03 Mayıs'03
Sayı: 17 (107)


  Kızıl Bayrak'tan
  İşçi sınıfı kazanılmadan 1 Mayıslar kazanılamaz!
  İstanbul'da 1 Mayıs...
  Ankara'da 1 Mayıs...
  Ankara'da 1 Mayıs'a yoğun gençlik katılımı...
  Türkiye'de 1 Mayıs...
  İzmir'de 1 Mayıs...
  1 Mayıs eylemlerinden...
  Irak halkının direnişi işgalcilerin planlarını bozacak!
  Irak'ta yeni bir Vietnam sendromu korkusu
  Kölelik yasası TBMM Genel Kurulu'na geliyor...
  Özelleştirme yağmasına karşı topyekûn mücadeleye!
  1 Mayıs dünya ölçüsünde yaygın ve kitlesel gösterilerle kutlandı
  Almanya'da 1 Mayıs...
  Dünyada 1 Mayıs...
  Depreme değil çürümüş düzene isyan!
  Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan...
  1 Mayıs çalışmalarından...
  1 Mayıs çalışmalarından...
  1 Mayıs çalışmalarından...
  İsviçre'de Ekim Gençliği kampı...
  Devrim davasının yenilmez neferi Hatice Yürekli'yi andık...
  İmparatorluğun şeytani dehası: Irak yeniden ayağa kalkacak mı?
  Bıji 1 Gulan!
  Mücadele postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 
Fransa’da 1 Mayıs gösterilerine yoğun katılım

Fransa’da 1 Mayıs’ta düzenlenen yürüyüşler yoğun bir katılımla gerçekleşti. Yaklaşık 200 ayrı kentte 1 Mayıs kutlandı.

Bu yıl işçi ve emekçiler savaşa ve hükümetin iktisadi saldırı paketlerine karşı harekete geçtiler. Gösterilerin temel şiarlarından birisi hükümetin hazırladığı emeklilik yasası idi. Bir ay önce bu yasa değişikliğine karşı bir genel grev yapılmıştı. Hükümetin bu konudaki ısrarı 1 Mayıs’ın güçlü geçmesine yol açtı. Ayrıca 13 Mayıs için yeniden bir genel grev çağrısı yapılmış durumda. 1 Mayıs etkinlikleri bu anlamda hükümete bir uyarı olurken, aynı zamanda emekçiler için de bir prova oldu.

Ayrıca ABD’nin Irak işgali tepki konusu olaya devam ediyor. Kitlelerin bu konudaki hassasiyeti 1 Mayıs gösterilerine de yansıdı.

1 Mayıs gösterilerinin en önemlisi 50 bini aşkın bir kitlenin katılımı ile Paris’te gerçekleşti. Birçok sendikanın yanı sıra sol partiler önemli katılım sağladılar. 1 Mayıs kutlamalarına değişik bir renk katan yabancılar arasında Türkiyeli gruplar önemli bir yer tutuyorlardı. Kitle saatlerce beklemek zorunda kaldığı için yürüyüşün başladığı meydanda halaylar çekildi. TKİP Yurtdışı Örgütü imzalı Fransızca bildiri yoğun bir şekilde dağıtıldı.

Ülkenin diğer kentlerinde de onbinlerce emekçi yürüyüş ve gösterilere katıldı. Marsilya’da 40 bin, Bordeaux’da 18 bin, Toulouse’da ise 50 bin kişi yürüdü.

BİR-KAR/Fransa



İsviçre/Cenevre’de 1 Mayıs...

Savaş ve sosyal saldırılar protesto edildi

Bu yıl Cenevre’de yürüyüş üç ayrı yerde yapıldı. İlki Birleşmiş Milletler’in önünde, ikincisi Cenevre merkezinde, üçüncüsü de Evian’da. Mayıs sonunda G8 zirvesi yapılacağı için, zirvenin protestosu için gösterilerden biri de Evian’da gerçekleştirildi.

Cenevre’deki yürüyüş 1934 yılında 7 işçinin 1 Mayıs’ta katledilmesinden dolayı anıtta ziyaretle başladı. Yürüyüşte savaşa, işsizliğe ve sosyal hakların kısıtlanmasına karşı sloganlar atıldı. Savaş karşıtı enternasyonalist sloganlar yoğunluktaydı.

Emperyalist savaş ve emekçilere yönelik saldırıların arttığı bir ortamda yürüttüğümüz 1 Mayıs çalışmasında savaş ve saldırganlığı teşhir eden bildirilerimizi yaygınca kullandık. Şehrin en merkezi yerlerine 1 Mayıs afişlerimizi astık, yürüyüş güzergahının başlangıcından bitiş yerine kadar her yeri donattık.

Eylemde, üç dilde hazırlanan “Yaşasın 1 Mayıs!” TKİP imzalı bildirimiz ve “Emperyalist saldırganlığa ve emperyalist savaşa karşı birleşin!” şiarının yer aldığı pankartımız yoğun ilgi gördü. Gazeteciler ve kitleden insanlar pankartlarımızın resimlerini çektiler.

TKİP taraftarları/Cenevre



Hollanda Rotterdam’da 1 Mayıs...

1 Mayıs dünyanın birçok ülkesinde yasal “tatil günü” olarak, işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü olarak, işçi bayramı olarak kutlanıyor. Avrupa’nın göbeğinde kapitalizmin en gelişmiş ülkelerinden Hollanda’da ise resmi olarak tanınmıyor, mesai saatlerinde kutlanamıyor.

Bu yılki 1 Mayıs kutlaması için Rotterdam’da saat 18.30'da belediye binasının önünde toplanıldı. 1 Mayıs komitesinin programı doğrultusunda müzik ve çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi. Ardından yürüyüşe geçildi. Yaklaşık 500 kişi katıldı.

BİR-KAR olarak 1 Mayıs öncesi süreçte çeşitli hazırlıklar yaptık. Afiş, pul ve bildirilerle emekçileri 1 Mayıs’a çağırdık. 1 Mayıs günü BİR-KAR imzalı Türkçe ve Hollandaca bildirilerimizi dağıttık. 1 Mayıs’a büyük kızıl bayraklarımızla katıldık. Eylemde TKİP imzalı bildiriler de dağıtıldı.

Bu yıl Hollanda’nın başka kentlerinde de 1 Mayıs etkinlikleri yapıldı. Bu etkinlikler savaşı protesto etkinlikleriyle birleştirildi. Bazı bölgelerde de salonlarda 1 Mayıs ve savaşı konu alan etkinlikler gerçekleştirildi.

BİR-KAR/Hollanda