25 Ocak '03
Sayı: 04 (94)


  Kızıl Bayrak'tan
  Emperyalist savaş karşıtı mücadelenin güncel sorunları ve görevlerimiz
  Kapalı kapılar ardında hazırlıklar ve pazarlıklar kesintisiz sürüyor!
  Savaş karşıtı eylemlerden...
  TÜSİAD resmi politikayı açıkladı: Savaşa katılmamız gerek!
  Barışın güvencesi saraylar değil, sokaklardır!
  Ankara BES 1 No'lu Şube Başkanı Fikret Aslan'la savaş üzerine konuştuk...
  Dünya halkları savaşa ve saldırganlığa karşı ayakta!
  Savaşa karşı omuz omuza!
  Amerikancı medya savaş kışkırtıcılığına devam ediyor!
  AK Parti düzenin pislikleini aklamaya devam ediyor!
  Ciddiyetsizliğin son perdesi/5
  Özelleştirme emperyalizmin dünyayı köleleştirme planlarının bir parçasıdır
  Onurlu bir yaşam için mücadele saflarına!
  Tekstil-konfeksiyon işçilerinin durumu...
  Küçük-burjuva devrimciliği ve sınıf çalışması
  Emperyalist savaş ve emperyalist çıkarlar
  Sorular, sorular...
  İÜ'de bir dönemin ardından...
  İKE etkinliklerinden...
  M. Suphiler'in ruhuyla emperyalist savaşa karşı mücadele...
  Mücadele postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 
Brüksel’de onbin kişi alanlardaydı...

Savaşa karşı omuz omuza!

18 ve 19 Ocak tarihlerinde tüm dünyada ABD’nin saldırgan tutumunu protesto gösterileri düzenlendi.

Hollanda’da barış inisiyatiflerince askeri üslerde denetim yapıldı. Hollanda polisi, askeri üslerde Amerikan savaş malzemeleri arayan 100 civarında barış inisiyatifçisini kaba bir şekilde gözaltına aldı.

19 Ocak Pazar günü Brüksel sokaklarında da ABD’nin Irak’a müdahalesini protesto etmek için 10 bini aşkın gösterici vardı. Protestocular aynı zamanda Belçika hükümetine, “kirli savaşta ABD’nin yanında yer alma” uyarısı yaptılar ve Amerikan askerlerinin Belçika limanlarından geçisine hayır dediler.

ACV Sendikası Gençlik Kolu temsilcisi (Hıristiyan Demokrat Sendika) Christel van Damme yaptığımızda söyleşide şunları söyledi: “Benim düşünceme göre gençliği ilgilendiren en büyük konulardan biri savaş biri de barıştır. Bu savaş petrol için yaratılmakta, elbette ki Amerika’nın bölgeyi kendi denetimine almak istemesi de büyük rol oynamakta. ... Ben Antwerpen’de yaşıyorum ve limanlarımızla gurur duyuyorum, ama ABD askerinin liman üzerinden geçtiğini duyduğumda tüylerim diken diken oluyor.”

“Sendikacılar savaşa karşı” pankartının arkasında yürüyen ABVV baştemsilcisi (sosyal demokrat sendika) ise şunları söylüyor: “Ben savaşın her türüne karşıyım, ister BM kararı olsun ister olmasın. Belçika petrol federasyonu başkanının sözleri bu savaşın kimlere hizmet ettiğini açıklıyor. ABD’nin Irak’a kısa bir müdahalesi bizim çıkarımızadır sözleri bu savaş için açıklayıcı değil.”

Eyleme katılan iki gençle konuştuk...

- Amerika’nın Irak’a müdahalesi hakkında ne düşünüyorsunuz?

1. genç: Bu savaş petrol yataklarına sahip olmak için ABD tarafından çıkarılıyor. Böylece tüm uluslararası yasaları ve ülkelerin kendilerini ifade edebilme özgürlüğünü ihlal etmekteler. Kesinlikle Belçika’nın katılmasını istemiyorum.

- Savaşı durdurabilir miyiz?

1. genç: Korkarım savaş olacak, ama savaşın seyri yapabileceğimiz savaş karşıtı gösterilere bağlı. Mücadele ve müdahale yöntemlerimiz Bush’un saldırısını püskürtebilmeli. Püskürtemediğimiz taktirde Irak savaşından sonra 50 ülke daha sırada bekliyor.

- AB ülkeleri de savaşa katılır mı?

1. genç: Benim düşüncem NATO ülkeleri katılacak. ABD’nin istemi NATO’nun Türkiye’ye destek sağlaması.

- Savaşın sonuçları ne olur?

