ve Erkul Kozmetik işçilerine ise gene sözlü propaganda eşliğinde yapılan servis dağıtımlarıyla seslendik.

Bildiri dağıtımında fabrikalar öncelikli olmakla birlikte bununla sınırlı kalmadı. Seçim döneminde edindiğimiz deneyimden de faydalanarak yaygın bir semt dağıtımı yaptık. Depo, Köyiçi, Balıkyolu ve Kıraç’ta oturan binlerce emekçiye bildirilerimizi ulaştırdık.

Bildirilerden sonra sıra işçi ve emekçilere afişlerimizle seslenmeye gelmişti. Sürekli kötü giden havalar planlarımızı bir parça aksatsa da Esenyurt, Beylikdüzü, Kıraç, Haramidere gölgeleri ve E-5 karayolu güzergahında etkili bir afiş çalışması yapıldı. Özellikle semt aralarında ve fabrika bölgelerindeki afişlerimiz başkalarının buralarda afiş yapma alışkanlığı olmadığı için 1 Mayıs’a kadar duvarları süsledi. 1 Mayıs öncesinde Esenyurt’taki işçi ve emekçilere onbinlerce kuş yaparak seslendik.

1 Mayıs’a hazırlık pikniği

6 Nisan mitinginden itibaren fabrikalardaki ve semtlerdeki kitle çalışmasının bir önemli boyutunu da 1 Mayıs’a hazırlık pikniğinin örgütlenmesi oluşturdu. Çevremizdeki tüm güçler pikniğin örgütlenmesi işinde seferber oldular. Havanın ilerleyen günlerde dahi kötü olması insanları bir parça kaygılandırsa da motivasyon bozulmadı. Hem pikniğe katılımın örgütlenmesi, hem de orada sunulacak programın hazırlanması konularında çevremizdeki herkesin enerjisinden olabildiğince yararlanmaya çalıştık. Pikniğe bölgeden 150’nin üzerinde insan katmayı başardık. Katılımcıların önemli bir bölümünü fabrikalarından küçük gruplar halinde gelen işçiler oluşturuyordu.

Olanaklar güce dönüştürmek için daha fazla çaba!

Başından itibaren 1 Mayıs’a hazırlık çalışmalarını katılımı güçlü tutmaya endekslemedik. Katılımın güçlü tutulması elbette ki bizim için çok önemliydi. Fakat en az bunun kadar önemli olan bir diğer hedefimiz, 1 Mayıs gündeminden de faydalanarak bölgemizde daha fazla sayıda işletmeye, işçi ve emekçiye ulaşmak, daha yetkin bir politik faaliyet kapasitesini bu çalışma içerisinde yaratmaktı.

İlk sonuçlar üzerinden baktığımızda bu amacımıza belli sınırlar içerisinde ulaştığımızı şimdiden söyleyebiliriz. Kitle çalışmasında deneyim kazanma ve yetkinleşme, daha fazla insanı çalışmanın ihtiyaçları için seferber edebilme gibi konularda düne göre daha ilerdeyiz.

BDSP çalışanları/Esenyurt



1 Mayıs pikniğinden gözlemler...

Esenyurt ve Sefaköy İşçi Kültür Evleri’nin ortaklaşa düzenledikleri 1 Mayıs’a hazırlık pikniğine ben de katıldım. Bu piknikle ilgili gözlemlerini aktarmak istiyorum.

Sabah saat 08:00’de insanlar araba kalkış noktalarında toplanmaya başladılar. Gözlerinde ve yüzlerinde büyük bir coşku vardı. Bu tablo beni olumlu yönde etkiledi. Açıkçası bu kadar katılım beklemiyordum. Otobüslerde hep birlikte türküler ve marşlar söyledik. Pikniğin iyi bir çalışması yapılmıştı. Herkes emeğini katmıştı. Beklenenin üzerinde bir katılım vardı. Esenyurt’tan hareket eden 3 büyük otobüs tıkabasa doluydu. Hatta bir kısım arkadaşımız ayakta kaldı.

Piknik alanına vardığımızda hemen programla ilgili hazırlıklara başladık. Hazırlıklar yapıldıktan sonra devrim şehitleri adına bir dakikalık saygı duruşunda bulunduk. Aileler evlerinde yaptıkları yiyecekleri getirip ortak mutfağa bıraktılar. Hazırlanan ortak sofrada yemek yenildi.

Piknik komitesinde görev alan arkadaşlardan bazıları nedense sorumluluklarını yerine getirmediler. Buna rağmen insanlar hoşgörüyle karşılayıp hiçbir tepki göstermediler. Aslında oradaki insanların tepki gösterip görev alan arkadaşların görevlerini yapmaları için uyarmaları gerekiyordu. Bunun pikniğimize katılan yeni insanlar üzerinde olumsuz etkisi oldu. Bazı ailelerinin ayrı piknik yapıyormuş gibi davranmaları da hoş olmadı, insanları olumsuz etkiledi.

Üniversitede okuyan genç arkadaşların ayrı bir yerde ayrı bir programla kendi pikniklerini yapması çok iyi oldu. Bu takdire değer bir çalışmaydı.

Esenyurt İKE halk oyunları ve şiir grubu gerçekten çok iyiydi. İnsanlara unutamayacakları zevkli dakikalar yaşattılar.

Bu ve benzeri çalışmalar insanlar üzerinde genelde olumlu bir etki bırakıyor. Tabii amacına uygun olursa. Bazı eksiklerin olmasına rağmen piknik iyiydi. Bu pikniği düzenleyen Esenyurt ve Sefaköy İKE’ye başarılar diliyorum.
Evren Sanayi Sitesi’nden

SY Kızıl Bayrak okuru bir işçi



“Söz üniversitede!” kampanyamızı şenlikle tamamladık!

YTÜ Paralı Eğitim Karşıtı Öğrenci Platformu ile İÜ Emperyalist Savaş Karşıtı Öğrenci Platformu tarafından birlikte düzenlenen “Söz üniversitede!” kampanyası ile başlattığımız anket çalışmamızın sonuçlarını, İstanbul Üniversitesi’nden sonra Yıldız Teknik Üniversitesi’nde de bir şenlikle açıkladık.

25 Nisan Cuma günü sabahtan itibaren şenliğin hazırlıklarına başladık. Afiş ve el ilanlarımızla şenliğini duyurusunu etkin bir şekilde yaptık. Şenlik alanına anket sonuçlarını açıklayan grafiklerimizi ve 1 Mayıs alanında kullanacağımız pankartımızı astık. Tonoz Kantin önünde saat 11.00’den itibaren halaylar ve türkülerle şenlik başladı. Grup Soluk ve Gökhan Birben’in sahne aldığı şenlik saat 15:30’da bitti.

Şenliğe yaklaşık 200 kişi katıldı. Özellikle Karadeniz ezgileri eşliğinde oynanan halk oyunları sırasında insanların coşkusu arttı. Emperyalizmin işgali devam ettiği sürece susmayacağız, eylemlerimize devam edeceğiz.

YTÜ Paralı Eğitim Karşıtı
Öğrenci Platformu