03 Mayıs'03
Sayı: 17 (107)


  Kızıl Bayrak'tan
  İşçi sınıfı kazanılmadan 1 Mayıslar kazanılamaz!
  İstanbul'da 1 Mayıs...
  Ankara'da 1 Mayıs...
  Ankara'da 1 Mayıs'a yoğun gençlik katılımı...
  Türkiye'de 1 Mayıs...
  İzmir'de 1 Mayıs...
  1 Mayıs eylemlerinden...
  Irak halkının direnişi işgalcilerin planlarını bozacak!
  Irak'ta yeni bir Vietnam sendromu korkusu
  Kölelik yasası TBMM Genel Kurulu'na geliyor...
  Özelleştirme yağmasına karşı topyekûn mücadeleye!
  1 Mayıs dünya ölçüsünde yaygın ve kitlesel gösterilerle kutlandı
  Almanya'da 1 Mayıs...
  Dünyada 1 Mayıs...
  Depreme değil çürümüş düzene isyan!
  Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan...
  1 Mayıs çalışmalarından...
  1 Mayıs çalışmalarından...
  1 Mayıs çalışmalarından...
  İsviçre'de Ekim Gençliği kampı...
  Devrim davasının yenilmez neferi Hatice Yürekli'yi andık...
  İmparatorluğun şeytani dehası: Irak yeniden ayağa kalkacak mı?
  Bıji 1 Gulan!
  Mücadele postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 
1 Mayıs eylemlerinden...

Trabzon...

Trabzon’da öğlen TEDAŞ önünde başlayan 1 Mayıs mitingine yaklaşık 900 kişi katıldı.

Ekim Gençliği, KTÜ Paralı Eğitim Karşıtı Öğrenci Platformu (PEKÖP) ve DÜK’ün katıldığı KTÜ Öğrencileri pankartı arkasında yaklaşık 120 kişi yürüdü. Koordinasyon, Yurtsever Gençlik farklı pankartlarla alana çıktılar. Polisin sürekli provokasyonuna karşı net tutum alan öğrenci kortejine daha sonra eylem komitesi içerisinde yer alan sendika bürokratları tarafından müdahale edildi. Öğrenciler sendikaların reformist tutumuna karşı net tutum aldılar, eylem sonuna kadar sloganlarını attılar “1 Mayıs kızıldır kızıl kalacak!”, “Demokratik üniversite istiyoruz!”, “Kızıl bayrak yukarı daha daha yukarı!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Faşizme ölüm emekçilere özgürlük!”, “Herkese parasız, bilimsel, demokratik eğitim!”, “Marks, Engels, Lenin, yaşasın derim ve sosyalizm!”, “Hücreler yıkılsın tutsaklara özgürlük!” vb. sloganlar atıldı.

Ekim Gençliği ve
KTÜ PEKÖP çalışanları/Trabzon

Amasya...

İşçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs, uzun yıllardan sonra Amasya’da düzenlenen bir mitingle kutlandı. Mitinge yaklaşık 500 kişi katıldı. Bingöl’de meydana gelen deprem coşkuyu engelledi. Ancak yine de uzun yıllar sonra 1 Mayıs’ın Amasya’da kutlanması çok anlamlıydı. Mitinge en büyük katılımı reformist partiler ve Eğitim-Sen gerçekleştirdi. Yanı sıra öğrencilerin de anlamlı bir katılımlı oldu. İşçi ve emekçi katılımı ise düşüktü. Bu durum sendikaların yeterince çalışma yapmadıkların gösteriyordu.

SY Kızıl Bayrak okuru/Amasya

Bandırma...

Bandırma’da Emek Platformu’nun düzenlediği 1 Mayıs’a KESK’ten Eğitim-Sen ve SES, işçi sendikalarından Petrol-İş ve Şeker-İş katıldı. Gençlik Bandırma Gençlik Platformu pankartı altında yaklaşık 40 kişi, liseli gençlik ise kendi pankartı altında 60 kişi civarında bir katılım sağladı. Eyleme yaklaşık 1500 kişilik bir katılım gerçekleşti.

Mitingte “Kahrolsun ABD emperyalizmi!”, “Savaşa değil emekçiye bütçe!”, “İMF defol bu memleket bizim!”, “Borlar halkındır satılamaz!” sloganları atıldı. Gençlik daha gür bir şekilde devrimi ve sosyalizmi sahiplenen sloganlar attı, ABD emperyalizmini, YÖK’ü protesto etti.

Bandırma’dan SY Kızıl Bayrak okurları

Kayseri...

Kayseri’de 1 Mayıs kutlamalarının hazırlıkları geç başladı. Ön çalışmanın zayıflığı nedeniyle katılımın da zayıf olacağı belliydi. Emek Platformu’nun katılımı için çaba harcayan KESK’liler bu çabayı kendi tabanlarına yönelik ortaya koysalar belki de katılım daha fazla olacaktı. Katılımı artırmak için mitingi geç bir saate almaları da sonucu değiştirmedi.