1. genç: Çok pahalı bir savaş olur. Milyarlarca dolar harcanacak bu savaşa. ABD’nin savaşın faturasını işçi ve emekçilere kestiğini görüyoruz. Bu elbette ki olayın ekonomik yönü. İnsani bakımdan baktığımızda, savaşın sefalet, baskı ve zulüm getirdiğini görüyorum.

- Savaş karşıtı bir tişört giymişsin... Savaş hakkında ne düşünüyorsun?

2. genç: Tişorti giymemin nedeni üstünde İngilizce “Petrol için savaşa hayır!” yazması idi. Petrol, savaşa girmek için bir vesile olamaz.

- Gençler arasında savaş karşıtlığı yaygın mı?

2. genç: Benim izlenimlerim gençlerin savaşa karşı oldukları yönünde. Dünyada yeterince sorun var zaten.

- Savaş gençler için bir problem mi? Ne düşünüyorsun?

2. genç: Hükümetler bize “savaş sizin sorununuz değil” izlenimi vermeye çalışıyor. Ama ben biliyorum ki, savaşa katılan ve ölen insanlar benim gibi işçi ve emekçi ailelerin çocuklarıdır. Sence kaç tane zengin çocuğu savaşa gidecek? Bence bir tane bile yoktur. Hangi milliyetten olursak olalım, omuz omuza gençlerle savaşı püskürtebilmemiz gerekiyor.

Bir-Kar/Belçika



Fransa’da savaşa karşıtı yaygın eylemler

18 Ocak günü Fransa’da 50’ye yakın kentte savaş karşıtı gösteri gerçekleşti. Bu eylemlere onbinlerce kişi katıldı. Birçok dernek, sendika ve sol partiler “Savaşa hayır, barış ve adaletli bir dünyaya evet!” şiarı altında bir koordinasyon etrafında birleştiler.

Başta Paris olmak üzere, Bordeaux, Rennes, Marsilya, Lyon, Lille gibi büyük kentlerin yanı sıra yaklaşık 40 ayrı kentte yürüyüşler gerçekleşti. Fransa genelindeki gösterilere yaklaşık 200 bin kişi katıldı. Koordinasyon, bu eylemin 15 Şubat’ta gerçekleşecek büyük eylem için iyi bir prova olduğunu açıkladı.

Paris’de 20 bin kişi, emperyalist savaşa karşı olduklarını pankartları, bildirileri, sloganlarıyla haykırdılar. Petrol için kan dökülmesini teşhir ettiler. Havanın çok soğuk olmasına rağmen çok sayıda genç ve çocuğun eyleme katılımı dikkat çekiyordu.

Kızıl Bayrak/Paris



“Belçika’da Amerikan askeri istemiyoruz!”

13 ve 15 Ocak günleri Antwerpen’de 800 Amerikan askerinin konakladığı otelin önünde ve ABD’ye ait savaş malzemelerinin yüklendiği yerde protesto gösterileri düzenlendi.

Savaş malzemelerinin bulunduğu yerin giriş kapısına kendisini zincirleyen üç Belçika Emek Parti’li (PTB) genç kirli savaşı iki saat boyunca protesto etti. 150 kişilik grup da destek sundu. Olaya Belçika askeri sert bir biçimde müdahale etti. Amerikan askerlerinin konakladıkları hotelin önünde “Savaşa hayır!” ve “Belçika’da Amerikan askeri istemiyoruz!” sloganları atan 100 kişilik grup ise birbuçuk saat protesto gösterisi yaptı.

Önümüzdeki haftalarda yaklaşık 2300 Amerikan askeri ve 35 tren dolusu savaş malzemesi Antwerpen limanı üzerinden Körfez’e gönderilecek. Askerler Almanya üslerinden geliyorlar.

Belçika hükümeti ilk önce savaşa karşı olduğunu söylemiş ve Amerikan askerlerinin Antwerpen limanını kullanamayacaklarını açıklamıştı. Olaylar kamuoyu tarafından tepkiyle karşılanınca hükümet zorunlu bir açıklama yaptı; “NATO tatbikatı çerçevesinde Amerikan askerlerinin buradan belli olmayan yere hareket edecekler.” Askerlerin gidecekleri yerler gizlilik nedeniyle açıklanmadı!

Bir yandan bu gelişmeler yaşanırken, diğer yandan hükümet ikiyüzlü bir tutumla savaş karşıtı açıklamalarına devam ediyor. Hükümet ortaklarının savaş ile ilgili tutumları ise şöyle. Liberal Parti; Amerika’nın yanında bulunmamız gerekir. Sosyalist Parti; BM kararı bizim için belirleyicidir. Yeşiller ise savaşa karşıyız, ama savaş patlak verirse Amerika’nın yanında saf tutmamız gerekir diyor.

Bir-Kar/Belçika