Saat 16:00’da Veterinerlik Fakültesi önünden harekete geçildi. Mitinge işçi sendikaları olarak TÜMTİS, Genel-İş , Harb-İş ve Tür-Köysen katıldı. Kamu emekçileri Eğitim-Sen, SES kortejleriyle alanda yerlerini aldılar. Mitinge derneklerden İHD, Eğit-Der, Yunus Emre Derneği, reformist partilerden ÖDP, EMEP, DEHAP katıldı. Mitingte “Silaha değil eğitime bütçe”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep bereber ya hiçbirimiz”, “Yaşasın halkların kardeşliği”, “Üreten biziz yöneten de biz olacağız”, “Yaşasın 1 Mayıs”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm”, “Zindanlar yıkılsın tutsaklara özgürlük” sloganları atıldı.

Yürüyüş esnasında çevre binalardan yoğun bir destek vardı. Miting yapılan konuşmalar ve çekilen halaylarla son buldu.

SY Kızıl Bayrak/Kayseri

Kırşehir...

Yaklaşık 150 kişilik katılımla gerçekleştirilen basın açıklamasında kitlede genel bir durgunluk havası hakimdi. Bunda Bingöl’de yaşanan depremin de payı vardı. Açıklama öncesinde 1 Mayıs şehitleri ve Bingöl’de yaşamını yitiren insanlar için bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi.

Basın açıklamasında şunlar söylendi: “Bugün burada küresel sermayenin bizi mahkum etmek istediği sömürüye, yoksulluğa, işsizliğe, savaşlara, yasaklara, baskılara karşı sesimizi yükselttik. Bizler savaştan rant kazanma peşinde olanların çabalarına rağmen savaşa ve saldırıya hayır dedik. Savaş tezkeresini engelledik. İnsanlığımıza ve onurumuza sahip çıktık... Bugün burada bir kez daha sesleniyor ve diyoruz ki; yanlışlara karşı suskun kalmayacağız, seyretmeyeceğiz...”

Metnin okunmasının ardından, “Yaşasın 1 Mayıs, kahrolsun İMF, bağımsız Türkiye!”, “İMF’ye değil eğitime bütçe!”, “Yaşasın 1 Mayıs, yaşasın mücadelemiz!” ve sık sık “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!” sloganları attı. Eylem alkışlarla bitirildi.

SY Kızıl Bayrak/Kırşehir

Antep...

Antep’te 1 Mayıs kutlamalarına yaklaşık 5 bin kişi katıldı. İstasyon Meydanı’nda yapılan mitinge belli bir kitlesellikle gelen TÜMTİS’in yanı sıra Gazi Ulaş, TEKEL, TELEKOM ve Belediye işçileri katıldı.

Özelleştirilmesi gündemde olan TEKEL’de çalışan işçiler mitinge aileleriyle birlikte geldiler ve açtıkları “TEKEL’siz yaşam haram, mücadeleye devam” pankartı arkasında yürüdüler. Alanda özelleştirme saldırısıyla ilgili sloganlar ağırlıktaydı.

Lüleburgaz...

Lüleburgaz’da yapılan 1 Mayıs mitingine ağırlığını işçilerin oluşturduğu 3 bin 500 kişi katıldı. Petrol-İş, Kristal-İş, Tek Gıda-İş, Tes-İş, Yol-İş, Şeker-İş ve Genel-İş’in yanı sıra KESK’e bağlı sendikalar ve partilerin katıldığı mitingte kölelik yasası ve ABD’nin Irak’ı işgali protesto edildi.

Sivas...

Sivas’ta yapılan 1 Mayıs mitingine yaklaşık 400 kişi katıldı. Mevlana Caddesi üzerindeki eyleme KESK’e bağlı sendikalar, reformist partiler, Halkevi üyeleri ve üniversite öğrencileri katıldı. Cumhuriyet Üniversitesi’da çalışırken işten atılan işçiler de kendi kortejleriyle alanda yerlerini almışlardı.

Van...

Kürdistan’ın pek çok ilinde olduğu gibi Van’da da uzun yıllardır 1 Mayıs kutlamaları yapılamıyordu. Son yıllarda ise miting başvuruları Olağanüstü Hal Valiliği tarafından keyfi şekilde geri çevriliyordu. Bu 1 Mayıs’ta 23 yıl aradan sonra ilk kez alanlara çıkıldı. Ezberciler İş Merkezi önünde yapılan 1 Mayıs mitingine katılanların önemli bir kısmı KESK’e bağlı sendikaların ve DİSK’e bağlı Genel-İş’in üyesiydi. Toplam katılım 1500 kişi civarında oldu.

Bingöl depremi dolayısıyla planlanan konuşmalar ve müzik dinletisi iptal edildi. KESK ve Genel-İş alanda sadece depremle ilgili iki pankart açtılar.